De beste baby autostoel?
dé autostoelen top-10 van 2021

Baby autostoeltjes in een winkel

Een autostoeltje moet goed passen bij jouw baby en bij jouw auto. Waar moet je allemaal op letten? Wat is het beste autostoeltje van 2021? Met onze handige autostoel top-10 en verschillende tips en adviezen is het kiezen van de ideale autostoel makkelijker dan je denkt!

Je kindje veilig op de weg in een goede autostoel

De veiligheid van ieders kindje staat natuurlijk op één. Alhoewel autorijden tegenwoordig hartstikke veilig gebeurd, zit een ongelukje in een klein hoekje. En jouw baby zit weerloos achterin, met een beetje mazzel zonder te huilen. Maar daarom wil je wel dat de autostoel zo veilig mogelijk is. Daarnaast moet je baby comfortabel zitten; dit is niet alleen prettig voor je baby maar geeft jou ook de grootste kans op een stille rit. Daarom is het kiezen van een goede autostoel ook ontzettend belangrijk. 

Een autostoeltje is wettelijk verplicht!

Wist je dat een autostoeltje zelfs verplicht is in Nederland, en Europa? Kinderen tot een lengte van 1,35 zijn in Nederland verplicht om in een auto in een autostoeltje te zitten. In sommige Europese landen geld zelfs een verplichting tot 1,50 meter.

Maat overzicht autostoeltjes

Een belangrijk kenmerk van een autostoeltje is de maat.  Helaas is het maatsysteem wat gehanteerd wordt niet zo duidelijk of eenvoudig. Hieronder hebben we een overzicht opgesteld voor de gehanteerde maten van autostoeltjes:

 • Babyautostoeltje

  • Groep 0+

  • 0-13 kilogram

  • i-Size naar lichaamslengte

 • Peuterautostoeltje

  • Groep 1

  • 9-18 kilogram

  • i-Size naar lichaamslengte

 • Kinderautostoeltje klein

  • Groep 2

  • 15-25 kilogram

  • i-Size naar lichaamslengte

 • Kinderautostoeltje groot

  • Groep 3​

  • 22-36 kilogram

  • i-Size naar lichaamslengte

Zoals je ziet worden autostoeltjes ingedeeld in verschillende groepen, 0 t/m 3. De maatstaf die voor de verschillende groepen wordt gehanteerd is het lichaamsgewicht van het kindje. Dit systeem wordt nog steeds gehanteerd, maar sinds 2013 is er door Europese regelgeving een nieuw systeem bij gekomen: i-Size.

i-Size deelt de autostoeltjes niet meer in op lichaamgewicht maar kijkt naar de lichaamslengte. Dit zou het makkelijker moeten maken voor ouders en de lichaamslengte zou beter aansluiten bij een wel of niet goede zit in een kinderzitje.

Hoe installeer je een autostoeltje?

Met je baby op pad gaan is namelijk vaak een groot avontuur. Maar, het is vaak ook een enorme opgave. Je hebt een hoop spullen bij je, van schone luiers tot kinderwagen en speelgoed, en vaak ook nog eens je eigen spullen. Daarom wil je dat je jouw baby eenvoudig en veilig in de auto kan installeren. Zeker als je het autostoeltje vaak moet verwisselen van auto. Hoe doe je dit? 

Een autostoeltje in de auto plaatsen is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Hoe je het moet doen verschilt echter wel per autostoeltje. Gelukkig zijn er twee algemene systemen:

 • Isofix

  • Isofix is een ontzettend handig systeem om een autostoeltje super veilig te installeren in een auto. Alle moderne auto's zijn uitgerust met dit systeem. Je klikt het autostoeltje eenvoudig vast.​

 • i-Size

  • Het i-Size maatsysteem is ook doorgevoerd in een systeem om de autostoel te installeren in een auto. Het i-Size bevestigingssysteem is vergelijkbaar aan Isofix. Je herkent de bevestigingspunten in de auto aan het 'i-Size ready' log met een zitje en een i.​

 • Installeren met autogordel

  • Wanneer je een oudere auto hebt is de kans groot dat er geen Isofix systeem aanwezig is. In dat geval kies je voor een autostoeltje wat je kan bevestigen met de autogordel. Ook dit zorgt voor een veilige bevestiging. Extra handig, de meeste Isofix autostoeltjes kan je ook bevestigen met een autogordelen.​

   • Wanneer je auto voorzien is van een Isofix systeem raden wij altijd aan te kiezen voor een autostoeltje met Isofix en om van dit syteem gebruik te maken!​

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje?


