top of page

Ons advies voor de beste baby draagzak

Moeder met baby in Rookie draagzak grijs.jpg

Een draagzak is een geweldige manier om je baby of dreumes veilig mee te nemen op avontuur. Je draagt je kindje in de speciale zak op je buik of rug. Draagzakken zijn populair, en er zijn inmiddels dan ook veel verschillende versies van allerlei leuke merken verkrijgbaar. Wij helpen je graag bij het kiezen van de beste draagzak. Op deze pagina lees je alle informatie die nodig hebt, en met onze handige koopadviezen en de draagzak top 10 vind je gemakkelijk een leuke draagzak die bij je past. Veel leesplezier!

Wat is een baby draagzak?

 

De naam zegt het al: een babydraagzak is simpel gezegd een zak waarmee je je baby kan dragen. Maar het is natuurlijk wel even iets specialer. Een draagzak is een speciaal vormgegeven hulpmiddel waarmee je je baby op een veilige en comfortabele manier op je lichaam met je mee kan dragen. 

Een draagzak bestaat in de basis uit een heupband, een zitting voor het kind en schouderbanden. Je gebruikt ze meestal op je buik, maar het kan ook op je rug en zelfs op je heup. Vervolgens plaats je het kind in de draagzak. Zo draag je de baby met je lichaam en heb jij je beide armen vrij. 

Dit maakt een draagzak een geweldig hulpmiddel om met je baby op avontuur te gaan. Of dit nu in de stad is of in de natuur, met een draagzak kan je altijd een hoop plezier beleven met je baby! Maar vergis je niet, ook thuis is een draagzak een uitkomst om met je handen vrij je baby gerust te stellen terwijl je bezig kan zijn met allerlei klussen in en rondom het huis.

Verschil tussen een draagzak en een draagdoek

 

Naast draagzakken bestaan er ook draagdoeken, en het gebruik van deze twee termen kan soms best wel eens verwarrend zijn. Ze hebben beiden namelijk dezelfde functie - om je baby op je lichaam te dragen. Het grootste verschil tussen een draagzak en een draagdoek, is dat je een draagzak niet hoeft te knopen zoals je dat bij een draagdoek wel moet doen. 

Een draagzak is de doorontwikkelde versie van de draagdoek. De draagzak heeft een ergonomisch vormgeven zitting, speciaal ontworpen schouder- en heupbanden met gespsluitingen en je hebt meerdere verstelmogelijkheden. Dit heb je bij een draagdoek niet, want een draagdoek bestaat uit slechts één stuk doek. Deze zal je zelf moeten knopen tot een drager.

Dit wil niet zeggen dat een draagdoek niet goed is, want ook dit is een hele mooie manier om je baby op je lichaam te dragen. Een draagdoek vergt wel net even wat meer handelingen en vaardigheden; bijvoorbeeld om de doek correct te knopen. Om de deur uit te gaan heb je dan vaak ook net even wat meer tijd nodig. En ook als je de baby er even uit wil halen, dan gaat dat bij een draagzak een stuk makkelijker. Daarom kiezen veel ouders voor het gemak van een draagzak.

Een voordeel van een draagdoek is wel weer dat je deze gemakkelijk op kan bergen. Zo kan je de dook ook gemakkelijk in een klein tasje meenemen. Dit gaat met een gemiddelde draagzak net even wat lastiger, aangezien deze meer ruimte inneemt en een beetje een rare vorm heeft als er geen baby in zit. Sommige draagzakken zijn daarom speciaal ontworpen om compact te kunnen worden opgeborgen.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Moeder, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de draagzak die bij je past. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Kenmerken van draagzakken

 

Er zijn veel verschillende baby draagzakken verkrijgbaar. Nu is het leuke, dat deze draagzakken in beginsel eigenlijk niet zo mega veel van elkaar verschillen. Iedere draagzak van een goed merk is ontwikkeld om je baby op een ergonomische manier, veilig dicht op jouw lichaam met je mee te dragen. Er zit echter wel verschil in de kwaliteit van draagzakken, en de verschillende mogelijkheden die de draagzak biedt:

Draagpositie

Eén van de belangrijkste kenmerken van een draagzak, is hoe je het kind kan dragen.

