top of page

Ons advies voor het beste kolfapparaat

Kleurrijke illustratie van een moeder met baby in haar armen na het voeden.jpg

Met een kolfapparaat - of, borstkolf - kan je moedermelk uit de borst kolven. Dit kan een moeder doen om de melkproductie te stimuleren en / of om een voorraad moedermelk op te bouwen. Er zijn verschillende soorten kolfapparaten verkrijgbaar. Het kolven is een intiem en intensief proces, wat veel impact heeft op een moeder. Het is dan ook belangrijk dat je een borstkolf vindt die goed past bij jouw lichaam en wensen. Waar moet je op letten bij de aanschaf? En, wat is het beste kolfapparaat? Lees snel verder en ontdek met onze hulp jouw ideale borstkolf!

Wanneer gebruik je een kolfapparaat?

 

Zoals in de intro al aangestipt gebruik je een kolfapparaat om moedermelk uit de borst te kolven. Hiervoor zijn er in beginsel twee redenen:

 

 • Het stimuleren van de melkproductie

 • Het aanleggen van een voorraad moedermelk

 

Voor het stimuleren van de melkproductie is het belangrijk te overleggen met jouw verloskundige of arts. Het kan zijn dat een jonge baby niet in staat is zelfstandig aan de borst te drinken. Dan kan in een beginfase met behulp van een borstkolf de melkproductie gestimuleerd worden. Hiervoor kan het echter nodig zijn om een borstkolf te gebruiken van ziekenhuiskwaliteit. Deze kan je hier speciaal voor huren. De Medela Symphony is zo'n professionele borstkolf die je kan huren. Meer info vind je op de website van Medela.

 

De meeste moeders gebruiken een borstkolf om een voorraad moedermelk op te bouwen. Het gebeurt natuurlijk regelmatig dat je niet in staat bent om je baby direct aan de borst te laten drinken. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk moet. In zulke gevallen kan je een kolfapparaat gebruiken om melk af te kolven, zodat hiermee op een later tijdstip jouw baby gevoed kan worden met moedermelk. Zo heeft iedere moeder haar eigen ervaringen met het gebruik van borstkolven.

 


 

Welke soorten borstkolven zijn er?

 

Er zijn verschillende kolfapparaten voor consumenten verkrijgbaar. Je kan ze in de volgende drie categorieën indelen:

 • Handkolf

 • Elektrische kolf

  • Enkel- of dubbel

  • Handsfree of 'traditioneel'

 

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden, en zijn er zoals we eerder hebben gezien verschillende toepassingen voor een kolfapparaat. Het is dan ook aan te raden om een borstkolf pas aan te schaffen wanneer je baby geboren is. Dan weet je of je baby zelfstandig aan de borst kan drinken, en of je veel of weinig zal moeten gaan kolven. Mogelijk ga je juist eerder over op flesvoeding. Hoe dan ook zal je jezelf de volgende drie vragen moeten stellen:

 

 1. Kies ik een handkolf of een elektrische borstkolf?

 2. Ga ik voor een enkele of een dubbele borstkolf?

 3. Wil ik een handsfree kolf?

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk het kolfapparaat dat bij je past. Veel plezier!

Kies je een handkolf of een elektrische kolf?

 

Het kiezen tussen een handkolf of een elektrisch kolfapparaat heeft alles te maken met hoeveel jij gaat kolven. Maar, de handkolf is in onze ervaring en bij heel veel andere moeders vooral een aanvulling op de elektrische kolf. Wat dat betreft is het dus niet echt een keuze, maar het is wel belangrijk om even over na te denken.

 

Een handkolf is goedkoper, maar hierbij zal je wel zelf aan de slag moeten. Je moet zelf kolven door het vacuüm te creëren, en dit kan best vermoeiend zijn. Af en toe is dit geen probleem, maar wanneer je regelmatig kolft kan dit echt te belastend zijn. Een elektrische borstkolf doet voor jou het harde werk.

 

Zeker wanneer je van plan bent regelmatig te kolven is dit een elektrische kolf dan ook echt aan te raden. Een handkolf is naar ons idee dan ook vooral handig zijn als extra kolfapparaat, bijvoorbeeld voor wanneer je niet thuis bent en toch moet kolven of wanneer je even snel slechts een kleine hoeveelheid wil kolven. Vergeet ook niet dat de batterij van een elektrische kolf soms op kan zijn. Als de stuwing op zo'n moment hoog is, dan ben jij heel blij als je ook nog een handkolfje hebt liggen.