Hoe weet je nou welke autostoel voor jouw kindje geschikt is? Veiligheid staat op 1, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar je wil ook dat je baby comfortabel zit. Dit zorgt niet alleen voor de baby voor een comfortabele rit. Ook het gebruiksgemak is van belang. Dit gaat niet alleen over het installeren van de de autostoel in de auto, maar ook het gemak waarmee je elke keer je kindje in de autostoel plaatst.

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een autostoeltje:

 • Veiligheidsnormen

 • Maat 

 • Bevestigingssysteem

 • Zit comfort 

 • Gebruiksgemak

 • Gebruikte materialen

 • Voor- of achterwaartse zit

 • Opties zoals het draaien van het zitje

Je zou het niet verwachten, maar zo soms blijkt uit een test dat een autostoeltje wat te koop is niet veilig is. Je leest hier alles over in onze blog.


 

Beste autostoel: De kinderautostoel top 10 van 2021

Het team van babyspullen-advies.nl heeft weer urenlang onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de beste autostoelen die je nu in de markt vind. We presenteren je dan ook met trots deze autostoelen top 10. 

Voor je verder leest, moet je begrijpen dat de ideale autostoel voor iedereen verschilt. Wij vinden de autostoeltjes in deze top tien namelijk allemaal toppers. Maar afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke voorkeur, zal er eentje voor je uit springen. Maar dat kan dus net zo goed nummer 10, als nummer 1 zijn. Welke wordt jouw favoriet? Veel succes!

 
 
 
 
 
 

10. Kinderkraft Myway

 

Deze Myway kinderstoel van het Duitse merk Kinderkraft is, zoals we van het merk gewend zijn, een oerdegelijke kinderstoel. Deze kinderstoel voor in de auto heeft natuurlijk het bekende Isofix bevestigingssysteem. Mocht je dit niet in je auto hebben, dan kan je de Myway ook bevestigen via de driepunts-gordel.

 

Je kan de autostoel achterwaarts gebruiken voor je kleine baby tot een kilogram of 18. Voorwaarts kan je de zitverkleiner weghalen wanneer dat nodig wordt tot zelfs een leeftijd van 12 jaar.

 

De autostoel is geïntegreerd in de basis en heeft een verstelbare hoofdsteun. De handige reclining optie zorgt er voor dat je de autostoel in een simpele handeling kan verstellen in de hellingshoek; van zittende tot half-liggende positie.

 

En hoe weet je nou of je de Myway autostoel correct en veilig hebt bevestigd? Hiervoor zijn er drie handige indicatoren aangebracht, waardoor je dit gemakkelijk ziet. Daarnaast is de Kinderkraft Myway op allerlei manieren te verstellen, en kan je delen wegnemen zodat je baby echt goed beschermd zit!

 

9. Maxi-Cosi Titan


 

Maxi-Cosi is natuurlijk het meest bekende merk voor autostoelen. Het merk heeft dan ook verschillende autostoelen op de markt gebracht, waaronder dit Titan model. Wat meteen opvalt is de minimalistische afwerking en het compacte design. Hier wil je zelf wel in zitten!

 

Deze Titan autostoel is te gebruiken vanaf 9 maanden, en dankzij de uitneembare delen tot 12 jaar. Omdat kinderen veel te snel groeien, is hij ontwikkeld om mee te kunnen groeien met je kindje. Dit betekent dat deze Titan een groep 1, 2 en 3 meegroei autostoel is.

 

Net zoals iedere moderne autostoel wordt deze Titan bevestigd via het bekende Isofix bevestigingssysteem. En omdat het hier om een universeel Isofix systeem gaat, heeft het ook een zogeheten "Top Tether" bevestiging.

 

Door middel van dit extra bevestingspunt maak je de bovenkant van het autostoeltje vast aan de auto. Hierdoor kan de autostoel bij een frontale botsing niet meer voorover klappen - wel zo'n prettige gedachte! Maar let dus op, want er zijn ook niet-universele Isofix autostoeltjes. Deze mag je alleen gebruiken voor de op een bijgeleverde lijst beschikbare auto's. Let hier goed op! 

 

Verder hoef je bij deze Titan kinderautostoel niet bang te zijn dat je baby niet comfortabel zit, want er zijn zelf 5 verschillende zit- en slaapposities in te stellen. En wat dacht je van de hoofdsteun die je in wel 11 verschillende hoogtes kan verstellen? Wij zijn fan, zeker voor deze prijs/kwaliteit verhouding.

 

8. Maxi-Cosi Axiss

 

Weer een autostoeltje van Maxi-Cosi? Ja, want dit is nou innovatie! Het is een bekend probleem bij kinderstoelen voor in de auto dat je je kindje vanaf de zijkant, zijwaarts in de autostoel moet installeren. Hierdoor heb je niet overal goed zicht op, en kan je niet overal goed bij. Nou, hier hebben de slimme koppen van Maxi-Cosi wat op gevonden!

