top of page

Advies voor de beste voetenzak

Moeder met baby in Little Dutch Rust voetenzak roestrood.jpg

Een voetenzak is een heerlijke aanvulling voor zowel een autostoetje, buggy of kinderwagen. Het is een heerlijke warme zak waarin een kindje lekker warm blijft. Tijdens het vervoer heeft een kindje het vaak kouder dan jij omdat ze niet bewegen. Jij bent druk in de weer met de kinderwagen en boodschappen, maar jouw kindje zit er maar stilletjes bij. Tel daar bij op dat jonge kindjes hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, en je begrijpt snel dat een voetenzak een onmisbaar accessoire is. Op deze pagina vertellen wij je alles wat je over de voetenzak moet weten en hebben we handig koopadvies met slimme tips. In onze top 10 universele voetenzakken van dit moment vind je eenvoudig een model wat goed bij jou én je kindje past! 

Wat is een voetenzak?

Een voetenzak is het beste te vergelijken met een slaapzak voor kindjes als ze vervoerd worden in de open lucht. Het is een soort jas waar een kindje in gaat zitten. Je hoeft het dus niet aan te trekken, maar simpelweg open te ritsen en in plaats te nemen. Op die manier zorgt het op een makkelijke manier voor een hele warme en knusse plek. 

De term voetenzak doet deze must have accessoire eigenlijk te kort. Sowieso is de zak bedoelt voor ten minste de voetjes en de beentjes. Maar er zijn ook veel voetenzakken als een  cocon gevormd, waarbij alleen het hoofdje van een kindje nog vrij is.

Wanneer gebruik je een voetenzak?

Je gebruikt een voetenzak wanneer je een kind in de open lucht aan het vervoeren bent. De meest voorkomende momenten zijn voor bij het gebruik van een kinderwagen, buggy of autostoeltje. Een autostoeltje gebruik je vaak niet alleen in de auto, maar ook los dragend of gemonteerd op een kinderwagen. Hierdoor kom je er dus vaak mee buiten, en kan een maxi cosi voetenzak heel erg fijn zijn. Maar je kan een voetenzak voor nog meer momenten gebruiken. Zo is een voetenzak heerlijk in de bakfiets of fietskar, of als slaapzakje in de reiswieg!

Een voetenzak is vooral bedoeld voor gebruik op koude dagen. Het is namelijk de bedoeling dat jouw kindje lekker warm blijft. Maar vergis je niet, op dagen dat het voor jou zelf comfortabel warm is kan het voor je kindje een stuk kouder aanvoelen. Dit komt doordat kinderen niet bewegen, maar stil in de kinderwagen of buggy zitten. Hierdoor krijgen ze het een stuk sneller koud dan jij - belangrijk dus om ze lekker goed in te pakken!

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk die voetenzak die bij je past. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Verschillende soorten voetenzakken

Er zijn aardig wat verschillende soorten voetenzakken te koop. Qua functie zijn ze allemaal bedoelt om kinderen warm te houden tijdens het vervoer in de buitenlucht. In hoofdlijnen kan je twee typen voetenzakken onderscheiden

  • Voetenzak kinderwagen en buggy

  • Voetenzak maxi cosi

 

Voetenzakken voor in de kinderwagen of buggy zijn groter dan voetenzakken voor een maxi cosi. Maar vergis je niet, voetenzakken voor een autostoeltje kan je ook gewoon gebruiken in de kinderwagen of buggy. Doordat ze kleiner zijn kan je ze wel wat minder lang gebruiken, meestal zo tot 9 maanden of een jaar. 

Voetenzakken voor in de kinderwagen of buggy hebben meestal de vorm van een cocon en kunnen een kindje helemaal afsluiten waardoor alleen het hoofdje nog zichtbaar blijft. Voetenzakken voor autostoeltjes doen dit vaak ook, maar alleen als kindjes nog klein zijn. Later worden ze hier te groot voor, en wordt het meer echt een zak voor de beentjes en voetjes.

De voetenzakken voor autostoeltjes zoals een maxi cosi zijn bijna altijd van stof en nauwelijks voorgevormd. Hierdoor passen ze makkelijk in ieder autostoeltje of buggy. Voetenzakken voor kinderwagens of buggy's zijn vaak wel veel meer voorgevormd, en kunnen best een grote zak zijn. 

