top of page

Advies voor de beste baby thermometer

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer baby.jpg

Met een thermometer kan je net als bij volwassenen de lichaamstemperatuur van een baby vaststellen. Zo weet je snel of je baby koorts heeft. Er zijn verschillende manieren om de temperatuur van een baby te meten, bijvoorbeeld rectaal, via het oor of via het voorhoofd. Op deze pagina lees je alles over koorts bij baby's en de beste manieren om de lichaamstemperatuur van baby's te meten.

Koorts bij een baby

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Dit geldt voor ieder mens, van baby tot volwassenen. Een baby heeft net als een volwassen persoon koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Maar koorts kan bijvoorbeeld ook ontstaan als een natuurlijke afweerreactie op een inenting van het consultatiebureau. De verhoogde temperatuur helpt bij het bestrijden van deze ongewenste binnendringers.

Wanneer je baby koorts heeft, dan is het belangrijk om hem of haar voldoende te laten drinken. Iedereen met koorts verliest namelijk meer vocht dan normaal, en het is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Zeker als je baby ook nog eens diarree heeft of moet overgeven - dan moet je extra goed opletten.

 

Raadpleeg altijd meteen even je huisarts, beter te vroeg dan te laat! Ook als je twijfelt en je je erg druk maakt dan is het altijd een goed idee om je huisarts even te bellen, al is het maar voor een telefonisch consult. Gelukkig gaat de koorts vaak na een aantal dagen vanzelf weg.

 

Op deze pagina van thuisarts.nl vind je ook handige informatie met betrekking tot koorts bij een kind, maar denk er aan dat je voor medische zaken altijd naar een deskundige specialist moet, bijvoorbeeld een huisarts. Het is zeer onverstandig om zelf diagnoses te stellen op basis van informatie die je op het internet gevonden hebt!

Verschillende soorten babythermometers

Er zijn verschillende soorten koorts temperatuurmeters. De koortsthermometers die je voor volwassenen kan gebruiken kan je bijna altijd ook voor baby's gebruiken. Maar neem dit niet direct van ons aan, check altijd even de beschrijving van de producent van de thermometer. Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende thermometers:

  • Rectale thermometer

  • Oorthermometer

  • Voorhoofdthermometer

 

Het verschil tussen de thermometers zit hem vooral in het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid. Een rectale thermometer is het betrouwbaarst, maar een meting via de anus is natuurlijk net ff wat minder comfortabel. Een oorthermometer is dan ook een stuk comfortabeler en geeft vaak goede resultaten. Een voorhoofdthermometer is het gemakkelijkst, deze hoef je vaak zelfs nog niet eens tegen het voorhoofd aan te houden. Maar de temperatuurmeting kan hierbij wel vaak minder betrouwbaar en wisselvallig zijn. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn, er zit een groot verschil tussen de kwaliteit van de verschillende koortsthermometers.

 

Er bestaan ook thermometers die zowel via het voorhoofd als via het oor de temperatuur kunnen meten. Dit kan handig zijn, ook om te checken of je hetzelfde resultaat krijgt bij een andere manier van meten.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de perfecte baby thermometer. Veel plezier!

Koopadvies: wat is de beste thermometer voor baby's?

 

Men zegt over het algemeen dat een (digitale) rectale thermometer de beste manier is om koorts te meten bij een baby. Dit geldt zeker voor de eerste drie maanden, dus echt bij pasgeboren baby's. Hier zijn wij het ook mee eens. Daarna is het gebruik van een oorthermometer of een voorhoofdtemperatuurmeter wel echt een stuk prettiger. Tegenwoordig zijn sommige van deze koortsmeters ook dusdanig nauwkeurig dat je ze zonder zorgen kan gebruiken.

 

Waar je ook extra op kan letten is of de thermometer geluid maakt. Zo ja, dan kan dit het lastig maken om de temperatuur te meten bij een slapende baby. 

 

Hieronder vind je onze overzichten met de top 5 beste thermometers van dit moment. Via de links bij de producten kan je de thermometers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

1. Braun PRT1000

De beste koorststhermometers komen wat ons betreft toch echt altijd van Braun, en dat geldt ook voor deze Braun PRT1000 digitale rectale thermometer. Hij meet elke keer weer goed, nauwkeurig en snel. 