 

Deze Axiss autostoel kan namelijk 90 graden links- en rechtsom worden gedraaid. Hierdoor kan jij je kleine peuter super eenvoudig in en uit de auto tillen. De stoel is zelfs 360 graden te draaien, waardoor je gemakkelijk een voorwaartse of juist een achterwaartse positie in kan stellen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je kindje. 

 

Het is dus wel een peuter autostoel, en is dus nog niet geschikt vanaf geboorte - wel vanaf een leeftijd van 4 maanden.  Verder heeft hij 8 zit- en slaapstanden, en is het team van babyspullen-advies.nl vooral dankzij de handige roterende functie in combinatie met de relatief lage prijs fan!

Maxi-cosi Axiss autostoel zwart
 

7. Bugaboo Turtle by Nuna

 

Het Nederlandse merk Bugaboo kennen we allemaal van de prachtige kinderwagens. Tot vorig jaar hadden zij nog geen autostoel in de collectie. Daar is met de introductie van dit Turtle model autostoel verandering in gebracht - en hoe! Omdat Bugaboo zelf nog geen ervaring in autostoelen had, is de Turtle ontwikkeld in samenwerking met het merk Nuna, en dat merk je. 

 

Het grootste voordeel haal je uit deze autostoel als je zelf ook al een kinderwagen van Bugaboo heb. Met het grootste gemak verwissel je namelijk de babywieg voor de autostoel. Zo wissel je dus super soepel van de auto naar de kinderwagen, en andersom. En ook qua design is het natuurlijk helemaal een geheel. Zo ga je dus echt stijlvol op reis.

 

In plaats van de top tether isofix aansluiting maakt deze gebruik van een extra steunvoet om te voorkomen dat de autostoel omvalt bij een frontale botsing. Verder heeft de Bugaboo Turtle by Nuna natuurlijk de kenmerkende Bugaboo zonneklep.

 

Wel vindt het team van babyspullen-advies.nl de Turtle iets beperkt in de verstelmogelijkheden. Zo is hij slechts geschikt vanaf de geboorte tot 13 kilogram. Wel voldoet de Turtle aan de I-size norm en scoort hij een Gut (1.8) wat betreft de bescherming bij aanrijdingen. Dus, ben jij een echte Bugaboo fan en wil je graag van je kinderwagen gebruik kunnen blijven maken in combinatie met deze autostoel, dan is de Turtle by Nuna echt wat voor jou!

Bugaboo Turtle by Nina autostoel zwart
 

6. Joie Stages Isofix

De instap Stages babystoel van Joie is super, maar wel met een groot nadeel. De Stages autostoel kan namelijk niet met Isofix worden bevestigd. Daarom zijn wij meer fan van de Stages Isofix, die een stuk duurder is, maar wel echt een heel stuk veiliger. Met deze Stages Isofix haal je echt een topper van een autostoel in huis (of in de auto).

 

Zo is het namelijk een babystoel tot peuterstoel, en kan je de autostoel dus vanaf geboorte tot een jaar of 7 (25 kg) gebruiken; groep 0+, 1 & 2. 

 

Vanaf de geboorte tot 18 kilogram (dat is lang!) positioneer je de babystoel eenvoudig in een achterwaartse positie. Dit is veel veiliger voor je baby omdat er dan bij een botsing veel minder krachten vrijkomen op de nek van je kindje. Vervolgens draai je de stoel weer naar voren en wordt het een peuterstoel in voorwaartse richting.

 

De autostoel heeft een Isofix bevestiging met een extra steunvoet. Verder is hij van alle veilige kenmerken voorzien en is de autostoel op vele manieren te verstellen. Zodoende zorgt de Stages autostoel van Joie voor een super veilige en comfortabele rit voor jouw baby of peuter. Wij zijn fan, jij ook?

Joie stages isofix autostoel grijs
 

5. Doona autostoel en kinderwagen

"De autostoel op wielen" - zo kan je deze autostoel en kinderwagen van Doona het beste beschrijven. Want wat een vreemde eend in de bijt is dit zeg!

 

Deze groep 0 (0-1 kg) autostoel tover je in slechts luttele seconden om in een kinderwagen. Het werkt erg gemakkelijk. De totale kinderwagen / autostoel weegt slechts 7 kilogram. Met een simpele handeling kost het je nog geen tien seconden om van de autostoel naar kinderwagen te gaan.

