De beste borstkolf? Dit zijn de 10 beste kolfapparaten van 2021…

Moeder kolft met Medela Swing Maxi Flex

Met een kolfapparaat - of, borstkolf - kan je moedermelk uit de borst kolven. Dit kan een moeder doen om de melkproductie te stimuleren of om een voorraad moedermelk op te bouwen. Er zijn verschillende soorten kolfapparaten verkrijgbaar. Waar moet je op letten bij de aanschaf? En wat is het beste kolfapparaat? Lees snel verder en ontdek eenvoudig jouw ideale borstkolf!

Wanneer gebruik je een kolfapparaat?

 

Zoals in de intro al aangestipt gebruik je een kolfapparaat om moedermelk uit de borst te kolven. Hiervoor zijn er twee redenenen:

 

  • Het stimuleren van de melkproductie

  • Het aanleggen van een voorraad moedermelk

 

Voor het stimuleren van de melkproductie is het belangrijk te overleggen met jouw verloskundige of arts. Het kan zijn dat een jonge baby niet in staat is zelfstandig aan de borst te drinken. Dan kan in een beginfase met behulp van een borstkolf de melkproductie gestimuleerd worden. Hiervoor kan het echter nodig zijn om een borstkolf te gebruiken van ziekenhuiskwaliteit. Deze kan je hiervoor speciaal huren.

 

De meeste moeders gebruiken een borstkolf om een voorraad moedermelk op te bouwen. Het gebeurt natuurlijk regelmatig dat je niet in staat bent om je baby direct aan de borst te laten drinken. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk moet. In dat geval kan je een kolfapparaat gebruiken om melk af te kolven, zodat hiermee op een later tijdstip jouw baby gevoed kan worden met moedermelk.


 

Welke soorten borstkolven zijn er?

 

Er zijn verschillende kolfapparaten voor consumenten verkrijgbaar:

 

  • Handkolf

  • Elektrische borstkolf

  • Enkele kolf

  • Dubbele kolf

 

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden, en zijn er zoals we eerder hebben gezien verschillende toepassingen voor een kolfapparaat. Het is dan ook aan te raden om een borstkolf aan te schaffen wanneer je baby geboren is. Dan weet je of je baby zelfstandig aan de borst kan drinken, en of je veel of weinig zal moeten gaan kolven. Hoe dan ook zal je je zelf twee vragen moeten stellen:

 

  • Kies ik een handkolf of een elektrische borstkolf?

  • Ga ik voor een enkele of een dubbele borstkolf?


 

Kies je een handkolf of een elektrische kolf?

 

Het kiezen tussen een handkolf of een elektrisch kolfapparaat heeft alles te maken met hoeveel jij gaat kolven.

 

Een handkolf is goedkoper, maar hierbij zal je wel zelf aan de slag moeten. Je moet zelf kolven door het vacuüm te creëren, en dit kan best vermoeiend zijn. Af en toe is dit geen probleem, maar wanneer je regelmatig kolft kan dit echt te belastend zijn. Een handkolf kan wel ook handig zijn als extra kolfapparaat, bijvoorbeeld voor wanneer je niet thuis bent en toch moet kolven.

 

Een elektrische borstkolf doet voor jou het harde werk. Zeker wanneer je van plan bent regelmatig te kolven is dit echt aan te raden.


 

Een enkele of een dubbele elektrische borstkolf?

 

Veel elektrische borstkolven worden aangeboden in een enkel en in een dubbel model. Wat heb je nu nodig? Dat ligt er aan hoeveel moedermelk jij nodig hebt.

 

Een enkele elektrische borstkolf is top voor wanneer je af en toe moet kolven en geen zin hebt om dit met een handmatige borstkolf te doen. Wanneer je echter meer moedermelk nodig hebt, dan kan een dubbele borstkolf handig zijn.

 

Met een dubbele elektrische borstkolf kolf je tegelijkertijd de moedermelk uit beide borsten. Dit bespaart zo de helft van je kostbare tijd! Maar dat niet alleen, want je produceert ook nog eens meer moedermelk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je dubbelzijdig kolft, je bijna 20% meer melk produceert. En het schijnt dat deze melk dan ook nog eens voedzamer is!

 

Een handmatige dubbele borstkolf bestaat niet, aangezien je niet genoeg handen hebt om beide kolven te bedienen ;)

De kolfapparaat top 10 2021!

Via de links bij de producten kan je de kolfapparaten verder bekijken en aanschaffen bij bol.com en / of amazon.nl. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

10. Haakaa siliconen handkolf

 

Deze borstkolf van Haakaa is een volledig siliconen handkolf. Het is een erg eenvoudige basis versie van de borstkolf. Je plaatst de handkolf vacuüm op de borst, en door het toeschietreflex hoef je vervolgens niet te pompen. Al kan het soms nodig zijn om een extra keer te knijpen.

