top of page

Advies voor beste plaspotjes en wc-verkleiners

Peuter op bebe-jou plaspotje grijs ollie in versierde kamer.jpg

Plaspotjes en wc-verkleiners gebruik je bij de zindelijkheidstraining van je kind. Een zindelijk kind klinkt voor iedere ouder met een dreumes bijna als een droom. Heb je zelf wel eens geteld hoeveel luiers jouw baby dagelijks verbruikt? Gemiddeld zijn dit er zo’n 5 per dag, ofwel bijna 2000 stuks per jaar. Een ontzettend gedoe voor jou als ouder, om die telkens te verwisselen en stinkend in de luieremmer te gooien. Daarnaast natuurlijk ook een flinke kostenpost. Gelukkig kun je wanneer een kindje zo’n 18 maanden is, rustig aan beginnen met het zindelijk maken van je kind. Op deze informatieve pagina leggen we je graag kort uit hoe dat in zijn werk gaat, en gaan we dieper in op handige hulpmiddelen zoals de beste potjes en toiletverkleiners. Veel leesplezier!


Zo werkt zindelijkheidstraining in een notendop

 

Er is al veel geschreven over zindelijkheidstraining. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de pagina van 24Baby over het zindelijk worden van een kind, of dit handige artikel zindelijkheidstraining in 5 stappen van Ouders van Nu. En, als je je er echt in wilt verdiepen dan raden we je dit boek aan: zindelijk maken is kinderspel. Vandaar hieronder kort een handige overzicht van de belangrijkste punten om jou alvast op weg te helpen met de zindelijkheidstraining. 

 

 

Wanneer kan je starten met zindelijkheidstraining?


In het algemeen is het zo dat je meestal kan beginnen met het zindelijk maken van je kind wanneer deze 18 maanden oud is. De oorzaak hiervan is simpelweg lichamelijk: voor deze leeftijd kunnen kindjes normaliter hun plas en poep nog niet ophouden omdat ze nog geen controle hebben over deze spieren. Het is dan ook niet aan te raden om al eerder te gaan starten met de wc-training.


Welke stappen volg je in de zindelijkheidstraining?

De zindelijkheidstraining werkt eigenlijk vrij simpel, en is volgens ons vooral een kwestie van goed een routine aanhouden, hierbij echt consequent zijn en vooral veel liefde geven. Vrijwel iedereen start met een potje waarop een kindje zijn of haar behoeftes moet gaan doen. Door een kind volgens een vaste routine op het plaspotje te zetten en dit ook echt iedere keer weer te herhalen, gaat het kindje op een gegeven moment doorkrijgen dat het de bedoeling is dat hij of zij hierop moet poepen en plassen.

 

In eerste instantie heeft een kind geen idee wat nou de bedoeling is van dit gekke potje, maar daar zal vanzelf verandering inkomen. Wanneer de eerste plas of poep in de het potje terecht komt is de eerste mijlpaal bereikt. Dit vier je natuurlijk groots! Dit maakt het een leuke bedoeling en een kind zal dit voorzichtig linken aan het poepen of plassen. Op deze manier train je het zindelijk maken van je kind!

Op welke momenten mag een kind op een plaspotje?


De momenten waarop je je kindje op een plaspotje moet gaan zetten zijn die momenten waarop het aannemelijk is een kind plast of poept. Dit weet jij aan de hand van de luiers inmiddels al hartstikke goed en is meestal na het eten of slapen. Je moedigt je kindje aan om zelfstandig op het potje te gaan zitten, en maar er een leuke en vrolijke boel van.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Moeder, babyspullen kenner en echte liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een prettig plaspotje of goede wc verkleiner. Veel plezier!

Wanneer is een kindje zindelijk?

 

Veel ouders vergelijken de ontwikkeling (helaas te) vaak met andere kindjes, en willen dus weten wanneer het normaal is dat een kindje zindelijk is. De meeste kindjes worden pas echt zindelijk als ze een peuter zijn, dus tussen de twee en drie jaar. Maar let op, dit geldt alleen voor overdag en een zo’n 25% van de kindjes wordt pas helemaal zindelijk als ze 4 jaar zijn. 