 

 • Op je buik met het gezicht naar jou toe
  Met iedere draagzak kan je een baby op je buik dragen met zijn of haar hoofd naar jou toe. Dit is de basis draagpositie van iedere draagzak. Je noemt het een buikdrager. Het kindje zit veilig geborgen en je hebt perfect zicht op het gezichtje. Een newborn draag je dan ook altijd op deze manier.

 • Op je buik met het gezicht van je af
  Bij sommige draagzakken is het ook mogelijk om het kind op je buik te dragen, maar dan met zijn of haar gezicht naar voren. Dit kan leuk zijn als het kindje wat ouder wordt (~12 maanden), want dan kan het kindje de wereld om zich heen zien, ruiken en ontdekken. Het nadeel hiervan is wel dat het kindje minder geborgen zit. Ook heb je geen goed zicht op je kindje, dus het is moeilijker voor de drager om te zien of alles helemaal goed gaat.

 • Op je rug
  Het is met sommige draagzakken ook mogelijk om het kind op de rug te dragen. Ook dit doe je pas als het kindje hier klaar voor is, dat wil zeggen dat het zelfstandig rechtop kan zitten - begin hier dus niet te vroeg mee! Je kindje leunt met het gezicht tegen je rug aan, of kijkt vanaf je rug met jou mee in dezelfde richting. Dit kan een leuke manier zijn. al zien wij in de praktijk hier niet veel ouders gebruik van maken. Je hebt hulp van iemand nodig om het kind in de draagzak te krijgen en je hebt geen zicht op het kind. Wel is het op je rug makkelijker dragen naarmate een kind zwaarder wordt. Wat ons betreft is dit meer iets wat je sporadisch zou doen. 

 • Op je heup​​
  Het kan met een draagzak ook mogelijk zijn om een kind op je heup te dragen. Je heup is een steunpunt, waardoor het gewicht hierop kan rusten en het niet zo veel kracht kost om te tillen. Handig dus bij oudere kindjes, zoals een peuter. Dit noem je een heupdrager. Sommige draagzakken kan je ook als heupdrager gebruiken. Daarnaast heb je ook speciaal ontwikkelde heupdragers, met alleen een band om jouw heup en een zitting voor het kindje. Hier vind je een voorbeeld.

Een basis draagzak zal je meestal alleen als buikdrager kunnen gebruiken. Duurdere draagzakken bieden alle mogelijkheden van dragen, behalve het op je heup dragen. Dit is iets wat je maar af en toe tegenkomt.

 

Kwaliteit

Een ander onderscheidend kenmerk, is de kwaliteit van de draagzak. Dit is natuurlijk nogal een breed begrip, maar dat is ook meteen de manier waarop we het bedoelen. Betere - vaak helaas ook de duurdere - draagzakken bieden namelijk op verschillende fronten meer kwaliteit. Denk aan:

 • De gebruikte materialen en gespen

 • De verstelmogelijkheden

 • De ergonomie voor de baby

 • De draagmogelijkheden

 • De padding van de heup- en schouderbanden

 • Het gebruiksgemak

 • De eenvoud van aantrekken: kan je dit zelf of heb je altijd hulp nodig?

 • De compactheid om de draagzak op te bergen

 • Hoe goed de stof ademt

 • Het draagcomfort voor het kind

 • Het draagcomfort voor de ouder

 • Geschikt vanaf geboorte, met of zonder newborn inserts (opvulstukken)

 • Details zoals een capuchon of zakje

 • Het design

 • Kwaliteit en duurzaamheid materialen

 • Hoeveel kilogram de draagzak aankan

Dit zijn dus verschillende kenmerken waar je op kan letten bij de aankoop van een draagzak. De maat van de draagzak is minder belangrijk, want zijn vrijwel allemaal one size fits all.  Wat belangrijk is, verschilt per ouder en hoe de ouder de draagzak wil gaan gebruiken. Woon je in de stad en ga je vaak met je kindje op pad voor een snelle boodschap, dan is het naar ons idee belangrijk dat je de draagzak super eenvoudig, allen, aan kan trekken. Comfort en verstelmogelijkheden zijn dan minder belangrijk, dan wanneer je bijvoorbeeld vaak graag lange wandelingen gaat maken. 