Je kan hem ook onder de oksel en in de mond gebruiken, maar de beste resultaten krijg je met rectale metingen. Hierbij vinden consumenten hem een stuk prettiger dan goedkopere modellen, omdat de meting in minder dan 10 seconden lekker snel klaar is. 

Er is trouwens ook een 'geavanceerder' PRT2000 model van Braun, maar hier horen we juist vaak veel negatieve reacties over. Hij zou namelijk slecht en inconsistent meten. Vandaar dat deze wat ons betreft geen aanrader is.

Braun PRT1000 - Lichaamsthermometer-min.jpg

5. Medisana FTC

 

De Medisana FTC staafthermometer is de voordeligste rectale thermometer uit dit overzicht en een prima aankoop. 

Hij is waterdicht en je kan hem naast rectaal ook oraal of onder de oksel gebruiken. Bij de start van de meting hoor je een piepje, en ook zodra de meting klaar is. 

Een nadeel is wel dat het meten wat langer duurt dan bij de wat duurdere modellen uit dit overzicht. Maar je krijgt er wel weer een handig opbergdoosje bij.

Medisana FTS digitale koortsthermometer rectaal.jpg

3. Bintoi XR210

 

De Bintoi XR210 digitale rectale thermometer is een fijne thermometer die zeer geschikt is voor baby's en jonge kinderen. Hij meet telkens weer nauwkeurig en vooral ook erg snel. Binnen 10 seconden heb je het resultaat van de meting.

Daarnaast is hij waterbestendig, heeft hij natuurlijk een flexibele punt en wordt hij geleverd in een handig reisetuitje. Consumenten vinden hem prettig en accuraat werken. Ook kan je deze thermometer gebruiken om het badwater te checken.

Bintoi® XR210 - Thermometer 10 seconden meting - Koortsthermometer-min.jpg

4. Luvion 3-in-1 Baby Thermometer Set

Als je in één keer klaar wilt zijn, dan is deze Luvion 3-in-1 baby thermometer set een leuke aankoop. Naast de prima digitale rectale koortsthermometer bestaat de set uit een speenthermometer en een bad- en kamer thermometer.

Met de speenthermometer kan je de temperatuur van je baby meten terwijl deze ontspannen aan het speentje zuigt. Dit is bijvoorbeeld handig als je de temperatuur in de gaten wilt houden maar er nog geen directe aanleiding is om dit via de anus te meten.

Met de bad- en kamer thermometer check je eenvoudig de temperatuur van het badwater, of gewoon de temperatuur van de babykamer. De drijvende bloem is meteen een leuk speeltje voor in bad.

Luvion - 3 in 1 Baby Thermometer Set - Koortsthermometer - Bad & Water Thermometer - Speen

2. Beurer BY11 

Wie dacht dat een rectale koortsthermometer niet gezellig kon zijn, die heeft het mis. Hoe leuk ziet deze Beurer BY11 baby koortsthermometer er wel niet uit! Hij is verkrijgbaar als een hondje, kikkertje of een schattig aapje.

Beurer is een kwaliteitsmerk en dat geldt ook voor deze koortsmeter.  Hij meet snel - binnen 10 seconden - en telkens weer accuraat met een foutmarge van 0,1 graden. Inclusief handige opbergtas en batterij. Consumenten vinden prettig werken en zelfs de kindjes vinden hem leuk.

Beurer BY11 - Baby koortsthermometer - Flexibele punt - Hond-min.jpg
Koorts bij een baby
Verschillende soorten babythermometers
Koopadvies: wat is de beste thermometer voor baby's?
Top 5 oorthermometers
1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7
4. Bintoi X200
3. Inventum TMO430
5. Braun IRT 3030 ThermoScan 3
2. Topylife X100

De top 5 beste digitale rectale koortsthermometers!

1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7

De Braun IRT 6520 Thermoscan 7 is in Nederland zonder twijfel de meest populaire oorthermometer. Dit zal mede komen omdat Braun temperatuurmeters het meest worden aangeraden door doctoren en deskundigen. De Thermoscan 7 heeft een Age Precision functie, waardoor je hem extra kan instellen om koorts te meten bij de leeftijd.