 


 

Een enkele of een dubbele elektrische borstkolf?

 

Veel elektrische borstkolven worden aangeboden in een enkel en in een dubbel model. Wat heb je nu nodig? Dat ligt er aan hoeveel moedermelk jij nodig hebt. Een enkele elektrische borstkolf is top voor wanneer je af en toe moet kolven en geen zin hebt om dit met een handmatige borstkolf te doen. Wanneer je echter meer moedermelk nodig hebt, dan kan een dubbele borstkolf handig zijn.

 

Met een dubbele elektrische borstkolf kolf je tegelijkertijd de moedermelk uit beide borsten. Dit bespaart zo de helft van je kostbare tijd! Maar dat niet alleen, want je produceert ook nog eens meer moedermelk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je dubbelzijdig kolft, je bijna 20% meer melk produceert. En uit dit zelfde onderzoek is ook gebleken dat deze melk dan ook nog eens voedzamer is! Het vetgehalte is namelijk hoger. Interessant, hé?

 

Een handmatige dubbele borstkolf bestaat niet, aangezien je niet genoeg handen hebt om beide kolven goed te bedienen ;)

Handsfree of traditioneel?

De laatste jaren zijn de handsfree borstkolven sterk in opkomst, dankzij de komst van de Elvie pump. Onze review over deze innovatieve kolf lees je hieronder. Deze kolven stop je in je voedingsbeha, en hebben weinig tot geen snoeren of iets dergelijks. Zo kan je dus gemakkelijk verder met je bezigheden, zowel thuis als op kantoor. Klinkt perfect, hé?

Toch zitten er wel wat nadelen aan de handsfree borstkolf. Zo heb je met een traditionele kolf meer controle en zicht op het kolven, waardoor het resultaat vaak beter is. Daarnaast kan je bij een hansfree kolf vaak niet zien hoeveel je gekolfd hebt, waardoor je toch af en toe met je BH in de weer bent. Daarnaast kan het kolven vaak als intens ervaren worden, waardoor veel vrouwen het juist ook weer prettig vinden om hier een speciaal, rustig moment voor te creëren.

Maar, dit wil niet zeggen dat een handsfree kolf niet goed is. In tegendeel, ze kunnen een hele goede performance hebben en bieden dankzij de mobiliteit een tot hiervoor ongekende vrijheid tijdens het kolven. Zo kan een handenvrije borstkolf jou heel veel productiviteit opleveren - waar je ook bent.

Borstkolf vergelijken

Veel mensen vragen ons, wat is nou de beste borstkolf die je kan kopen? Een Medela kolf, een Elvie kolf of een Philips Avent kolf? Om jou antwoord te kunnen geven hebben wij de top 3 beste handkolven en de top 5 beste elektrische kolfapparaten van dit moment voor jou op een rijtje gezet. Zo kan je de borstkolf vergelijken en weet je welke borstkolf je het beste kan kopen. Als je speciaal geinteresserd bent in de Elvie kolf, dan vind je hieronder een uitgebreide review. Denk ook vooral aan hoe je jouw kolf wil gaan gebruiken, en doorloop de drie vragen hierboven eerst rustig. Zo maak je de meeste kans om bij het kolfapparaat uit te komen wat goed past bij jou en je behoeften.

Via de links bij de producten kan je de kolfapparaten verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

3.  Haakaa

 

Deze borstkolf van Haakaa is een volledig siliconen handkolf. Het is een erg eenvoudige basis versie van de borstkolf. Je plaatst de handkolf vacuüm op de borst, en door het toeschietreflex hoef je vervolgens niet te pompen. Al kan het soms nodig zijn om een extra keer te knijpen.

De Haakaa handkolf bestaat uit één stuk siliconen. Je hebt dus geen apart flesje wat je dicht kan draaien wanneer die vol is. Onderaan de Haakaa zit een zuignap. Is 'ie vol, dan kan je hem zo veilig rechtop zetten voor je de moedermelk in een apart voorraadfles overgiet.

 

Met zijn kleine, geluidloze en erg simpele ontwerp is dit een handige handkolf voor erbij en voor onderweg. Hij is ook erg goed te gebruiken wanneer je baby aan de ene borst drinkt, en jij de andere borst kolft.