Hieronder hebben wij de top 10 beste draagzakken van dit moment voor jou op een rijtje gezet. We hebben ze uitgebreid getest, en hopen dat onze reviews je helpen in je keuze proces. We weten uit ervaring dat het kiezen van een draagzak niet makkelijk is, maar hopelijk vind je het net als ons stiekem wel erg leuk. Kom je er niet uit, dan kan je ons altijd even een berichtje sturen voor persoonlijk advies.

 

Via de links bij de producten kan je de draagzakken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Artipoppe draagzak: de hoge prijs waard?

 

De draagzakken van Artipoppe zijn razend populair. Dit vinden wij wel bijzonder, want de vanafprijs is welgeteld €350. Je hebt zelfs varianten van bijna €800. Is een Artipoppe draagzak zijn hoge prijs waard?

Wij vinden van niet. Ze zien er geweldig uit, zijn mega hip en zijn zeker kwalitatief gemaakt. Het zijn dan ook goede draagzakken, maar je betaalt wel echt vooral voor het design. Voor de helft van de prijs heb je de nummer 1 uit onze draagzakken top 10! En, zelfs voor minder dan €50 kan je ook al een prima draagzak krijgen: een goede draagzak hoeft niet duur te zijn.

Hetzelfde geld ook voor de Nimbel draagzak. We hebben deze getest en ja, het is een hele mooie, kwalitatieve draagzak die op een leuke manier de last om te dragen wat verlicht. Maar, we vinden het geen fijne draagzak als dagelijks model, simpelweg omdat hij hier eigenlijk té goed voor is - dankzij eigenschappen die hem om meerdere redenen niet praktisch maken voor dagelijks gebruik.

 

Het is wel een leuke draagzak voor als je vaak lang gaat hiken, maar dan heb je ook de keuze uit nog veel praktischere en tevens comfortabeler te tillen kinderdragers, met hele goede modellen die ruim voordeliger zijn dan de €379 (!) van de Nimbel. Kan je dus beter een dagelijkse draagzak kopen en een kinderdrager voor tijdens je avonturen buiten de stad! En, wil je per se het allerhipste dan kies je toch sowieso een Artipoppe? 

Wat is een baby draagzak?
Verschil tussen een draagzak en een draagdoek
Kenmerken van draagzakken
Artipoppe draagzak: de hoge prijs waard?

10. Infantino Flip

 

 

De Flip Advanced 4-in-1 draagzak van Infantino is een echte allrounder voor een zeer aantrekkelijke prijs. Hij is erg populair dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Als je op zoek bent naar een betaalbare draagzak, dan is dit ongetwijfeld de beste koop voor jou en hoef je eigenlijk niet verder te kijken. 

 

De draagzak is ergonomisch ontworpen en prima comfortabel. Hij kan op vier verschillende manieren gedragen worden, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Het belangrijkste is dat hij heel gemakkelijk te gebruiken is dankzij de eenvoudige gespen. Hierdoor is gemakkelijk te verstellen. Dit is handig als je de drager vaak verwisselt tussen jou en je partner. 

 

Deze Infantino draagzak is geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 14,5 kilogram. Omdat het een budget model is, heeft hij niet het hipste design en zijn de gebruikte materialen wat goedkoper. Zo ademt de stof bijvoorbeeld minder goed, maar zorg hij wel voor een ergonomische zitpositie. Als alternatief kan je nog kijken naar de Chicco Easy Fit.

Geschikt voor: 3,5 tot 14,5 kilogram

Te gebruiken: als buik- en rugdrager

Moeder met baby in Infantino Flip Advanced draagzak grijs.jpg
Draagzak top 10
10. Infantino Flip

5. Rookie Premium

 

De Rookie Premium is een kwalitatieve draagzak, die positief opvalt dankzij zijn eenvoud. Juist doordat het eigenlijk relatief een eenvoudige draagzak is, maakt de draagzak super fijn om te gebruiken in de dagelijkse drukte.

De gebruikte materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit, en je kindje zit altijd in een ergonomische M-positie. Ook kan je de breedte tussen de beentje heel gemakkelijk aanpassen door dit gewoon smaller of breder te verschuiven. Je kan hem wel alleen als buikdrager met het gezichtje naar jou toe gebruiken.

