top of page

Advies voor de beste inbakerdoek

baby ingebakerd in Pacco Piccolo Inbaker

Pasgeboren baby's hebben vaak moeite met slapen. Ze zijn hun hele leven in de baarmoeder gewend geweest om volledig geborgen en ingesloten door te brengen, en plotseling hebben ze een hele wereld aan ruimte. Moet je zelf een proberen voor te stellen hoe dat moet zijn. Het is dan ook niet gek dat baby's in hun slaap wild bewegen, en zichzelf hierdoor per ongeluk wakker houden. Een baby inbakeren kan hiertegen helpen. Maar wat is inbakeren precies? En tot wanneer moet je inbakeren? Wat zijn de beste inbakerdoeken van dit moment? Op deze en andere andere vragen geven we je op deze pagina graag het antwoord!

Wat is inbakeren?

Inbakeren is een begrip wat we al eeuwenlang kennen. Hiermee bedoelen we dat je de baby stevig inpakt zodat hij of zij zijn armpjes niet meer kan bewegen. Dit klinkt misschien zielig, maar baby’s slaan of zwaaien vaak met hun armen waardoor het juist lastig voor ze is om in slaap te vallen. Door ze in te bakeren ontneem je deze mogelijkheid en kunnen ze ontspannen in slaap vallen. Tegenwoordig kun je hiervoor een speciale inbakerdoek of inbakerslaapzak voor kopen.

 

Wat zijn de voordelen van inbakeren?


Het inbakeren van een baby brengt een aantal voordelen met zich mee:

 

Allereerst valt je baby door het inbakeren makkelijker in slaap omdat zijn lichaam rustig is. Wanneer jouw baby constant in beweging is, is het lastig om in slaap te vallen en voelt hij zich rusteloos. Het inbakeren kan een baby dus rustiger maken.

Daarnaast kan een baby door het inbakeren ook beter en langer slapen. Baby zijn vaak ontzettend beweeglijk in hun slaap. Daarom is het niet alleen belangrijk om goed passende luiers te kopen die overal aansluiten, maar ook dat de baby tegen zichzelf beschermd wordt. Het gebeurt namelijk vaak dat een baby zichzelf tijdens zijn slaap per ongeluk slaat of krabt en hierdoor schrikt en wakker wordt. Het inbakeren voorkomt dit, en zorgt er hierdoor ook voor dat ze makkelijker in slaap kunnen komen.

Ten slotte voelt een baby zich geborgen wanneer hij ingebakerd is. Het geeft een vertrouwd gevoel van veiligheid en geborgenheid, sof hij weer in de baarmoeder is. Hierin heeft de baby maandenlang super compact en geborgen in doorgebracht, waardoor het inbakeren relatief eigenlijk niet zo veel voorstelt.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de inbakerdoek die bij je past. Veel plezier!

Inhoudsopgave: 


Wat is inbakeren?

Voordelen

Nadelen

Wanneer inbakeren?

Tips voor veilig inbakeren

Inbakerdoek top 5

Ook leuk

Laatste update: 5-10-2023

Wat zijn de nadelen van inbakeren?

We moeten natuurlijk wel eerlijk zijn: er kleven ook een aantal nadelen aan inbakeren. Zo moet je dit bijvoorbeeld vanaf 4 maanden alweer gaan afbouwen. Veel baby’s kunnen vanaf ongeveer 6 maanden al zelfstandig draaien, en dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer jouw baby aan het slapen is. Zo zou een baby die ingebakerd op zijn buik terecht komt, niet meer om kunnen draaien en zijn armen ook niet kan gebruiken om ademruimte te creëren.

Het is ook niet in alle gevallen mogelijk om een baby in te bakeren. Als je overweegt om je baby in te bakeren, raadpleeg dan een kinderarts of een deskundige op het gebied van kinderzorg voor advies en begeleiding op maat. Bij koorts mag je een baby bijvoorbeeld niet inbakeren omdat hij zijn warmte dan niet goed kan reguleren.

 

Wanneer begin je met inbakeren?

