top of page

De beste baby draagzak? Koopadvies & top 10 2023

Moeder met baby in Rookie draagzak grijs.jpg

Een draagzak is een geweldige manier om je baby veilig mee te nemen op avontuur. Je draagt je kindje in de speciale zak op je buik of rug. Draagzakken zijn populair, en er zijn inmiddels dan ook ontzettend veel verschillende versies van allerlei merken verkrijgbaar. Wij helpen je graag bij het kiezen van de beste draagzak. Op deze pagina lees je alle informatie die nodig hebt, en met onze handige koopadviezen en de draagzak top 10 2023 vind je gemakkelijk een leuke draagzak die bij je past.

Wat is een baby draagzak?

 

De naam zegt het al: een babydraagzak is simpel gezegd een zak waarmee je je baby kan dragen. Maar het is natuurlijk wel even iets specialer dan een tasje van de Albert Heijn. Een draagzak is een speciaal vormgegeven tas of houder waarmee je je baby op een veilige en comfortabele manier op je lichaam kan dragen. 

Een draagzak draag je op je lichaam, meestal op je buik maar het kan ook op je rug of zelfs op je heup. Vervolgens plaats je je baby in de draagzak. Zo draag je de baby met je lichaam en heb je beide armen vrij. 

Dit maakt een draagzak een geweldig hulpmiddel om met je baby op avontuur te gaan. Of dit nou in de stad is of in de natuur, met een draagzak kan je altijd een hoop plezier beleven met je baby!

Verschil tussen een draagzak en een draagdoek

 

Naast draagzakken bestaan er ook draagdoeken, en gebruik van deze twee termen kan soms best wel eens verwarrend zijn. Het grootste verschil tussen een draagzak en een draagdoek, is dat je een draagzak niet hoeft te knopen zoals je dat bij een draagdoek wel moet doen. Ze hebben beiden wel dezelfde functie, namelijk om je baby op je lichaam te dragen. 

Een draagzak is eigenlijk net even wat geavanceerder dan een draagdoek. Je bevestigd hem met gespen en je hebt meerdere verstelmogelijkheden. Dit heb je bij een draagdoek niet, want een draagdoek bestaat uit slechts een stuk doek. Dit wil niet zeggen dat een draagdoek niet goed is, ook dit is een hele mooie manier om je baby op je lichaam te dragen.

Een draagdoek vergt wel net even wat meer handelingen en vaardigheden, bijvoorbeeld om de doek correct te knopen. Om de deur uit te gaan heb je dan vaak ook net even wat meer tijd nodig. En ook als je de baby er even uit wil halen, dan gaat dat bij een draagzak een stuk makkelijker. 

Een voordeel van een draagdoek is wel weer dat je deze gemakkelijk op kan bergen. Zo kan je hem ook gemakkelijk in je tasje meenemen. Dit gaat met een draagzak net even wat lastiger, aangezien deze meer ruimte inneemt en een beetje een rare vorm heeft als er geen baby in zit.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de draagzak die bij je past. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Verschillende soorten draagzakken

 

Er zijn veel verschillende baby draagzakken verkrijgbaar. Een draagzak moet passen bij je lichaamstype en je levensstijl. Er zijn een aantal kenmerken waar je op kan letten:

 

Draagpositie:

 • Buikdrager

 • Rugdrager

 • Heupdrager

 • Combinatie

 

Gewicht baby draagzak:

 • Tot 9 kilogram

 • Tot 15 kilogram

 • Tot 20 kilogram

 

Bevestigingsmogelijkheden:

 • Schouderbanden

 • Schouder- en rugbanden

 • Schouder-, rug- en heupbanden

 

Manier van aantrekken:

 • Over je hoofd heen aantrekken

 • Als een jas aantrekken.

 


 

Wat is de juiste maat draagzak?

Dat is een makkelijke vraag, want vrijwel alle draagzakken zijn one size. Er zit dus meestal geen verschil in de maat van draagzakken, want je kan ze zelf goed verstellen zodat ze goed aansluiten aan jouw lichaam. 

Wel zit er verschil in draagzakken voor de grote en het gewicht van je baby, waarbij ze geschikt kunnen zijn vanaf de geboorte tot 20 kilogram of ergens daar tussen in. 