Haakaa Siliconen Borstkolf.jpg

2. Medela Harmony


 

Medela is gespecialeerd in alles wat met borstvoeding te maken heeft. Ze hebben dan ook een erg mooi assortiment aan kolfapparaten. Deze Harmony handkolf is een prettige basic borstkolf van Medela.

De Harmony is een lichtgewicht enkele handkolf, ideaal voor onderweg of als backup van je elektronische borstkolf. Met de Harmony kan je gemakkelijk discreet en stil kolven.

Het Flex borstschild is erg prettig. Dankzij de grote openingshoek (105 graden) zorgt het voor een goede pasvorm, zeker in combinatie met de zachte & flexibele rand.

De pompbeweging is ook bijzonder: het 2-fasen systeem van Medela bootst namelijk het natuurlijke zuigritme van een baby na. 

De container biedt ruimte aan 150 ml moedermelk, en de gehele handpomp is gemakkelijk te reinigen.

Medela Harmon Borstkolf - Handkolf.jpg

1. Philips Avent SCF430/10

 

Ook Philips Avent heeft natuurlijk een super goede handkolf in het assortiment: de SCF430/10. Dit model handkolf kolft snel en comfortabel, en krijgt dan ook bijna uitsluitend positieve recensies.

Het speciale borstschild met Natural Motion-technologie stimuleert de tepel om de melkafgifte sneller op gang te brengen. Het zachte kussen sluit hierbij goed aan op de borst. Zo past één maat borstschild op iedere borst en op 99,98% van de tepelmaten.

Deze handkolf van Philips Avent is super licht en klein; ideaal om mee te nemen, onderweg te gebruiken of wanneer je ergens op visite bent. Net als iedere handkolf is ook deze geschikt als toevoeging van je elektrische kolfapparaat. Wordt compleet geleverd met een bijbehorende etui.

Philips Avent SCF430-10 - Handkolf.jpg

3. NurtureGoods Dual Efficient


 

De NurtureGoods Dual Efficient is een voordelige dubbele elektrische borstkolf met hele goede recensies. Deze Smart 3.0 versie is alweer de derde versie van het model.

Nieuw aan de 3.0 versie is de dual power motor, waardoor je beide borsten tegelijkertijd kan kolven. Dit is een verbetering ten opzichte van de 2.0 versie en de Koalaa pro, waarbij je om en om dubbelzijdig kolft. Daarbij is dit kolfapparaat ook voorzien van een pressure pulse massagetechniek, wat de melkproductie verhoogt.

De NurtureGoods Dual Efficient dubbele elektrische borstpomp werkt op een oplaadbare batterij, waardoor je niet gebonden bent aan een stopcontact en ook onderweg kan kolven. Het bedieningspaneel van deze vernieuwde versie heeft niet alleen een mooi design maar ook een handige touchscreen om te kiezen uit verschillende standen en 9 zuigniveau's.

Uit de recensies blijkt dat het een verrassend goede elektrische borstkolf is voor deze prijs! Wat ons betreft is dit dan ook de beste koop qua prijs / kwaliteit. Zo krijg je bij dit model ook een babyflesje, waardoor je de gekolfde melk meteen kan gebruiken om te voeden.

NurtureGoods Dual Efficient borstkolf -

5. Koalaa® Pro

De Koalaa Pro is een scherp geprijsde dubbele elektrische borstkolf. Mede dankzij de lage prijs krijgt de Koalaa ontzettend enthousiaste beoordelingen. Je kan hem misschien herkennen van BOBODUCK, want onder deze naam werd de Koalaa eerder verkocht. Daarnaast wordt hij ook verkocht als de Smart 2.0 van NurtureGoods. 

Het is een complete dubbele elektrische borstkolf, die erg gebruiksvriendelijk is: stil, oplaadbaar met USB en in drie verschillende standen in te stellen met wel 9 verschillende zuigkrachten. De Koalaa Pro kan dubbelzijdig kolven, maar niet tegelijkertijd. Het dubbelzijdig kolven gebeurt bij dit model om en om.

De Koalaa krijgt veel lof vanwege de hoge zuigkracht, de goede accu waardoor je hem draadloos kan gebruiken, de lage prijs en het mooie design. Hij is echt stil, en dat je kan kiezen uit verschillende standen is prettig. Nadeel is dat de flesjes met de pomp leeg niet rechtop blijven staan, net als het niet tegelijkertijd kunnen kolven van beide borsten.

