top of page

De beste babyfles? Koopadvies & top 5 2023

baby in roze trui hapt naar babyflesje van philips avent.JPG

Of je nu borstvoeding geeft of direct met flesvoeding begint, je zal hoe dan ook gebruik maken van babyflessen. Baby flesjes zijn speciaal ontwikkeld om baby’s goed en veilig te kunnen voeden. Als je je al eens georiënteerd hebt op de aankoop van een babyflesje, dan zal het je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat er ontzettend veel verschillende flessen te koop zijn. Dit komt doordat geen enkele baby hetzelfde is, en heel veel baby’s nogal kieskeurig (oftewel lastig) kunnen zijn als het aankomt op het voeden. Op deze pagina leggen wij je graag alles uit over babyflesjes. Met onze handige top 5 overzichten vind je vervolgens gemakkelijk het flesje wat het beste bij jouw baby past!


 

Hoe werkt flesvoeding?

 

Als je op zoek bent naar een fijn flesje voor jouw baby, dan is het handig om eerst beter te begrijpen hoe flesvoeding werkt. Er komt namelijk nogal wat bij kijken, en dat maakt het uitzoeken van een flesje vaak ook zo lastig. Let op: wij geven geen advies over hoe jij je baby moet voeden. Raadpleeg hiervoor altijd experts in jouw omgeving, zoals je verloskundige, kraamhulp, consultatiebureau of huisarts!

 

Bij flesvoeding gaat het er altijd om dat er vloeibare voeding aan de baby wordt gegeven door middel van een flesje met daarop een soort speentje. Het speentje heeft slechts een hele kleine opening, en de baby moet aan het flesje zuigen om te kunnen drinken. Een babyflesje wordt daarom ook wel eens een zuigfles genoemd.

 

Een babyflesje bootst op deze manier de natuurlijke manier van voeden via de borst na. Er is altijd heel veel discussie over de beste manier van voeding: borstvoeding of kunstvoeding. Over dit onderwerp kan je online al heel veel lezen, of in de honderden boeken over dit onderwerp. Hier gaan wij ons dan ook niet in mengen ;)

 

Het aardige is wel dat een babyflesje geschikt is voor zowel moedermelk als kunstvoeding. Het gebruik van een babyflesje wil dus ook niet zeggen dat er perse kunstvoeding gegeven wordt. Wanneer men het over flesvoeding heeft, dan bedoelt men over het algemeen wel vaak kunstvoeding.


 

Verschillende soorten babyflessen

 

Wil je weten wat voor verschillende soorten baby flessen er zijn? Het antwoord daarop is best simpel. Want, eigenlijk is er maar één soort babyflesje. Iedere babyfles bestaat namelijk uit een flesje en een zuigspeentje. 

 

Maar toch zijn er ontzettend veel verschillende soorten babyflesjes te koop. Dit komt doordat al deze babyflesjes verschillen op diverse kenmerken. De verschillende kenmerken van de diverse babyflesjes maken het flesje geschikt voor verschillende soorten leeftijden of toepassingen.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina leuke tips voor babyflesjes. Veel plezier!

Belangrijke kenmerken van babyflessen


Als babyflesjes goed met elkaar wilt vergelijken, dan zijn er een aantal kenmerken waar je goed op moet letten:

 

  • Het merk van de fles

  • Het type flessenspeen

  • De uitstroomsnelheid

  • Anti-krampjes ventiel

  • Formaat fles

  • Materiaal fles

  • Vorm fles

 

Merk babyfles

Het belangrijkste kenmerk om op te letten is de simpelweg het merk van de fles. De belangrijkste merken van premium babyflessen zijn Dr. Brown’s, Dilfrax en Philips Avent. Dit zijn alle drie producenten van kwalitatieve babyflesjes. Ieder merk heeft zijn eigen versie van het flesje, en verschillen zo op de overige kenmerken.

 

Type flessenspeen

Het type flessenspeen is natuurlijk veel bepalend. Welk type flessenspeen geschikt is, is afhankelijk van de voorkeur (uittesten dus!), de zuigkracht & leeftijd van je kindje en het type voeding. Alle speentjes verschillen in de grote, zachtheid, lengte, coating en ook de uitstroomsnelheid. 

