top of page

Ons advies voor het beste traphekje

Baby achter hauck open n stop traphekje.

Een traphekje koop je met maar één doel: de veiligheid van je kindje. Je moet er niet aan denken dat je kindje op een ongelukkig moment vervelend van de trap valt. Immers, een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn er  verschillende soorten traphekjes te koop. Deze verschillen bijvoorbeeld in de manier waarop je ze kunt bevestigen. Ook moet je letten op de overbruggingsafstand. De aanschaf is dus niet zo eenvoudig, je moet er echt even voor gaan zitten. Wij helpen je hier graag mee! Zo vind je op deze pagina nuttige informatie over traphekjes om jou te helpen bij je aankoop. Ook ontdek je makkelijk het model wat werkt voor jou situatie in onze top 9 beste traphekjes van dit moment! 

 

​

​

Wanneer heb je een traphekje nodig?

​

Zodra jouw kleine baby zelfstandig kan kruipen, zal je verbaast zijn met wat voor een snelheid dat kan gaan. Als je even niet zit op te letten zit je kleintje zomaar aan de andere kant van de kamer. Dit kan natuurlijk ook gebeuren op plekken waar een trap dichtbij is. Je moet er niet aan denken dat je kindje buiten jouw toezicht om van de trap af valt. De oplossing is gelukkig simpel en dichtbij, een goed traphekje. 

​

Wij raden dan ook aan om niet te lang te wachten met de aanschaf van een traphekje. Hierbij geldt heel duidelijk: liever te vroeg dan te laat. Het is namelijk echt zo'n artikel waar je niet altijd aan denkt, waardoor je het gemakkelijk kan  vergeten. Daarbij is het voor de meeste ouders ook niet een leuke aankoop. De meeste ouders weten namelijk nog niet precies wat ze nodig hebben, hoe en waar ze het het beste kunnen bevestigen en wat nu precies de verschillen zijn tussen de verschillende traphekjes. Meer hierover lees je in ons koopadvies.

​

Als je kindje nog veilig in de box ligt, is er geen haast en kan je op je gemak een goed traphekje uitzoeken en installeren. Doe dat dan ook, en stel het niet uit!

​

​

​

Verschillende soorten traphekjes

​

Een traphek klinkt eenvoudig, en misschien denk je dat er daarom niet zoveel verschil kan zitten tussen de verschillende traphekken. Maar, niets is minder waar. Zo heeft de consumentenbond uitgebreid onderzoek gedaan naar 39 traphekjes die in Nederland te koop zijn. Al deze traphekjes voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. En, wat denk je? Wel 7 van deze traphekjes bleken uit de test van de Consumenten toch gevaarlijk te zijn! Zo gevaarlijk zelfs dat deze nooit verkocht hadden mogen worden; je vindt ze hier. Zo hadden wij eerder nog de A3 Baby & Kids Rolygates in onze top 10, maar die hebben we na deze test van de consumentenbond (waar deze onveilig bleek) snel uit ons advies verwijderd!

​

Traphekjes verschillen onderling op twee hoofdkenmerken: de vorm van het het hekje en de manier van bevestigen.​​

 

Als dit het geval is heb je de keuze uit vier soorten traphekjes: 

​

  • Spijlenhekjes

    • De meeste traphekjes hebben spijlen.

  • Vouwhekjes

    • Een vouwhekje vouwt zich in- en uit. Hierdoor neemt het ingeklapt minder ruimte in beslag, en vormt het ook een dichte afscheiding wegens het ontbreken van spijlen.

  • Rolhekjes 

    • Een rolhekje is flexibel en rolt in- en uit. Hiermee biedt het dezelfde voordelen als een vouwhekje, maar het kan wel minder stevig zijn doordat het flexibel is.​

  • Traphekje met een hoek of bocht

    • Niet iedere trap heeft twee evenwijdige plekken waar je het hekje kan bevestigen. En, soms heeft een trap tredes in een bocht. Om dit probleem op te lossen bestaan er gelukkig traphekjes met een hoek / bocht.​

​

​

Wat betreft het bevestigen heb je de keuze uit een traphekje dat je bevestigd middels boren en schroeven, of een klemhekje dat klemt tussen de muur of trap. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

​

Daan

​

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina eenvoudig een goed en veilig traphekje. Veel plezier!

