top of page

De beste inbakerdoek? Koopadvies & top 5 2023

baby ingebakerd in Pacco Piccolo Inbaker

Er komt een hoop op je af wanneer je bevallen bent. Je moet van alles en nog wat in huis hebben, je leert hoe je jouw baby het beste kunt verzorgen, je moet rust nemen en daarnaast ook nog eens al je familie op de hoogte brengen en afspraken maken om het nieuwste gezinslid te ontmoeten. Het is dan ook niet gek dat je hoopt dat alles soepel verloopt. Maar we weten allemaal dat baby’s hun eigen plan trekken, en sommige baby’s vallen nu eenmaal moeilijk in slaap. Een baby inbakeren kan hierbij helpen. Maar wat is inbakeren? En tot wanneer moet je inbakeren?

Wat is inbakeren?

Inbakeren is een begrip wat we al eeuwenlang kennen. Hiermee bedoelen we dat je de baby stevig inpakt zodat hij of zij niet al te wild met zijn armen kan doen. Baby’s slaan of zwaaien vaak met hun armen waardoor het lastig is om in slaap te vallen. Door ze in te bakeren ontneem je deze mogelijkheid en kunnen ze ontspannen in slaap vallen. Tegenwoordig kun je hiervoor een inbakerdoek of inbakerslaapzak voor kopen.

 

Wat zijn de voordelen


Het inbakeren brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst valt je baby hierdoor makkelijker in slaap omdat zijn lichaam rustig is. Wanneer jouw baby constant in beweging is, is het lastig om in slaap te vallen en voelt hij zich rusteloos. Je kunt je voorstellen dat het niet erg ontspannend is.

Daarnaast zal jouw baby ook langer slapen. Een baby is ontzettend beweeglijk in zijn slaap. Daarom is het niet alleen belangrijk om goed passende luiers te kopen die overal aansluiten, maar ook dat de baby tegen zichzelf beschermd wordt. Vaak zie je dat een baby zichzelf tijdens zijn slaap per ongeluk slaat of krabt en hierdoor ook wakker wordt. De baby inbakeren voorkomt dit.

Sommigen beweren ook dat jouw baby hierdoor leert om zelf in slaap te vallen. Hoewel kersverse ouders het natuurlijk heerlijk vinden om zoveel mogelijk tijd met hun nieuwe wonder door te brengen, is het ook belangrijk dat een baby leert dat hij zelfstandig in slaap moet vallen. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd.

Tevens voelt een baby zich ook geborgen wanneer hij ingebakerd is. Het geeft een vertrouwd gevoel, alsof hij weer in de baarmoeder is.

Profielfoto Sandra babyspullen-advies.nl - roze.jpg

Geschreven door:

Sandra

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de inbakerdoek die bij je past. Veel plezier!

Wat zijn de nadelen van inbakeren?

We moeten natuurlijk wel eerlijk zijn: er zitten een aantal nadelen aan inbakeren. Zo moet je dit bijvoorbeeld vanaf 4 maanden weer gaan afbouwen. Veel baby’s kunnen vanaf ongeveer 6 maanden al zelfstandig draaien, en dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer jouw baby aan het slapen is.

Het is ook niet in alle gevallen mogelijk om een baby in te bakeren. Bij koorts mag je een baby bijvoorbeeld niet inbakeren omdat hij zijn warmte dan niet goed kan reguleren. Ook is het belangrijk dat het inbakeren goed gebeurt of helemaal niet. Dit om gevaarlijke situaties te vermijden.

 

Wanneer begin je met inbakeren?

Of je er uiteindelijk voor kiest om een baby wel of niet in te bakeren heeft met een aantal dingen te maken. In sommige landen gebeurt dit standaard na de geboorte. Nederland doet hier echter niet aan mee. In Nederland is inbakeren meestal iets wat gebeurt op aanraden van het consultatiebureau. Stop in ieder geval altijd met inbakeren zodra jouw lieve kindje begint met omdraaien!

Direct naar de aanbiedingen?

5. Meyco SwaddleMeyco​

 

 

Met deze inbakerdoek SwaddleMeyco van Meyco kun je kindjes van 0 tot 3 of van 4 tot 6 maanden moeiteloos inbakeren. De bevestiging met klittenband zorgt ervoor dat jij het makkelijk dicht krijgt, maar de baby dit niet zelf open kan maken. Ook kan hij zichzelf geen pijn doen door eventueel achter een rits te blijven hangen.

 

De flappen van de Mecyo Swaddle zijn niet verstelbaar, dus je moet het doek goed dicht doen. Zorg er wel voor dat je deze niet te strak om het lichaam doet. De baby kan hierbij het best zijn armen naast zijn lichaam hebben. Het doek is gemaakt van katoen en kan zonder problemen in de droger.

baby in SwaddleMeyco Inbakerdoek - 0-3 m

Little Unicorn Deluxe Mousseline Swaddle

 

De Deluxe Mousseline Swaddle van Little Unicorn is gemaakt van zachte mousseline bamboe garen waardoor jouw baby kan genieten van ultiem comfort tijdens het inbakeren. Houd er wel rekening mee dat er geen sluiting aanwezig is, je zal dus zelf de techniek onder de knie moeten krijgen.

 

De reden dat er geen sluiting aanwezig is, is omdat je deze hydrofiele inbakerdoek ook kunt gebruiken als handdoek, spuuglapje, borstvoeding cover en nog veel meer. Het unieke design van dit doek zorgt er ook voor dat deze prachtig te gebruiken is tijdens fotoshoots. En er is  keuze uit meerdere super leuke designs!

