top of page

Advies voor het beste traphekje

Baby achter hauck open n stop traphekje.

Een traphekje koop je met maar één doel: de veiligheid van je kindje. Er zijn verschillende soorten traphekjes en verschillende manieren waarop je traphekjes kunt bevestigen. Ook moet je letten op de overbruggingsafstand. De aanschaf is dus niet zo eenvoudig, je moet er echt even voor gaan zitten. Wij helpen je hier graag mee! Zo vind je op deze pagina nuttige informatie over traphekjes. Ook ontdek je makkelijk het model wat werkt voor jou situatie in onze top 9 beste traphekjes van dit moment! 

 

Wanneer heb je een traphekje nodig?

Zodra jouw kleine baby zelfstandig kan kruipen, zal je verbaasd zijn met wat voor een snelheid dat gaat. Als je even niet zit op te letten zit je kleintje zomaar aan de andere kant van de kamer. Dit kan natuurlijk ook gebeuren op plekken waar een trap dichtbij is. Je moet er niet aan denken dat je kindje buiten jouw toezicht om van de trap af valt. De oplossing is gelukkig simpel en dichtbij, een goed traphekje. 

Verschillende soorten traphekjes

Een traphek klinkt eenvoudig, en misschien denk je dat er daarom niet zoveel verschil kan zitten tussen de verschillende traphekken. Maar, niets is minder waar. Zo heeft de consumentenbond uitgebreid onderzoek gedaan naar 39 traphekjes die in Nederland te koop zijn. Al deze traphekjes voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. En, wat denk je? Wel 7 van deze traphekjes bleken uit de test van de Consumenten toch gevaarlijk te zijn! Zo gevaarlijk zelfs dat deze nooit verkocht hadden mogen worden; je vindt ze hier. Zo hadden wij eerder nog de A3 Baby & Kids Rolygates in onze top 10, maar die hebben we na deze test van de consumentenbond (waar deze onveilig bleek) snel uit ons advies verwijderd!

Waar let je verder op bij de aanschaf van een traphekje? Je kindje moet jonger zijn dat 2 jaar. Tot die leeftijd is een traphekje echt zinvol, daarna wordt hij of zij te zwaar. Verder moet je trap er natuurlijk geschikt voor zijn. Je moet het hekje namelijk aan de trap of muur kunnen bevestigen.

 

Als dit het geval is heb je de keuze uit vier soorten traphekjes: 

  • Spijlenhekjes

  • Vouwhekjes

  • Klemhekje

  • Rolhekjes 

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina eenvoudig een goed en veilig traphekje. Veel plezier!

Traphekje bevestigen: hoe doe je dit?

 

Ook is er verschil in de bevestigingsmogelijkheden. Zo zijn er hekjes waarbij je het hele frame aan de muur of trap vastschroeft. Er zijn ook varianten waarbij je ankers aan de muur schroeft waarin je het hekje klemt. Maar er zijn ook varianten die je simpelweg tussen de muur of trap klemt, een klemhekje. Zo heb je een veilig traphekje zonder boren.

 

Koopadvies

Een traphekje kopen is niet makkelijk en ook niet altijd even leuk. Gelukkig heeft ons team het saaie werk alweer voor jou gedaan. Onze traphekjes top negen staat voor je klaar! We hopen dat het hiermee duidelijk wordt wat voor jou het beste traphekje is. ​Voor je verder leest, moet je begrijpen dat wat het beste traphekje is, voor een ieder verschilt. Afhankelijk van jouw trap situatie en persoonlijke voorkeur zal deze top negen voor jou een favoriet aanwijzen. Maar dat kan dus net zo goed nummer 9, als nummer 1 zijn!

Via de links bij de producten kan je de traphekjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

9. Safety first Wall fix 62-102 cm

De wall fix traphek van Safety 1st wordt niet voor niets door de consumentenbond beoordeeld met een 8. Rekening houdend met de lage prijs wordt het zelfs gezien als de beste koop. Het is dan ook een erg fijn traphekje.
 

Je monteert de vier bevestigingspunten eenvoudig aan de muur met het meegeleverde montagemateriaal. Vervolgens hang je hier het hekje in.  Wat het traphekje erg prettig maakt is dat je hem als volwassene eenvoudig met één hand vergrendeld of ontgrendeld. Je hangt het trapje simpel in de houder met een blokkering. 

Twijfel je over de afstand die dit spijlenhek moet overbruggen? Ook dat is eenvoudig. Je schuift de Wall Fix van Safety first eenvoudig uit in een lengte naar keus tussen 62 en 102 centimeter.

Safety 1st Wall Fix Extending Metal Gate

8. Noma Wall fix 62-102 cm

Dit Noma wall fix traphekje is vergelijkbaar aan de wall fix van Safety 1st. Deze is niet als beste koop beoordeeld, maar krijgt wel ook hele goede beoordelingen. De versie die je hier ziet in van metaal, verkrijgbaar in zwart en wit. Er is ook een iets duurdere in hout beschikbaar, super leuk!