Traphekje bevestigen: hoe doe je dit?

 

Zoals besproken zit er een groot verschil in de bevestigingsmogelijkheden, een hekje dat je aan de muur vastschroeft of een hekje dat je vastklemt. Over het algemeen geldt dat een klemhekje gemakkelijker is om te installeren, maar beiden hebben zo hun eigen voor of nadelen:

 

Traditionele traphekjes zijn hekjes waarbij je het hele frame aan de muur of trap vastschroeft. Bevestig je dit type hekje aan tussen twee muren, dan betekent dit dat je hiervoor zal moeten boren. Vervolgens schroef je het hekje vast in de pluggen in de muur. Het nadeel is dat je hierbij moet schroeven, wat het wat permanent maakt vanwege de boorgaten in de muur en het boren zelf is niet iedereens hobby. Daarbij is het niet eenvoudig, omdat je je de ankerpunten goed moet positioneren. Het voordeel van deze hekjes is wel dat ze - indien correct geïnstalleerd - altijd goed bevestigd zijn. Daarnaast zorgen ze voor - in tegenstelling tot een klemhekje - een geheel vrije doorgang. 

 

Heb je geen zin of mogelijkheid om te boren, dan kan je kiezen voor een klemhekje. Hiermee heb je een veilig traphekje zonder boren. Door ze op de juiste plek te positioneren en aan te draaien klemt het hekje zich vast en zorgt het voor een veilige afscheiding. Over het algemeen is dit een stuk eenvoudiger dan bij een hekje dat je vastschroeft. Let wel dat deze bij veel kracht (of dus het gewicht van een zwaarder / ouder kind) toch eerder kunnen verschuiven. De meeste klemhekjes zijn dan ook maar geschikt tot peuters van 2 jaar oud.  En omdat deze hekjes ook als ze geopend zijn moeten blijven klemmen, betekent dit dat je nooit een geheel vrije doorgang hebt. Deze hekjes hebben dan balk aan de onderkant waar je overheen zal moeten stappen. 

​

Tip: gebruik bij beide gevallen altijd een waterpas!

 

​

 

Koopadvies

​

Een traphekje kopen is niet makkelijk en ook niet altijd even leuk. Gelukkig zijn wij er voor je om je te helpen:


Breng eerst de situatie goed in kaart. Ga na waar je een traphekje wilt gaan plaatsen, en onderzoek de situatie. Waar kan je het hekje goed bevestigen? Meet de afstand hiertussen op. De meeste traphekjes kan je plaatsen in een bepaalde marge, bijvoorbeeld tussen minimala 62 en maximaal 102 cm. Vaak kan je voor een hekje een verlengstuk kopen.

 

Bekijk ook waarin je het hekje moet bevestigen. Zijn het twee muren waarin je kan boren? 

 

Niet iedere trapopgang heeft twee evenwijdige muren. Soms zal je het hekje aan de trap zelf en aan de muur moeten bevestigen. En soms loopt de eerste trede in een bocht, waardoor je een traphekje met een hoek erin nodig hebt. In dit geval heb je sowieso een traphekje met een hoek nodig.

​

Uitgaande van de standaard situatie, dan is de volgende vraag of je wil klemmen of boren. Ons advies is om als het kan altijd te kiezen voor een traphekje dat je bevestigd door middel van boren. Het zorgt simpelweg voor een stevigere verbinding die meer gewicht aan kan. En, een hekje gebruik je voor een langere periode, zeker wanneer je meer kinderen krijgt en ook wanneer en bevriende kindjes of familie langskomt, waardoor het niet gek is om te gaan boren in de muur.