 

Doordat hij zo eenvoudig in elkaar zit, is de Rookie Premium heerlijk in de dagelijkse praktijk. Je vouwt hem makkelijk op tot een klein pakketje, dat je eventueel in het opbergtasje kan doen. Je neemt hem zo mee in je kinderwagen of in je luiertas, en binnen enkele seconden heb je de draagzak zelf omgedaan. Verkrijgbaar in veel leuke neutrale kleuren!

 

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager

Jonge moeder met baby in Rookie baby premium draagzak beige.jpg
Marsupi
Manduca XT

8.  ByKay Click Carrier

 

Bykay kennen we natuurlijk van hun geweldige Ringsling draagdoeken. Deze Click Carrier Classic draagzak is ook een topper. Hiermee kan je je baby namelijk zowel op je buik, rug als heup dragen. 

De draagzak is ergonomisch vormgegeven en prima comfortabel. Hij is dankzij de eenvoudige gespjes vooral erg makkelijk in gebruik. Ouders vinden hem gemakkelijk te verstellen en hierdoor fijn in het dagelijkse gebruik. Dit is extra handig wanneer je de drager vaak wisselt tussen jouzelf en je partner.

Wat de Bykay draagzakken extra leuk maken zijn de gave designs. Qua uitstraling is dit merk wat ons betreft net zo hip als Artipoppe. En dat voor een veel lagere prijs! De Click Carrier classic zijn echter wel een stuk neutraler met juist effen kleuren designs. Maakt het wel weer makkelijker combineren met je outfits.

Geschikt voor: geboorte tot 18 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

ByKay Click Carrier classic draagzak zwa
8.  ByKay Click Carrier

7. Stokke Limas Flex

Stokke heeft al een poosje de Limas draagzak in hun assortiment, met de standaard Limas en de Limas Plus. Hier waren we nooit zo enthousiast over als dagelijkse draagzak, vooral vanwege het knoopsysteem wat het eerder een Mei Tai maakt. Maar, nu heeft Stokke in 2023 de Limas Flex geïntroduceerd, en die voldoet wel aan onze wensen!

De Limas Flex is de nieuwste versie in de Limas reeks die wat ons betreft het meest praktisch is. Dit maakt hem heerlijk voor dagelijks gebruik, en je kan er ook makkelijker avonturen mee aangaan.

De bandjes hoef je niet meer te knopen, maar je draagt hem eenvoudig als een rugzakje. Samen met de leuke design, de goede materialen en perfect kwaliteit is dit een hele mooie draagzak. Wat betreft verstelmogelijkheden vinden we de top 5 nog net wat beter, maar in de praktijk merk je dat zelf niet heel snel.

 

Een leuk detail is dat je hem als enige uit deze top 10 ook kan gebruiken als een Onbuhimo: een traditionele japanse draagzak op de rug zonder heupriem. 

Geschikt voor: 4 tot 18 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, rugdrager (en Onbuhimo)

Stokke Limas Flex draagzak beige.jpg
7. Stokke Limas Flex

3. Tula Free to Grow

De Tula Free to Grow is een hele populaire draagzak. Het is de iets voordeligere en toegankelijkere versie van de Tula Explore. Het grootste verschil is dat je deze niet met het kindje naar voren gericht kan gebruiken. Dit kan de Ergobaby Omni overigens ook.

De Free-to-Grow is vooral een heerlijke combinatie van ontzettend praktisch, makkelijk én een leuk design. Je hebt de keuze uit verschillende mooie stofjes (effen of patronen), waardoor je er altijd eentje kan vinden die echt bij jou past. Zo maak je hem echt een onderdeel van je outfit.

De gebruikte materialen zijn zoals je van Tula mag verwachten premium, oftwel lekker zacht en goed ademend katoen, mooie sluitingen en duurzame kwaliteit. Je doet hem gemakkelijk om: eerst de heupband met klittenband en daarna de rugbanden als een rugzak. 

 

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Moeder met baby in Tula free-to-grow draagzak oranje met bloemenpatroon.jpg
6. Ergobaby Adapt

6. Ergobaby Adapt

Ergobaby is een van de meest bekende draagzak merken. De draagzakken van Ergobaby zijn namelijk razend populair, en dit is niet voor niets! De vele reviews over dit model zijn met 4,7/5 sterren over het algemeen erg enthousiast.