 

Het belangrijkste hierbij is om te beseffen dat het geen wedstrijd is, en dat je pas echt succes boekt als je de zindelijkheidstraining routinematig, consequent en met liefde blijft volhouden. Als je te snel denkt dat je er al bent, kom je er gauw genoeg achter dat dit niet het geval is en ben je juist weer twee stappen terug.

 

 

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken voor het zindelijk maken van een kind?

Gelukkig ben jij niet de eerst die zijn of haar kindje zindelijk wil maken, en zijn er daarom veel handige hulpmiddelen te koop. De belangrijkste zijn:

 

 • Potje

  • Een potje of plaspotje is een kunstof zitje waarop een kindje zijn behoeften kan doen, wat je vervolgens door de WC wegspoelt.

 • WC verkleiner 

  • Een wc-verkleiner maakt de wc bril kleiner zodat een kindje hierop kan zitten om zijn behoeften te doen.

 • Opstapjes

  • Een opstapje in een klein trappetje waarmee een kindje op de wc kan klimmen.

 • Oefenbroekjes

  • Een oefenbroekje zit tussen een luier en een normale onderbroek in en helpt bij de zindelijkheidstraining.

Wat is een plaspotje?

 

Een plaspotje is een potje waarop een kindje voor het eerst zelfstandig zijn behoeften kan doen. De ouder leegt de inhoud van het potje in de wc en reinigt het potje hierna. Een plaspotje is op deze manier een onmisbaar hulpmiddel voor bij de zindelijkheidstraining.

Verschillende soorten plaspotjes

 

Vrijwel alle plaspotjes zijn van kunststof gemaakt, dit maakt ze handzaam in gebruik, geschikt voor het opvangen van ontlasting en plas en je kan ze goed schoonmaken. Potjes zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten: van een eenvoudig emmertje tot een miniatuur WC.

 

 • Potje
  Een standaard plaspotje is een eenvoudig potje van soms nog geen tien euro. 

 • Zetelpotje
  Een zetelpotje is een plaspotje met een rugleuning en soms ook kleine stoelpoten.

 • 3-in-1 potje
  De meeste uitgebreide plapspotjes zijn de 3-in-1 potjes. Dit is een potje, wc-verkleiner en opstapje in één.

 • WC potje
  Een wc potje is een plaspotje in de vorm van een echte wc. Doordat deze op een echte wc lijkt kan dit bijdragen aan de zindelijkheidstraining.

 • Reispotje
  Een reispotje is een plaspotje voor op reis. Je kan de ontlasting dan weggooien in bijbehorende wegwerpzakjes. Sommige reispotjes kan je ook dicht doen met de ontlasting erin. 

 • Plaspot met geluid
  Er bestaan ook plaspotjes die geluid maken, zoals het geluid van het doortrekken van een WC. Deze geluiden zijn niet alleen leuk, maar kunnen ook helpen bij de zindelijkheidstraining.

Wat is een WC verkleiner?

 

Naast een plaspotje kan je er ook voor kiezen om een WC-verkleiner te gebruiken. Dit is vooral geschikt voor kindjes die al te groot zijn om op een plas potje te zitten. Daarnaast is het ook een logische overstap na het gebruik van een plaspotje. Door de wc bril te verkleinen kan een kind toch op de wc zitten zonder dat hij met zijn billen in de pot hangt.

Verschillende soorten WC verkleiners

 

Net als potjes vind je wc-verkleiners ook in allerlei verschillende soorten. In beginsel hebben ze exact dezelfde functie, maar het verschil zit hem vooral in de mogelijkheden. Zo heeft een simpele versie geen handvatten, maar dit heeft een duurdere versie wel. Ook hebben sommige toiletverkleiners een trap als opstapje.

Via de links bij de producten kan je de plaspotjes en WC-verkleiners verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

4. Moony WC

 

Dit plaspotje van Moony is een te gek voorbeeld van een toiletpotje, een potje in de vorm van een echte WC. Echt aan alles is hierbij gedacht, zo maakt de Moony doortrekgeluiden en heeft hij een wc-rolhouder. 

