top of page

Ons advies voor de beste babyfles en flessenborstel

Bibs glazen fles met rubber speen 225 ml productfoto met hand.jpg

Of je nu borstvoeding geeft of direct met flesvoeding begint, je zal hoe dan ook gebruik maken van babyflessen. Babyflesjes zijn speciaal ontwikkeld om baby’s goed en veilig te kunnen voeden. Als je je al eens georiënteerd hebt op de aankoop van een flesje, dan zal het je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat er erg veel verschillende flessen te koop zijn. Dit komt omdat geen enkele baby hetzelfde is, en heel veel baby’s nogal kieskeurig (oftewel lastig) kunnen zijn in het accepteren van flessenvoeding. Op deze pagina leggen wij je graag alles uit over baby flesjes. Met onze handige top 5 overzichten vind je vervolgens gemakkelijk het flesje dat het beste bij jouw baby past!


 

Hoe werkt flesvoeding?

 

Als je op zoek bent naar een fijn flesje voor jouw baby, dan is het handig om eerst beter te begrijpen hoe flesvoeding werkt. Er komt namelijk nogal wat bij kijken, en dat maakt het uitzoeken van een flesje vaak ook zo lastig. Let op: wij geven geen advies over hoe jij je baby moet voeden. Raadpleeg hiervoor altijd experts in jouw omgeving, zoals je verloskundige, kraamhulp, consultatiebureau of huisarts!

 

Bij flesvoeding gaat het er altijd om dat er vloeibare voeding aan de baby wordt gegeven door middel van een flesje met daarop een soort speentje. Het speentje heeft slechts een hele kleine opening, en de baby moet aan het flesje zuigen om te kunnen drinken. Een babyflesje wordt daarom ook wel eens een zuigfles genoemd.

 

Een babyflesje bootst op deze manier de natuurlijke manier van voeden via de borst na. Er is altijd heel veel discussie over de beste manier van voeding: borstvoeding of kunstvoeding. Over dit onderwerp kan je online al heel veel lezen, of in de honderden boeken over dit onderwerp. Hier gaan wij ons dan ook niet in mengen ;)

 

Het aardige is wel dat een babyflesje geschikt is voor zowel moedermelk als kunstvoeding. Het gebruik van een babyflesje wil dus ook niet zeggen dat er perse kunstvoeding gegeven wordt. Wanneer men het over flesvoeding heeft, dan bedoelt men over het algemeen wel vaak kunstvoeding.

​
 

Verschillende soorten babyflessen

 

Wil je weten wat voor verschillende soorten baby flessen er zijn? Het antwoord daarop is best simpel. Want, in de basis is het simpel en is er maar één type babyflesje. Iedere babyfles bestaat namelijk uit een flesje en een zuigspeentje. 

 

Maar toch zijn er veel verschillende babyflesjes te koop en die verschillen op een veelheid van kenmerken. De verschillende kenmerken van de babyflesjes maken het flesje geschikt voor verschillende soorten leeftijden of toepassingen.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

​

Dyantha

​

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina leuke tips voor babyflesjes en flessenborstels. Veel plezier!

Belangrijke kenmerken van babyflessen


Als je babyflesjes goed met elkaar wilt vergelijken, let dan op de volgende kenmerken:

 

  • Het merk van de fles

  • Het type flessenspeen

  • De uitstroomsnelheid

  • Anti-krampjes ventiel

  • Formaat fles

  • Materiaal fles

  • Vorm fles

 

Merk babyfles

Het belangrijkste kenmerk is simpelweg het merk van de fles. De bekendste merken van premium babyflessen zijn: Dr. Brown’s, Dilfrax en Philips Avent. Dit zijn alle drie producenten van kwalitatieve babyflesjes. Ieder merk heeft zijn eigen versie ontwikkeld van het babyflesje, en verschillen op de overige kenmerken.

 

Type flessenspeen

Het type flessenspeen is natuurlijk veel bepalend. Welk type flessenspeen geschikt is, is afhankelijk van de voorkeur (uittesten dus!), de zuigkracht & leeftijd van je kindje en het type voeding. Alle speentjes verschillen in de grote, zachtheid, lengte, coating en ook de uitstroomsnelheid. 

 

Uitstroomsnelheid

De uitstroomsnelheid zegt wat over het gemak waarmee de voeding uit de speen stroomt. Dit zegt dus eigenlijk wat over de grootte van het gaatje in het speentje. Welke je het beste kan kiezen is afhankelijk van de eerder genoemde voorkeur, zuigkracht en leeftijd.

