top of page

Advies voor het beste balansbord

Je hebt het vast wel eens bij iemand thuis zien liggen: een balansbord. Een kromme plank, die er mooi en eigenlijk heel simpel uit ziet. Schijn bedriegt, want baby’s, peuters, kleuters, kinderen en zelfs volwassenen vinden het geweldig om hier mee te spelen. De manieren waarop je een balance board of Wobbel als speelgoed kan gebruiken zijn zelfs bijna eindeloos. Maar wat is zo'n balansbord nou eigenlijk, welke soorten bestaan er en welke is dan het beste voor mijn kind? Wij vertellen je het graag!

 

Wat is een balansbord?

Een balansbord is een vorm van speelgoed waar kinderen (en volwassenen) op ontzettend veel manieren mee kunnen spelen. Je komt balansborden vaak tegen van het merk Wobbel. Dit is Nederland het bekendste merk van balansborden, en veel mensen noemen een balansbord dan ook meteen een Wobbel. 

De meeste balansborden worden gemaakt uit geperste lagen beukenhout. Dit maakt ze ontzettend sterk en duurzaam. Je kan ze eigenlijk bijna niet kapot krijgen. Dit zorgt er ook voor dat de manieren waarop je een balansbord kan gebruiken bijna eindeloos eindeloos zijn. Het is dan ook aan de creativiteit van het kind om te ontdekken hoe!

 

De voordelen van een balansbord

Een balansbord is niet alleen leuk om mee te spelen, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een kind. Door je balans op een balance board uit te dagen traint een kind op een speelse wijze zijn lichaamsbewustzijn, balans en kracht. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen!

Daarnaast stimuleert een balansbord ook echt de creativiteit van kinderen. De simpele vorm en het neutrale design, maken een balanceboard op het oog een eenvoudig object. Toch zijn de verschillende manieren om er mee te spelen bijna eindeloos. Het is alleen aan het kind om te ontdekken hoe! Zo wordt de creativiteit van kinderen op een speelse wijze gestimuleerd.

Ook leuk, een balansboard kan je gerust in de kamer laten liggen. Jong en oud zullen er namelijk altijd even met willen spelen. Maar, je kan er ook heerlijk op liggen om even lekker uit te uitrusten. Dit maakt het een vorm van speelgoed wat je eigenlijk niet hoef op te ruimen - hoe relax!

Baby en peuter spelen met Wobbels.jpg

Hoe kies je de juiste balansbord?

Eigenlijk is het uitzoeken van een balansbord niet zo moeilijk, want het voornaamste waar je op moet letten is het formaat. Als je op zoek bent naar een standaard balansbord, dan is het formaat van een Wobbel original goed. Dit model komt je ook van tegen van andere merken als alternatieven van de Wobbel. 

Daarnaast raden wij het altijd aan om een balance board te kopen met vilt. Zo’n bord zonder vilt kan je het best echt alleen op tapijt of buiten op het gras gebruiken. Het laagje vilt zorgt voor net even wat demping en ook bescherming voor de vloer. Daarnaast zorgt het er ook voor dat vingers van kindjes minder makkelijk klem komen te zitten!

Als je benieuwd bent naar de verschillende soorten wobbels, dan kan je onze aparte review blog hierover lezen. Hier ontdek je op een makkelijke manier de verschillen tussen de modellen. 


Daarnaast vind je hieronder je meer informatie per Wobbel en vind je ook goede alternatieven. Dit zijn ook echt goede balansborden, alleen dan van een ander merk. Het grote voordeel hiervan is dat ze een stuk goedkoper zijn, want de originele Wobbels zijn helaas best duur.​

Via de links bij de producten kan je de balansborden verder bekijken en aanschaffen bij verschillende websites. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een balansbord die bij je past. Veel plezier!

Inhoudsopgave:

Wat is een balansbord?

Voordelen

Koopadvies

Balansborden overzicht

Laatste update: 5-12-2023

Direct naar de aanbiedingen?