Het grote voordeel van een toiletpotje is dat het echt het verschil kan maken als jouw kindje niet op een normaal potje wil gaan zitten. Bij veel kindjes waar dat het geval is, blijkt dat ze wel graag op een wc plaspotje gaan zitten - net als papa en mama!

Naast dit voordeel krijgen we van gebruikers ook te horen dat het een fijne hoogte heeft, goede antislip en prettig in gebruik. Hij heeft een uitneembaar potje die je makkelijk kan legen en schoonmaken. Een nadeel is wel dat niet iedere gebruiker even enthousiast is over de kwaliteit, maar het blijft natuurlijk een plastic wc potje. 

Moony WC potje plaspotje wit in de vorm van echte WC.jpg

5. Keeeper

 

Dit plaspotje van Keeeper is ook een eenvoudig potje, vergelijkbaar aan die van Bébé-jou. Hij valt ook in dezelfde prijscategorie. Het leuke van dit potje is dat je hem kan kopen in veel verschillende prints van bekende kinderfiguren; van Paw Patrol tot Frozen.

Vergeleken met die van Bébé-Jou heeft dit potje een hogere rugleuning en wijd uitstaande voetjes. De rugleuning kan voor net wat meer steun geven, en de voetjes zorgen er voor dat hij net wat minder snel zou kunnen kantelen - al gebeurt dat bij die van Bébé-jou ook echt niet zo snel.

De anti-slip voetjes en rugleuning maken hem prettig voor het kindje. Maar, een nadeel is wel dat dit hem wat groot maakt voor de ouder om te legen en schoon te maken. Ook ontbreekt het aan een handvat aan de onderkant.

Keeeper plaspotje paw patrol wit.jpg

6. Bébé-jou

 

 

Dit plaspotje van Bébé-jou is een mooi voorbeeld van een eenvoudig potje voor een lage prijs. Dankzij de schattige prints is het meteen te herkennen als een product van Bébé-jou, zoals in dit geval Ollie de olifant.

Het is een simpel plaspotje, maar dat wil niet zeggen dat hij niet slim ontworpen is. Zo is hij lekker hoog en de zitting is ergonomisch vormgegeven waardoor een kindje er makkelijk op de goede positie op gaat zitten. 

Bovendien is het plas potje aan de onderkant voorzien van een stevige rubberen laag. Dit zorgt voor de nodige grip waardoor hij zelfs tijdens enthousiaste plasmomenten het potje niet verschuift. Een slim detail is het handvat aan de onderzijde, waarmee je het babypotje makkelijk vast houdt tijdens het leeggooien en het schoonmaken.

Bebe-jou plaspotje ollie grijs met olifant plaatje.jpg

3. Baninni Potty Whale


 

De Baninni Potty Whale is zo'n leuk plaspotje dat ieder kindje hier wel op wil gaan zitten. Het leuke ontwerp in de vorm van een walvis is ook nog eens super functioneel. Zo zorgen de vinnen met goede anti-slip voor stabiliteit en de staartvin voor een hoge rugleuning.

Het fijne van het ontwerp van dit Baninni potje ten opzichte van de meer basic potjes, is dat je de basis kan laten staan en alleen het uitneembare bakje hoeft te legen en schoon te maken. Dit werkt in de praktijk echt wel een stuk fijner.

Daarnaast kan je hem ook afsluiten met de deksel. Dit zorgt voor een extra handeling die je kan gebruiken voor de zindelijkheidstraining. Een kindje mag dan zelf de deksel van het potje afhalen voordat hij gaat zitten.

Dit potje is ook te koop onder het merk Kindsgut - deze vind je via de link naar Amazon.

Baninni Potty Whale plaspotje grijs.jpg

2. Housie 3-in-1

Het Housie plaspotje is een leuk voorbeeld van een 3-in-1 potje. Dat wil zeggen dat de Housie bestaat uit zowel een opstapje, een wc-verkleiner en een potje. Hiermee ben je in één keer klaar voor zowel de periode op het potje als de periode daarna op het toilet.