 

Anti-darmkrampjesventiel

De flesjes van de bekende baby merken hebben een speciaal anti-darmkrampjes ventiel. Dit noemen ze Anti-Colic. Het zorgt er simpelweg voor dat de flesjes niet vacuüm worden gezogen en dat de voeding er soepeltjes uit kan blijven stromen. Dit verkleind de kans op boeren, spugen en darmkrampjes. 

 

Formaat flesje

Babyflesjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Dit is standaard meestal 250 milliliter, maar je hebt ze ook kleiner en groter. Welke maat jij nodig hebt hangt vooral af van de leeftijd van je kindje. Hoe ouder een kindje wordt hoe meer het zal willen drinken, en hoe groter het flesje dus moet zijn.

 

Materiaal: kunststof, glas of RVS

Ook het materiaal van de flesjes kan verschillen, al zijn verreweg de meeste baby flessen gemaakt van kunststof. Maar tegenwoordig zijn er ook flesjes van glas en roestvrij staal (RVS) te koop zijn. Waarom? Dit heeft in eerste instantie vooral te maken met het milieu en extra bescherming voor je kindje. Glas en RVS is vaak een duurzamere keuze dan kunststof. Daarbij hebben bacteriën bij deze materialen nóg minder kans op succes, en zou het dus nog veiliger voor je baby kunnen zijn.

​

Maar, er is nog een reden. Tegenwoordig is er steeds meer nieuw onderzoek beschikbaar dat herbruikbare plastic flessen chemicaliën vrijlaten die kinderen via het drinken binnenkrijgen. Dit zijn schadelijke stoffen, die in heel Europa in de urine van kinderen worden teruggevonden. Het gaat hierbij vooral om DIBP, een stof die er voor zorgt dat plastic buigzaam is. De stof komt vooral vrij wanneer flesjes in de vaatwasser worden gewassen. Mondjesmaat merken wij dat er ouders zijn die om deze reden volledig afstappen van plastic drinkbekers. Je leest er meer over in dit interessante artikel van Tegengif.

 

Wij zijn zelf toch vooral liefhebber van de kunststof flesjes vanwege de beste functionaliteit. Glas kan namelijk weer gevaarlijk breken en RVS mag niet in de magnetron en kan onprettig aanvoelen. Maar, was de kunststof flesjes dus vooral niet in de vaatwasser!

​

​

 

Vorm babyflesje

Als laatste is de vorm van het flesje erg belangrijk. De vorm van het flesje heeft namelijk invloed op hoe prettig jij kan aanleggen. De flesjes met de meest opvallende vorm zijn de flesjes van het Nederlandse merk Difrax. Deze bekende S-babyfles is bij veel ouders en professionals geliefd dankzij de bijzondere vorm. Tijdens het voeden zit je dankzij de S-vorm namelijk automatisch in de juiste positie. En, wanneer het flesje bijna leeg is zit de resterende melk goed bij de speen waardoor het flesje helemaal leeggedronken kan worden. Dit is meteen het belangrijkste verschil tussen Difrax en Dr. Brown’s & Avent.

​

​

Schoonmaken met een flessenborstel

 

Het schoonmaken van een babyflesje is iets dat je iedere dag meerdere malen zal moeten doen. Je kan ze in de vaatwasser schoonmaken, maar dan heb je niet altijd een flesje beschikbaar en het kan ook een beetje vettigheid achterlaten op het speentje. En, als je een flesje tegelijkertijd met pannen of borden met tomatensaus reinigt, dan is dat kans groot dat je flesje verkleurd. Bovendien toont, zoals we hierboven al even beschrijven, nieuw onderzoek aan dat door het wassen van kunststof flesjes in de vaatwasser gevaarlijke chemicaliën vrijkomen. Het beste is dan ook om je babyflesjes te reinigen met een speciale flessenborstel.

​

Een flessenborstel is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van babyflesjes en de speentjes. Met de grote kop reinig je de fles, en met een speciaal kleiner kopje de binnenkant van het speentje. 

​

Let bij de aankoop van een flessenborstel op een aantal dingen, zoals de vorm en grootte van de kop, het type borstelharen (normaal of siliconen), de vorm van de speenreiniger en of er een houder voor de borstel is. In onze top 5 hieronder hebben we 5 goede en verschillende flessenborstels voor je getest en beoordeeld, en ontdek je de voor- en nadelen van de verschillende eigenschappen.

 

​

Koopadvies: welk baby flesje moet ik kiezen?

