top of page
  • Foto van schrijverDyantha

Wanneer stap je over van een babybed naar een kinderbed?

Zolang je kind nog klein is en niet zelfstandig kan zitten en lopen, is een ledikant het beste bed. Deze bedden zijn omringd door een hekwerk zodat je kindje er tijdens de slaap niet uit kan vallen. Bovendien voorkom je dat je kind midden in de nacht uit bed klimt om op avontuur te gaan. Vanaf 2,5 jaar zijn de meeste kinderen aan een groter bed toe. Hoe bereid je deze overstap voor? Je leest het hier!
Lief meisje zit op peuterbed dat te klein wordt in pastelkleurige kinderkamerPas het bed aan je kind aan

Hoewel de meeste richtlijnen zeggen dat kinderen voor hun derde levensjaar toe zijn aan een groter bed, wil dat niet zeggen dat dat voor alle kinderen geldt. Sommige kinderen voelen zich erg veilig in de vertrouwde omgeving van hun ledikant. Zolang ze niet aangeven dat ze behoefte hebben aan een groter bed en bovendien nog genoeg ruimte in hun ledikantje hebben, is er geen noodzaak om al over te stappen.

 

Andere kinderen, die bijvoorbeeld wat ondernemend zijn, hebben al eerder genoeg van de beperkingen van hun ledikant. Zij kunnen zich al goed redden met het in- en uitstappen en laten zich ook niet afschrikken door de ruimere afmetingen. In dat geval kun je dan ook eerder het ledikant vervangen door een groter bed, zoals een meegroeibed, een peuterbed of een kinderbed.Kies een bed dat mee kan groeien

Een groter bed betekent een hoop nieuwe mogelijkheden voor de inrichtingsstijl. In principe kan een peuterbed (juniorbed) heel lang meegaan en kun je het na verloop van vervangen voor een tiener bed. Je kan er ook voor kiezen meteen op een tienerbed (ook wel kinderbed genoemd) over te stappen, maar deze zijn wel echt een stuk groter dan een peuterbed.

 

Kijk daarnaast naar een model dat aan de ene kant past bij de inrichting, maar aan de andere kant ook een beetje neutraal is. Een themabed is aantrekkelijk en kan heel leuk zijn, maar als je kind geen belangstelling meer heeft voor brandweerauto’s of prinsessen moet het weer vervangen worden. Een bedbank, een hoogslaper of een bed met een kastombouw is voor alle leeftijden praktisch. Door met verschillende accessoires te werken, kun je het bed toch eenvoudig in een bepaalde stijl uitvoeren die past bij de belevingswereld van je kind.Maak van het nieuwe bed een vertrouwd meubelstuk

Hoe graag je kind misschien zelf ook een groter bed wil, het blijft toch een spannend moment. Bereid je kindje daarom rustig voor op de verandering. Dit doe je bijvoorbeeld door er regelmatig over te praten en samen voor het nieuwe bed het beddengoed uit te kiezen.

 

Misschien wil je wel meteen de hele babykamer een opknapbeurt geven en de gordijnen, decoratie en kleuren in de kamer aanpassen. Dat is niet altijd de beste oplossing. Laat je kindje eerst wennen aan het nieuwe, grotere bed en verander daarna langzaam de rest van de inrichting. Dan is het bed niet vreemd meer, maar is het juist de stabiele en vertrouwde factor geworden in de heringerichte kamer.

 

Het belangrijkste is natuurlijk dat je kindje lekker en veilig ligt. Op de website van VeiligheidNL vind je goede tips voor veilige kinderbedjes.

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page