Behalve dat het design er super leuk uit ziet, is het potje ook nog eens slim ontworpen en zit 'ie boordevol functies. Zo heeft het oefenpotje een uitschuifbare wc-rolhouder, opbergruimte voor tissues, handige handvatten voor het kindje en een afsluitbare klep. En, wat dacht je van de kunstlederen WC-bril? Wat wel jammer is, is dat hij geen geluidjes heeft die kunnen helpen bij de zindelijkheidstraining.

Je kan de Housie makkelijk legen en schoonmaken dankzij het losse bakje. Als je kindje groter wordt, dan kan je het potje omdraaien en gebruiken als opstapje. Vervolgens plaats je het bovenste gedeelte als een toiletverkleiner op de bril van de echte wc. 

Housy 3-in-1 plaspotje groen en perzik.jpg

1. Fisher-Price Koninklijk potje

 

Het Koninklijk potje van Fisher Price is wat ons betreft het beste plaspotje van dit moment. Het is net als de Housie ook een 3-in-1 potje. Het leuke van dit Fisher-Price potje is dat je hem ook kan gebruiken als je kindje geen plaspotje of wc-verkleiner meer nodig heeft - heel eenvoudig als krukje. Een mooi voorbeeld van slim en duurzaam design!

Het potje is niet zo hip vormgegeven, maar spreek juist wel veel kindjes goed aan. Daarbij is het van goede kwaliteit zoals je mag verwachten van Fisher-Price. Daarbij heeft hij ook 4 geluidjes die helpen met het zindelijk maken van jouw kind. Ze geven aan wanneer een kindje een boodschap heeft gedaan.

Het potje is super makkelijk te legen, kijk maar eens naar het grote handvat aan de voorzijde van het uitneembare bakje. Als het tijd is om naar de grote mensen wc te gaan, kan je de wc bril gebruiken als wc verkleiner en het potje zelf als handig opstapje.

Fisher-Price Koninklijk plaspotje groen en wit.jpg
Zo werkt zindelijkheidstraining in een notendop
Wat is een plaspotje?
Plaspotjes top 6
6. Bébé-jou plaspotje
5. Keeeper baby potje
4. Moony WC potje
3. Baninni Potty Whale
2. Housie 3-in-1 Plaspotje 
1. Fisher-Price Koninklijk potje
Peuter zit op Fisher-Price koninklijk potje groen.jpg
Wat is een WC verkleiner?

3. Keeeper

 

Deze wc-brilverkleiner van Keeeper heeft hetzelfde leuke design als hun plaspotjes met verschillende opdrukken van leuke cartoons, zoals in dit geval Paw-Patrol. Met een prima werking, leuk ontwerp en schappelijke prijs is het niet gek dat dit een populaire wc-verkleiner is.

Vergeleken met de vorige twee verkleiners heeft deze een hogere rugleuning en een hogere anti-spatbescherming. Dit zorgt voor een betere zit, maar het is wel iets lastiger om er op te klimmen.

Door zijn vorm blijft hij goed zitten op de meeste wc-brillen, en hij verschuift door de anti-sip ook niet als je er op gaat zitten. Toch hadden wij liever gezien dat je hem voor de veiligheid nog extra kan vastmaken.

Keeeper wc-verkleiner paw patrol wit.jpg

4. LUMA Babycare

 

De WC-verkleiner van LUMA babycare is simpel en betaalbaar. Naast deze witte variant, is hij verkrijgbaar in meerdere vrolijke kleuren. Door zijn makkelijke vorm en grote antisliplaag kan je hem gemakkelijk op vrijwel ieder toilet plaatsen.

Veel toilettrainers hebben een anti-spatbescherming aan de voorkant, tegen wild plassende kindjes. Bij deze toiletverkleiner is hij wat minder hoog vergeleken met de meeste. Dit biedt misschien minder bescherming, maar zorgt er wel weer voor dat kindjes er makkelijker op kunnen klimmmen.