 

Na het lezen van onze uitgebreide informatie over babyflesjes resteert voor jou waarschijnlijk nog steed de vraag: welk babyflesje kan ik nu het beste kopen? Het antwoord daarop is niet eenvoudig om te geven. Het is namelijk geheel afhankelijk van jouw kindje! 

 

Zoals we in de inleiding al zeiden is geen enkel kindje hetzelfde, en zijn er daarom ook zoveel verschillende babyflesjes te koop. Het belangrijkste is bij de aankoop van een babyflesje goed te letten op de beschrijving van de hierboven genoemde kenmerken. Kies een flesje die goed aansluit bij de huidige fase van jouw kindje en ga het gewoon uittesten. Je merkt vanzelf of een flesje goed aanslaat bij jouw kindje. Zo niet, dan zit er niets anders op dan een ander flesje of een andere flessenspeen uit te proberen.

 

Onze belangrijkste tip is om hierbij goed de verschillende merken uit te proberen. De flesjes van Dr. Brown’s, Avent en Difrax verschillen echt van elkaar en zullen wel of niet een succes zijn bij jou kindje. Pas door een fles te kopen en het uit te testen kom je erachter welk flesje door jouw kindje wordt geaccepteerd. Maar dat wil niet zeggen dat goed onderzoek voor de aanschaf niet helpt. Probeer goed op de verschillende bepalende kenmerken te letten - zo heb je de meeste kans van slagen en een prettig verloop van de flesvoeding!

​

​

Via de links bij de producten kan je de babyflesjes en flessenborstels verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Hoe werkt flesvoeding?
Verschillende soorten babyflessen
Belangrijke kenmerken van babyflessen
Koopadvies
Schoonmaken met een flessenborstel
Microplastics

4. Bibs glazen fles

 

​​

Het Deense Bibs heeft gewoon een hele leuke, herkenbare stijl en dat zie je ook meteen terug bij deze glazen babyfles. Je kent Bibs natuurlijk van hun speentjes. Bibs heeft alleen babyflesjes van glas.

​

De fles - verkrijgbaar in 110ml & 225ml - is gemaakt van borosilicaatglas, dat is extra sterk en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij hervulbare kaarsenhouders. Het is zelfs zo hittebestendig dat het niet bij het restglas mag. Kan dus tegen zeker een stootje, maar het blijft glas.

​

De speen is gemaakt van rubber en valt op vergeleken met de rest in dit overzicht. Het zal een kwestie van testen worden om te kijken of je baby deze fles accepteerd. Het is een leuke optie als je het risico op microplastics wil vermijden. Maar, wij vinden het zelf niet de handigste fles voor dagelijks gebruik. Het glas is toch kwetsbaar, en de latex dop komt op ons ook niet stevig over.

Bibs glazen fles met rubber speen 225 ml productfoto met hand.jpg
4. Bibs glazen fles

3. Hegen​

​​

​

Het in Nederland nog relatief onbekende Hegen maakt echt unieke babyflesjes. Ze zijn namelijk rechthoekig, en hebben een asymmetrisch geplaatste speen wat drinken makkelijker maakt. Het is een slim bedacht systeem wat goed werkt en meerdere mogelijkheden biedt.

​

Zo kan je de fles met verschillende accessoires voor meerdere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld met een deksel met rietje als rietjesbeker, met een deksel als opbergbakje of zelfs als basis voor de hegen handkolf. Handig toch?

​

Het flesje heeft wel een voorkomen wat niet veel mensen meteen aantrekt. Het kunststof heeft een beetje een vreemde kleur en je hebt de keuze uit misschien iets té veel verschillende formaten. Maar, het werkt wel echt slim en is dan ook zeker het proberen waard. Zelfs de verpakking zal je verassen!

Hegen babyfles 6 maanden productfoto met hand.jpg
3. Hegen

1. Philips Avent Natural​

​

​

Phlips Avent is natuurlijk een populair babymerk met gerenommeerde, kwalitatieve producten. Het is dan ook niet gek dat hun babyflesjes onder veel ouders én baby's erg geliefd zijn. Wij zijn heel enthousiast over deze flesjes, en wat ons betreft is het dan ook het beste babyflesje van dit moment.

​

Het natural flesje is het populaire 'standaard' model. Typische Avent kenmerken zijn de brede en super zachte speen die goed lijkt op een borst en het aanleggen natuurlijk maakt, dit komt vooral door de brede vorm van de speen die goed een tepel nabootst. Ook werkt het anti-darmkrampjesventiel goed.