Koopadvies

Waar kan je nou het beste op letten als je een voetenzak koopt? Ten eerste moet de voetenzak bij de grootte van jouw kidje passen. Als je kindje nog een kleine baby is, dan zouden wij altijd aanraden om een autostoeltjes voetenzak te kopen. Deze sluiten kleine kindjes namelijk ook helemaal af als een cocon. Zo kan je ze ook gebruiken in de reiswieg van een kinderwagen. Op die manier is het een super lekker slaapzakje. Het grote voordeel is dat je dan niet eerst een jas aan hoeft te trekken als je even snel naar buiten wilt. Maar, ook als je kindje groter wordt kunnen ze heel fijn zijn. Ze sluiten dan niet meer het hele lichaam af, maar zijn wel een lekkere toevoeging om in ieder geval de beentjes extra lekker warm te houden, in combinatie met een jas.

Voetenzakken voor buggy's en kinderwagens sluiten bijna altijd heel het lichaam af waardoor je alleen het gezichtje ziet. Wij vinden het hierbij belangrijk om er op te letten dat je in ieder geval een deel van de voetenzak van bovenaf om kan klappen, zodat wat meer van het lichaam vrij komt. Het is namelijk lang niet altijd zo koud dat jouw kindje echt als een cocon vervoerd moet worden. Let hierbij ook op de mogelijkheden voor ventilatie, hier is niet bij alle voetenzakken even goed over nagedacht.

Wat ook handig is om extra op te letten, is in hoe verre de voetenzak waterafstotend is en in hoeverre dit voor jou belangrijk is. Voetenzakken voor een buggy zijn altijd beter tegen regen bestendig dan voetenzakken voor een Maxi Cosi. Maar die zijn daarentegen vaak weer een stuk handzamer en minder warm, waardoor je ze langer in het jaar kan gebruiken. 

Ten slotte kan je universele voetenzakken kopen, of voetenzakken van merken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor een type kinderwagen of buggy. Hierdoor weet je zeker dat ze goed passen, maar ze kunnen vaak ook wel wat duurder zijn. Let er altijd even op dat je ze kan bevestigen door jouw 3- of 5 punts gordel. Gelukkig kan die bijna altijd wel.

Hieronder vind je de top 10 beste universele voetenzakken van nu. Wij hebben deze uitgebreid voor jou getest en leuke reviews over geschreven. Het is een samenstelling van voetenzakken speciaal voor buggy's / kinderwagens en voetenzakken voor maxi cosi's die je naar ons idee ook heel goed kan gebruiken in buggy's en kinderwagens. Hopelijk helpen onze reviews jou bij het kiezen van een fijne voetenzak - laat je ons weten welke je hebt gekozen en hoe die bevalt?

Via de links bij de producten kan je de voetenzakken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Wat is een voetenzak?
Wanneer gebruik je een voetenzak?
Verschillende soorten voetenzakken
Koopadvies
Vader loopt met kindje in rode voetenzak in yoyo buggy door stad

10. Tectake

 

Deze voetenzak van Tectake is een eenvoudige maar fijne voetenzak die ons doet denken aan een avontuurlijke slaapzak. Hij is gemaakt van 100% polyester. Dit betekent dat hij waterafstotend en winddicht is. Dit maakt hem, mede dankzij de warme voering van fleece, prettig op gure herfstdagen.

De voetenzak heeft 5 openingen voor 5-puntsgordels. Hierdoor kan je hem overal voor gebruiken; van autostoeltje tot kinderwagen. Wat slim bedacht is, is de achterzijde met nopjes zoals je die ook weleens bij sloffen tegenkomt. Hierdoor blijft de Tectake voetenzak goed op zijn plek zitten - hij schuift namelijk minder snel naar beneden.

Ook slim, je kan hem helemaal openritsen. Zo creëer je een groot dekentje wat je weer op andere manieren kan gebruiken. Consumenten zijn er dan ook heel blij mee, en vinden de voetenzak goede value for money bieden.

Tectake universele voetenzak met thermovulling zwart.jpg
10. Tectake

9. Topmark Olly

Topmark kom je op onze website wel vaker tegen als goede budget artikelen. Dit geldt ook voor de Topmark Olly voetenzak. Hij is qua ontwerp en prijs sterk vergelijkbaar aan die van Tectake. Zo is hij gemaakt van polyester en gevoerd met fleece en is deze voetenzak dus ook lekker warm en waterafstotend.

Wij vinden de Olly een handiger ontwerp hebben. Zo kan je hem aan beide zijkanten helemaal open ritsen. Hierdoor kan je hem van de bovenzijde omlaag klappen, waardoor hij goed aansluit op je kindje en die niet altijd als een mummy verstopt hoeft te zitten. Ook handig hierbij is dat je de voorkant helemaal los kan maken, waardoor je een lekker zachte zitting overhoudt voor op de minder koude dagen.