​

Dit wil niet zeggen dat een klemhekje niet goed is. Integendeel, wanneer juist bevestigd zorgt het voor een goede bescherming, maar dan wel voor kindjes tot zo'n twee jaar of 15 kilogram. Ook is het niet altijd mogelijk om te boren, en we begrijpen het ook wanneer je niet in je mooie houten trap wil gaan schroeven. Daarbij is het positioneren van een hekje met schroeven niet gemakkelijk. Vandaar ook dat veel ouders voor een klemhekje kiezen. Deze zijn eenvoudiger om te plaatsen en bieden meer vrijheid en mogelijkheden. Hier hebben we in onze beoordelingen dan ook rekening mee gehouden.

​

Om je op weg te helpen vind je hieronder onze reviews van de beste traphekjes van dit moment! Welke kies jij? Laat het ons weten, we hopen namelijk dat we je goed hebben kunnen helpen :)​

​​​​

​

​

​

Via de links bij de producten kan je de traphekjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Wanneer heb je een traphekje nodig? ​
Koopadvies
Verschillende soorten traphekjes
Traphekje bevestigen: hoe doe je dit?
Twee kindjes staan voor een traphekje in een deur.jpg

9. Safety first Wall fix​

​

De wall fix traphek van Safety 1st wordt niet voor niets door de consumentenbond beoordeeld met een 8. Rekening houdend met de lage prijs wordt het zelfs gezien als de beste koop. Het is dan ook een erg fijn traphekje.
 

Je monteert de vier bevestigingspunten eenvoudig aan de muur met het meegeleverde montagemateriaal. Vervolgens hang je hier het hekje in.  Wat het traphekje erg prettig maakt is dat je hem als volwassene eenvoudig met één hand vergrendeld of ontgrendeld. Je hangt het trapje simpel in de houder met een blokkering. 

​

Twijfel je over de afstand die dit spijlenhek moet overbruggen? Ook dat is eenvoudig. Je schuift de Wall Fix van Safety first eenvoudig uit in een lengte naar keus tussen 62 en 102 centimeter.

Safety 1st Wall Fix Extending Metal Gate
9. Safety first Wall fix 62-102 cm

8. Noma Wall fix

​

​

Dit Noma wall fix traphekje is vergelijkbaar aan de wall fix van Safety 1st. Deze is niet als beste koop beoordeeld, maar krijgt wel ook hele goede beoordelingen. De versie die je hier ziet in van metaal, verkrijgbaar in zwart en wit. Er is ook een iets duurdere in hout beschikbaar, super leuk!

 

Ook dit traphekje is eenvoudig in te stellen op een breedte tussen 62 en 102 cm. Montage doe je ook op dezelfde wijze via 4 de 4 muurbeugels.

​

Bij het monteren is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Wanneer je de montagebeugels niet geheel waterpas ophangt, zal je namelijk merken dat de traphek moeilijk te sluiten en te ontgrendelen is. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus neem even goed de tijd om te monteren.

​

Met een soft close systeem werkt dit spijlenhek model erg prettig en eenvoudig met één hand. Wel is het zo dat wanneer je het traphekje meer uitschuift je het middenstuk moet ondersteunen. Op die manier heb je toch twee handen nodig.

Noma Wall Fix.jpg
8. Noma Wall fix 62-102 cm ​

7. Safety 1st Easy close

​

​

Deze Easy Close traphek van Safety first krijgt ontzettend goede reviews. Zo scoort hij 4,6 uit 5 sterren bij 78 beoordelingen. Een van de redenen is het easy close systeem van dit spijlenhek. In tegenstelling tot de vorige twee modellen hang je deze niet in een beugel om hem te ontgrendelen. Echt met maar één handgreep ontgrendel je het hekje en open je hem in beide richtingen. 

​

Twee grote muurbeugels vormen de basis van het soft close systeem. Dit maakt het monteren ook wat eenvoudiger, in tegenstelling tot 4 losse beugels. Je kan het hekje eenvoudig uitschuiven tussen 73 en 80 centimeter. Mocht je meer lengte nodig hebben, dan kan je hiervoor speciale verlengstukken kopen. 