De Haakaa handkolf bestaat uit één stuk siliconen. Je hebt dus geen apart flesje wat je dicht kan draaien wanneer die vol is. Onderaan de Haakaa zit een zuignap. Is 'ie vol, dan kan je hem zo veilig rechtop zetten voor je de moedermelk in een apart voorraadfles overgiet.

 

Met zijn kleine, geluidloze en erg simpele ontwerp is dit een handige handkolf voor erbij en voor onderweg. Hij is ook erg goed te gebruiken wanneer je baby aan de ene borst drinkt, en jij de andere borst kolft.

Haakaa Siliconen Borstkolf.jpg

9. Medela Harmony handkolf


 

Medela is gespecialeerd in alles wat met borstvoeding te maken heeft. Ze hebben dan ook een erg mooi assortiment aan kolfapparaten. Deze Harmony handkolf is een prettige basic borstkolf van Medela.

De Harmony is een lichtgewicht enkele handkolf, ideaal voor onderweg of als backup van je elektronische borstkolf. Met de Harmony kan je gemakkelijk discreet en stil kolven.

Het Flex borstschild is erg prettig. Dankzij de grote openingshoek (105 graden) zorgt het voor een goede pasvorm, zeker in combinatie met de zachte & flexibele rand.

De pompbeweging is ook bijzonder: het 2-fasen systeem van Medela bootst namelijk het natuurlijke zuigritme van een baby na. 

De container biedt ruimte aan 150 ml moedermelk, en de gehele handpomp is gemakkelijk te reinigen.

Medela Harmon Borstkolf - Handkolf.jpg

8. Philips Avent SCF430/10 - Handkolf 

 

Ook Philips Avent heeft natuurlijk een super goede handkolf in het assortiment: de SCF430/10. Dit model handkolf kolft snel en comfortabel, en krijgt dan ook bijna uitsluitend positieve recensies.

Het speciale borstschild met Natural Motion-technologie stimuleert de tepel om de melkafgifte sneller op gang te brengen. Het zachte kussen sluit hierbij goed aan op de borst. Zo past één maat borstschild op iedere borst en op 99,98% van de tepelmaten.

Deze handkolf van Philips Avent is super licht en klein; ideaal om mee te nemen, onderweg te gebruiken of wanneer je ergens op visite bent. Net als iedere handkolf is ook deze geschikt als toevoeging van je elektrische kolfapparaat. Wordt compleet geleverd met een bijbehorende etui.

Philips Avent SCF430-10 - Handkolf.jpg

7. NurtureGoods Dual Efficient - Smart 3.0


 

De NurtureGoods Dual Efficient is een voordelige dubbele elektrische borstkolf met hele goede recensies. Deze Smart 3.0 versie is alweer de derde versie van het model.

Nieuw aan de 3.0 versi is de dual power motor, waardoor je beide borsten écht tegelijkertijd kan kolven. Daarbij is dit kolfapparaat ook voorzien van een pressure pulse massagetechniek, wat de melkproductie stimuleert.

De NurtureGoods Dual Efficient dubbele elektrische borstpomp werkt op een oplaadbare batterij en het bedieningspaneel heeft niet alleen een mooi design maar ook nog eens een touchscreen.

Uit de recensies blijkt dat het een verrassend goede elektrische borstkolf is voor deze prijs!

NurtureGoods Dual Efficient borstkolf -

6. Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf 

De Koalaa Pro is ook een scherp geprijsde dubbele elektrische borstkolf. Mede dankzij de lage prijs krijgt de Koalaa ontzettend enthousiaste beoordelingen. Je kan hem misschien herkennen van BOBODUCK, want onder deze naam werd de Koalaa eerder verkocht. 

Het is een complete dubbele elektrische borstkolf, die erg gebruiksvriendelijk is: stil, oplaadbaar met USB en in drie verschillende standen in te stellen met wel 9 verschillende zuigkrachten.

De Koalaa krijgt veel lof vanwege de hoge zuigkracht, de goede accu, de lage prijs en het mooie design. Hij is echt stil, en dat je kan kiezen uit verschillende standen is prettig. Nadeel is dat de flesjes met de pomp leeg niet rechtop blijven staan.

Koalaa Pro - Dubbele Elektrische Borstko

5. Philips Avent SCF397/11 Dubbele Elektrische borstkolf


 

Deze dubbele elektrische borstkolf - de SCF397/11 van Philips Avent - is gekozen tot product van het jaar 2021! Je ziet hier de dubbele versie, maar hij is ook verkrijgbaar als een eenzijdige elektrische versie.