Daarbij wordt deze Topmark voetenzak ook geleverd met een handige opbergtas. Aangezien je hem niet heel het jaar gaat gebruiken is dat serieus handig. Consumenten zijn er dan ook erg blij mee, al vinden sommigen wel dat hij wat snel naar beneden schuift.

Topmark Olly voetenzak zwart.jpg
9. Topmark Olly

8. Meyco

 

De Meyco Mini Knots voetenzak is wat kleiner dan de vorige voetenzakken en niet bestand tegen regen. Hij ziet er daarentegen wel super schattig uit en is heerlijk warm. Dit maakt hem vooral een fijne en hippe voetenzak voor de koude maar droge dagen. Ben je op zoek naar echt een herfstvoetenzak, dan is deze minder geschikt.

Je maakt hem gemakkelijk vast in een autostoeltje, buggy of kinderwagen. Voor gebruik in de kinderwagen is hij geschikt voor kindjes tot zo'n 10 maanden, daarna wordt hij wat te klein.

Deze Meyco voetenzak is dan ook vooral geschikt voor wanneer je baby nog jong is. Het is een heerlijke slaapzak om in de wieg mee op pad te gaan, en ideaal voor korte stukjes met de kinderwagen met je kindje zonder jas aan. Zo kan je lekker snel naar buiten! Naast de Mini Knots versie is hij ook verkrijgbaar in het Basic knit design.

Meyco mini knots voetenzak groen.jpg
8. Meyco Mini Knots

7. Koeka

 

Deze voetenzak van Koeka komt uit hun Oslo serie. Dat betekent dat het gemaakt is van kwaliteitsstof met een wafel patroon en gevoerd is met heerlijk zachte teddy stof. Op zich zelf al een hele mooie voetenzak, en al helemaal leuk als je al meer items uit de Oslo serie hebt. Zo niet, dan kan je ook kiezen uit de voetenzak van de Vik, Denver, Oddi of Malmo serie.

Qua type is hij vergelijkbaar aan die van Meyco en Jollein. Dat betekent dat ook dit een heerlijke voetenzak is voor op koudere dagen, maar dat hij minder geschikt is met regen. Toch kan je hem mogelijk ook prima gebruiken in de herfst, want er zijn genoeg ouders die liever helemaal niet in de regen buitenlopen.

Je kan de Koeka Oslo voetenzak gebruiken op een autostoeltje, maar ook een kinderwagen, buggy of bakfiets. Er zijn 5 openingen aan de achterzijde, dus je kan hem op 3- of 5-puntsgordels bevestigen. 

Koeka Oslo voetenzak wafel en teddystof roze.jpg
7. Koeka Oslo

6. Dooky

De voetenzakken van Dooky zijn heerlijk zacht en ontzettend warm. Dit maakt ze heerlijk voor zelfs de koudste winterdagen. Ze zijn ook duidelijk meer voorgevormd dan de voetenzakken hierboven. Het is echt een warm coconnetje waar jouw kindje het niet snel koud in zal krijgen.

Je kan een Dooky voetenzakken in verschillende maten kopen, klein en groot. De kleine voetenzakken zijn top tot zo'n 9 maanden. In principe is dat net zo als bij die van Koeka, alleen zijn die minder vormgevormd als een slaapzak. In tegenstelling tot die is de Dooky op een gegeven moment echt te klein. Gelukkig is de large geschikt voor 9-36 maanden.

De vorm is prettig en je kan hem langs beide zijkanten helemaal open ritsen. De buitenkant is van waterafstotende stof, dus ook als het regent kan jij lekker met je kleintje op pad!

Dooky Blush voetenzak roze.jpg
6. Dooky

5. Mies & Co

De Mies & Co Classic No. 1 voetenzak heeft een ontzettend schattig en klassiek ontwerp. In plaats van ritsen maakt deze voetenzak gebruik van grote flappen die je met een D-ring vastmaakt. Dit geeft hem een extra romantische uitstraling. Hij is verkrijgbaar in meerdere lieve ontwerpen uit verschillende series.

Het nadeel hiervan is wel dat je hem over de lengte niet kleiner kan maken. Je kindje moet dus altijd helemaal zijn ingepakt. Dit maakt hem wel super warm. De TOG-waarde is dik 3,5. (Zegt de TOG-waarde je niets? Hier lees je onze uitleg.) 