 

Uitstroomsnelheid

De uitstroomsnelheid zegt wat over het gemak waarmee de voeding uit de speen stroomt. Dit zegt dus eigenlijk wat over de grootte van het gaatje in het speentje. Welke je het beste kan kiezen is afhankelijk van de eerder genoemde voorkeur, zuigkracht en leeftijd.

 

Anti-darmkrampjesventiel

De flesjes van de bekende baby merken hebben een speciaal anti-darmkrampjes ventiel. Dit noemen ze Anti-Colic. Het zorgt er simpelweg voor dat de flesjes niet vacuüm worden gezogen en dat de voeding er soepeltjes uit kan blijven stromen. Dit verkleind de kans op boeren, spugen en darmkrampjes. 

 

Formaat flesje

Babyflesjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Dit is standaard meestal zo’n 250 milliliter, maar je hebt ze ook kleiner en groter. Welke maat jij nodig hebt hangt vooral af van de leeftijd van je kindje. Hoe ouder een kindje wordt hoe meer het zal willen drinken, en hoe groter het flesje dus moet zijn.

 

Materiaal: kunststof, glas of RVS

Ook het materiaal van de flesjes kan verschillen, als zijn verreweg de meeste baby flessen gemaakt van kunststof. Dit komt doordat er tegenwoordig ook flesjes van glas en RVS te koop zijn. Waarom?  Dit heeft vooral te maken met het milieu en extra bescherming voor je kindje. Glas en RVS is vaak een duurzamere keuze dan kunststof. Daarbij hebben bacterien bij deze materialen nog minder kans op succes, en zou het dus nog veiliger voor je baby kunnen zijn. Wij zijn zelf toch vooral liefhebber van de kunststof flesjes. Glas kan namelijk weer gevaarlijk breken en RVS kan erg onprettig aanvoelen.

 

Vorm babyflesje

Als laatste is de vorm van het flesje erg belangrijk. De vorm van het flesje heeft namelijk invloed op hoe prettig jij kan aanleggen. Het flesje met de meest opvallende vorm zijn de flesjes van het Nederlandse merk Difrax. Deze bekende S-babyfles zijn bij veel ouders en professionals geliefd dankzij de bijzondere vorm. Tijdens het voeden zit je dankzij de S-vorm namelijk automatisch in de juiste positie. En, wanneer het flesje bijna leeg is zit de resterende melk goed bij de speen waardoor het flesje helemaal leeggedronken kan worden. Dit is meteen het belangrijkste verschil tussen Difrax en Dr. Brown’s & Avent.

 


 

Koopadvies: welk baby flesje moet ik kiezen?

 

Na het lezen van onze uitgebreide informatie over babyflesjes resteert voor jou waarschijnlijk nog steed de vraag: welk babyflesje kan ik nou het beste kopen? Het antwoord daarop is niet eenvoudig om te geven. Het is namelijk geheel afhankelijk van jouw kindje! 

 

Zoals we in de inleiding al zeiden is geen enkel kindje hetzelfde, en zijn er daarom ook zoveel verschillende babyflesjes te koop. Het belangrijkste is bij de aankoop van een babyflesje goed te letten op de beschrijving van de hierboven genoemde kenmerken. Kies een flesje die goed aansluit bij de huidige fase van jouw kindje en ga het gewoon uittesten. Je merkt vanzelf of een flesje goed aanslaat bij jouw kindje. Zo niet, dan zit er niets anders op dan een ander flesje of een andere flessenspeen uit te proberen.

 

Onze belangrijkste tip is om hierbij goed de verschillende merken uit te proberen. De flesjes van Dr. Brown’s, Avent en Difrax verschillen echt van elkaar en zullen wel of niet een succes zijn bij jou kindje. Alleen door het uit te testen kom je er achter welk flesje het beste bij jouw kindje past. Maar dat wil niet zeggen dat goed onderzoek van te voren niet helpt. Probeer goed op de kenmerken te letten, zo heb je de meeste kans van slagen en een prettig verloop van de flesvoeding!

Via de links bij de producten kan je de babyflesjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

1. Dr. Brown's Options+

De babyflessen van Dr. Brown's zijn verreweg het meest populair onder ouders. Dit komt vooral door het speciale ontluchtingsyteem uit de Option+ reeks.