Koalaa Pro - Dubbele Elektrische Borstko

2. Philips Avent SCF397/11


 

Deze dubbele elektrische borstkolf - de SCF397/11 van Philips Avent - is gekozen tot product van het jaar 2021! Je ziet hier de dubbele versie, maar hij is ook verkrijgbaar als een eenzijdige elektrische versie.

Dit kolfapparaat staat wat ons betreft voor eenvoud en kwaliteit. Het kenmerkende tepelschild past zich aan iedere borst en tepel goed aan en is erg comfortabel. En dankzij de Natural Motion- technologie vind er op een prettige wijze tepelstimulatie plaats. Kolven is zo naast comfortabel ook nog eens snel.

De eenvoudige bedieningsunit zonder poespas werkt intuïtief. Super eenvoudige bediening met maar enkele knopjes. Toch heeft de kolf meerdere standen en kan je jouw favoriete modus eenvoudig opslaan. Handig!

Verder is de SCF397/11 van Philips Avent super stil, super gemakkelijk schoon te maken en compact. Deze elektrische borstkolf neem je dus ook makkelijk met je mee. Wel is het jammer dat er geen accu in de motor zit, waardoor je hem niet draadloos kan gebruiken.

Philips Avent SCF397-11 Dubbele Elektris

4. Medela Swing Maxi

Met de Medela Swing Maxi kan je snel & comfortabel dubbelzijdig kolven. Moeders zijn erg te spreken over het prettige ontwerp en de uitstekende kolfkwaliteiten. Hij is ook verkrijgbaar als enkele borstkolf. Dit model heet de Swing Flex. Let er hierbij wel op dat je de vernieuwde versie kiest.

De Swing Maxi is namelijk de in 2021 vernieuwde versie van de Swing Maxi Flex. De naamgeving is een beetje verwarrend, maar het grootste verschil ten opzichte van dit oude model is de accu. De Maxi flex werkte op batterijen, deze Swing Maxi werkt op een met USB oplaadbare accu.

Het borstschild heeft Flex technologie, wat betekent dat hij op praktisch iedere borst en tepel een goede aansluiting heeft. Medela beweert zelfs dat deze technologie voor 11% meer melk zorgt!

Moeders vinden de kolfkwaliteiten top en het borstschild super comfortabel. Dit zijn wat ons betreft belangrijke eigenschappen van een goede borstkolf. Toch zijn de ervaringen van moeders bij dit merk vaak wisselend, waardoor het vaak super positief als ook negatief wordt beoordeeld.

Medela Swing Maxi Borstkolf Kolfapparaat elektrisch dubbel.jpg

1. Medela Freestyle Flex

 

De Freestyle Flex borstkolf is het topmodel van Medela. Het is een Dubbele elektrische borstkolf, die licht is, efficiënt kolft, lekker stil is en zeer prettig in gebruik is.

De Freestyle Flex kolf wint het ten opzichte van de rest uit deze top 5 vooral qua gebruiksgemak en kolfkwaliteiten. Het apparaat is super eenvoudig in gebruik, de unit is prettig klein van formaat en hij kolft ontzettend goed.

Je merkt ook dat het een innovatie kolf is. Zo heeft de Freestyle Flex een vertraagde start functie. Hiermee sluit eerst beide borstschilden goed aan voordat de kolfsessie begint. Wel zo handig bij dubbelzijdig kolven.

Daarnaast kan je de Freestyle Flex met bluetooth koppelen aan je app. Hiermee kan je op een makkelijke wijze je kolfsessies bijhouden. De ingebouwde accu laad je op met USB. Gelukkig hoef je dit niet constant te doen, want de krachtige accu gaat tot wel 8 kolfsessies mee!

Wat ons betreft is de Medela Freestyle Flex de beste elektrische borstkolf van dit moment. Veel moeders zijn het met ons eens, en geven de kolf zeer positieve reviews. Opvallend bij deze kolf is dat er ook een aantal moeders is die de kolf juist zeer negatief beoordelen vanwege problemen met de motor. 

Medela Freestyle Flex Borstkolf - dubbel

Elvie Pump

Elvie kolf review: Het concept van de Elvie Pump enkele of dubbele elektrische borstkolf is geweldig, hij is namelijk écht bijzonder. Toch is niet iedereen even enthousiast over deze innovatieve kolf.

