top of page

Ons advies voor het beste buiten speelhuisje

Meisjes in Smoby Neo Friends House Speelhuis.jpg

Een speelhuisje voor buiten in de tuin is geweldig speelgoed voor jonge kinderen van zo’n 1,5 tot 12 jaar oud. Kinderen kunnen hier de allerleukste avonturen beleven, alleen of samen met vriendjes en vriendinnetjes. Zeker in onze huidige tijd, waarin kinderen triest genoeg steeds minder buiten spelen, kan je als ouder je kind hier een groot plezier mee doen. Hiervoor moet je dan natuurlijk wel de luxe van een tuin hebben. Op deze pagina lees je alle onze info over speelhuisjes, helpen wij je op weg met ons koopadvies en vind je gemakkelijk jouw favoriet in onze top 9 beste en leukste speelhuisjes van dit moment!

 


 

Wat is een speelhuisje?

 

Allereerst, wat is een speelhuisje? Een speelhuisje is een klein 'huisje' gemaakt voor kinderen om in en omheen te spelen. Het huisje heeft deurtjes en raampjes net als een echt huis, maar dan in het klein. Volwassenen zijn te groot om binnen te kunnen komen, wat het voor kindjes extra speciaal maakt. Het is echt hun eigen plekje, lekker buiten.

Het is een beetje afhankelijk van het specifieke model speelhuisje, maar binnenin kunnen kindjes heerlijk spelen; van het lezen van boekjes en verstoppertje spelen tot aan koken of van de glijbaan af glijden. Het is vaak heel erg afhankelijk van de creativiteit van het kind, wat hierdoor meteen extra gestimuleerd wordt. Dit maakt speelhuisjes zo leuk! 

 

Bij een speelhuisje denken de meeste mensen meteen aan een simpel klein huisje voor in de tuin, met hoogstens een raampje en een deurtje. Vergis je niet, tegenwoordig zijn er echt veel te gekke soorten speelhuisjes verkrijgbaar. Deze verschillen niet alleen in materiaal - zoals kunststof of hout - maar hebben ieder ook unieke eigenschappen te bieden. Bovendien kan je tegenwoordig ook leuke speelhuisjes voor binnen in huis kopen. Hoe dan ook, het begint bij de keuze tussen een houten speelhuisje of een plastic speelhuisje. Hieronder bespreken we de verschillende voor- en nadelen.

Kunststof vs. een speelhuisje van hout

 

Voor- en nadelen van kunststof

​Speelhuisjes voor buiten in de tuin kennen we allemaal. Het belangrijkste verschil zit hem in het materiaal, namelijk kunststof (plastic) of hout. Verreweg de meeste speelhuisjes worden gemaakt van kunststof.

Het voordeel van kunststof speelhuisjes is dat ze heel duurzaam zijn omdat ze bijna niet kapot te krijgen zijn. Ze kunnen makkelijk tegen water en wind, en hebben ook geen onderhoud nodig. Na de winter zal je ze weer een keertje moeten schoonmaken, dat is het.

Je kan er ook voor kiezen om het speelhuisje ieder seizoen uit elkaar te halen en binnen op te bergen. Als je hier de ruimte en tijd voor hebt is dat misschien een goed idee. Maar, ook op de koude, droge en vooral de zonnige dagen kan er nog prima buiten in het speelhuisje gespeeld worden. Zonde als 'ie dan al opgeborgen in de schuur ligt. Daarom kiezen de meeste ouders ervoor om het huisje het hele jaar door buiten te laten staan. Dan is het toch wel erg prettig dat ze na een eenvoudige poetsbeurt in de lente er weer als nieuw uit zien.

 

Het tweede voordeel van speelhuisjes van kunststof is dat je ze in te gekke vormen kan krijgen. Hierdoor zien ze er niet alleen leuk uit, maar is het voor kindjes ook erg leuk om er mee te spelen. De vele verschillende kleurtjes, deurtjes en accessoires kietelen de creativiteit van een kind enorm.

Het grote nadeel van plastic kinderspeelhuisjes voor buiten is dan ook meteen dat ze er ook echt meer uitzien als speelgoed dan een houten speelhuisje. Ze hebben vaak fellere kleuren en vallen meer op. Sommigen vinden dit minder mooi en kiezen daarom voor een houten speelhuisje voor in de tuin. Dit is wat eleganter.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Vader, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een leuk speelhuisje voor in de tuin of binnen. Veel plezier!

