top of page

Advies voor de beste babyfles en flessenborstel

baby in roze trui hapt naar babyflesje van philips avent.JPG

Of je nu borstvoeding geeft of direct met flesvoeding begint, je zal hoe dan ook gebruik maken van babyflessen. Babyflesjes zijn speciaal ontwikkeld om baby’s goed en veilig te kunnen voeden. Als je je al eens georiënteerd hebt op de aankoop van een flesje, dan zal het je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat er erg veel verschillende flessen te koop zijn. Dit komt omdat geen enkele baby hetzelfde is, en heel veel baby’s nogal kieskeurig (oftewel lastig) kunnen zijn in het accepteren van flessenvoeding. Op deze pagina leggen wij je graag alles uit over baby flesjes. Met onze handige top 5 overzichten vind je vervolgens gemakkelijk het flesje dat het beste bij jouw baby past!


 

Hoe werkt flesvoeding?

 

Als je op zoek bent naar een fijn flesje voor jouw baby, dan is het handig om eerst beter te begrijpen hoe flesvoeding werkt. Er komt namelijk nogal wat bij kijken, en dat maakt het uitzoeken van een flesje vaak ook zo lastig. Let op: wij geven geen advies over hoe jij je baby moet voeden. Raadpleeg hiervoor altijd experts in jouw omgeving, zoals je verloskundige, kraamhulp, consultatiebureau of huisarts!

 

Bij flesvoeding gaat het er altijd om dat er vloeibare voeding aan de baby wordt gegeven door middel van een flesje met daarop een soort speentje. Het speentje heeft slechts een hele kleine opening, en de baby moet aan het flesje zuigen om te kunnen drinken. Een babyflesje wordt daarom ook wel eens een zuigfles genoemd.

 

Een babyflesje bootst op deze manier de natuurlijke manier van voeden via de borst na. Er is altijd heel veel discussie over de beste manier van voeding: borstvoeding of kunstvoeding. Over dit onderwerp kan je online al heel veel lezen, of in de honderden boeken over dit onderwerp. Hier gaan wij ons dan ook niet in mengen ;)

 

Het aardige is wel dat een babyflesje geschikt is voor zowel moedermelk als kunstvoeding. Het gebruik van een babyflesje wil dus ook niet zeggen dat er perse kunstvoeding gegeven wordt. Wanneer men het over flesvoeding heeft, dan bedoelt men over het algemeen wel vaak kunstvoeding.


 

Verschillende soorten babyflessen

 

Wil je weten wat voor verschillende soorten baby flessen er zijn? Het antwoord daarop is best simpel. Want, in de basis is het simpel en is er maar één type babyflesje. Iedere babyfles bestaat namelijk uit een flesje en een zuigspeentje. 

 

Maar toch zijn er veel verschillende babyflesjes te koop en die verschillen op een veelheid van kenmerken. De verschillende kenmerken van de babyflesjes maken het flesje geschikt voor verschillende soorten leeftijden of toepassingen.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina leuke tips voor babyflesjes en flessenborstels. Veel plezier!

Belangrijke kenmerken van babyflessen


Als je babyflesjes goed met elkaar wilt vergelijken, let dan op de volgende kenmerken:

 

  • Het merk van de fles

  • Het type flessenspeen

  • De uitstroomsnelheid

  • Anti-krampjes ventiel

  • Formaat fles

  • Materiaal fles

  • Vorm fles

 

Merk babyfles

Het belangrijkste kenmerk is simpelweg het merk van de fles. De bekendste merken van premium babyflessen zijn: Dr. Brown’s, Dilfrax en Philips Avent. Dit zijn alle drie producenten van kwalitatieve babyflesjes. Ieder merk heeft zijn eigen versie ontwikkeld van het babyflesje, en verschillen op de overige kenmerken.

 

Type flessenspeen

Het type flessenspeen is natuurlijk veel bepalend. Welk type flessenspeen geschikt is, is afhankelijk van de voorkeur (uittesten dus!), de zuigkracht & leeftijd van je kindje en het type voeding. Alle speentjes verschillen in de grote, zachtheid, lengte, coating en ook de uitstroomsnelheid. 

 

Uitstroomsnelheid

De uitstroomsnelheid zegt wat over het gemak waarmee de voeding uit de speen stroomt. Dit zegt dus eigenlijk wat over de grootte van het gaatje in het speentje. Welke je het beste kan kiezen is afhankelijk van de eerder genoemde voorkeur, zuigkracht en leeftijd.

 

Anti-darmkrampjesventiel

De flesjes van de bekende baby merken hebben een speciaal anti-darmkrampjes ventiel. Dit noemen ze Anti-Colic. Het zorgt er simpelweg voor dat de flesjes niet vacuüm worden gezogen en dat de voeding er soepeltjes uit kan blijven stromen. Dit verkleind de kans op boeren, spugen en darmkrampjes. 