Om te beginnen kan je de Ergobaby Adapt als buik-, rug- en heupdrager gebruiken. De handige clips zorgen ervoor dat je hem niet over je hoofd heen hoeft aan te trekken, maar eenvoudig ‘als een jas’, en dat je hem makkelijk kan verstellen.

 

Het fijne van de Adapt is dat je deze vanaf de geboorte tot 20 kilogram kan gebruiken, zonder dat je hier voor newborns een verkleinkussentje voor nodig hebt. Vandaar de naam 'Adapt', de draagzak past zich telkens aan aan de groeiende baby.

Het ergonomische ontwerp zorgt voor een veilige en comfortabele zitpositie voor je baby. De heup- en schouderbanden zijn daarbij ook lekker dik en zacht voor de drager. Gebruikers vinden het bijvoorbeeld erg prettig dat veel gewicht wordt gedragen door je heupen. Je kan de schouderbanden ook kruislings vastmaken als je dat prettiger vindt, al kan het dan wel even zoeken zijn in de spiegel om ze weer vast te klikken.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Vrouw met baby in ErgoBaby Adapt draagza
4. Babybjörn One

4. Babybjörn One

Babybjörn, wie kent het merk niet? De One is een super simpele, comfortabele en kwalitatieve draagzak met een minimalistisch en toch opvallend design. In luipaardprint is het er echt eentje voor de hippe moeders, maar je kan hem ook in verschillende leuke neutrale kleuren krijgen. 

Je kan de One draagzak gebruiken als buik- en rugdrager. Ook kan je hier je kindje met het gezicht naar voren dragen op je buik. Dit is niet direct een aanrader, maar kan voor de wat oudere (in dit geval tot 15 kilogram) kindjes die nieuwsgierig zijn wel erg leuk zijn.

Vergeleken met de Ergobaby Adapt is de One pas echt lichtgewicht: nog geen 400 gram tegen ruim 1 kg. Toch geeft hij - in tegenstelling tot je soms wel eens hoort - echt ruim voldoende ergonomisch support. Het International Hip Dysplasia heeft hem getest en goedgekeurd. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor veel mensen lijkt alsof deze minder steun biedt, door zijn minimalistische ontwerp, maar zo hebben wij het helemaal niet ervaren.

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Babybjörn One draagzak luipaardprint.jpg
3. Tula Free to Grow

1. Tula Explore

De Tula Explore is wat ons betreft de beste draagzak van dit moment. Het is het meest premium model van het merk, boven de Free-to-Grow. Het is een een draagzak van premium kwaliteit, super comfort en een modern ontwerp, die verkrijgbaar is in wel 40 (!) verschillende kleuren en designs. Dit maakt het extra leuk, maar soms ook wel extra moeilijk, om er eentje uit te zoeken ;)

De verstelmogelijkheden zijn traploos en je kan je kindje op je buik of rug dragen. Dit is mogelijk vanaf de geboorte tot 20 kilogram, zonder dat je een verkleinkussentje nodig hebt; dat is knap ontworpen. Het leuk hierbij is dat je je kindje ook naar voren kan laten kijken. Dit kan bij de free-to-grow niet. Denk er wanneer je je kindje met het gezicht naar voren draagt, je dit doet wanneer de omgeving rustig en veilig is, en je baby relaxed is. 

Ouders zijn over het algemeen zeer te spreken over de Tula Baby explore, en beoordelen de draagzak met 4,7 / 5 sterren. Hij is goed verstelbaar, makkelijk aan te trekken en van een fijne stof. Qua eigenschappen is hij sterk vergelijkbaar aan de Ergobaby Omni. Wij vinden de Tula een leuker en hipper model voor alledaags gebruik, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Tula Baby Explore draagzak zwart.jpg
2. Ergobaby Omni 360

2. Ergobaby Omni 

De Ergobaby Omni is een hele goede, praktische, ergonomische en lichtgewicht draagzak. Vergeleken met de Ergobaby Adapt biedt de Omni nog meer mogelijkheden. Zo is de Omni voor kinderen van geboorte tot 4 jaar geschikt en kan je hem op alle draagposities gebruiken. Deze kan je dus ook met het gezicht naar voren dragen.