Dit kolfapparaat staat wat ons betreft voor eenvoud en kwaliteit. Het kenmerkende tepelschild past zich aan iedere borst en tepel goed aan en is erg comfortabel. En dankzij de Natural Motion- technologie vind er op een prettige wijze tepelstimulatie plaats. Kolven is zo naast comfortabel ook nog eens snel.

De eenvoudige bedieningsunit zonder poespas werkt intuïtief. Super eenvoudige bediening met maar enkele knopjes. Toch heeft de kolf meerdere standen en kan je jouw favoriete modus eenvoudig opslaan. Handig!

Verder is de SCF397/11 van Philips Avent super stil, super gemakkelijk schoon te maken en compact. Deze elektrische borstkolf neem je dus ook makkelijk met je mee.

Philips Avent SCF397-11 Dubbele Elektris

4. Medela Swing Maxi Flex

Met de Medela Swing Maxi Flex kan je snel & comfortabel dubbelzijdig kolven. Moeders zijn erg te spreken over het prettige ontwerp en de uitstekende kolfkwaliteiten.

Het borstschild heeft Flex technologie, wat betekent dat hij op praktisch iedere borst en tepel een goede aansluiting heeft. Medela beweert zelfs dat deze technologie voor 11% meer melk zorgt!

Het is model is goed draagbaar. Jammer is wel dat deze dubbele elektrische borstkolf niet op een accu, maar op AA batterijen werkt. Maar, je kan hem ook aansluiten op het netstroom.

Moeders vinden de kolfkwaliteiten top en het borstschild super comfortabel!

Medela Swing Maxi Flex Dubbel elektrisch

3. Philips Avent SCF334/31 Dubbele elektrische Borstkolf

 
 

Dit SCF334/31 kolfapparaat is een topmodel borstkolf van Philips Avent. Het is een dubbele elektrische borstkolf die zorgt voor meer comfort & meer melk in minder tijd.

Het bijzondere ontwerp van de kolfpositie van de borstkolf zorgt ervoor dat de moedermelk direct van de borst in de fles stroomt, ook wanneer je rechtop zit. Hierdoor kan jij lekker comfortabel gaan zitten tijdens het kolven. Je hoeft met dit model dus niet voorover te leunen om de melk in de fles te krijgen.

Verder heeft hij een super zacht massagekussen met meerdere massagepunten. Dit zorgt niet alleen voor een erg prettige kolf ervaring, maar stimuleert ook nog eens de melkafgifte.

Moeders zijn zeer te spreken over het comfort wat dit kolfapparaat biedt. Daarnaast is de SCF334/31 redelijk stil maar zeker niet geluidsloos, krachtig en prettig in gebruik. Jammer is wel dat hij niet op een accu werkt.

Philips Avent SCF334-31 Dubbele elektris

2. Medela Freestyle Flex Borstkolf - dubbele elektrisch

 

De Freestyle Flex borstkolf is het topmodel van Medela. Het is een Dubbele elektrische borstkolf, die licht is, efficient kolft en zeer prettig in gebruik is.

Zo heeft de Freestyle Flex een vertraagde start funcite. Hiermee sluit eerst beide borstschilden goed aan voordat de kolfsessie begint. Wel zo handig bij dubbelzijdig kolven.

Daarnaast kan je de Freestyle Flex met bluetooth koppelen aan je app. Hiermee kan je op een makkelijke wijze je kolfsessies bijhouden. De ingebouwde accu laad je op met USB. Gelukkig hoef je dit niet constant te doen, want de krachtige accu gaat tot wel 8 kolfsessies mee!

Medela Freestyle Flex Borstkolf - dubbel

1. Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf

De Elvie Pump dubbele elektrische borstkolf is écht bijzonder. Waar je de overige borstpompen  via draadjes aan de bedieningsunit bevestigd, en wat moeilijker met voedingsbh's op hun plek kan houden, stop je de Elvie Pump in je voedingsBH!

Met de Elvie Pump kan je dus écht handsfree kolven. Hij werkt heel eenvoudig. Plaats de borstkolf op de borst, in de voedingsBH en start de sessie. Gemakkelijk kolven, volgens sommigen zelfs rustgevend. En zelfs zo compact en stil, dat je zelfs op kantoor kan kolven zonder dat iemand het merkt!

De kolf bestaat uit slechts 5 onderdelen, en is dus zo te reinigen en weer in elkaar te zetten. Ook werkt hij met een handige app om al je kolfsessies bij te houden. Zo kan je op een slimme manier in realtime je melkvolumes tracken, het pompverloop per borst bijhouden en de pomp met je telefoon bedienen.

Meer in de categorie verzorging: