top of page

Advies voor de beste luiers

Baby in luier

De verschillende soorten luiers

Met een kleintje op komst kan je ze maar beter alvast in huis halen: luiers. En als je al een kleintje hebt dan heb je ze al vast meerdere keren opnieuw in grote aantallen moeten kopen. Want als er iets is waar je voorlopig een flink deel van je budget aan gaan besteden, dan zijn het wel luiers.

Een luier is niets meer dan vocht absorberend ondergoed dat wordt gebruikt om ontlasting en urine op te vangen om vervolgens op een later moment te verschonen. De geschiedenis van de luier gaat zelfs terug naar de Romeinse oudheid. Inmiddels zijn er verschillende soorten luiers.

Via de links bij de producten kan je de luiers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Inhoudsopgave:

Verschillende soorten luiers

Luiers aanbiedingen

De beste luier merken

Laatste update: 22-12-2023

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo ontdek je op deze pagina op een leuke manier alles wat je moet weten over luiers. Veel plezier!

Wasbare luiers

Wasbare luiers (of: herbruikbare luiers, of uitwasbare luiers) zijn eigenlijk moderne varianten van de luier waar het vroeger allemaal mee begon, de katoenen luiers.

 

Vroeger werd er namelijk simpelweg een katoenen doek om de baby gewikkeld, vastgespeld met veiligheidsspelden. Op deze manier had je een redelijk functionerende luier, die natuurlijk ook nog eens te wassen was.

 

Tegenwoordig zijn wasbare luiers, of herbruikbare luiers of uitwasbare luiers, populair om drie redenen:

  • Wasbare luiers zijn ook comfortabel;

  • Wasbare luiers zijn goedkoper: een besparing van bijna €500; en

  • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu.

Bumba wasbare luier met Bumba print

Zwemluiers

Met je kindje het zwembad in is toch wel een van de absolute hoogtepunten voor iedere jonge ouder. Om zo’n hoogtepunt niet te verpesten is het toch wel belangrijk om te voorkomen dat er ontlasting van je kindje in het zwembad terecht komt. Normale luiers zijn ontwikkeld om vocht te absorberen. Deze zijn dan ook absoluut niet geschikt om te mee te gaan zwemmen.

 

Gelukkig bestaan er hiervoor speciaal ontwikkelde zwemluiers. Deze zijn gemaakt van een niet-vochtabsorberend materiaal. Dit betekent dan ook dat ze de ontlasting echt alleen maar tegenhouden, en niet deels opnemen.

 

Verschoon na het zwemmen dan ook zo snel mogelijk je kindje weer met een normale wegwerpluier of een wasbare luier. Wist je trouwens dat er zowel wegwerp zwemluiers als wasbare zwemluiers bestaan?

 
Huggies little swimmers zwemluiers maat 3-4 12 stuks

Luierbroekje

Luierbroekjes zijn luiers zonder plakstrip die al de vorm hebben van een broekje.  Het zijn absorberende broekjes die er uit zien als normaal ondergoed. Waarom? Nou, dit biedt uitkomst bij kindjes die moeilijk te verschonen zijn of kindjes die juist al zindelijk aan het worden zijn. Het verschonen van een wegwerpluier gaat niet bij ieder kindje altijd even gemakkelijk.

 

Sommige kindjes zijn zo beweeglijk dat ze het verschonen van een wegwerpluier bijna onmogelijk maken. In dat geval biedt een luierbroekje voordelen voor zowel de baby als de ouder.  Daarnaast kan je een luierbroekje gebruiken voor de zindelijkheidstraining wanneer je kindje al bijna zindelijk is.

Voordelen luierbroekje voor baby

 

  • Makkelijk aan te trekken

  • Veel bewegingsvrijheid en nog minder kans op lekken

  • Zelf bewust meedoen met de zindelijkheidstraining.

 

Voordelen luierbroekje voor ouder

 

  • Gemakkelijker aan te trekken dan wegwerpluiers

  • Je kindje sneller zindelijk krijgen met zindelijkheidstraining

  • Nadeel: duurder dan wegwerpluiers

Pampers baby-dry pants luierbroekje maat 6 116 stuks

Nachtbroekje

Nachtbroekjes is een luierbroekje voor de kindjes die ’s nachts nog moeite hebben om hun plas de hele nacht op te houden. Ze helpen dus bij het bedplassen.

 

Nachtbroekjes zijn er voor kinderen van drie jaar en ouder. Zo kunnen kindjes tot zelfs 15 jaar lekker zorgeloos slapen. De populairste zijn die van het merk DryNites.

DryNites absorberende luierbroekjes age 4-7 30 stuks

Hydrofiele luiers (doeken)

 

Je dacht misschien dat hydrofiele luiers, luiers zijn... Maar vergis je niet, een hydrofiele luier is niet daadwerkelijk een luier. Vroeger wel! Vroeger werden hydrofiele doeken om een baby geknoopt en vastgezet met veiligheidsspelden. De hydrofiele doeken functioneerden zo als luiers, vandaar de term hydrofiele luiers.

 

Tegenwoordig worden deze doeken nog hartstikke veel gebruikt. Ze zijn namelijk ontzettend handig bij de verzorging van je baby omdat ze veel vocht op kunnen nemen. Maar je hoeft ze dus niet meer om te knopen en vast te spelden ;) 

Op onze speciale pagina over hydrofiele doeken lees je hier nog veel meer over!

Jollein Safari Hydrofiel multidoek.jpg

Luiers aanbieding

 

Op onze luiers aanbiedingen pagina vind je een handig overzicht met de actuele luiers aanbiedingen.

Selecteer eenvoudig de maat en bekijk de actuele aanbiedingen.

Zo kan jij gemakkelijk de goedkoopste luiers vinden.

Goedkoopste luiers

 

Zeker in het geval van wegwerpluiers loont het om goed in te kopen bij aanbiedingen. Maar het draait wat ons betreft niet alleen om de goedkoopste luiers. Want, er zit wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen de verschillende luiers op de markt.

 

Om je nu op weg te helpen vind je hieronder een overzicht met kwalitatieve luiers.

De beste merken luiers

 

Pampers luiers

De bekendste en meest populaire luiers zijn natuurlijk de luiers van Pampers. Pampers luiers staan al jarenlang bekend om hun onbetwiste kwaliteit, functionaliteit en comfort voor de baby.  De Protection Range is de meest bekende variant. Dit model luier is de nummer 1 keuze van kraamafdelingen.

 

Pampers luiers zijn vaak in de aanbieding. Het is dan ook aan te raden ze vooral te kopen in de Pampers aanbieding, en dan gelijk lekker groot in te slaan. Binnenkort vind je op onze site een handig overzicht met links naar de actuele Pampers aanbiedingen.

Pampers Baby-Dry Luiers maat 5 144 stuks

Zwitsal luiers

Wie wordt er nou niet ontspannen en gelukkig van de geur van Zwitsal? Precies, jij ook. Wij sprongen dan ook een gat in de lucht toen we enkele jaren geleden (2017) het nieuws hoorden dat Zwitsal eigen luiers ging introduceren.

 

De premium luiers van Zwitsal zijn vanaf de start al een sterke concurrent van Pampers. Leuke bijkomstigheid is dat Zwitsal een merk is van het Nederlandse Unilever.

Zwitsal luiers maat 5 162 stuks

Huggies luiers

De derde grote naam in het premium luier segment zijn de premium luiers van Huggies.  Huggies heeft twee variant luiers: newborn luiers voor de pasgeborenen en de ultra comfort luiers voor baby's en peuters. Daarnaast heeft het merk ook een luierbroekje, de Huggies Pants.

 

Huggies is een Amerikaans merk, van het grote concern Kimberly-Clark.

Huggies Ultra Comfort luiers maat 4 150 stuks

LILLYDOO

LILLYDOO is een relatief jong Duits bedrijf dat in razend tempo ontzettend populair aan het worden is in heel Europa. Hun frisse aanpak met focus op het milieu en huidvriendelijkheid spreekt mensen aan. Dit doen ze onder het motto "minder is meer". Zo heeft LILLYDOO onlangs de LILLYDOO green collectie gelanceerd met een minimale impact op onze aarde.

De luiers van LILLYDOO zijn van uitstekende kwaliteit en huidvriendelijk, comfortabel en vrij van parfums en lotions. Een aanrader!

Lillydoo green luier maat 4

Etos luiers

Naast premium luiers van A-merken zijn er ook ontzettend goede luiers van huismerken te vinden. Zo ook de luiers van de Etos. Deze zijn meestal voordeliger dan de premium luiers. De luiers van de Etos zijn extra leuk door de leuke prints van Woezel & Pip.

 

Over het algemeen zijn de reviews van deze luiers erg positief en worden ze zelfs vergeleken met de luiers van Etos.

Etos Woezel & Pip Luiers maat 4 168 stuks

Kruidvat luiers

Ook de Kruidvat heeft een eigen assortiment aan luiers, zowel voor Newborns als voor midi, junior en extra large. De luiers van de Kruidvat worden over het algemeen uitstekend beoordeeld.

 

Lidl luiers

 

Ook de Lidl had een eigen lijn aan luiers onder de merknaam Lupilu. Vroeger vond je deze luiers onder de naam Toujours, maar in 2018 is het nieuwe merk geïntroduceerd. Deze luiers hebben geen vochtabsorberende kanalen, maar het vocht wordt over het geheel verdeeld.

 

Uit testen blijkt dat ze prima vocht opnemen maar wel relatief lang nat blijven. Zeker in combinatie met de lage prijs werden deze luiers redelijk positief beoordeeld. Toch is het geen succes gebleken, want inmiddels worden de luiers niet meer verkocht.

 

Aldi luiers

 

Aldi heeft een best leuke range babyproducten voor de kleine portemonnee. Je vindt de luiers onder de merknaam Mamia (vroeger: Bebino). De luiers van Mamia geven tot 12 uur een droog gevoel, zijn zacht, ademend en extra absorberend voor dag en nacht een droog gevoel. Daarnaast hebben ze absorberende kanalen voor gelijkmatige vochtverdeling en een langer droog gevoel. Wat ons betreft best aardige luiers voor weinig geld, maar ze zijn niet geweldig.

Kruidvat logo.png
Lupilu logo.jpg
Aldi logo.png
De verschillende soorten luiers
Wegwerpluiers
Wasbare luiers
Zwemluiers
Luierbroekje
Nachtbroekje
Hydrofiele luiers (doeken)
Luiers aanbieding
De beste merken luiers
Pampers baby-dry luiers maat 4 174 stuks

Wegwerpluiers 

Verreweg de meest populaire luiers van dit moment zijn wegwerp luiers. Een wegwerpluier is sinds het ontstaan in 1960 tegenwoordig zo doorontwikkeld dat er voor iedere baby wel een perfect passende wegwerp luier te vinden is. Zo heb je comfort voor je kind, en vooral veel gemak voor jouzelf. Je koopt de luiers in grote hoeveelheden als ze ergens in de aanbieding zijn.

 

Vervolgens verschoon je je baby gemakkelijk en zit je kleintje in een mum van tijd weer in een nieuwe heerlijk schone luier. Ideaal, toch? Niet helemaal. Want hoeveel luiers per dag gooi je weg, denk je? En wat voor impact heeft dat op ons milieu?

Hoeveel luiers per dag?

Weet je hoeveel wegwerpluiers een kindje gemiddeld verbruikt tot dat hij of zij zindelijk is? Schrik niet, dit zijn er namelijk 5.300! Wegwerpluiers zijn er natuurlijk in veel verschillende soorten en prijscategorieën. Maar, gemiddeld kost deze zo’n 30 cent. Een kind draagt gemiddeld 5 luiers per dag, dat is dus al €1,50 per dag aan luiers. En in totaal betekent het dat je gemiddeld €1.590 aan luiers kwijt bent, per kind!

 

En, wat dacht je van de impact hiervan op onze aarde? Moet je je eens voorstellen hoeveel luiers jij dagelijks weggooit, de ouders in jouw stad samen, in Nederland of zelfs heel de wereld! Inderdaad, dit is bijna niet te voor te stellen. Maar het maakt het wel begrijpelijk waarom de wasbare luiers steeds populairder worden.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de prijzen van luiers regelmatig stijgen. Eerder schreven we hier al een interessant artikel​ over. Laten we maar hopen dat luiers dit jaar niet weer duurder gaan worden. Gelukkig zijn ze veel in de aanbieding, en zijn ze te koop in verschillende prijscategorieën; van huismerk tot A-merk.

bottom of page