 

Ook dit traphekje is eenvoudig in te stellen op een breedte tussen 62 en 102 cm. Montage doe je ook op dezelfde wijze via 4 de 4 muurbeugels.

Bij het monteren is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Wanneer je de montagebeugels niet geheel waterpas ophangt, zal je namelijk merken dat de traphek moeilijk te sluiten en te ontgrendelen is. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus neem even goed de tijd om te monteren.

Met een soft close systeem werkt dit spijlenhek model erg prettig en eenvoudig met één hand. Wel is het zo dat wanneer je het traphekje meer uitschuift je het middenstuk moet ondersteunen. Op die manier heb je toch twee handen nodig.

Noma Wall Fix.jpg

7. Safety 1st Easy close

Deze Easy Close traphek van Safety first krijgt ontzettend goede reviews. Zo scoort hij 4,6 uit 5 sterren bij 78 beoordelingen. Een van de redenen is het easy close systeem van dit spijlenhek. In tegenstelling tot de vorige twee modellen hang je deze niet in een beugel om hem te ontgrendelen. Echt met maar één handgreep ontgrendel je het hekje en open je hem in beide richtingen. 

Twee grote muurbeugels vormen de basis van het soft close systeem. Dit maakt het monteren ook wat eenvoudiger, in tegenstelling tot 4 losse beugels. Je kan het hekje eenvoudig uitschuiven tussen 73 en 80 centimeter. Mocht je meer lengte nodig hebben, dan kan je hiervoor speciale verlengstukken kopen. 

Al met al is dit een uitstekend traphekje voor een schappelijke prijs. Bekijk zelf maar eens bij de verschillende webshops via de links de vele positieve reviews.

Safety 1st Easy Close Metal.jpg

6. BabyDan Danamic


 

BabyDan is een Deens merk, volledig gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van veiligheidsproducten voor kinderen tot 3 jaar oud. Al hun top producten worden sinds 1947 ontworpen en geproduceerd in Denemarken. En die ervaring zie je ook terug in dit Danamic traphek

De BabyDan Danamic is een klemhekje. Je monteert het hekje dus eenvoudig door het tussen twee muren of spijlen te klemmen. Zo hoef je dus niet te boren! Nadeel hiervan is wel dat er een lat aan de onderzijde zit, waar je overheen moet stappen.

 

Door het slimme ontwerp kan je het hekje vervolgens eenvoudig met één hand in beide richtingen openen. Een indicator helpt je om er zeker van te zijn dat het hekje altijd goed klemt en dus goed bevestigd is. 

Deze versie van de Danamic komt met 2 verlengstukken. Hiermee kan je het hekje bevestigen op een breedte van 73-93,5 centimeter. Lees de reviews via de link en leer waarom dit traphekje een 4,5/5 sterren beoordeling krijgt!

Babydan Danamic.jpg

5. Hauck Close 'n stop 

 

De Hauck Close 'n Stop is ook een klemhekje. Hauck kennen we natuurlijk van de kwalitatieve Duitse kinderproducten. Dit metalen hekje in het zwart is vergelijkbaar aan het Danamic model van BabyDan. Het heeft een vergelijkbare manier van bevestigen, dus zonder boren. Daarnaast is het ook eenvoudig met één hand in beide richtingen te openen.

Een voordeel van een klemhekje zoals deze is dat je het eenvoudig kan bevestigen en weer kan verwijderen zonder sporen van het boren achter te laten. Zo kan je dit hekje dus ook makkelijk meenemen naar opa en oma. Hij heeft een dubbele veiligheidssluiting waardoor het echt alleen door volwassenen te openen is. 

Mocht je een ronde vorm zoals bijvoorbeeld een spijl van houten trappen hebben, ook dan is bevestigen geen enkel probleem. Hiervoor heeft Hauck speciale Y-vormige uiteinden ontwikkeld. Op deze manier klem je de Close 'n Stop ook eenvoudig op bolle vlakken.

Hauck Close N Stop.jpg

4. BabyDan Flex


 

Niet iedere trap heeft een simpele rechte vorm. Je kan dus ook niet iedere trap zomaar veilig afsluiten met een recht traphekje. Hoe moet je dit dan doen, wanneer je bijvoorbeeld een hoek in de trap hebt? Geen stress, jij bent niet de enige met dit probleem. Hiervoor zijn genoeg oplossingen bedacht, zo ook dit hoektraphekje van BabyDan.

De Flex M is op verschillende manieren in te zetten en dus voor meerdere doeleinden toepasbaar. Zo kan je hier bijvoorbeeld ook je kind beschermen tegen een hete kachel. De Flex M is ook in L en XL verkrijgbaar. Kijk dus even goed naar jouw situatie en wat voor grootte je hiervoor nodig hebt. 