Voor- en nadelen van hout

De traditionele speelhuisjes zijn gemaakt van hout. Het voordeel van een houten speelhuisje is dat ze minder opvallen in de tuin, omdat ze (naar onze mening) een stuk mooier zijn. Ze lijken meer op een normaal tuinhuisje, en vallen daardoor meer weg in een natuurlijke omgeving. Sowieso vallen ze minder op dan een speelhuisje van kunststof. 

 

Maar, ze komen wel meteen met een groot nadeel. Het is namelijk zo dat een houten speelhuisje veel meer onderhoud nodig heeft om het speelhuisje mooi te houden. Zo zal je het hout na verloop van een aantal jaar opnieuw moeten beitsen. Als je dit niet doet zal het huisje door weer en wind snel achteruit gaan, met alle gevolgen van dien.

 

Je zou denken dat een houten speelhuisje duurder is dan eentje van plastic, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Belangrijk is wel om goed te kijken naar (de reviews over) de kwaliteit. Sommige van dit soort huisjes voor in de tuin die van goedkoop hout zijn gemaakt, zijn lastig in elkaar te zetten, splijten snel en gaan niet lang mee. In dat geval krijg je snel spijt van je aankoop.

 

Hier kan je ook op letten

Speelhuisje met glijbaan

Iets wat veel kindjes meteen gaaf vinden, is een speelhuisje met een glijbaan. Voor veel kinderen is een houten speelhuisje met glijbaan zelfs de ultieme droom. Dit soort speelhuisjes met glijbaan kunnen gemaakt zijn van kunststof of van hout. Een nadeel is wel, dat je een glijbaan bijna alleen vind bij een speelhuisje op palen. Dit verandert de manier van spelen, zoals je hieronder leest.

Speelhuisje op palen

Een speelhuisje op palen vind je in verschillende maten: van een klein eenvoudig huisje met een glijbaantje tot aan complete, te gekke en soms zelfs indrukwekkende speeltoestellen. In de meest uitgebreide vorm zijn het complete speeltoestellen met glijbaan, schommel, trap, vlonders en aparte verdiepingen. 

 

Ook bij een klein huisje op palen is het effect op de manier van spelen al groot. Goed om hier eens over na te denken voor je voor dit type kiest. Het maakt het namelijk extra leuk door een trapje en de glijbaan, maar heeft ook invloed op de manier van spelen rondom het huisje zelf. Zo kan je er maar aan één kant in of naar binnen kijken. Tegelijkertijd zorgt de hoogte voor de kindjes weer voor een hele andere dimensie en geeft het een extra gaaf effect.
 

Speelhuisje voor binnen in huis

 

Wist je dat er tegenwoordig ook kartonnen speelhuisjes zijn? Deze speelhuisjes van karton zijn bedoeld voor binnen. Logisch natuurlijk, want karton kan niet tegen water. Het voordeel van kartonnen speelhuisjes is dat je ze na het spelen weer makkelijk uit elkaar kan halen en weer compact kan opbergen. En, op zonnige dagen kan je ze ook gewoon buiten gebruiken. Daarom vind je ook een voorbeeld van een kartonnen speelhuisjes hieronder in onze top 9 buitenspeelhuisjes.

Direct naar de aanbiedingen?

Kunststof vs hout
Wat is een speelhuisje
Hier kan je ook op letten
Lichtblauw speelhuis in groene tuin - foto van Chris Cooper
De top 10 beste speelhuisjes van 2021!

De top 9 beste speelhuisjes!

 

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de populairste speelhuisjes van nu. Hieronder vind je de tien beste die wij voor je hebben geselecteerd. Welk speelhuisje past het beste bij jouw situatie? Wordt het er eentje met een glijbaan, een speelhuis van hout of juist van kunststof?

Via de links bij de producten kan je de speelhuisjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

9. Fantasy Forts Large set wood

Het unieke Fantasy Forts huttenbouwpakket is een bijzonder speelhuisje voor binnen in huis. Dit 34-delige pakket bestaat uit 12 sterke kartonnen platen die je met klittenband aan elkaar kan verbinden. Zo kunnen kindjes met hun eigen creativiteit te gekke hutten bouwen. IN vergelijking met het kartonnen speelhuisje van Van Hut Naar Her is deze vele malen goedkoper.