 

Formaat flesje

Babyflesjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Dit is standaard meestal 250 milliliter, maar je hebt ze ook kleiner en groter. Welke maat jij nodig hebt hangt vooral af van de leeftijd van je kindje. Hoe ouder een kindje wordt hoe meer het zal willen drinken, en hoe groter het flesje dus moet zijn.

 

Materiaal: kunststof, glas of RVS

Ook het materiaal van de flesjes kan verschillen, al zijn verreweg de meeste baby flessen gemaakt van kunststof. Maar tegenwoordig zijn er ook flesjes van glas en roestvrij staal (RVS) te koop zijn. Waarom? Dit heeft vooral te maken met het milieu en extra bescherming voor je kindje. Glas en RVS is vaak een duurzamere keuze dan kunststof. Daarbij hebben bacteriën bij deze materialen nog minder kans op succes, en zou het dus nog veiliger voor je baby kunnen zijn. Wij zijn zelf toch vooral liefhebber van de kunststof flesjes. Glas kan namelijk weer gevaarlijk breken en RVS kan erg onprettig aanvoelen.

 

Vorm babyflesje

Als laatste is de vorm van het flesje erg belangrijk. De vorm van het flesje heeft namelijk invloed op hoe prettig jij kan aanleggen. De flesjes met de meest opvallende vorm zijn de flesjes van het Nederlandse merk Difrax. Deze bekende S-babyfles is bij veel ouders en professionals geliefd dankzij de bijzondere vorm. Tijdens het voeden zit je dankzij de S-vorm namelijk automatisch in de juiste positie. En, wanneer het flesje bijna leeg is zit de resterende melk goed bij de speen waardoor het flesje helemaal leeggedronken kan worden. Dit is meteen het belangrijkste verschil tussen Difrax en Dr. Brown’s & Avent.

Schoonmaken met een flessenborstel

 

Het schoonmaken van een babyflesje is iets dat je iedere dag meerdere malen zal moeten doen. Je kan ze in de vaatwasser schoonmaken, maar dan heb je niet altijd een flesje beschikbaar en het kan ook een beetje vettigheid achterlaten op het speentje. En, als je een flesje tegelijkertijd met pannen of borden met tomatensaus reinigt, dan is dat kans groot dat je flesje verkleurd. Het beste is dan ook om je babyflesjes te reinigen met een speciale flessenborstel.

Een flessenborstel is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van babyflesjes en de speentjes. Met de grote kop reinig je de fles, en met een speciaal kleiner kopje de binnenkant van het speentje. 

Let bij de aankoop van een flessenborstel op een aantal dingen, zoals de vorm en grootte van de kop, het type borstelharen (normaal of siliconen), de vorm van de speenreiniger en of er een houder voor de borstel is. In onze top 5 hieronder hebben we 5 goede en verschillende flessenborstels voor je getest en beoordeeld, en ontdek je de voor- en nadelen van de verschillende eigenschappen.

 

Koopadvies: welk baby flesje moet ik kiezen?

 

Na het lezen van onze uitgebreide informatie over babyflesjes resteert voor jou waarschijnlijk nog steed de vraag: welk babyflesje kan ik nu het beste kopen? Het antwoord daarop is niet eenvoudig om te geven. Het is namelijk geheel afhankelijk van jouw kindje! 

 

Zoals we in de inleiding al zeiden is geen enkel kindje hetzelfde, en zijn er daarom ook zoveel verschillende babyflesjes te koop. Het belangrijkste is bij de aankoop van een babyflesje goed te letten op de beschrijving van de hierboven genoemde kenmerken. Kies een flesje die goed aansluit bij de huidige fase van jouw kindje en ga het gewoon uittesten. Je merkt vanzelf of een flesje goed aanslaat bij jouw kindje. Zo niet, dan zit er niets anders op dan een ander flesje of een andere flessenspeen uit te proberen.

 

Onze belangrijkste tip is om hierbij goed de verschillende merken uit te proberen. De flesjes van Dr. Brown’s, Avent en Difrax verschillen echt van elkaar en zullen wel of niet een succes zijn bij jou kindje. Pas door een fles te kopen en het uit te testen kom je erachter welk flesje door jouw kindje wordt geaccepteerd. Maar dat wil niet zeggen dat goed onderzoek voor de aanschaf niet helpt. Probeer goed op de verschillende bepalende kenmerken te letten - zo heb je de meeste kans van slagen en een prettig verloop van de flesvoeding!

