top of page

Advies voor het beste meerijdplankje

Hippe familie in kleurrijk speeltuin met bugaboo kinderwagen en kind op meerijdplankje.jpg

Wanneer je familie zich uitbreidt, dan is dat altijd een speciaal moment. Een broertje of zusje erbij... wat een rijkdom! Maar, je moet ook gaan nadenken over de praktische kant. Want, hoe ga je je met je kinderen in de stad of dorp bewegen? Met één kind in een kinderwagen ging dat harstikke lekker, maar je kan moeilijk met twee kinderwagens op pad. Een duo- of tweeling kinderwagen is al een een handige oplossing. Mocht je al een ouder kindje hebben, dan kan een meerijdplankje ideaal zijn. Op deze pagina vertellen we je hier graag alles over, hebben we handige tips, nemen we je mee in onze top 5 universele meerijdplankjes en reviewen we de merk specifieke meerijdplankjes.

 

Wat is een meerijdplankje?

Een meerijdplankje is een heel eenvoudig, maar super handig hulpmiddel om een dreumes of peuter te vervoeren achterop een kinderwagen of buggy. Het is in beginsel een plankje met één, twee of vier wielen die je aan de achteras van een kinderwagen of buggy bevestigd. Vervolgens kan een kindje hierop gaan staan of zitten, en zo gemakkelijk meerijden met de kinderwagen. Een meerijdplankje wordt soms ook wel een buggyboard genoemd.

Het is voor papa of mama vooral handig omdat je dan met één kinderwagen gelijk klaar bent. Je hoeft geen fietsjes, loopautootjes of dubbele kinderwagen mee te nemen. Je monteert het plankje aan één van de stangen van de kinderwagen en bent klaar om te wandelen. Meer is het niet! Geen gezeur meer over wie wel of niet moet lopen, gewoon allebei lekker meerijden en, in sommige gevallen, zelfs zitten.

Een meerijdplankje maakt het dus ook mogelijk om drie kinderen te vervoeren met één kinderwagen. Je kan namelijk twee kinderen in een duo- of tweelingwagen kwijt, en het derde kind achterop op het plankje. Handig, want je hebt één compact vervoermiddel en je hebt goed zicht en controle over alle drie je lieve kinderen.

Verschillende soorten meerijdplankjes

 

Er bestaan verschillende soorten meerijdplankjes. Het eerste verschil is of een meerijdplankje universeel is, of speciaal ontwikkeld voor en door een bepaald merk. 

 • Universele meerijdplankjes

  • Universele meerijdplankjes zijn geschikt om achter elke kinderwagen te gebruiken. Ze hebben een handige manier van bevestigen waardoor ze achter meerdere merken en typen kinderwagens of buggies bevestigd kunnen worden. Ze kunnen vaak goedkoper zijn, of meer features hebben dan de meerijdplankjes van de bekende merken. Het nadeel is dat je goed moet opletten of het meerijdplankje voor jouw kinderwagen geschikt is, want helaas is niet ieder universeel meerijdplankje zo universeel dat het overal op past.

 • Merk specifieke meerijdplankjes​
  • Merk specifieke meerijdplankjes zijn ontwikkeld door een kinderwagen merk en zijn perfect voor dat merk (of type) kinderwagen. Handig, want zo weet je zeker dat je goed zit. Maar, het nadeel is dat je geen keus hebt uit verschillende soorten, en ze kunnen soms ook duurder zijn.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk het meerijdplankje dat bij je past. Veel plezier!

Inhoudsopgave: 

 

Wat is een meerijdplankje

Verschillende soorten

Kenmerken

Koopadvies

Universele meerijdplankjes Top 5

Merk meerijdplankjes

Laatste update: 27-10-2023

Direct naar de aanbiedingen?

Kenmerken van meerijdplankjes

Naast het verschil tussen universeel of merk, hebben meerijdplankjes best wat kenmerken waarop ze van elkaar kunnen verschillen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Eén, twee of vier wielen

  • Meerijdplankjes kunnen 1, 2, of 4 wielen hebben. In principe is één wieltje al genoeg, en dit maakt het plankje ook lekker licht en compact. Maar, in de regel is het zo, dat hoe meer wielen, hoe meer gewicht het plankje zelf draagt in plaats van dat de kinderwagen het gewicht tilt. ​

 • Grote of kleine wielen

  • De meeste meerijdplankjes hebben kleine wielen, wat prima is voor in de stad op verhard terrein. Maar, grotere wielen kunnen meer comfort bieden door trillingen beter te absorberen, en zijn beter geschikt op onverhard terrein.​

 • Met of zonder zitje

  • Op een meerijdplankje kan een kindje staand of zittend meerijden. ​Een zitje is comfortabel voor langere stukken, maar staan is ook leuk. Vaak kan je een zitje losmaken, zodat je het meerijdplankje ook zonder kan gebruiken.