Of je er uiteindelijk voor kiest om een baby wel of niet in te bakeren heeft met een aantal dingen te maken. In sommige landen gebeurt dit standaard na de geboorte, dit is in Nederland niet het geval. Bij ons is inbakeren meestal iets wat gebeurt op aanraden van het consultatiebureau.

 

Over het algemeen worden baby's ingebakerd wanneer ze 0 - 3 maanden oud zijn. Het is aan te raden om te beginnen met afbouwen vanaf 4 maanden, en te stoppen rond 6 maanden. Stop in ieder geval altijd met inbakeren zodra jouw lieve kindje begint met omdraaien!

Tips voor veilig inbakeren

Het team van babyspullen-advies.nl geeft bewust geen advies over de voeding of medische verzorging van baby's. Wij geven slechts advies over babyspullen omdat we hier wél verstand van hebben, en raden het je altijd aan om voor dergelijke kwesties contact op te nemen met je huisarts of het consultatiebureau. Als je alvast wat meer wilt leren, dan vind je in deze brochure van van het Ikazia ziekenhuis erg goede, deskundige uitleg en tips.

Daarnaast hebben wij de beste inbakerdoeken van dit moment voor jou getest en beoordeeld. Hieronder vind je onze top 5. Laat je ons weten welke je hebt gekozen, en hoe het inbakeren je is afgegaan?

Via de links bij de producten kan je de inbakerdoeken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Wat is inbakeren?
Wat zijn de voordelen van inbakeren?
Wat zijn de nadelen van inbakeren?
Wanneer inbakeren?
Tips voor veilig inbakeren
Baby slaapt in puckabay original mini inbakerslaapzak.JPG

5. Meyco SwaddleMeyco​

 

 

Met deze inbakerdoek SwaddleMeyco van Meyco kun je kindjes van 0 tot 3 of van 4 tot 6 maanden moeiteloos inbakeren. De bevestiging met klittenband zorgt ervoor dat jij het makkelijk dicht krijgt, maar de baby dit niet zelf open kan maken. Ook kan hij zichzelf geen pijn doen door eventueel achter een rits te blijven hangen.

 

De flappen van de Mecyo Swaddle zijn niet verstelbaar, dus je moet het doek goed dicht doen. Zorg er wel voor dat je deze niet te strak om het lichaam doet. De baby kan hierbij het best zijn armen naast zijn lichaam hebben. Het doek is gemaakt van katoen en kan zonder problemen in de droger.

baby in SwaddleMeyco Inbakerdoek - 0-3 m
5. Meyco SwaddleMeyco​

4. Mon Avenir Baby Teddy

 

Iedere baby is natuurlijk schattig, maar met de Mon Avenir Baby Teddy Inbakerslaapzak worden ze onweerstaanbaar schattig! Je kan je dan ook vast wel voorstellen dat deze het dan ook erg goed doet als kraamcadeau.

 

Het slaapzakje is gemaakt van kunstmatige lamswol met een vulling van 100% polyester. Hierdoor is hij uiterst geschikt voor koele lente en herfstdagen. Ook deze inbakerdoek is beschikbaar in twee maten; van 0-3 maanden en van 4-6 maanden.

 

De inbakerslaapzak is te sluiten door middel van klittenband. Tevens kun je ook nog kiezen tussen een dunne of extra gevoerde slaapzak, en een witte of bruine slaapzak. Voor iedere baby zit er dus wel wat tussen!

Mon Avenir Baby Teddy inbakerslaapzak br
4. Mon Avenir Baby Teddy

3. Love To Dream Swaddle Up

De Love To Dream Swaddle UP Inbakerslaapzaak pakt het inbakeren op een andere manier aan. In plaats van de armpjes langs het lichaam, heeft de Swaddle Up unieke gepatenteerde vleugels die er voor zorgen dat er een natuurlijke ‘armen omhoog’ positie mogelijk is. De baby kan nog steeds op zijn vingers sabelen maar kan zichzelf niet meer wakker slaan of bewegen. Dit zorgt voor sneller slapen en ook langer en dieper slaper.