Het fijne aan dit speelhuisje is dat je het gemakkelijk weer op kan bergen terwijl het opgebouwd een groot geheel wordt. De kartonnen platen nemen namelijk opgestapeld heel weinig ruimte in. Zo is het een leuke vorm om af en toe mee te spelen, en weer nieuwe creaties te bouwen.

Nadeel is wel dat je het alleen buiten kan gebruiken als het droog is. En het is jammer dat het karton niet stevig genoeg is om een verdieping te maken waar je op kan staan. Maar we horen van gebruikers dat dat voor het speelplezier echt niet uit maakt!

Geschikt voor leeftijd: 4 - 12 jaar

Fantasy Forts Large Set Wood - Huttenbouwset.jpg
9. Fantasy Forts Large set wood

8. Smoby Neo Jura Lodge

 

De Smoby Neo Jura Lodge is een leuk, eenvoudig speelhuisje voor buiten. Hij is super stevig en staat echt als een huis. Terwijl het in elkaar zetten best eenvoudig gaat.

Dankzij de deurtjes en raampjes die openklappen is er leuk mee te spelen, en ook binnen is er veel ruimte. Het is een eenvoudig huisje maar heeft toch al leuke details, zoals een voederbakje voor vogels. Ook zijn er veel leuke accessoires los verkrijgbaar om het speelhuisje verder mee uit te breiden.

Geschikt voor leeftijd: 2+ jaar

Smoby Neo Jura Lodge - Speelhuis groen rood.jpg
8. Smoby Neo Jura Lodge

7. Smoby Chef House

 

De Smoby Chef house is een geweldig speelhuisje voor buiten voor de mini chefs in spé onder ons. Het is echt leuk om te zien hoe kindjes hiermee winkeltje kunnen spelen. Aan de binnenzijde zit een uitgebreid speelkeukentje en het eten kan via het klapraam zo verkocht worden.

Leuke details vind je genoeg in het keukentje, van een kassa met la en creditcard lezer tot een gasfornuis en keukengerei. Wat wij het helemaal af vinden zijn de menu borden aan de voorzijden. Hier kan met krijg het menu van de dag op worden geschreven.

Consumenten zijn dan ook erg blij met het huisje. Het is lekker stevig, makkelijk in elkaar te zetten en super uitgebreid. Kindjes vinden hem geweldig.

Geschikt voor leeftijd: 2+ jaar

Smoby Chef House Speelhuis wit blauw groen.jpg
7. Smoby Chef House

6. Little Tikes Picknick

De Little Tikes Picknick is net als de Smoby Chef house een leuk speelhuisje voor buiten in de vorm van een "restaurantje". Qua prijs en kwaliteit verschillen ze ook niet veel van elkaar. Beiden gemaakt van kunststof, dus lekker onderhoudsvriendelijk.

 

Little Tikes Picknick is iets eenvoudiger waarder het ook voor iets jongere kindjes geschikt is. Daarnaast is het grootste verschil dat het ook een buitenplaatsje heeft in de vorm van een picknicktafel.

Ook bij dit speelhuisje zijn er veel accessoires om spelend te gaan koken. Denk bijvoorbeeld aan een oventje en kastjes. Leuk detail vinden wij de echt werkende deurbel.

Geschikt voor leeftijd: 1,5 - 5 jaar

Kindjes spelen in Little Tikes Picknick - Speelhuis.jpg
6. Little Tikes Picknick

5. Axi Noa

De Axi Noa is is het eerst buitenspeelhuisje in dit overzicht gemaakt van hout. Het is een leuk speelhuisje voor buiten als je op zoek bent naar een speelhuisje dat je goed kan laten aansluiten bij de stijl van jouw tuin. Zo is qua ontwerp een onopvallend speelhuisje wat niet aanvoelt aan speelgoed. En daarnaast is het hout nog onbehandeld, zodat je het kan afwerking in de door jou gewenste kleur.

Het speelhuisje is gemaakt van duurzaam FSC Hemlock hout. Consumenten vinden het mooi huisje van prima kwaliteit. De kunsstof raampjes kunnen wel snel beschadigen. En het is ook een relatief klein huisje van 133 cm hoog. Dit vinden sommigen een nadeel, maar het kan natuurlijk net zo goed voordelig zijn dat het niet te veel ruimte in je tuin inneemt.