Via de links bij de producten kan je de babyflesjes en flessenborstels verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

1. Dr. Brown's Options+

De babyflessen van Dr. Brown's zijn verreweg het meest populair onder ouders. Dit komt vooral door het speciale ontluchtingsyteem uit de Option+ reeks.

Anders dan bij de overige babyflessen uit dit overzicht is de grote, zichtbare antikoliek ventiel. Dit helpt goed bij het verminderen van buikkrampjes, spugen, boeren en winden. Ouders ervaren vaak dat dit voor hun baby echt een verschil maakt ten opzichte van andere babyflesjes.

Vergeleken met de vorige flessen is de vorm van de flessenspeen van de Dr. Browns fles juist relatief smal en lang. Het draagt weer bij aan de constante toevoer van flesvoeding. Daarnaast is de vorm van de fles zelf vrij eenvoudig. Dr. Brown wint het het vooral dankzij het speciale ventiel systeem.

Dr. Brown's Options+ Anti-colic Standaard babyfles - 250ml - blauw.jpg

5. Medela Calma

 

De Medela Calma is een populaire babyfles onder moeders die nog borstvoeding geven. Het flesje heeft namelijk een speciale moedermelk speen die de borst zo goed mogelijk nadoet.

De Calma moedermelk speen is zo ontwikkeld dat het de overgang van de borst naar de fles zo makkelijk mogelijk maakt. Een baby moet net als bij de tepel van een borst vacuum zuigen. Als het lukt kan de baby zijn eigen tempo bepalen bij het drinken.

Dit maakt de Medela met name geschikt voor afgekolfde moedermelk. Maar, je kan de fles ook gewoon gebruiken voor kunstvoeding.

Medela calm babyfles moedermelkfles 250 ml doorzichtig en geel.jpg

3. Difrax S-babyfles Natural

De flessen van Difrax herken je meteen aan de bijzondere S-vorm. Deze S-babyfles Natural is het populairste model onder baby's en ouders van hun collectie. Leuk feitje: het is een Nederlands merk!

De speciale vorm zorgt samen met het anti-darmkrampjes ventiel (anti-colic) voor een goede constante toevoer van flesvoeding. De flessenspeen bootst natuurlijk ook (net als de andere flesjes) zo goed mogelijk de moederborst na. Er is ook een Wide model met een bredere flessenspeen te koop.

De vorm zorgt ook voor het gemakkelijk aanleggen. Of het je bevalt zal je toch echt zelf moeten uitproberen. Leuk detail is ook dat de bodem van het flesje opengedraaid kan worden; handig voor het vullen en reinigen.

Difrax S-babyfles natural 250 ml ice kleur.JPG

4. Tommee Tippee Closer to Nature

Tommee Tippee ken je misschien van hun populaire luieremmer. Het babyflesje van dit merk, Closer to Nature, is wat minder bekend dan de overige flesjes uit dit overzicht. Toch is het onder veel ouders een geliefd flesje.

Net als de Medela bootst de flesspeen zo goed mogelijk de flexibiliteit en beweging va de moederborst na. Dit maakt hem geschikt om te wisselen tussen borst en fles, en wordt hij vaak door kindjes geaccepteerd.

Het babyflesje is verkrijgbaar in meerdere maten en heeft ene anti-colic ventiel tegen te veel lucht en darmkrampjes.

Tommee Tippee Closer to Nature babyfles 260 ml doorzichtig.jpg

2. Philips Avent Natural

Phlips Avent is natuurlijk een populair babymerk met gerenommeerde, kwalitatieve producten. Het is dan ook niet gek dat hun babyflesjes onder veel ouders én baby's erg geliefd zijn.

Het natural flesje is het populaire 'standaard' model. Typische Avent kenmerken zijn de brede en super zachte speen die goed lijkt op een borst en het aanleggen natuurlijk maakt. Ook werkt het anti-darmkrampjesventiel goed.

De vorm zou ook helpen bij het aanleggen. In tegenstelling tot de S-fles van Difrax zien we hier echter niet meteen het voordeel van, maar hij ligt wel prettig in de hand.

Philips Avent SCF033-27 Natural babyfles doorzichtig 260 ml kunststof.jpg

Meer in de categorie voeding:

Hoe werkt flesvoeding?
Verschillende soorten babyflessen
Belangrijke kenmerken van babyflessen
Babyfles top 5
5. Medela Calma
2. Philips Avent Natural
1. Dr. Brown's Options+
3. Difrax S-babyfles Natural
4. Tommee Tippee Closer to Nature
baby krijgt voeding uit babyfles en houdt hand vast van ouder - foto van Kelly Sikkema
Koopadvies

2. OXO Tot

Als je genoeg ruimte over hebt op je aanrecht, dan kan deze flessenborstel van OXO Tot een leuke optie voor je zijn. Dankzij de staander heb je een complete, georganiseerde set met een goede borstel, een speenreiniger en zelfs een aparte rager voor rietjes. 