​

Wij zijn om meerdere redenen enthousiast over Philips Avent babyflesjes, hoofdzakelijk omdat het flesje gewoon het meest praktisch is. Neem ten eerste het gebruiksgemak: het flesje bestaat maar uit 4 onderdelen (incl. de dop) en is super eenvoudig te reinigen. Ten tweede kan een baby of kindje, met de juiste maat speen, lekker snel drinken. Dit scheelt een hoop tijd voor jou, en een hoop werken voor kinderen. In onze ervaring, en ook die van de kinderopvang, gaat het drinken een stuk sneller dan bij een Dr. Brown flesje. Ten derde is het flesje lekvrij. Met de bijgeleverde dop hoef je je onderweg echt geen zorgen te maken dat 'ie gaat lekken - een verademing vergeleken met veel andere flesjes!

​

Overigens heeft Avent in navolging van het succes van Dr. Brown een nieuw flesje geïntroduceerd met een vergelijkbaar ventiel, het AirFree model. Dit maakt voor ons echter niet het verschil.

Philips avent babyfles klein formaat 120 ml productfoto met hand.jpg
1. Philips Avent Natural

2. Dr. Brown's Options+​

​

​

De babyflessen van Dr. Brown's zijn verreweg het meest populair onder ouders. Dit komt vooral door het speciale ontluchtingsyteem uit de Option+ reeks.

​

Anders dan bij de overige babyflessen uit dit overzicht is de grote, zichtbare antikoliek ventiel. Dit helpt goed bij het verminderen van buikkrampjes, spugen, boeren en winden. Ouders ervaren vaak dat dit voor hun baby echt een verschil maakt ten opzichte van andere babyflesjes.

​

Vergeleken met de vorige flessen is de vorm van de flessenspeen van de Dr. Browns fles juist relatief smal en lang. Het draagt weer bij aan de constante toevoer van flesvoeding. Daarnaast is de vorm van de fles zelf vrij eenvoudig. Dr. Brown wint het het vooral dankzij het speciale ventiel systeem.

​

Het drinken bij Dr. Brown flesjes gaat over het algemeen dan ook wat trager dan bij andere merken. Dit is zeker bij newborns geen probleem (en juist prettig) maar in een latere fase is het toch echt wel fijn als dit wat vlotter gaat. Maar, tegelijkertijd gaat het drinken hierdoor wel het beste zonder lucht, en heb je het minste last van boertjes. Daarnaast is het niet het beste flesje voor onderweg: zonder het speciale tussenstukje wil het flesje heel gemakkelijk lekken..

Dr brown babyfles 250 ml productfoto met hand.jpg
2. Dr. Brown's Options+

De top 5 beste flessenborstels!

Top 5 flessenborstels

5. Difrax

 

​

De Difrax 2-in-1 Deluxe flessenborstel is praktisch in gebruik. Het is zowel een flessen borstel als een speenborstel. Dit geldt echter voor alle goede flessenborstels, en maakt het dus niet echt een unique selling point.

​

Handig aan deze borstel is de zuignap, waarmee je hem rechtop op het aanrecht vastplakt. Deze werkt goed, ook na langdurig gebruik. In het handvat zit de kleine speenborstel verstopt, ook met normale borstelharen.

​

Een nadeel van deze flessenrager is dat de borstel vrij breed is. Hierdoor is hij minder geschikt voor smalle flesjes; zoals bijvoorbeeld die van Dr. Browns. Voor flesjes van Avent werkt hij weer wel top. Pas na langdurig gebruik  wordt de borstel slapper en platgedrukt, en zou je er over na kunnen denken om hem te vervangen. In ons geval was dit pas na ruim een jaar. 

Difrax flessenborstel staat met zuignap op aanrecht in keuken.jpg
5. Difrax

4. Philips Avent

​

​

Deze flessenborstel van Philips Avent (SCF145/06) is vrij populair. Dat komt natuurlijk mede door het bekende merk. Hij heeft een vlakke borstel met een gebogen kop. De vorm van de borstel maakt hem geschikt voor zowel smalle als bredere flesjes.

​

Het uitende van de borstel is geribbeld en erg handig om de binnenkant van speentjes mee schoon te maken. Zo'n zelfde systeem met siliconen ribbels zie je ook bij de borstels van Dr. Browns en Medela.

​

Een nadeel van deze borstel is dat hij geen zuignap of houder heeft. Hierdoor is het dus echt een borstel die je opbergt in bijvoorbeeld de keukenla. Vergeleken met de Difrax blijven de haren van de borstel langer goed. 