Het is een spijlhekje met muurbevestiging. Je moet dus boren in de muur om hem te bevestigen. De reviews die het model ontvangt zijn uitstekend. Maar we zijn dan ook niet anders gewend van BabyDan.

Babydan Flex M.jpg

3. Fenns SafetyDoor


 

Deze SafetyDoor van Fenns (vroeger A3 Baby & Kids) is misschien niet het mooiste traphekje, maar hij is wel erg robuust en veilig. Hij is gemaakt van metaal en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het gaat hier om een spijlenhek wat je bevestigd aan de muur. Dit betekent dus helaas wel boren, maar het zorgt wel voor een extra veilig hekje omdat er geen onderste spijl is waar je over zou kunnen struikelen.

Om het hekje te openen heb je als volwassene slechts één hand nodig. Wel moet je twee handelingen verrichten, dit voor de veiligheid. Maar dat lukt dus gemakkelijk met één  hand. Ook is het hekje zo ontworpen dat het veilig is voor kleine kinderhandjes. Je kan het hekje monteren bij een breedte tussen 75,5 en 116 centimeter.

Eenmaal gemonteerd neemt het een hoogte in van 80 centimeter. Dat is extra veilig, want het is wel 15 centimeter hoger dan de Europese veiligheidsnormen.

A3 Baby & Kids SafetyDoor.jpg

2. BabyDan Harmonica Guard Me

BabyDan heeft als echte specialist natuurlijk ook een vouwhek in het assortiment. Deze Harmonica Guard Me traphek kan een breedte aan tussen 65 en 113,5 centimeter. Maar, wat maakt een vouwhek nou zou bijzonder?

Het is eigenlijk vergelijkbaar aan een rolhek, maar dan is het uitschuiven iets gemakkelijk doordat het van hard materiaal is. Ook zorgt het harde materiaal voor meer veiligheid wanneer je kindje er tegen aan leunt. Het is daarnaast vooral handig wanneer je echt zo veel mogelijk ruimte wil besparen.

 

Het hekje vouwt namelijk automatisch in, en eenmaal ingeklapt neemt het bijna geen ruimte in beslag. Ontgrendelen doe je gemakklijk met een hand, iets makkelijker dan bij een vergelijkbaar rolhekje. Ook maakt de overbrugbare afstand minder uit. Je kan zelfs verlengstukken kopen om die afstand groter te maken.

Een bijkomend voordeel van dit model traphek is dat je hem zowel tussen de deur als aan de voorzijde van een deur kan monteren. Het is dan ook niet gek dat dit vouwhekje 4.6/5 sterren krijgt over bijna 150 beoordelingen. 

Nog belangrijk:

Het is dan ook verassend dat de consumentenbond dit als onveilig heeft getest. Dit kan liggen aan een verkeerde installatie: in 2015 hebben ze hetzelfde product wel gewoon als veilig getest. Ga voor je zelf nog even na of dit voor jou een probleem is op de site van de consumentenbond.

BabyDan Harmonica Guard-me XL Combi.jpg

1. Hauck Open 'n Stop


 

Het beste traphekje is naar ons idee van Hauck: de Open 'n Stop doet namelijk precies wat het moet doen voor een zeer lage prijs. Een super prijs / kwaliteit verhouding dus. Men is dan ook razend enthousiast, en de beoordelingen zijn uitstekend. Zo krijgt het 4,5/5 sterren bij ruim 300 beoordelingen. 

Het beste traphekje is wat ons betreft altijd een klemhekje. Dit scheelt natuurlijk boren en hiermee voorkom je schade of lelelijke plekken in je woning wanneer je het hekje weer verwijdert. Maar we horen vooral vaak dat het monteren van een traphekje met muurbeugels voor de gemiddelde klusser best lastig is.

 

Je moet nauwkeurig werken met een waterpas, en wanneer je dit niet goed doet opent en sluit het hekje lastig. Daarnaast is een spijlhekje in onze ervaring vele malen gebruiksvriendelijker dan een rolhekje of een vouwhek. De afstand die dit model kan overbruggen is 75-80 centimeter, met verlengstukken zelfs tot 122 centimeter.

Kijk snel via de link waarom de Hauck Open 'n Stop niet alleen wat ons betreft het beste traphekje van dit moment is.

Hauck Open N Stop.jpg
Wanneer heb je een traphekje nodig? ​
Koopadvies
Verschillende soorten traphekjes
Traphekje bevestigen: hoe doe je dit?
Traphekje top 9
9. Safety first Wall fix 62-102 cm
8. Noma Wall fix 62-102 cm ​
7. Safety 1st Easy close
6. BabyDan Danamic
5. Hauck Close 'n stop
4. BabyDan Flex
3. Fenn SafetyDoor
2. BabyDan Harmonica Guard Me
1. Hauck Open 'n Stop
Twee kindjes staan voor een traphekje in een deur.jpg
bottom of page