​

Al met al is dit een uitstekend traphekje voor een schappelijke prijs. Bekijk zelf maar eens bij de verschillende webshops via de links de vele positieve reviews.

Safety 1st Easy Close Metal.jpg
7. Safety 1st Easy close

6. BabyDan Danamic

​
 

BabyDan is een Deens merk, volledig gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van veiligheidsproducten voor kinderen tot 3 jaar oud. Al hun top producten worden sinds 1947 ontworpen en geproduceerd in Denemarken. En die ervaring zie je ook terug in dit Danamic traphek

​

De BabyDan Danamic is een klemhekje. Je monteert het hekje dus eenvoudig door het tussen twee muren of spijlen te klemmen. Zo hoef je dus niet te boren! Nadeel hiervan is wel dat er een lat aan de onderzijde zit, waar je overheen moet stappen.

 

Door het slimme ontwerp kan je het hekje vervolgens eenvoudig met één hand in beide richtingen openen. Een indicator helpt je om er zeker van te zijn dat het hekje altijd goed klemt en dus goed bevestigd is. 

​

Deze versie van de Danamic komt met 2 verlengstukken. Hiermee kan je het hekje bevestigen op een breedte van 73-93,5 centimeter. Lees de reviews via de link en leer waarom dit traphekje een 4,5/5 sterren beoordeling krijgt!

​

Babydan Danamic.jpg
6. BabyDan Danamic

5. Hauck Close 'n stop 

 

​

De Hauck Close 'n Stop is ook een klemhekje. Hauck kennen we natuurlijk van de kwalitatieve Duitse kinderproducten. Dit metalen hekje in het zwart is vergelijkbaar aan het Danamic model van BabyDan. Het heeft een vergelijkbare manier van bevestigen, dus zonder boren. Daarnaast is het ook eenvoudig met één hand in beide richtingen te openen.

​

Een voordeel van een klemhekje zoals deze is dat je het eenvoudig kan bevestigen en weer kan verwijderen zonder sporen van het boren achter te laten. Zo kan je dit hekje dus ook makkelijk meenemen naar opa en oma. Hij heeft een dubbele veiligheidssluiting waardoor het echt alleen door volwassenen te openen is. 

​

Mocht je een ronde vorm zoals bijvoorbeeld een spijl van houten trappen hebben, ook dan is bevestigen geen enkel probleem. Hiervoor heeft Hauck speciale Y-vormige uiteinden ontwikkeld. Op deze manier klem je de Close 'n Stop ook eenvoudig op bolle vlakken.

Hauck Close N Stop.jpg
5. Hauck Close 'n stop

4. BabyDan Flex

​
 

Niet iedere trap heeft een simpele rechte vorm. Je kan dus ook niet iedere trap zomaar veilig afsluiten met een recht traphekje. Hoe moet je dit dan doen, wanneer je bijvoorbeeld een hoek in de trap hebt? Geen stress, jij bent niet de enige met dit probleem. Hiervoor zijn genoeg oplossingen bedacht, zo ook dit hoektraphekje van BabyDan.

​

De Flex M is op verschillende manieren in te zetten en dus voor meerdere doeleinden toepasbaar. Zo kan je hier bijvoorbeeld ook je kind beschermen tegen een hete kachel. De Flex M is ook in L en XL verkrijgbaar. Kijk dus even goed naar jouw situatie en wat voor grootte je hiervoor nodig hebt. 

​

Het is een spijlhekje met muurbevestiging. Je moet dus boren in de muur om hem te bevestigen. De reviews die het model ontvangt zijn uitstekend. Maar we zijn dan ook niet anders gewend van BabyDan.