De meeste draagzakken kunnen op verschillende plekken versteld worden. Bijvoorbeeld bij de beentjes van de baby, de schouderbanden en de heupband. Op deze manier zorg je ervoor dat de baby altijd goed ondersteund worden, en het prettig dragen is voor jou én je baby. 

 

Ook kan je op de meeste websites van de draagzak merken uitgebreide instructies vinden hoe je de draagzak aantrekt. Handig voor als je het even niet meer weet ;)

 

Een draagzak op je buik of op je rug dragen?

 

Een pasgeboren of jonge baby moet je in een draagzak of draagdoek altijd met het gezichtje naar je toe op je buik dragen. Pas later is het mogelijk om je kindje op je rug te dragen.

 

Het voordeel op je buik is dat je goed zicht hebt op je baby. Je draagt de baby met het gezichtje naar je toe. Een veiliger plekje is er niet!

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om je kindje op je rug te dragen in een draagzak. Dit kan wel pas wanneer je kindje zelfstandig rechtop kan zitten. Begin hier dus niet te vroeg mee! Ook is het niet bij iedere draagzak mogelijk om dit te doen, dus check dit even goed voor je aankoop.

 

Het nadeel wanneer je je kindje op je rug draagt is natuurlijk dat je er geen zicht meer op hebt. Het is wel lichter om te tillen dan op je buik en dit kan je dus makkelijker langer volhouden. 

 

Artipoppe draagzak: de hoge prijs waard?

 

De draagzakken van Artipoppe zijn razend populair. Dit vinden wij wel bijzonder, want de vanafprijs is welgeteld €350. Je hebt zelfs varianten van bijna €800. Is een Artipoppe draagzak zijn hoge prijs waard?

Wij vinden van niet. Ze zien er geweldig uit en zijn zeker kwalitatief gemaakt. Het zijn super goede draagzakken, maar je betaald wel echt vooral voor het design. Voor de helft van de prijs heb je de nummer 1 uit onze draagzakken top 10! En voor minder dan €100 kan je ook al een prima draagzak krijgen: een goede draagzak hoeft niet duur te zijn.

Wat is een baby draagzak?
Verschil tussen een draagzak en een draagdoek
Verschillende soorten draagzakken
Wat is de juiste maat draagzak?
Een draagzak op je buik of op je rug dragen?
Artipoppe draagzak: de hoge prijs waard?

10. Chicco Easy Fit

 

 

Chicco kennen we als een basic merk, wat kwalitatief prima is zonder fratsen. Zo ook deze Chicco draagzak Easy Fit. De uitstraling is bescheiden, net als de mogelijkheden.

Zo heeft de draagzak alleen schouderbanden en moet je hem als een shirt over je hoofd aantrekken. Dit maakt hem wat minder praktisch in het dagelijks gebruik. Daarbij zijn de verstelmogelijkheden ook beperkt. 

De ervaringen van gebruikers zijn dan ook erg wisselend. De één is over het algemeen prima tevreden, terwijl de ander vindt dat hij niet genoeg ondersteuning geeft.

Het is wel verreweg de goedkoopste draagzak uit dit overzicht. Mogelijk dat dat de nadelen voor je goedmaakt. De Chicco Easy Fit is geschikt vanaf de geboorte tot 9 kilogram, oftwel de eerste 9 maanden.

Geschikt voor: geboorte tot 9 kilogram / 9 maanden

Te gebruiken: als buikdrager

Chicco Easy Fit draagzak blauw.jpg
De baby draagzak top 10 2021
10. Chicco Easy Fit

9. Hoppediz Bondolino Plus light

 

De Hoppediz Bondolino Plus light draagzak is een lichtere versie van de Bondolino Classic. Het is de eerste draagzak die is gemaakt van speciaal geweven materiaal van een draagdoek. Dit zorgt er volgens Hoppediz voor dat de draagzak zich optimaal aanpast aan de baby en aan jouw lichaam.

De draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot zo’n 15 kilogram of 36 maanden. Hier kan je dus een lange tijd mee vooruit! De heupriem en gewatteerde schouderbanden zorgen daarbij voor een comfortabele manier van dragen.

Het ontwerp is er sinds de vorige versie gelukkig sterk op vooruit gegaan. Hiervoor zag 'ie er een stuk minder premium uit, terwijl hij dat wel altijd al is. Zo heeft de Bondolino een grote hoofdsteun die je met mooie haakjes versteld. 