 • Met of zonder stoeltje

  • Sommige zitjes zijn een compleet stoeltje. Hier zit een kindje geborgen in, meestal met een veiligheidsgordel. Zo weet je zeker dat een kindje veilig zit, maar het is minder makkelijk om er even in en uit te stappen.​

 • Inklapbaarheid

  • Vaak kan je een meerijdplankje 'inklappen', door hem omhoog te klappen. Zo heb je er geen last van wanneer je hem niet gebruikt, en hoef je het plankje niet telkens helemaal los te maken.

Koopadvies

Allereerst is het de vraag of je graag een meerijdplankje wilt kopen dat bij jouw merk kinderwagen hoort, of dat je voor een universeel model gaat. Een merk specifiek model is makkelijk, want je weet zeker dat hij goed past en dat je hem ook goed kan gebruiken. Het is namelijk belangrijk dat je nog goed bij de rem van de kinderwagen kan, en in sommige situaties kan dit bij een universeel model lastig uitkomen. Maar, ze zijn vaak wel duurder en je hebt geen keus uit verschillende typen.

Als je wel de keuze hebt, dan is het goed om na te denken over hoe je verwacht dat je kindje de buggyboard gaat gebruiken, en waar je het gaat gebruiken. Op verhard terrein is één klein wieltje genoeg, maar dit werkt niet lekker in het bos. Met max twee wielen ga je wel weer makkelijker een stoepje op, dan bij een model met vier wielen. Is jouw kindje energiek en loopt hij graag ook stukken, dan is een stoeltje met gordel niet praktisch. Op een 'krukje' kan een kindje makkelijk zelf op en af stappen. Maar, ben je vaak in de drukke stad, dan biedt een stoeltje met gordel weer extra veiligheid.

 

Genoeg om over na te denken dus! Wij hebben de top 5 beste universele meerijdplankjes van dit moment voor je beoordeeld, hieronder lees je onze reviews. Ook vind je hieronder reviews voor de merk modellen.

Via de links bij de producten kan je de meerijdplankjes verder bekijken en aanschaffen verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Wat is een meerijdplankje
Verschillende soorten
Aankoopadvies

5. Universeel met zitje

 

Dit is een 'merkloos' meerijdplankje dat heel populair is op bol.com. Dit komt voornamelijk door de prijs - het is ruimschoots het goedkoopste universele meerijdplankje dat je kan kopen, dat ook nog eens een zitje heeft.

En, de prijs-kwaliteit verhouding is dik in orde. Het is een eenvoudig meerijdplankje, maar de kwaliteit is eigenlijk heel prima. Het zitje is afneembaar,  monteren is gemakkelijk en hij past op bijna iedere kinderwagen.

Let bij aanschaf even goed op de uitzonderingen, want hij past bijvoorbeeld niet op de: Dubatti One - Mutsy Nio - Easywalker Harvey - Joolz Day - Joolz Day 3 - Joolz geo 3. Zonde voor het milieu en van je tijd als je hem weer terug moet sturen als blijkt dat hij niet past. Op de website staat goed aangegeven waar je extra op moet letten.

Merkloos universeel meerijdplankje met zitje.jpg
Top 5
5. Universeel met zitje

3. Cozy Rider T

 

De Cozy Rider T is het eerste meerijdplankje uit dit overzicht met twee wielen, een stoeltje en een 'stuur'. Het is het nieuwste model van het merk, en is samen met de Cozy C meest geschikt als universeel model voor bijna alle kinderwagens en buggy's. Dit in tegenstelling tot de Cozy Rider B.

Het stuurtje maakt het extra leuk voor kindjes, omdat ze het gevoel krijgen mee te kunnen sturen. Daarbij zorgt het ook voor extra houvast. Het nadeel is wel dat je iet minder makkelijk in en uit het stoeltje stapt.

De twee wielen maken hem lekker stabiel en halen wat gewicht van de kinderwagen af. Zowel het stoeltje als het stuurtje zijn in hoogte verstelbaar, en je kan ook het stoeltje verwijderen als het kindje lekker wil staan.

P.S. Dit model wordt onder de Eichhorn naam verkocht.

Cozy Rider T universeel meerijdplankje.jpg

Babyzen YOYO+

Het meerijdplankje van Babyzen is geschikt voor kinderen met een maximaal gewicht van 20 kilogram en past perfect op de Babyzen YOYO² buggy.

Er is een zitje aanwezig waar jouw kind comfortabel op kan zitten tijdens wandelingen. Het zadel kan er ook gemakkelijk van af gehaald worden wanneer deze niet gebruikt wordt. Het platform heeft een patroon waardoor kinderen er niet makkelijk van af kunnen glijden.