 

Waar je de overige borstpompen via draadjes aan de bedieningsunit bevestigd, en wat moeilijker met voedingsbh's op hun plek kan houden, stop je de Elvie kolf in je voedingsBH.

Zo kan je met de Elvie Pump kan je dus echt handsfree kolven. Hij werkt heel eenvoudig. Plaats de borstkolf op de borst, in de voedingsbeha en start de sessie. Gemakkelijk kolven, volgens sommigen zelfs rustgevend. En zelfs zo compact en stil, dat je zelfs op kantoor kan kolven zonder dat iemand het merkt.

Daarnaast bestaat de kolf uit slechts 5 onderdelen, en is deze dus zo te reinigen en weer in elkaar te zetten. Ook werkt hij met een handige app om al je kolfsessies bij te houden. Zo kan je op een slimme manier in realtime je melkvolumes tracken, het pompverloop per borst bijhouden en de pomp met je telefoon bedienen.

Helaas zijn de ervaringen met de Elvie Pump borstkolf over het algemeen niet zo enthousiast als je bij zo'n mooi concept zou verwachten. Het belangrijkste bij een kolf is namelijk dat deze goed kolft, en dat is waar de Elvie Pump volgens veel vrouwen in te kort schiet. De kolftsterkte is namelijk volgens veel vrouwen niet sterk genoeg, en het is niet altijd eenvoudig om de kolf in vacuüms te houden.

De Elvie pump is een dure kolf van zo'n 300 euro per unit. Als hij echt goed zou kolven dan past het bij zo'n mooi concept want hij biedt een unieke manier van discreet en vrij kolven. Er zijn dan ook genoeg vrouwen die de Elvie kolf op een hele positieve manier ervaren. Toch durven wij hem niet aan iedereen aan te raden. 

Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf

Kijk ook eens bij:

Geraadpleegde bronnen:

Wanneer gebruik je een kolfapparaat?
Welke soorten borstkolven zijn er?
handkolf of een elektrische kolf?
Handkolf top 3
3.  Haakaa siliconen handkolf
2. Medela Harmony handkolf
1. Philips Avent SCF430/10 - Handkolf 
3. NurtureGoods Dual Efficient - Smart 3.0
5. Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf 
2. Philips Avent SCF397/11 Dubbele Elektrische borstkolf
4. Medela Swing Maxi Flex
1. Medela Freestyle Flex Borstkolf - dubbele elektrisch
Elvie Kolf Review
enkele of een dubbele elektrische borstkolf?

De top 3 beste handkolven van dit moment

Moeder draagt baby en elvie pump kolfapparaat.JPG

Driscreet draadloos kolven, handsfree op werk of onderweg

Borstkolf vergelijken
Elektrische borstkolf top 5

Phanpy

De Phanpy handsfree elektrische borstkolf is een prima alternatief voor de Elvie kolf. Het concept van de Phanpy is gelijk aan de elvie, alleen kost deze kolf je maar een derde van de prijs. Dit maakt hem een betaalbaar alternatief, en een goede optie om het draadloos kolven uit te proberen.

De phanpy kolf bestaat uit een borstschild met opvangreservoir in de vorm van een borst, met daarbovenop de motor unit met bedieningspaneel. Dankzij deze vorm kan je hem gemakkelijk in je voedingsbeha plaatsen en onder je kleding dragen. Daarnaast is hij ook lekker best stil, maar zeker niet geluidsloos.

Deze eigenschappen maken de Phanpy kolf erg geschikt om mee te kolven op het werk of onderweg. Maar handsfree kolven kan thuis ook erg lekker zijn, als je je handen vrij wilt hebben. Bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken, of gewoon om eens lekker een goed boek te kunnen lezen met een kop thee zonder gedoe met draadjes en stopcontacten.

De kolf werkt op een accu die je met usb kan opladen. Dit werkt heel gemakkelijk, het is alleen wel een nadeel dat je geen seintje krijgt als de kolf bijna op is. Gelukkig houdt hij het wel zo'n 4 x 10 minuten kolven vol, dus je moet er zelf aan denken om hem regelmatig op te laden. Ook is het jammer dat je geen opbergtasje bij deze kolf krijgt.

Vrouw met dubbele Phanpy Handsfree Elektrische Borstkolf groen.jpg
Phanpy handsfree kolf
Draadloos handsfree kolven
Handsfree of traditioneel?
bottom of page