De Omni heeft goede verstelmogelijkheden en is ook heel comfortabel voor de drager. De heupbanden zijn lekker breed waardoor deze vele gewicht dragen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Babyjorn One.

De Omni is verkrijgbaar in 4 verschillende versies. In de basis zijn ze hetzelfde model, maar ze hebben alle 4 net wat andere eigenschappen. De Omni 360 Cotton is het originele model, de Omni 360 Cool Air Mesh heeft extra ademend Mesh stof, de Dream heeft extra zacht katoen en de Breeze heeft extra zacht en extra ademende stof. Als we er eentje moeten kiezen dan zouden wij voor de Breeze gaan.

De Omni heeft bij ons lang op de eerste plek gestaan, maar hierop zijn wij teruggekomen. Dit komt door de uitstraling van de Ergobaby draagzakken. Ze zijn erg praktisch en comfortabel, maar hierdoor zien ze er ook wat minder vlot uit.  En aangezien het zo'n groot onderdeel vormt van je outfit vinden wij dat toch een nadeel; ook al doet het natuurlijk geen afbreuk aan de kwaliteit van de draagzak.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Man met baby in Ergobaby Omni 360 draagz
1. Tula Explore
Drie moeders met Rookie baby draagzak roze, oranje en blauw.jpg
Speciale designs

Chicco Easy Fit

 

 

Chicco kennen we als een basic merk, wat kwalitatief prima is zonder fratsen. Zo ook deze Chicco draagzak Easy Fit. De uitstraling is bescheiden, net als de mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een goedkope draagzak, dan gaat ons advies eerder uit naar de Infantino.

Zo heeft de draagzak alleen schouderbanden en moet je hem als een shirt over je hoofd aantrekken. Dit maakt hem wat minder praktisch in het dagelijks gebruik. Daarbij zijn de verstelmogelijkheden ook beperkt. 

De ervaringen van gebruikers zijn dan ook erg wisselend. De één is over het algemeen prima tevreden, terwijl de ander vindt dat hij niet genoeg ondersteuning geeft.

Het is wel verreweg de goedkoopste draagzak uit dit overzicht. Mogelijk dat dat de nadelen voor je goedmaakt. De Chicco Easy Fit is geschikt vanaf de geboorte tot 9 kilogram, oftwel de eerste 9 maanden. 

Geschikt voor: geboorte tot 9 kilogram / 9 maanden

Te gebruiken: als buikdrager

Chicco Easy Fit draagzak blauw.jpg

Hoppediz Bondolino Plus light

 

De Hoppediz Bondolino Plus light draagzak is een lichtere versie van de Bondolino Classic. Het is de eerste draagzak die is gemaakt van speciaal geweven materiaal van een draagdoek. Dit zorgt er volgens Hoppediz voor dat de draagzak zich optimaal aanpast aan de baby en aan jouw lichaam.

De draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot zo’n 15 kilogram of 36 maanden. Hier kan je dus een lange tijd mee vooruit! De heupriem en gewatteerde schouderbanden zorgen daarbij voor een comfortabele manier van dragen.

Het ontwerp is er sinds de vorige versie gelukkig sterk op vooruit gegaan. Hiervoor zag 'ie er een stuk minder premium uit, terwijl hij dat wel altijd al is. Zo heeft de Bondolino een grote hoofdsteun die je met mooie haakjes versteld. 

 

Wat bijzonder is en doet denken aan een draagdoek, is dat je de schouderbanden zelf vast moet knopen. Hij werkt dus niet met clips. Dit vinden wij zelf een nadeel, al kunnen we ons ook voorstellen dat je dit juist leuk vindt. Het geeft de draagzak namelijk wel een bijzondere uitstraling.

 

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buik- en rugdrager

Hoppediz Bondolino Plus light zwart.jpg

Boba Classic 4G

 

Boba is een Amerikaans familiebedrijfje, ontstaan vanuit de eigen wens om betere draagzakken te maken. Ze zijn gespecialiseerd in draagzakken, draagdoeken en ringslings. Boba Classic 4G draagzak is hun klassieke model.

Het is een kleurrijke draagzak, verkrijgbaar in verschillende originele prints. Daarnaast is het ook een breed toepasbare draagzak. Zo kan je hem op je buik en op je rug dragen, en is hij geschikt vanaf de geboorte tot 20 kilogram.