Philips avent fles- en speenborstel blauw.jpg
4. Philips Avent

3. Dr. Brown's

​

​

De Dr. Brown's is de enige flessenborstel uit dit overzicht met een borstel van siliconen. Persoonlijk geven wij zelf de voorkeur aan een borstel met normale borstelharen. Maar, het voordeel van siliconen is dat dit zachter is waardoor het krasvrij schoonmaakt. Ook is het moeilijk voor viezigheid om zich aan de borstel te hechten, waardoor je de borstel zelf ook makkelijk schoonhoudt. 

​

Net als de borstel van Difrax heeft deze een handige zuignap om je borstel rechtop te bewaren. Dit scheelt ruimte op het aanrecht, en de borstel komt niet in aanraking met vuil. Ook heeft deze een speenreiniger in het handvat verwerkt. De kwaliteit en constructie van de zuignap en borstel vinden we bij deze beter.

​

Een nadeel van de siliconen borstel is dat niet iedereen even tevreden is over het schoonmaken van de bodem van flesjes. De haren staan immers wat minder rechtop. Toch is het merendeel van de gebruikers met 4/5 sterren er erg tevreden over.

Dr browns flessenborstel blauw met zuignap en speenreiniger.jpg
3. Dr. Brown's

2. OXO Tot​

​

​

Als je genoeg ruimte over hebt op je aanrecht, dan kan deze flessenborstel van OXO Tot een leuke optie voor je zijn. Dankzij de staander heb je een complete, georganiseerde set met een goede borstel, een speenreiniger en zelfs een aparte rager voor rietjes. 

​

Vooral de rager voor rietjes is een leuke, bijvoorbeeld voor rietjes uit drinkbekers. Deze kunnen ook makkelijk gaan schimmelen, en hier kan je zelf niet goed bij; ook niet met een speenreiniger. Dit maakt het een complete set om echt alles goed mee schoon te maken.

​

Tegelijkertijd neemt de houder wel veel ruimte in, en zit de speenreiniger bij de andere borstels uit deze top 5 slim verwerkt in het handvat.

OXO tot flessenborstel set 3-in-1 grijs.jpg
2. OXO Tot

Meer in de categorie voeding:

​​

Kijk ook eens bij:

​

​

​

​

Geraadpleegde bronnen:

​

1. Medela​

​

​

Deze Quick Clean borstel van Medela is wat ons betreft de beste keus als je op zoek bent naar een 2-in-1 flessenborstel. Hij heeft een slim ontwerp, van goede kwaliteit en heeft een handige houder. De houder is helaas wel net wat smal waardoor hij soms om kan vallen.

​

De platte kop maakt hem geschikt voor ook de smalle flesjes, en dankzij de flexibele kop kan je vervolgens met gemak een bodem van een flesje heel goed schoonmaken. Aan de onderkant vind je een speenreiniger met spiraalvormige ribbels. 

​

Deze Medela flessenborstel combineert naar ons idee perfect de voordelen van de vorige vier borstels uit dit overzicht. Een nadeel hebben wij dan ook nog niet kunnen ontdekken, ook niet in het dagelijkse gebruik!

Medela flessenborstel en speenreiniger.jpg
1. Medela
de geteste babyflesjes op een rij met marmeren achtergrond.jpg

5. Difrax S-babyfles Natural

​

​

De flessen van Difrax herken je meteen aan de bijzondere S-vorm. Deze S-babyfles Natural is het populairste model onder baby's en ouders van hun collectie. Leuk feitje: het is een Nederlands merk!

​

De speciale vorm zorgt samen met het anti-darmkrampjes ventiel (anti-colic) voor een goede constante toevoer van flesvoeding. De flessenspeen bootst natuurlijk ook (net als de andere flesjes) zo goed mogelijk de moederborst na. 

​

De vorm zorgt ook voor het gemakkelijk aanleggen. Er is ook een Wide model met een bredere flessenspeen te koop. Of het je bevalt zal je toch echt zelf moeten uitproberen. Wij vinden het systeem met de S-vorm ontzettend goed bedacht, maar niet niet overtuigd van de toegevoegde waarde. Sowieso vinden we de algehele kwaliteit van het flesje matig (lees: goedkoop) overkomen.

 

Leuk detail is ook dat de bodem van het flesje opengedraaid kan worden; handig voor het vullen en reinigen. Maar dit brengt meteen een groot nadeel met zich mee: het maakt het flesje extra lekgevoelig. Dit kan - zeker onderweg - heel vervelend zijn. Daarnaast zijn het ook weer extra onderdelen die je moet losmaken, reinigen en weer terugplaatsen.​

Difrax babyfles 250 ml oranje productfoto met hand.jpg
5. Difrax S-babyfles Natural
bottom of page