De sonde die in het oor de temperatuur meet heeft een brede hoek met nauwkeurige metingen, en is ook geschikt voor pasgeboren baby's. Uit test blijkt zelfs dat hij bij pasgeboren baby's net zo nauwkeurig meet als rectale metingen. Je kan er alleen niet mee meten op het voorhoofd.

De metingen van de Braun Thermoscan 7 zijn makkelijk en iedere keer weer constant en nauwkeurig. Het display kleurt afhankelijk van de meting groen, oranje of rood. Zo zie je meteen of er sprake is van een verhoging. Het gebruiksgemak, de kwalitatieve metingen en de handige opberghouder maken de Thermoscan 7 wat ons betreft de beste oorthermometer; zowel voor baby's als voor volwassenen.

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer.jpg

5. Braun IRT 3030 ThermoScan 3

 

De Braun IRT 3030 Thermoscan 3 is het goedkopere broertje van de ThermoScan 7.  Het is een prima oorthermometer die nauwkeurig meet, maar die het wel moet doen zonder al te veel opties.

Deze thermometer is vooral erg makkelijk in gebruik. Binnen één seconde kan je het meetresultaat aflezen op het LCD-display. Ook hoor je meteen al met piepjes of er een normale of een verhoogde temperatuur gemeten is. Die piepjes kunnen wel onhandig zijn als je de temperatuur wilt meten bij een slapende baby.

Ook heeft hij maar één laatste meting in de geschiedenis. Meestal is dat wel genoeg, maar het kan onhandig zijn als je het temperatuurverloop bij wil houden. De Thermoscan 3 is geschikt voor volwassenen en babies vanaf 0 maanden.

Braun IRT 3030 - Oorthermometer.jpg

3. Inventum TMO430

De Inventum TMO430 is een degelijke lichaamsthermometer die zowel via het oor de temperatuur kan meten als via het voorhoofd. Hij is voordelig geprijsd, en heeft toch een lekker groot LCD display en een handige houder om hem mooi op te bergen.

Mocht je je leesbril even niet op hebben dan kan je de gemeten temperatuur laten voorlezen. Sowieso kan je nog tot 30 metingen terugzien in de geschiedenis. Consumenten zijn vooral blij met de TMO430 dankzij het kleine ontwerp, het gebruiksgemak en de prima metingen.

Inventum TMO430 - Lichaamsthermometer.jpg

4. Bintoi X200

De Bintoi X200 is een voordelige thermometer met goede recensies. Hij is geschikt voor volwassenen en baby's vanaf 0 maanden. Het mooie van de Bintoi ten opzichte van de Thermoscan 3 is dat je hem niet alleen als oorthermometer kan gebruiken maar ook als voorhoofd temperatuurmeter en oppervlakte temperatuurmeter.

De X200 is gebruiksvriendelijk en levert herhaaldelijk accurate metingen. Dat is toch wel het belangrijkste voor een koortsthermometer. Je kan hem bijvoorbeeld goed gebruiken om de temperatuur te meten als je baby slaapt. En je kan hem ook gebruiken als je benieuwd bent naar de temperatuur van het badwater of het babyflesje.

Bintoi® X200 - Digitale Infrarood Oorthermometer Thermometer Voorhoofd.jpg

2. Topylife X100

De Topylife X100 is een slimme thermometer die de temperatuur kan meten van het oor, het voorhoofd, een voorwerp of de kamer. Hij is geschikt voor temperatuurmetingen voor personen van alle leeftijden, en dus ook voor baby's.

Hij valt vooral op door zijn moderne design met groot verlicht LCD display. Je kan tot 32 metingen terug zien in de geschiedenis, en je bergt hem makkelijk op in de handige reisetui.

Concumenten zijn er overwegend blij mee en geven de Topylife X100 4,5 uit 5 sterren. Ze zijn vooral te spreken over het gemak waarmee hij snel de juiste temperatuur aangeeft, constante betrouwbare metingen en het beschermtasje.

Topylife® X100 – thermometer – Voorhoofd en oorthermometer baby.jpg
Top 5 rectale koortsthermometers
5. Medisana FTC
2. Beurer BY11
1. Braun PRT1000
3. Bintoi XR210
4. Luvion 3-in-1 Baby Thermometer Set

1. Beurer FT100

Als je echt voor de top van de top wilt gaan, dan is de Beurer FT100 contactloze infrarood thermometer misschien wel wat voor jou. Hij is met een adviesprijs van €60 dan ook wel echt een stuk duurder dan de overige thermometers in dit overzicht. Maar, gelukkig is 'ie vaak in de aanbieding. En, daar krijg je dan wel een mooie, betrouwbare koortsthermometer voor terug met veel opties.

Zo heeft de FT100 een groot LCD-display waarop je niet alleen de temperatuur kan zien, maar ook de tijd en een lachende of droevige smiley. Je kan op zo'n 4 tot 6 centimeter van het voorhoofd al de temperatuur meten. Ook kan je het geluid uitzetten, waardoor je hem goed kan gebruiken om de temperatuur van je baby te meten als hij slaapt. En opbergen doe je in de mooie meegeleverde metalen opbergdoos!

Beurer FT100 - Thermometer - Contactloos.jpg

5. Alecto Baby BC-37

 

De Alecto Baby BC-37 is een infrarood voorhoofd temperatuurmeter die speciaal is ontwikkeld voor baby's en kinderen. Het is een makkelijke koortsthermometer die snel een meting doet: al binnen 3 seconden weet jij de temperatuur van je kindje.

Het belangrijkste bij voorhoofd temperatuurmeters is altijd of het wel echt zorgt voor een goede meting. Over het algemeen zijn de gebruikers het hier over eens dat de Alecto BC-37 prima koorts metingen verricht. Door zijn vorm is hij ten opzichte van de andere thermometers in dit overzicht wel minder geschikt om bijvoorbeeld de temperatuur te meten van het badwater.

Alecto Baby BC-37 Infrarood voorhoofdthermometer.jpg

3. Bintoi XE200

De thermometers van Bintoi blijven ons verassen als het gaat om de positieve ervaringen van gebruikers. De Bintoi XE200 scoort dan ook weer bijzonder goed, met 4,5 / 5 sterren verdeeld over ruim 500 recensies. Het is naar ons idee ook echt een goede infrarood thermometer.

Hij is namelijk makkelijk in gebruik, natuurlijk geschikt voor baby's en geeft telkens weer een consistent en betrouwbare temperatuurmeting. Hij is vaak getest vergeleken met een rectale meting, en dan is er weinig tot geen verschil. Ook wanneer je meerdere metingen achter elkaar doet, krijg je iedere keer hetzelfde resultaat.

Bintoi® XE200 - Thermometer voorhoofd.jpg

4. Medisana TM A77

De Medisana TM A77 is een goede voorhoofdthermometer die door zijn vorm ook erg geschikt is om te gebruiken als thermometer voor objecten en vloeistoffen, zoals de babyfles of het badwater.

Hij heeft een lekker groot display die met stoplicht kleuren aangeeft of er sprake is van een verhoging. Medisana is echt een gezondheidsmerk en deze thermometer is dan ook een gecertificeerd medisch product. Je kan er zelfs mee kijken of het water kookt, want hij kan tot 100 graden meten. Kleine kans dat je dat zal gaan doen ;)

Medisana TM A77 - Voorhoofdthermometer.jpg

2. Braun BNT400WE

De Braun BNT400WE is wat ons betreft een uitstekende voorhoofdthermometer. Hij scoort op bol.com relatief slechte recensies, maar dit is maar gebaseerd op een paar reviews waardoor je snel een verkeerd beeld kan krijgen. Op andere platformen kom je weer vele betere, positieve, ervaringen tegen. 

Zo is ie makkelijk in gebruik, houdt hij rekening met de leeftijd van het subject en hoef je de thermometer niet tegen het voorhoofd aan te houden. Daarbij is 'ie ook lekker snel klaar met een meting, binnen een paar seconden weet jij het resultaat. En dit kan je dankzij de subtiele verlichting ook in het donker doen en zien.

Braun BNT400WE Age Precision Voorhoofdthermometer Wit.jpg

De top 5 beste baby voorhoofd thermometers!

4. Medisana TM A77
5. Alecto Baby BC-37
3. Bintoi XE200
2. Braun BNT400WE
1. Beurer FT100
Top 5 voorhoofd thermometers
Moeder meet temperatuur baby met braun oorthermometer.JPG
bottom of page