Geschikt voor leeftijd: 1,5+ jaar

AXI Noa Speelhuis Naturel - 135 x 111 x 133 cm - FSC 100% Hemlock hout - Prefab.jpg
5. Axi Noa

4. Smoby Neo Friends House

De Smoby Neo Friends House is één van de populairste buitenspeelhuisjes van kunststof doordat het heel compleet en ruim is tegen een prima prijs. Zo is hij zelfs 172 cm hoog.

Het speelhuisje wordt compleet geleverd met o.a. de picknicktafel en een deurbel en is verder op veel manieren uit te breiden met leuke accessoires, van een zomerkeuken tot aan terrastegels. 

Consumenten zijn er erg blij mee en geven hem 4,8 van de 5 sterren op basis van bijna 100 reviews. Hij is super stevig en biedt eindeloos veel speelplezier. Sommige ouders zeggen zelfs dat hun kind is verhuisd ;)

Geschikt voor leeftijd: 3+ jaar

Smoby Neo Friends House Speelhuis wit groen rood.jpg
4. Smoby Neo Friends House

3. Backyard Discovery Sweetwater

De Backyard Discovery Sweetwater is een buitenspeelhuisje gemaakt van hout. Cederhout welteverstaan. Dit ziet er door de natuurlijke uitstraling geweldig uit in tuinen en valt minder op dan een speelgoed speelhuisje. Er komt natuurlijk wel wat meer onderhoud bij kijken, al is het hout wel al behandelt met een watergedragen beits.

Backyard Discovery is een grote Amerikaanse producent van buitenhuisjes. De speelhuisjes zijn zeer kwalitatief en gemakkelijk in elkaar te zetten met begeleiding van een speciale app. Vergeleken met het houten speelhuisje Axi Nova vinden wij deze completer, beter afgewerkt en voordeliger.

Ook dit speelhuisje is weer een speelkeukentje. Helemaal compleet met gootsteen, deurbel en zelfs bloempothouders aan de buitenkant. Consumenten zijn er erg blij mee, al vinden sommigen het hout wat zacht en kan het snel splijten bij de installatie.

Geschikt voor leeftijd: 2 - 10 jaar

Backyard Discovery Sweetwater Speelhuis - 117x107x140cm - Cederhout - met Speelkeukentje.j
3. Backyard Discovery Sweetwater
2. Smoby Stilt House

2. Smoby Stilt House

Voor veel kindjes is een speelhuisje met een glijbaan de ultieme droom. Met de Smoby Stilt house komt voor veel kindjes deze droom in vervulling. Het is een leuk speelhuisje voor buiten gemaakt van kunststof.

Het speelhuisje staat op een verhoging waardoor je met een trappetje het huisje in kan gaan om er vervolgens weer met de glijbaan vanaf te glijden. Het huisje zelf is niet groot, maar groot genoeg om spannende avonturen in te beleven.

Consumenten zijn er over het algemeen dan ook erg tevreden met hun aankoop en geven de Smoby Stilt house 4,9 van de 5 sterren verdeeld over meer dan 20 reviews. Hij is lekker stevig, redelijk makkelijk in elkaar te zetten en zorgt vooral voor ontzettend veel speelplezier.

 

Geschikt voor leeftijd: 2 - 10 jaar 2+ jaar

Smoby Stilt house - Speelhuis met glijbaan.jpg

1. AXI Beach Lodge XL

 

De nummer één van deze speelhuisjes top 10 is de AXI Beach Lodge XL. Hij lijkt sterk op de Smoby Stilt house, alleen dan is deze gemaakt van hout. Dit maakt hem wat luxer en ook duurder, maar qua speelplezier maakt het natuurlijk niets uit.

Door de houten constructie kan het wel een mooier gezicht zijn in de tuin, zeker als het hout wat geleefd heeft. Hemlock hout splintert niet dus je hoeft je geen zorgen te maken over splinters. De groene glijbaan is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Consumenten zijn er erg blij mee. Het huisje is super stevig, makkelijk in elkaar te zetten en lekker compleet met zelfs plexiglas raampjes. Een mooi gezicht in de tuin en mede door de glijbaan biedt het veel speelplezier voor kindjes. Nadeel is wel dat je het hout toch af en toe zal moeten onderhouden.

Geschikt voor leeftijd: 2+ jaar

AXI Beach Lodge XL Speelhuis Klassiek - Limoen groene Glijbaan.jpg
1. AXI Beach Lodge XL
bottom of page