Gelukkig is hij, mede dankzij de vorm, beschikbaar in twee maten: 0-9 maanden en 9-36 maanden. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende prints. Mooi is hij zeker, en we zijn heel benieuwd hoe jij hem met de flappen in plaats van een rits in de praktijk ervaart

Mies & Co Classic No. 1 voetenzak blauw 9-30 maanden.jpg
5. Mies & Co Classic No. 1

4. Little Dutch

Deze Little Dutch voetenzak is echt speciaal ontworpen om te gebruiken met een kinderwagen of buggy. Dit kan je ook zien aan het voorgevormde strakke ontwerp. Hierdoor is hij niet geschikt voor in een autostoeltje. 

Hij is daarentegen wel heerlijk voor in de koude én natte dagen. De coconvormige voetenzak is gemaakt van waterafstotende stof (Little Dutch claimt zelf waterdicht maar dit lijkt ons sterk) en is gevoerd met super zachte en heerlijk warme Teddy fleece. 

Je kan je voorstellen dat het soms zelfs een beetje té warm wordt in zo'n zak, en daar heeft Little Dutch iets slims op bedacht: ventilatie. Je kan de onderzijde openritsen en hier komt een heerlijk ventilerende stof tevoorschijn. Handig!

Little Dutch universele voetenzak roestrood.jpg
4. Little Dutch

3. Lodger Bunker

De Lodger Bunker voetenzak heeft een ontwerp met flappen vergelijkbaar als die van Mies & Co. Lodger ken je misschien van hun super zachte en warme baby spullen zoals slofjes en slaapzakken. Al hun producten zijn van premium kwaliteit en comfort. 

De Lodger ziet er met het 'folklore' design vooral super geschikt uit voor in de winter. Een heerlijk zacht en warm 'bunkertje' voor een kindje in de buggy of kinderwagen. Maar het mooie aan deze Bunker voetenzak is dat je de binnenste van de twee lagen kan verwijderen, die je ook op zich zelf kan gebruiken.

Daarnaast is de stof ook waterafstotend, dus kan je hem prima in een buitje gebruiken. Het enige nadeel vinden wij, dat je altijd een gesloten cocon krijgt wanneer je de flappen met het klittenband sluit.

Kind zit warm in buggy in Lodger Bunker universele voetenzak.jpg
3. Lodger Bunker

2. Jollein

Deze voetenzak van Jollein uit de Basic Knit collectie staat hoog in onze top 10 terwijl het toch een vrij eenvoudige voetenzak is. Dit komt doordat wij hem zelf in het dagelijks gebruiken een ontzettend fijn model voetenzak vinden. Juist de eenvoud maakt hem handig en schappelijk geprijsd.

Het model is namelijk te gebruiken vanaf de geboorte en kan zowel in een autostoeltje, als buggy of kinderwagen gebruikt worden. Bij een jonge baby gebruik je hem zelfs als slaapzakje in de reiswieg en kan je een mutsje maken van de bovenkant. Naarmate je kindje groter wordt wordt het steeds meer alleen een voetenzak.

Een nadeel is wel dat hij minder geschikt is tegen de regen. Maar als je niet van plan bent herfststormen te trotseren dan kan hij een buitje af en toe wel hebben, zolang je maar goed laat opdrogen. Naast deze Basic Knit variant is een Boucle en een Pure Knit versie.

Jollein Basic Knit universele voetenzak in een autostoeltje grijs.jpg
2. Jollein

1. Elodie

Als je op zoek bent naar de top van de top van de voetenzakken, dan kom je al snel bij Elodie uit. Wat ons betreft is dit dan ook de beste voetenzak van dit moment. Het is een luxe model met dito prijs. Maar de kwaliteit is wel van zodanig niveau dat je hem makkelijk voor meerdere kindjes of zelfs generaties kan gebruiken.

De Elodie is de enige voetenzak uit dit overzicht met een dikke vulling van dons en veren. Dit maakt hem niet alleen super zacht maar ook heerlijk dik en extra lekker om in te zitten. Daarnaast kan je in dit slaapzak model ook de bovenste flap naar beneden omklappen. Hierdoor hoeft je kindje niet altijd in een cocon te zitten.

 

 

Je kan de voetenzak aan de zijkanten wat open ritsen om de temperatuur te reguleren. De stof is van BIONIC-FINISH® ECO, wat hem super waterafstotend en winddicht maakt. En op warme dagen kan je de hele voorkant en ook de kraag van nepbont verwijderen. Zo is het echt een voetenzak voor alle 4 de seizoenen.

Elodie luxe voetenzak beige universeel.jpg
1. Elodie
bottom of page