 

Wat bijzonder is en doet denken aan een draagdoek, is dat je de schouderbanden zelf vast moet knopen. Hij werkt dus niet met clips. Dit vinden wij zelf een nadeel, al kunnen we ons ook voorstellen dat je dit juist leuk vindt. Het geeft de draagzak namelijk wel een bijzondere uitstraling.

 

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buik- en rugdrager

Hoppediz Bondolino Plus light zwart.jpg
9. Hoppediz Bondolino Plus light

8. Boba Classic 4G

 

Boba is een Amerikaans familiebedrijfje, ontstaan vanuit de eigen wens om betere draagzakken te maken. Ze zijn gespecialiseerd in draagzakken, draagdoeken en ringslings. Boba Classic 4G draagzak is hun klassieke model.

Het is een kleurrijke draagzak, verkrijgbaar in verschillende originele prints. Daarnaast is het ook een breed toepasbare draagzak. Zo kan je hem op je buik en op je rug dragen, en is hij geschikt vanaf de geboorte tot 20 kilogram.

Een draagzak die zowel voor pasgeboren geschikt is als voor peuters, is soms voor kleine baby's nog niet helemaal geschikt. Om dit op te lossen ontvang je bij de draagzak een speciaal opvulkussentje. Met zo'n verkleinkussen komt een pasgeboren baby hoger en dus beter in de draagzak te zitten.

Consumenten zijn over het algemeen zeer tevreden en geven de Boba Classic 4G 4,8 van de 5 sterren. Zo vindt men hem makkelijk in gebruik doordat je hem zelf simpel aan kan trekken. Ook is de zitting goed ergonomisch voor de baby en ook comfortabel voor de ouder. Een nadeel is wel dat het misschien lastig kiezen is uit alle leuke printjes.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

BOBA Carrier 4G draagzak Tweet.jpg
8. Boba Carrier 4G

7.  ByKay Click Carrier Classic Baby

 

Bykay kennen we natuurlijk van hun geweldige Ringsling draagdoeken. Deze Click Carrier Classic draagzak is ook een topper. Hiermee kan je je baby namelijk zowel op je buik, rug als heup dragen. 

De draagzak is ergonomisch vormgegeven en prima comfortabel. Hij is dankzij de eenvoudige gespjes vooral erg makkelijk in gebruik. Ouders vinden hem gemakkelijk te verstellen en hierdoor fijn in het dagelijkse gebruik. Dit is extra handig wanneer je de drager vaak wisselt tussen jouzelf en je partner.

Wat de Bykay draagzakken extra leuk maken zijn de gave designs. Qua uitstraling is dit merk wat ons betreft net zo hip als Artipoppe. En dat voor een veel lagere prijs! De Click Carrier classic zijn echter wel een stuk neutraler met juist effen kleuren designs. Maakt het wel weer makkelijker combineren met je outfits.

Geschikt voor: geboorte tot 18 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

ByKay Click Carrier classic draagzak zwa
7.  ByKay Click Carrier Classic Baby

6.  Manduca XT

De Manduca XT draagzak is een draagzak die volledig is ontworpen voor zo veel mogelijk comfort. Dit zie je meteen aan de grote heupband, en de dikke schouderbanden. Het is dan ook de meest robuuste draagzak uit dit overzicht.

 

Naast dat het zorgt voor een comfortabele en natuurlijk ergonomische zitpositie voor jouw kind, is het ook één van de fijnste draagzakken om te dragen als ouder. Je kan de draagzak op eindeloos veel manieren verstellen. Deze vele verstelmogelijkheden zorgen ervoor dat je baby altijd in een veilige comfortabele houding zit, zelfs tot 20 kilogram.

Daarnaast is hij ook veelzijdig, want je kan je hem als buik-, rug- en heupdrager gebruiken. Een nadeel van de Manduca XT vinden wij wel het design. Het design is wat bescheiden, en niet echt hip te noemen, maar hij is wel gemaakt van biologisch katoen. 

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Manduca XT draagzak zwart.jpg
6.  Manduca XT

5. Storchenwiege Babycarrier

Het Duitse Storchenwiege is in Nederland een relatief onbekende naam in de draagzakken wereld, en hun draagzak is ook een beetje een vreemde eend in deze top 10. Maar het is juist een erg bijzonder model. Het is namelijk een combinatie tussen een draagzak en een draagdoek.