Wat is een balansbord?
De voordelen van een balansbord
Hoe kies je de juiste Wobbel?
Balansborden overzicht modellen

Wobbel balansborden: overzicht modellen

1. Wobbel Starter​

De Wobbel Starter is het model voor de kleinste kindjes. Het is de kleinste Wobbel en heeft een een vlakkere kromming. Hierdoor is dit balansboard stabieler dan de overige Wobbels. Dit maakt hem geschikt voor jonge kindjes als eerste Wobbel.

 

Maar, vergis je niet. Dankzij de kwalitatieve constructie van de Wobbels is deze kleine versie geschikt tot 100 kilogram.

De Wobbel starter is verkrijgbaar in twee modellen: ongelakt zonder vilt en gelakt met vilt in verschillende kleuren. Vilt biedt bescherming tegen vloer en de Wobbel zelf bij een harde ondergrond. Die zonder vilt kan je dus bijvoorbeeld prima gebruiken op tapijt.

Baby spelend met Wobbel Starter.jpg
1. Wobbel Starter​

2. Wobbel Original

De Wobbel Original is het model waar het allemaal mee begon. Het is het meest universele model. Dit model kan een gewicht aan tot 200 kilogram!

De Wobbel original heeft duidelijk meer kromming dan de Starter. Dit maakt hem wat uitdagender. Toch is deze ook geschikt voor kindjes vanaf 0 jaar, maar dan natuurlijk wel onder begeleiding.

De Wobbel Original is verkrijgbaar in drie versies: met vilt, zonder vilt en met kurk. Let op: de versie met kurk is geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar. Dit komt doordat er de kans op gevaar bestaat dat jonge kindjes het kurk los pulken en inslikken.

Wobbel original blank ongelakt met licht
2. Wobbel Original

3. Wobbel Pro

De Wobbel Pro is vrijwel identiek aan de Wobbel Original. Het enige verschil zit hem een ander soort vilt wat gebruikt wordt als beschermende onderlaag.

De onderlaag van de Wobbel Pro bestaat namelijk uit persvilt in plaats van wolvilt. Dit maakt hem geschikt voor echt intensief gebruik, bijvoorbeeld bij een kinderopvang of basisschool.

Kies je nu een Wobbel Pro of een original? Qua prijs maakt het niet echt uit. De Original is door het Wolvilt zachter dan de pro. Dit is dus wat prettiger voor in huis.

Wobbel Pro blank gelakt met groen vilt.j
3. Wobbel Pro

4. Wobbel XL

 

De naam zegt het al, de Wobbel XL is de grootste variant van de bekende Wobbels. Dit maakt hem geschikt voor grotere kindjes, vanaf 7 jaar, en zelfs voor volwassenen. Gaaf!

De Wobbel XL heeft net als de overige Wobbels (behalve de Starter) een maximale draagcapaciteit van 200 kilogram. Hier kunnen dus oudere kindjes en volwassenen zonder problemen de gaafste stunts mee uithalen. Zo kan je de XL zelfs als schommelstoel gebruiken!

De Wobbel XL is verkrijgbaar in een blank gelakte versie met of zonder vilt.

Wobbel XL Paars en Wobbel original.jpg
4. Wobbel XL

5. Wobbel rond 360 

 

De Wobbel 360 is ook een balans bord, maar rond en dus totaal anders dan de andere wobbel modellen. Hier balanseer je namelijk niet in twee richtingen, maar in 360 graden!

De bijzondere concave vorm zorgt voor een totaal andere belevenis. Hier kan je dus ook weer andere spelletjes op spelen, bijvoorbeeld met een bal. En wat je er vooral goed mee kan, is rondjes draaien.

De Wobbel 360 is verkrijgbaar in een model met vilt en een model zonder vilt aan de onderzijde. Wat ons betreft is het niet het model om mee te starten, maar kan het wel een hele leuke toevoeging zijn als je al een 'normaal' model Wobbel hebt.

wobbel360 met persvilt in lichtgrijs.jpg
5 Wobbel 360
bottom of page