Little Unicorn - Deluxe Bamboo Mousselin

4. Mon Avenir Baby Teddy

 

Iedere baby is natuurlijk schattig, maar met de Mon Avenir Baby Teddy Inbakerslaapzak worden ze onweerstaanbaar schattig! Je kan je dan ook vast wel voorstellen dat deze het dan ook erg goed doet als kraamcadeau.

 

Het slaapzakje is gemaakt van kunstmatige lamswol met een vulling van 100% polyester. Hierdoor is hij uiterst geschikt voor koele lente en herfstdagen. Ook deze inbakerdoek is beschikbaar in twee maten; van 0-3 maanden en van 4-6 maanden.

 

De inbakerslaapzak is te sluiten door middel van klittenband. Tevens kun je ook nog kiezen tussen een dunne of extra gevoerde slaapzak, en een witte of bruine slaapzak. Voor iedere baby zit er dus wel wat tussen!

Mon Avenir Baby Teddy inbakerslaapzak br

3. Love To Dream Swaddle Up

De Love To Dream Swaddle UP Inbakerslaapzaak pakt het inbakeren op een andere manier aan. In plaats van de armpjes langs het lichaam, heeft de Swaddle Up unieke gepatenteerde vleugels die er voor zorgen dat er een natuurlijke ‘armen omhoog’ positie mogelijk is. De baby kan nog steeds op zijn vingers sabelen maar kan zichzelf niet meer wakker slaan of bewegen. Dit zorgt voor sneller slapen en ook langer en dieper slaper.

 

De inbakerdoek is gemaakt van speciaal ontworpen enkel laags katoen met stretch. Met een TOG-waarde van 1.0 is deze geschikt voor normale temperaturen tussen de 20 en 24 graden. Het is een ademende stof waardoor je een betere temperatuurregeling hebt. Tevens is hij gewoon geschikt om in de wasmachine en droger te gaan.

De Swaddle Up is verkrijgbaar in twee maten: Fase 1 (0-4 maanden) vanaf de geboorte en fase 2 (4-6+ maanden) om het inbakeren af te bouwen. Een voordeel van de armen omhoog positie is dat baby's zo moeilijker kunnen omrollen. Het is echter nog steeds de bedoeling dat je stopt met inbakeren zodra de baby de eerste signalen geeft van rollen. Je kunt op dat moment 1 arm open ritsen waardoor de andere arm nog ingebakerd is, en na een paar nachten de tweede mouw eraf ritsen. Zo bouw je het inbakeren langzaam af.

Love To Dream SwaddleUp stage 1 grijs.jp

2. Pacco Piccolo Inbakerdoek

 

Wil je graag een inbakerdoek die vaak wordt aanbevolen door het consultatiebureau? Dan moet je de Pacco Piccolo inbakerdoek hebben, één van de meest verkochte inbakerdoeken. Deze is gemaakt van 100% katoen (flanel), werkt met klittenbandsluiting en is geschikt voor 0-5 maanden.

Het inbakeren werkt vrij eenvoudig, zoals je kan zien op de foto. Je krijgt er alsnog een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij waarin je kunt zien hoe je moet inbakeren, meer informatie krijgt over heupontwikkeling, voeding en veilig slapen.

 

Zo wordt het bijvoorbeeld aanbevolen om het doek eerst drie keer te wassen vóór gebruik zodat het katoen luchtiger wordt. Het zijn de kleine trucjes die het net iets comfortabeler maken voor jou ukkie.

Baby in Pacco Piccolo Inbakerdoek - 4 to

1. Puckababy Piep & Mini

De Puckababy Original inbakerslaap is wat ons betreft de beste inbakerdoek van 2023. Hij ziet er niet alleen super leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend comfortabel. Het zit als een coconnetje om jouw baby heen waardoor hij een heerlijk vertrouwd gevoel krijgt, maar het zit niet te strak en is ook niet te warm. Precies goed.

 

Het is net weer een andere aanpak van strak inbakeren en wordt ook vaak aanbevolen door de kraamzorg, artsen en verloskundigen. Wij vinden hem wat makkelijk in het gebruik dan de Pacco PiccoloEr zit een buikband aan de binnenkant waardoor jouw baby veilig op zijn plaats blijft. Tevens verlicht deze band ook buikkrampjes. Zo kan jouw baby nog makkelijker en rustiger in slaap vallen. Het inbakerslaapzakje is Öko-Tex gecertificeerd en bekroond met de Baby Innovation Award.

Het slaapzakje is verkrijgbaar in twee maten: de Piep (0-3 maanden) en de Mini (3-6 maanden). De Mini heeft ritsjes op de armen waarmee je het inbakeren ook weer gemakkelijk mee afbouwt wanneer hij begint met omrollen. 

Puckababy inbakerslaapzak Original Piep

Ook leuk

Wat is inbakeren?
Wat zijn de voordelen van inbakeren?
inbakerdoek top 5
5. Meyco SwaddleMeyco​
4. Mon Avenir Baby Teddy
3. Love To Dream SwaddleUp
2. Pacco Piccolo Inbakerdoek
1. Puckababy Piep & Mini
Ook leuk
Wat zijn de nadelen van inbakeren?
Wanneer inbakeren?

De top 5 beste inbakerdoeken van 2023!

 

Via de links bij de producten kan je de inbakerdoeken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Baby slaapt in puckabay original mini inbakerslaapzak.JPG
bottom of page