Vooral de rager voor rietjes is een leuke, bijvoorbeeld voor rietjes uit drinkbekers. Deze kunnen ook makkelijk gaan schimmelen, en hier kan je zelf niet goed bij; ook niet met een speenreiniger. Dit maakt het een complete set om echt alles goed mee schoon te maken.

Tegelijkertijd neemt de houder wel veel ruimte in, en zit de speenreiniger bij de andere borstels uit deze top 5 slim verwerkt in het handvat.

OXO tot flessenborstel set 3-in-1 grijs.jpg

5. Difrax

 

De Difrax 2-in-1 Deluxe flessenborstel is praktisch in gebruik. Het is zowel een flessen borstel als een speenborstel. Dit geldt echter voor alle goede flessenborstels, en maakt het dus niet echt een unique selling point.

Handig aan deze borstel is de zuignap, waarmee je hem rechtop op het aanrecht vastplakt. Deze werkt goed, ook na langdurig gebruik. In het handvat zit de kleine speenborstel verstopt, ook met normale borstelharen.

Een nadeel van deze flessenrager is dat de borstel vrij breed is. Hierdoor is hij minder geschikt voor smalle flesjes; zoals bijvoorbeeld die van Dr. Browns. Voor flesjes van Avent werkt hij weer wel top. Pas na langdurig gebruik  wordt de borstel slapper en platgedrukt, en zou je er over na kunnen denken om hem te vervangen. In ons geval was dit pas na ruim een jaar. 

Difrax flessenborstel staat met zuignap op aanrecht in keuken.jpg

3. Dr. Brown's

De Dr. Brown's is de enige flessenborstel uit dit overzicht met een borstel van siliconen. Persoonlijk geven wij zelf de voorkeur aan een borstel met normale borstelharen. Maar, het voordeel van siliconen is dat dit zachter is waardoor het krasvrij schoonmaakt. Ook is het moeilijk voor viezigheid om zich aan de borstel te hechten, waardoor je de borstel zelf ook makkelijk schoonhoudt. 

Net als de borstel van Difrax heeft deze een handige zuignap om je borstel rechtop te bewaren. Dit scheelt ruimte op het aanrecht, en de borstel komt niet in aanraking met vuil. Ook heeft deze een speenreiniger in het handvat verwerkt. De kwaliteit en constructie van de zuignap en borstel vinden we bij deze beter.

Een nadeel van de siliconen borstel is dat niet iedereen even tevreden is over het schoonmaken van de bodem van flesjes. De haren staan immers wat minder rechtop. Toch is het merendeel van de gebruikers met 4/5 sterren er erg tevreden over.

Dr browns flessenborstel blauw met zuignap en speenreiniger.jpg

4. Philips Avent

Deze flessenborstel van Philips Avent (SCF145/06) is vrij populair. Dat komt natuurlijk mede door het bekende merk. Hij heeft een vlakke borstel met een gebogen kop. De vorm van de borstel maakt hem geschikt voor zowel smalle als bredere flesjes.

Het uitende van de borstel is geribbeld en erg handig om de binnenkant van speentjes mee schoon te maken. Zo'n zelfde systeem met siliconen ribbels zie je ook bij de borstels van Dr. Browns en Medela.

Een nadeel van deze borstel is dat hij geen zuignap of houder heeft. Hierdoor is het dus echt een borstel die je opbergt in bijvoorbeeld de keukenla. Vergeleken met de Difrax blijven de haren van de borstel langer goed. 

Philips avent fles- en speenborstel blauw.jpg

1. Medela

Deze Quick Clean borstel van Medela is wat ons betreft de beste keus als je op zoek bent naar een 2-in-1 flessenborstel. Hij heeft een slim ontwerp, van goede kwaliteit en heeft een handige houder. De houder is helaas wel net wat smal waardoor hij soms om kan vallen.

De platte kop maakt hem geschikt voor ook de smalle flesjes, en dankzij de flexibele kop kan je vervolgens met gemak een bodem van een flesje heel goed schoonmaken. Aan de onderkant vind je een speenreiniger met spiraalvormige ribbels. 

Deze Medela flessenborstel combineert naar ons idee perfect de voordelen van de vorige vier borstels uit dit overzicht. Een nadeel hebben wij dan ook nog niet kunnen ontdekken, ook niet in het dagelijkse gebruik!

Medela flessenborstel en speenreiniger.jpg

De top 5 beste flessenborstels!

Top 5 flessenborstels
1. Medela
2. OXO Tot
3. Dr. Brown's
4. Philips Avent
5. Difrax
Schoonmaken met een flessenborstel
bottom of page