 

De inbakerdoek is gemaakt van speciaal ontworpen enkel laags katoen met stretch. Met een TOG-waarde van 1.0 is deze geschikt voor normale temperaturen tussen de 20 en 24 graden. Het is een ademende stof waardoor je een betere temperatuurregeling hebt. Tevens is hij gewoon geschikt om in de wasmachine en droger te gaan.

De Swaddle Up is verkrijgbaar in twee maten: Fase 1 (0-4 maanden) vanaf de geboorte en fase 2 (4-6+ maanden) om het inbakeren af te bouwen. Een voordeel van de armen omhoog positie is dat baby's zo moeilijker kunnen omrollen. Het is echter nog steeds de bedoeling dat je stopt met inbakeren zodra de baby de eerste signalen geeft van rollen. Je kunt op dat moment 1 arm open ritsen waardoor de andere arm nog ingebakerd is, en na een paar nachten de tweede mouw eraf ritsen. Zo bouw je het inbakeren langzaam af.

Love To Dream SwaddleUp stage 1 grijs.jp
3. Love To Dream SwaddleUp

2. Pacco Piccolo Inbakerdoek

 

Wil je graag een inbakerdoek die vaak wordt aanbevolen door het consultatiebureau? Dan moet je de Pacco Piccolo inbakerdoek hebben, één van de meest verkochte inbakerdoeken. Deze is gemaakt van 100% katoen (flanel), werkt met klittenbandsluiting en is geschikt voor 0-5 maanden.

Het inbakeren werkt vrij eenvoudig, zoals je kan zien op de foto. Je krijgt er alsnog een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij waarin je kunt zien hoe je moet inbakeren, meer informatie krijgt over heupontwikkeling, voeding en veilig slapen.

 

Zo wordt het bijvoorbeeld aanbevolen om het doek eerst drie keer te wassen vóór gebruik zodat het katoen luchtiger wordt. Het zijn de kleine trucjes die het net iets comfortabeler maken voor jou ukkie.

Baby in Pacco Piccolo Inbakerdoek - 4 to
2. Pacco Piccolo Inbakerdoek

1. Puckababy Piep & Mini

De Puckababy Original inbakerslaap is wat ons betreft de beste inbakerdoek van dit moment. Hij ziet er niet alleen super leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend comfortabel. Het zit als een coconnetje om jouw baby heen waardoor hij een heerlijk vertrouwd gevoel krijgt, maar het zit niet te strak en is ook niet te warm. Precies goed.

 

Het is net weer een andere aanpak van strak inbakeren en wordt ook vaak aanbevolen door de kraamzorg, artsen en verloskundigen. Wij vinden hem wat makkelijk in het gebruik dan de Pacco PiccoloEr zit een buikband aan de binnenkant waardoor jouw baby veilig op zijn plaats blijft. Tevens verlicht deze band ook buikkrampjes. Zo kan jouw baby nog makkelijker en rustiger in slaap vallen. Het inbakerslaapzakje is Öko-Tex gecertificeerd en bekroond met de Baby Innovation Award.

Het slaapzakje is verkrijgbaar in twee maten: de Piep (0-3 maanden) en de Mini (3-6 maanden). De Mini heeft ritsjes op de armen waarmee je het inbakeren ook weer gemakkelijk mee afbouwt.

Puckababy inbakerslaapzak Original Piep
1. Puckababy Piep & Mini

Ook leuk

Ook leuk

Little Unicorn Deluxe Mousseline Swaddle

 

De Deluxe Mousseline Swaddle van Little Unicorn is gemaakt van zachte mousseline bamboe garen waardoor jouw baby kan genieten van ultiem comfort tijdens het inbakeren. Houd er wel rekening mee dat er geen sluiting aanwezig is, je zal dus zelf de techniek onder de knie moeten krijgen.

 

De reden dat er geen sluiting aanwezig is, is omdat je deze hydrofiele inbakerdoek ook kunt gebruiken als handdoek, spuuglapje, borstvoeding cover en nog veel meer. Het unieke design van dit doek zorgt er ook voor dat deze prachtig te gebruiken is tijdens fotoshoots. En er is  keuze uit meerdere super leuke designs!

Little Unicorn - Deluxe Bamboo Mousselin
bottom of page