Een draagzak die zowel voor pasgeboren geschikt is als voor peuters, is soms voor kleine baby's nog niet helemaal geschikt. Om dit op te lossen ontvang je bij de draagzak een speciaal opvulkussentje. Met zo'n verkleinkussen komt een pasgeboren baby hoger en dus beter in de draagzak te zitten.

Consumenten zijn over het algemeen zeer tevreden en geven de Boba Classic 4G 4,8 van de 5 sterren. Zo vindt men hem makkelijk in gebruik doordat je hem zelf simpel aan kan trekken. Ook is de zitting goed ergonomisch voor de baby en ook comfortabel voor de ouder. Een nadeel is wel dat het misschien lastig kiezen is uit alle leuke printjes.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

BOBA Carrier 4G draagzak Tweet.jpg

Storchenwiege Babycarrier

Het Duitse Storchenwiege is in Nederland een relatief onbekende naam in de draagzakken wereld, en hun draagzak is ook een beetje een vreemde eend op deze pagina. Het is namelijk een combinatie tussen een draagzak en een draagdoek.

De draagzak is namelijk gemaakt van draagdoekstof, en je moet hem zelf vastknopen. Het heeft dan ook de uitstraling van een draagdoek, maar dan met de verstelmogelijkheden van een draagzak. Zo kan je bij dit model de neksteun aanpassen om het hoofdje goed te ondersteunen, de rugsteun verstellen en ook de schouderbanden aantrekken.

Je kan hem vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer 15 kilogram, en je hebt dankzij de goede verstelmogelijkheden heb je zelfs geen verkleinkusen nodig voor newborns. Een nadeel is wel dat je hem als een draagdoek vast moet knopen. Maar, dit geeft hem wel een bijzondere uitstraling en kan juist iets zijn wat hem voor jou aantrekkelijk maakt.

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Storchenwiege draagzak grijs.jpg

Ook interessant...

Chicco Easy Fit
Hoppediz Bondolino Plus light
Boba Classic 4G
Storchenwiege Babycarrier
Ook interessant...
Jonge moeder kust baby in Rookie Premium draagzak beige.jpg

Rookie Premium

EXTRA LEUK > Wij hebben wat gaafs geregeld voor onze vaste bezoekers: met de code SUPERBABY krijg je 10% korting op je aankoop bij Rookie!

Rookie is een jong Duits merk, gespecialiseerd in hippe, duurzame draagzakken en het begint in Nederland steeds bekender te worden. Het merk is opgericht door jonge ouders die vonden dat de bestaande draagzakken niet goed genoeg waren. Door zelf over de hele wereld gereisd te hebben met hun pasgeboren baby wisten ze hoe ze het beter konden! En ondanks dat ze nog "rookies" zijn in de babywereld, zijn we zeer onder de indruk van deze draagzakken. 

We waren bij het testen van de draagzak meteen verrast door de premium look & feel. Zo wordt hij geleverd in een luxe cadeauverpakking en een handige opbergtasje. De draagzak zelf is heerlijk zacht en toch stevig. Dit komt doordat hij gemaakt is met een combinatie van biologisch katoen en linnen. Dit zorgt bovendien voor goede ventilatie eigenschappen.

Wat we vooral prettig vinden is de eenvoud. De Rookie premium carrier is één van de makkelijkste draagzakken om aan te trekken, zowel voor de moeder als de baby. Je maakt de heupband zo vast met klittenband, en de schouderstraps met twee simpele gespen. Dit maakt het ook makkelijk om te verwisselen tussen de ouders; extra handig wanneer jullie in lengte verschillen.

Je kan de Rookie draagzak direct vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer 1,5 jaar of 15 kilogram. Hij is echt bedoelt als buikdrager met het gezichtje naar jou toe. Net balen dus als jij het ook leuk vindt om het kindje naar voren te kunnen dragen - al is dit zo wel de veiligste manier van dragen. 

 

Leuke details zijn het verborgen regencapuchon, het extra hoofdsteuntje en het opbergvakje.

Recentelijk heeft Rookie hun collectie uitgebreid met een nieuwe draagzak : de Affinity. Dit is een hele leuke variant op een mei-tai draagdoek, wat betekent dat je deze draagzak zelf moet vastknopen. Wij hebben hem uitgebreid voor je getest en onze ervaring lees je in deze review.