​

Babydan Flex M.jpg
4. BabyDan Flex

3. Fenns SafetyDoor

​
 

Deze SafetyDoor van Fenns (vroeger A3 Baby & Kids) is misschien niet het mooiste traphekje, maar hij is wel erg robuust en veilig. Hij is gemaakt van metaal en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het gaat hier om een spijlenhek wat je bevestigd aan de muur. Dit betekent dus helaas wel boren, maar het zorgt wel voor een extra veilig hekje omdat er geen onderste spijl is waar je over zou kunnen struikelen.

​

Om het hekje te openen heb je als volwassene slechts één hand nodig. Wel moet je twee handelingen verrichten, dit voor de veiligheid. Maar dat lukt dus gemakkelijk met één  hand. Ook is het hekje zo ontworpen dat het veilig is voor kleine kinderhandjes. Je kan het hekje monteren bij een breedte tussen 75,5 en 116 centimeter.

​

Eenmaal gemonteerd neemt het een hoogte in van 80 centimeter. Dat is extra veilig, want het is wel 15 centimeter hoger dan de Europese veiligheidsnormen.

A3 Baby & Kids SafetyDoor.jpg
3. Fenn SafetyDoor

2. BabyDan Harmonica Guard Me

​

​

BabyDan heeft als echte specialist natuurlijk ook een vouwhek in het assortiment. Deze Harmonica Guard Me traphek kan een breedte aan tussen 65 en 113,5 centimeter. Maar, wat maakt een vouwhek nou zou bijzonder?

​

Het is eigenlijk vergelijkbaar aan een rolhek, maar dan is het uitschuiven iets gemakkelijk doordat het van hard materiaal is. Ook zorgt het harde materiaal voor meer veiligheid wanneer je kindje er tegen aan leunt. Het is daarnaast vooral handig wanneer je echt zo veel mogelijk ruimte wil besparen.

 

Het hekje vouwt namelijk automatisch in, en eenmaal ingeklapt neemt het bijna geen ruimte in beslag. Ontgrendelen doe je gemakklijk met een hand, iets makkelijker dan bij een vergelijkbaar rolhekje. Ook maakt de overbrugbare afstand minder uit. Je kan zelfs verlengstukken kopen om die afstand groter te maken.

​

Een bijkomend voordeel van dit model traphek is dat je hem zowel tussen de deur als aan de voorzijde van een deur kan monteren. Het is dan ook niet gek dat dit vouwhekje 4.6/5 sterren krijgt over bijna 150 beoordelingen. 

​

Nog belangrijk:

Het is dan ook verassend dat de consumentenbond dit als onveilig heeft getest. Dit kan liggen aan een verkeerde installatie: in 2015 hebben ze hetzelfde product wel gewoon als veilig getest. Ga voor je zelf nog even na of dit voor jou een probleem is op de site van de consumentenbond.

BabyDan Harmonica Guard-me XL Combi.jpg
2. BabyDan Harmonica Guard Me

1. Hauck Open 'n Stop

​
 

Het beste traphekje is naar ons idee van Hauck: de Open 'n Stop doet namelijk precies wat het moet doen voor een zeer lage prijs. Een super prijs / kwaliteit verhouding dus. Men is dan ook razend enthousiast, en de beoordelingen zijn uitstekend. Zo krijgt het 4,5/5 sterren bij ruim 300 beoordelingen. 

​

Het beste traphekje is wat ons betreft toch een klemhekje. Dit scheelt natuurlijk boren en hiermee voorkom je schade of lelijke plekken in je woning wanneer je het hekje weer verwijdert. Maar we horen vooral vaak dat het monteren van een traphekje met muurbeugels voor de gemiddelde klusser best lastig is, en daarmee denken we dat deze voor een bredere doelgroep geschikt is.

 

Je moet nauwkeurig werken met een waterpas, en wanneer je dit niet goed doet opent en sluit het hekje lastig. Daarnaast is een spijlhekje in onze ervaring vele malen gebruiksvriendelijker dan een rolhekje of een vouwhek. De afstand die dit model kan overbruggen is 75-80 centimeter, met verlengstukken zelfs tot 122 centimeter.​

Hauck Open N Stop.jpg
1. Hauck Open 'n Stop
bottom of page