Het bevestigen gebeurt tussen twee stangen. Alleen de Babyzen YOYO+ en de Babyzen YOYO² zijn geschikt voor dit meerijdplankje. Het is dus geen universeel meerijdplankje.

Babyzen YOYO+ Meerijdplankje - Board-min.jpg
Babyzen YOYO+ meerijdplankje

Bugaboo Comfort

Als je een Bugaboo kinderwagen in huis hebt, dan kun je daar het Bugaboo Comfort meerijdplankje voor aanschaffen. Hier kan jouw kind zowel op zitten als staan.

Het plankje is met slechts twee klikken aan het onderstel van de kinderwagen te bevestigen. Dankzij een flexibele plaatsing – links of rechts van het midden – heb jij als ouder meer loopruimte. Het plankje kan ook moeiteloos losgekoppeld worden op opgeklapt wanneer deze niet gebruikt wordt.

Voor de Bugaboo Buffalo, Cameleon en Donkey heb je nog aparte adapters nodig om het meerijdplankje te koppelen.

Bugaboo Comfort Meerijdplankje - Zwart-min.jpg
Bugaboo Comfort

2. Kidsriver

Dit universele meerijdplankje van Kidsriver is vergelijkbaar aan de Cozy T, maar heeft een paar duidelijke verschillen. Zo is het stoeltje open, waardoor een kindje er makkelijker op en af kan springen. Dit maakt hem speelser om te gebruiken, net als de Kid-Sit

 

Het nadeel is wel dat het wat oncomfortabeler is voor langere stukken, en een kindje kan er ook makkelijker vanaf vallen. Het is dus afhankelijk van je kind wat beter past. Een heel druk en actief kindje zal niet in de gesloten stoel willen blijven zitten, en dan is dit veel handiger en leuker. Je kan het stoeltje sowieso makkelijk verwijderen, en hij is ook in een model verkrijgbaar zonder zitje.

De kwaliteit van dit Kidsriver meerijdplankje is top en het bevestigen gaat makkelijk en hij past achter de meestse kinderwagens en buggys. Er is helaas geen overzicht met geschikte kinderwagens. Tip: lees even door de reviews heen.

Kidsriver universeel meerijdplankje met zitje.jpg
2. Kidsriver

1. Cozy Rider C

De Cozy Rider C is het topmodel van het merk en is de verbeterde versie van de B rider. De belangrijkste verbetering ziet hem er op dat deze op nog meer kinderwagens goed te bevestigen. Een welkome vooruitgang voor een universeel meerijdplankje.

 

Zoals je ziet heeft hij als enige in dit overzicht 4 zwenkbare wielen. Dit zorgt er voor dat trillingen beter worden opgenomen, de kinderwagen of buggy makkelijker te sturen is en hij ook beter over onverhard terrein kan. Nadeel is wel weer dat het moeilijker is om een stoepje op te kunnen.

Het stuurtje is geweldig om echt mee te draaien, en het zitje met kussen en gordel zorgen voor een veilige en comfortabele zit. Net als de Rider T heeft ook de C wieltjes met led verlichting. Niet alleen ontzettend gaaf, ook nog eens extra veilig!

Cozy rider C universeel meerijdplankje met zitje en stuur.jpg
1. Cozy Rider C

4. EVE Kids Kid-Sit

De Kid-Sit van EVE Kids heeft wat ons betreft het mooiste design de meerijdplankjes die wij kennen. Het plankje ziet er stoer er uitnodigend uit om gave avonturen in de stad te gaan beleven.

 Het zitje heeft een handvat aan de voorzijde, maar je kan ook nog los handige handvatten kopen die je aan de kinderwagen vastmaakt. Je kan het zitje ook verwijderen als je kind liever staand mee wilt gaan. Het is een makkelijke 'buggy board' om als kind op en af te springen. Maar, het enkele wieltje zorgt er wel voor dat al het gewicht op dit ene wieltje en de kinderwagen komt.

De kid-sit past op heel veel kinderwagens. Check deze lijst of hij voor jouw wagen geschikt is, én of je de rem nog kan gebruiken. Kinderwagens die niet voorzien zijn van een rechte achteras kunnen gebruik maken van de Kid-Sit adapter om het plankje alsnog te laten passen.

Kid-Sit universeel meerijdplankje - kidsit Zwart met Groen handvat-min.jpg
4. EVE Kids Kid-Sit

De 5 beste universele meerijdplankjes van 2023!

Familie in de stad met easywalker buggy en kind op easyboard meerijdplankje.jpg

Merk specifieke meerijdplankjes

3. Cozy Rider T
Kenmerken van meerijdplankjes
Merk specifieke meerijdplankjes
bottom of page