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager

Bijzondere designs

Marsupi

 

De Marsupi is net als de Infantino een budget draagzak. Daarom is het extra bijzonder dat je deze op een unieke manier vastmaakt. Je maakt namelijk geen gebruik van gespen, maar alleen van klittenband. Dit maakt de Marsupi leuk in het gebruik, en het zorgt daarnaast voor een bijzonder design. Dit maakt het een leuke optie als je er niet te veel geld aan wilt uitgeven, maar wel op zoek bent naar iets speciaals.

Je herkent een marsupi draagzak dan ook meteen aan de dubbele band voorop, dit is waar je je rugbanden eenvoudig mee bevestigd. Maar, een gespsluiting kan je wel een steviger gevoel geven en daarom vindt niet iedere ouder dit systeem fijn. 

Let er op dat je de Marsupi in verschillende maten kan kopen, iets wat eigenlijk nooit het geval is bij een draagzak. Maar, dit komt door hun speciale systeem. Kijk dus even goed welke maat je nodig hebt, en denk hierbij ook aan de lengte van je partner. Dit is dus helaas wel een nadeel wanneer jij en je partner flink in lengte verschillen.

 

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager

Moeder met baby in Marsupi draagzak lichtgroen.jpg

Manduca XT

 

De Manduca XT draagzak is een draagzak die volledig is ontworpen voor zo veel mogelijk comfort. Dit zie je meteen aan de grote heupband, en de dikke schouderbanden. Het is dan ook de meest robuuste draagzak uit dit overzicht. In ons land is hij niet zo bekend, terwijl het in Duitsland juist een hele populaire draagzak is.

 

Naast dat het zorgt voor een comfortabele en natuurlijk ergonomische zitpositie voor jouw kind, is het ook een hele prettige draagzakken om te dragen als ouder. Je kan de draagzak op eindeloos veel manieren verstellen. Deze vele verstelmogelijkheden zorgen ervoor dat je baby altijd in een veilige comfortabele houding zit, zelfs tot 20 kilogram.

Daarnaast is hij ook veelzijdig, want je kan je hem als buik-, rug- en heupdrager gebruiken. Een nadeel van de Manduca XT vinden wij wel het design. Het design is wat bescheiden, en niet echt hip te noemen, maar hij is wel gemaakt van biologisch katoen. 

Geschikt voor: geboorte tot 20 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager, heupdrager en rugdrager

Jonge ouders met Baby in Manduca XT draagzak.jpg
5. Rookie Premium
9. Dooky Terra Nova

9. Dooky Terra Nova

 

De Dooky Terra Nova is een hele leuke, betaalbare draagzak van Nederlandse bodem. We vinden hem er een stuk leuker uitzien dan de (weliswaar nog goedkopere) Infantino, en hij doet qua functionaliteiten niet onder voor meer premium modellen -  je kan hem bv. ook als rugdrager en 'front facing' gebruiken. 

Zo heeft de Dooky een goede voorgevormde pasvorm, waardoor een baby er direct comfortabel in zit. Hierbij geeft hij een goede ondersteuning voor de drager, zonder dat het een zware of logge draagzak is. Ook is 'ie lekker open, waardoor je goed zicht hebt op je kindje en makkelijk kan zien dat deze vrij aan het ademen is.

We lezen weleens dat hij moeilijk in je eentje is aan te krijgen, maar dit vinden we meer een handigheidje. Het gaat hier om het bovenste bandje tussen de schouderbanden: als je wat oefent lukt dit zonder hulp prima!

 

Het is wel een budget draagzak, dus de materialen zijn niet zo bijzonder, de afwerking kan soms mooier en de marketing is niet zo hip. Maar, voor dit geld krijg je wel een hele praktische draagzak die er ook echt gewoon leuk uitziet - de prijs / kwaliteit verhouding klopt wat ons betreft als een bus.

P.S. Dooky heeft ook een vergelijkbaar maar "strakker" model: de Urban Comfort.

Geschikt voor: geboorte tot 15 kilogram

Te gebruiken als: buikdrager en rugdrager

Dyantha met Jake in Dooky draagzak bij koningsdag.jpg
bottom of page