 

Maar, of dit nou echt handig is, dat is de grote vraag. Want ook kost deze handeling je nauwelijks tijd, je moet wel telkens de autostoel opnieuw bevestigen via Isofix. En dat is nou net een handeling die je liever niet te vaak doet. Daarnaast heb je een kinderwagen waar je baby in kan, en dat is het. Dus geen boodschappenmand of andere handige opties.

 

Omdat het team van babyspullen-advies.nl graag innovatieve ideeën ziet in de prachtige wereld van de babyproducten, krijgt deze Doona autostoel / kinderwagen toch een mooie 5e positie in de autostoelen top-10.

Doona autostoel groen zwart
 

4. RECARO Optiafix

 


Het kwalitatieve merk RECARO heeft - naast een mooie collectie wandelwagens - een ontzettend grote collectie van ruim 20 verschillende autostoelen. Dit Optiafix model is een groep 1 variant en geschikt voor baby's van 9 maanden tot zo'n 4,5 jaar oud. En, wat is dit een topper. Wat ons betreft dan ook meer dan terecht dat deze verschillende keren in Duitsland als testwinnaar uit de bus is gekomen.

 

Naast het mooie moderne design, is dit autostoeltje namelijk superveilig. De geïntegreerde Isofix basis helpt je om de autostoel gemakkelijk en veilig in de auto te installeren. Je wilt natuurlijk 100% zeker zijn dat je dit op de juiste manier hebt gedaan.

 

Hiervoor zijn er drie handige verklikkerlichtjes in de basis. Deze waarschuwen je meteen als de basis niet correct is geïnstalleerd, en stellen je gerust wanneer dit wel het geval is. Wel zo'n prettige gedachte! Het steunpunt van de basis plaats je op de vloer van de auto. Deze voorkomt dat de autostoel naar voren kan kantelen bij een frontale botsing.

 

Het speciale HERO veiligheidssysteem voorkomt dat de veiligheidsgordel van de schouder van je kindje afglijdt. Het zitje is erg comfortabel met schuim dat zich aan het lichaam van je kindje aanpast.  En wanneer je baby klaar is voor een dutje, dan pas je de rugleuning gemakkelijk met één hand aan. 

Recaro optiafix autostoel roze zwart
 

3. Cybex Pallas S-fix

 

Cybex heeft een geweldig assortiment babyproducten. Je bent het merk dan ook waarschijnlijk al tegengekomen bij een van onze andere top-tien's. En ook al zijn wij duidelijk fan van het assortiment van Cybex, dit zijn we zeker niet van de indeling van het assortiment.

 

Als je op de site van Cybex het assortiment van autostoelen bekijkt, dan kom je in een onbegrijpelijk totaaloverzicht. De producten zijn ingedeeld in drie klassen: platinum, gold & silver.

 

Ondanks deze classificatie is het totaal niet duidelijk in welk opzicht de producten van elkaar verschillen. Zo vind je het zelfde model met weer een andere onduidelijke type-aanduiding in meerdere klassen. Hier moet echt wat aan gebeuren! Als het als voor een team van experts in babyspullen niet te begrijpen is, hoe zal dit dan zijn voor de gewone leek? 

 

Maar goed, gelukkig maakt het bedrijf wel top babyproducten. Zo ook deze Pallas autostoel: WOW! Hij is geschikt voor groep 1, 2 & 3 en daarmee een gewicht van 9kg tot zelfs 36 kg. Hier kan je dus wel even mee uit de voeten. Het is namelijk een 2-in-1 stoel, die ontworpen is om mee te groeien met je kindje.

 

Natuurlijk is deze autostoel voorzien van ISOFIX. Daarnaast heeft hij een gepatenteerde hoofdsteun, en is hij gemakkelijk met een hand te bedienen. Wat ons betreft echt een aanrader!

Cybex Pallas S-fix autostoel grijs
 

2. Maxi-Cosi Axissfix

 

In de top 3 mag natuurlijk model van Maxi-Cosi natuurlijk niet ontbreken. Deze Axissfix is dan ook bijna een perfecte autostoel.

 

Wat geweldig is, is dat je het stoeltje 90 graden kan draaien. Zo kan je super simpel bij je baby. In- en uitstappen was nog nooit zo gemakkelijk.

 

En natuurlijk voldoet deze Axissfix aan alle veiligheidseisen. De materialen zijn van super kwaliteit, net als de constructie van het kinderautozitje. Klik snel op de link om meer te weten te komen!

 

1. Cybex Sirona


 

De Sirona autostoel is een topmodel autostoel van Cybex en valt binnen de Cybex platinum range. Dit is wat ons betreft de beste autostoel.

 

Waarom? Om te weten waarom dit zonder twijfel unaniem de absolute top autostoel is volgens het gehele team van babyspullen-advies.nl, klik je snel op onderstaande link!

Cybex Sirena autostoel grijs