Anders dan bij de overige babyflessen uit dit overzicht is de grote, zichtbare antikoliek ventiel. Dit helpt goed bij het verminderen van buikkrampjes, spugen, boeren en winden. Ouders ervaren vaak dat dit voor hun baby echt een verschil maakt ten opzichte van andere babyflesjes.

Vergeleken met de vorige flessen is de vorm van de flessenspeen van de Dr. Browns fles juist relatief smal en lang. Het draagt weer bij aan de constante toevoer van flesvoeding. Daarnaast is de vorm van de fles zelf vrij eenvoudig. Dr. Brown wint het het vooral dankzij het speciale ventiel systeem.

Dr. Brown's Options+ Anti-colic Standaard babyfles - 250ml - blauw.jpg

5. Medela Calma

 

De Medela Calma is een populaire babyfles onder moeders die nog borstvoeding geven. Het flesje heeft namelijk een speciale moedermelk speen die de borst zo goed mogelijk nadoet.

De Calma moedermelk speen is zo ontwikkeld dat het de overgang van de borst naar de fles zo makkelijk mogelijk maakt. Een baby moet net als bij de tepel van een borst vacuum zuigen. Als het lukt kan de baby zijn eigen tempo bepalen bij het drinken.

Dit maakt de Medela met name geschikt voor afgekolfde moedermelk. Maar, je kan de fles ook gewoon gebruiken voor kunstvoeding.

Medela calm babyfles moedermelkfles 250 ml doorzichtig en geel.jpg

3. Difrax S-babyfles Natural

De flessen van Difrax herken je meteen aan de bijzondere S-vorm. Deze S-babyfles Natural is het populairste model onder baby's en ouders van hun collectie. Leuk feitje: het is een Nederlands merk!

De speciale vorm zorgt samen met het anti-darmkrampjes ventiel (anti-colic) voor een goede constante toevoer van flesvoeding. De flessenspeen bootst natuurlijk ook (net als de andere flesjes) zo goed mogelijk de moederborst na. Er is ook een Wide model met een bredere flessenspeen te koop.

De vorm zorgt ook voor het gemakkelijk aanleggen. Of het je bevalt zal je toch echt zelf moeten uitproberen. Leuk detail is ook dat de bodem van het flesje opengedraaid kan worden; handig voor het vullen en reinigen.

Difrax S-babyfles natural 250 ml ice kleur.JPG

4. Tommee Tippee Closer to Nature

Tommee Tippee ken je misschien van hun populaire luieremmer. Het babyflesje van dit merk, Closer to Nature, is wat minder bekend dan de overige flesjes uit dit overzicht. Toch is het onder veel ouders een geliefd flesje.

Net als de Medela bootst de flesspeen zo goed mogelijk de flexibiliteit en beweging va de moederborst na. Dit maakt hem geschikt om te wisselen tussen borst en fles, en wordt hij vaak door kindjes geaccepteerd.

Het babyflesje is verkrijgbaar in meerdere maten en heeft ene anti-colic ventiel tegen te veel lucht en darmkrampjes.

Tommee Tippee Closer to Nature babyfles 260 ml doorzichtig.jpg

2. Philips Avent Natural

Phlips Avent is natuurlijk een populair babymerk met gerenommeerde, kwalitatieve producten. Het is dan ook niet gek dat hun babyflesjes onder veel ouders én baby's erg geliefd zijn.

Het natural flesje is het populaire 'standaard' model. Typische Avent kenmerken zijn de brede en super zachte speen die goed lijkt op een borst en het aanleggen natuurlijk maakt. Ook werkt het anti-darmkrampjesventiel goed.

De vorm zou ook helpen bij het aanleggen. In tegenstelling tot de S-fles van Difrax zien we hier echter niet meteen het voordeel van, maar hij ligt wel prettig in de hand.

Philips Avent SCF033-27 Natural babyfles doorzichtig 260 ml kunststof.jpg

Meer in de categorie voeding:

Geraadpleegde bronnen:

 
 
 
 
 
Hoe werkt flesvoeding?
Verschillende soorten babyflessen
Belangrijke kenmerken van babyflessen
De top 5 beste babyflessen van 2022!
5. Medela Calma
2. Philips Avent Natural
1. Dr. Brown's Options+
3. Difrax S-babyfles Natural
4. Tommee Tippee Closer to Nature
baby krijgt voeding uit babyfles en houdt hand vast van ouder - foto van Kelly Sikkema
Koopadvies
bottom of page