De draagzak is namelijk gemaakt van draagdoekstof, en je moet hem zelf vastknopen. Het heeft dan ook de uitstraling van een draagdoek, maar dan met de verstelmogelijkheden van een draagzak. Zo kan je bij dit model de neksteun aanpassen om het hoofdje goed te ondersteunen, de rugsteun verstellen en ook de schouderbanden aantrekken.

Je kan hem vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer 15 kilogram, en je hebt dankzij de goede verstelmogelijkheden heb je zelfs geen verkleinkusen nodig voor newborns. Een nadeel is wel dat je hem als een draagdoek vast moet knopen. Maar, dit geeft hem wel een bijzondere uitstraling en kan juist iets zijn wat hem voor jou aantrekkelijk maakt.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Storchenwiege draagzak grijs.jpg
5. Storchenwiege Babycarrier

4. Ergobaby Adapt

Ergobaby is een van de meest bekende draagzak merken. De draagzakken van Ergobaby zijn namelijk razend populair, en dit is niet voor niets! De vele reviews over dit model zijn met 4,7/5 sterren over het algemeen erg enthousiast.

Om te beginnen kan je de Ergobaby Adapt als buik-, rug- en heupdrager gebruiken. De handige clips zorgen ervoor dat je hem niet over je hoofd heen hoeft aan te trekken, maar eenvoudig ‘als een jas’, en dat je hem makkelijk kan verstellen.

 

Het fijne van de Adapt is dat je deze vanaf de geboorte tot 20 kilogram kan gebruiken, zonder dat je hier voor newborns een verkleinkussentje voor nodig hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Boba Classic. Vandaar de naam 'Adapt', de draagzak past zich telkens aan aan de groeiende baby.

Het ergonomische ontwerp zorgt voor een veilige en comfortabele zitpositie voor je baby. De heup- en schouderbanden zijn daarbij ook lekker dik en zacht voor de drager. Gebruikers vinden het bijvoorbeeld erg prettig dat veel gewicht wordt gedragen door je heupen. Je kan de schouderbanden ook kruislings vastmaken als je dat prettiger vindt, al kan het dan wel even zoeken zijn in de spiegel om ze weer vast te klikken.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Vrouw met baby in ErgoBaby Adapt draagza
4. Ergobaby Adapt

3. Babybjörn One

Babybjörn, wie kent het merk niet? De One is een super simpele, comfortabele en kwalitatieve draagzak met een minimalistisch en toch opvallend design. In luipaardprint is het er echt eentje voor de hippe moeders, maar je kan hem ook in verschillende leuke neutrale kleuren krijgen. 

Je kan de One draagzak gebruiken als buik- en rugdrager. Ook kan je hier je kindje met het gezicht naar voren dragen op je buik. Dit is niet direct een aanrader, maar kan voor de wat oudere (in dit geval tot 15 kilogram) kindjes die nieuwsgierig zijn wel erg leuk zijn.

Vergeleken met de Ergobaby Adapt is de One mega lichtgewicht: nog geen 400 gram tegen ruim 1 kg. Toch geeft hij - in tegenstelling tot je soms wel eens hoort - echt ruim voldoende ergonomisch support. Het International Hip Dysplasia heeft hem getest en goedgekeurd. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor veel mensen lijkt alsof deze minder steun biedt, door zijn minimalistische ontwerp.

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Babybjörn One draagzak luipaardprint.jpg
3. Babybjörn One

2. Tula Baby Explore

Tula Baby maakt gewoon ontzettend goede draagzakken. Ze hebben een breed assortiment, waaronder deze Tula Baby Explore draagzak. Onze favoriet van het merk! Het is een een draagzak van premium kwaliteit, super comfort en een modern ontwerp, die verkrijgbaar is in wel 40 (!) verschillende kleuren en designs. Dit maakt het leuk, maar soms ook wel extra moeilijk, om er eentje uit te zoeken.

De verstelmogelijkheden zijn traploos en je kan je kindje op je buik of rug dragen. Dit is mogelijk vanaf de geboorte tot 20 kilogram, zonder dat je een verkleinkussentje nodig hebt.