Wij vinden de wc-verkleiner van BabyBjörn op twee punten beter, maar let op die is ook wel een stuk duurder. Deze brilverkleiner heeft namelijk geen handvat waarmee een kindje hem makkelijk zelf kan tillen, en hij heeft geen mechanisme om hem aan de bril te bevestigen.

Luma babycare wc-verkleiner wit.jpg

5. Tiger Tulsa wc-bril

 

 

Als je op zoek bent naar een wc-bril met een ingebouwde verkleiner, dan kan deze van Tiger Tulsa een leuke optie voor je zijn. Het voordeel van een wc-bril met kinderzitting, is dat je geen gedoe hebt met losse verkleiners én het lijkt natuurlijk het meeste op hoe de ouders naar de wc gaan.

Dit maakt een wc-bril met verkleiner heel prettig in de praktijk. De kleine zitting blijft goed omhoog staan dankzij een magneet, en kan je er met één klik afhalen om apart schoon te maken.

Een nadeel is wel dat je hem moet installeren als een normale wc-bril, wat even wat werk is. Hiervoor moet je ook eerst even goed checken of deze bril wel op jouw wc past. Daarnaast is de bril gemaakt van heel flexibel plastic, wat hem waarschijnlijk minder comfortabel maakt dan je gewend bent.

Tiger Tulsa WC-bril met ingebouwde wc-bril verkleiner wit.jpg

2. Macx & Macx


 

De Macx & Macx is een super complete wc-verkleiner met een trapje. Dankzij het trapje kunnen kindjes al eerder helemaal zelfstandig op de wc klimmen. Als je hem niet gebruikt kan je hem inklappen, maar alsnog neemt het wel veel meer ruimte in dan andere wc-verkleiners zonder trapje.

Aan bijna alles is wel gedacht bij dit model. Zo kan je de traptreden in hoogte verstellen, en heeft het aan de bovenkant handige handvatten om je aan op te trekken en vast te houden. De wc-bril is bijzonder comfortabel, want deze is gemaakt van zacht PU-nepleder. Je kan deze makkelijk losmaken om apart te reinigen.

Door zijn grote is hij wat minder praktisch om mee te nemen onderweg. Ook blijkt dat het trapje voor sommige wc's te klein is, kijk hier even goed naar voor je hem koopt. Let er ook op dat de meegeleverde instructies slecht zijn, en alleen in het Engels en het Chinees. Toch is dit wel de beste wc-verkleiner met trap die wij kennen.

Macx en Macx toiletverkleiner met trap blauw en geel.jpg

1. BabyBjörn

De BabyBjörn wc-verkleiner is kwalitatief, eenvoudig, past op vrijwel iedere wc-bril én is leuk om te gebruiken door het kind. Aan de bovenkant zit een handig handvat, waardoor kindjes hem makkelijk zelf kunnen oppakken, bevestigen en weer opbergen.

 

Doordat hij lekker compact is neemt hij niet veel ruimte in, fijn voor in de kleinere WC's. Je legt hem zo op de wc-bril en dankzij de rubberen anti-slip laag ligt hij meteen stevig. Vervolgens kan je hem nog met de handige draaischijf vastmaken aan de wc-bril, waardoor je er zeker van bent dat hij op zijn plek blijft zitten als je kindje erop klimt.

Wij vinden zelf een losse wc-verkleiner met een apart opstapje fijner dan eentje met een ingebouwd trapje. Vooral omdat deze minder ruimte inneemt, en makkelijker te plaatsen is door een kind. En, je kan hem ook makkelijk meenemen onderweg. Vandaar ook dat we deze BabyBjorn toiletverkleiner de beste wc-verkleiner van nu vinden!

Meisje in badkamer met BabyBjorn wc-verkleiner wit.jpg
5. Tiger Tulsa wc-bril met verkleiner
4. LUMA Babycare wc-verkleiner
3. Keeeper wc-verkleiner
2. Macx & Macx wc-verkleiner met trapje
1. BabyBjörn wc-verkleiner
wc-verkleiner top 5
bottom of page