 

Denk er wanneer je je kindje met het gezicht naar voren draagt, je dit doet wanneer de omgeving rustig en veilig is, en je baby relaxed is. Doe het ook niet langer dan 15 minuten achter elkaar, om goed te kunnen blijven checken of alles goed gaat.

Ouders zijn over het algemeen zeer te spreken over de Tula Baby explore, en beoordelen de draagzak met 4,7 / 5 sterren. Hij is goed verstelbaar, makkelijk aan te trekken en van een fijne stof. Toch vindt niet iedereen het even makkelijk om hem aan te trekken. Vooral op het begin geldt dit naar ons idee voor alle draagzakken, dus doe dit altijd samen met je partner.

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Tula Baby Explore draagzak zwart.jpg
2. Tula Baby Explore

1. Ergobaby Omni 360

De Ergobaby Omni 360 is wat ons betreft de beste baby draagzak van dit moment. Vergeleken met de Ergobaby Adapt biedt de Omni 360 nog meer mogelijkheden. Zo is de Omni 360 voor kinderen van geboorte tot 4 jaar geschikt en kan je hem op alle draagposities gebruiken. Deze kan je dus ook met het gezicht naar voren dragen.

De Omni 360 heeft goede verstelmogelijkheden en is ook heel comfortabel voor de drager. De heupbanden zijn lekker breed waardoor deze vele gewicht dragen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Babyjorn One.

Ouders vinden hem over het algemeen erg prettig in het dagelijks gebruik, en geven de Omni 360 4,7 / 5 sterren. Hij is makkelijk verstelbaar, en dit werkt ook lekker als je hem vaak afwisselt met je partner. We horen zelfs vaak dat de kinderwagen hierdoor een stuk minder gebruikt wordt.

 

Dat je hem op alle draagposities kan gebruiken maakt het leuk en prettig voor de lange termijn. Zeker wat oudere kindjes worden op de buik zwaar om te dragen, zodat het fijn is om over te stappen op de rug.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Man met baby in Ergobaby Omni 360 draagz
1. Ergobaby Omni 360

De top 10 beste baby draagzakken van 2023!

Via de links bij de producten kan je de draagzakken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Drie moeders met Rookie baby draagzak roze, oranje en blauw.jpg
Moeder met baby in Rookie premium draagzak beige.jpg

Rookie premium baby draagzak

De kans is groot dat jij dit premium merk nog niet kent. Rookie is een jong Duits merk, gespecialiseerd in hippe, duurzame draagzakken. Het merk is opgericht door jonge ouders die vonden dat de bestaande draagzakken niet goed genoeg waren. Door zelf over de hele wereld gereisd te hebben met hun pasgeboren baby wisten ze hoe ze het beter konden! En ondanks dat ze nog "rookies" zijn in de babywereld, zijn we zeer onder de indruk van deze draagzakken. 

We hebben hem zelf getest en waren meteen verrast door de premium look & feel. Zo wordt hij geleverd in een luxe cadeauverpakking en een handige opbergtasje. De draagzak zelf is heerlijk zacht en toch stevig. Dit komt doordat hij gemaakt is met een combinatie van biologisch katoen én linnen. Dit zorgt bovendien voor goede ventilatie eigenschappen.

Wat we vooral prettig vinden is de eenvoud. De Rookie premium carrier is erg eenvoudig om aan te trekken, zowel voor de moeder als de baby. Je maakt heupband zo vast met klittenband, en de schouderstraps met twee simpele clicks. Dit maakt het ook makkelijk om te verwisselen tussen de ouders, zeker wanneer jullie in lengte verschillen.

Je kan de Rookie draagzak direct vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer 1,5 jaar of 15 kilogram. Hij is echt bedoelt als buikdrager met het gezichtje naar jou toe. Voor een enkeling die het leuk of prettiger vinden om het kindje naar voren te dragen is dat misschien een nadeel, al is dit zo wel de veiligste manier van dragen.

Leuke details zijn het verborgen regencapuchon / extra hoofdsteuntje / opbergvakje en het feit dat de schouderbanden gemaakt zijn van yoga mat technologie. Lekker zacht en toch stevig dus.

EXTRA LEUK > Wij hebben wat gaafs geregeld voor onze vaste bezoekers: met de code TOPADVIES krijg je 10% korting op je aankoop bij Rookie!

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager

Bijzondere designs

Speciale designs
bottom of page