top of page

Advies voor de beste drinkbekers en kinderservies

Image by Carrie Allen www.carrieallen.com

Kinderservies en drinkbekers, je vindt het in allerlei soorten en maten. Goed kinderservies daarentegen vind je niet zomaar, en is veilig en kwalitatief. Welke drinkbeker jouw kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn levensfase, en er zijn best een aantal dingen waar je aan moet denken voor je de juiste oefenbeker koopt. Daarom vind je op deze pagina handige informatie en leuke kooptips. Op dit moment gaat het nog vooral over drinkbekers, maar we vullen de pagina snel aan met informatie en kooptips voor kinderservies!

 

Wat is kinderservies?

 

Kinderservies is servies dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen; van jonge baby's tot aan schoolkinderen. Het servies is zo vormgegeven dat het servies het makkelijker maakt voor kinderen om er mee te eten. Denk bijvoorbeeld aan zachte lepels en botte messen, die niet pijn doen als je ze verkeerd gebruikt. Of kommetjes met een zuignap, die niet op de grond gegooid kunnen worden door enthousiaste baby's. Zo heb je natuurlijk ook drinkbekers die niet lekken en niet snel beschadigen. En wat dacht je van speciaal vormgegeven placemats die een ingebouwd bord en kommetje hebben, en ook nog eens vast blijven plakken aan de tafel? 

Je begrijpt het al, in de wereld van het kinderservies is een hoop te ontdekken. Wij vinden het zelf een hele leuke categorie in de babyspullen. Het kinderservies ziet er niet alleen vaak super schattig uit, het is ook echt handig met leuke en verrassende innovaties. Hieronder sommen we de belangrijkste producten binnen het kinderservies even voor je op:

 


 

Leren drinken uit een baby drinkbeker

 

Wanneer start je hier mee?

 

Een drinkbeker is het ideale hulpmiddel om als kleine baby al te gaan starten met het leren van het drinken uit een echt “glas”. Zoals we in de inleiding al zeiden start een baby natuurlijk met het drinken uit een babyflesje, meestal in combinatie met het drinken van de borst. Het flesje is voorzien van een speen wat voor eenzelfde zuigervaring zorgt als bij het drinken uit de borst. Uit zo’n flesje kan een baby natuurlijk ook water gaan drinken, maar het is belangrijk om te gaan leren hoe je moet drinken zonder een speen. Hiervoor kan je gebruik maken van een oefenbeker.

 

Wanneer je kan gaan starten met het drinken uit de drinkbeker verschilt best wel per baby. Er zijn twee factoren die bepalen of een kindje in staat is zelf uit de drinkbeker te drinken:

 

  1. Je baby moet al (best aardig) zelfstandig rechtop kunnen zitten; en

  2. Je baby moet de drinkbeker (op zijn minst een beetje) zelf vast kunnen houden. 

 

Toch kan je al eerder met de drinkbeker beginnen, door je kindje bijvoorbeeld in de buggy zelf een slokje water te geven en dat jij de beker hierbij vast houdt. Ligt je kindje bijvoorbeeld nog in de reiswieg in de kinderwagen, dan is het echt nog te vroeg. Stapje voor stapje begint een kindje het bekertje beter in de gaten te krijgen en zal hij of zij hem ook zelf vast willen houden. Het oefenen is dus vanaf de eerste slok al begonnen, maar de echte training begint met het zelfstandig rechtop zitten en het zelfstandig vasthouden van de trainingsbeker.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk fijne drinkbekers en leuk kinderservies. Veel plezier!

Verschillende soorten drinkbekers

 

Drinkbekers voor baby’s noem je ook wel oefenbekers, antilekbekers of trainingsbekers. Ze zijn (als het goed is) zo ontworpen dat ze niet lekken als ze niet rechtop gehouden worden en dat ze tegen een stootje kunnen. Een baby heeft namelijk weinig boodschap aan de beker, wat gecombineerd met een vloeibare inhoud voor een natte bedoeling kan zorgen. Daarbij laten baby’s ze natuurlijk ook nog eens vaak op de grond vallen.

 

Een goede drinkbeker lekt daarom nooit, ook niet als ‘ie op zijn kop wordt gehouden. Daarnaast gaat een goede drinkbeker niet kapot, ook niet als ‘ie met veel kracht op de grond wordt gesmeten.

 

Je kan drie types drinkbekers onderscheiden:

 

  • 360 graden / sippy cup

  • Rietjesbeker

  • Tuitbeker

 

360º graden drinkbeker

De 360º graden beker is de oefenbeker waarmee je start met het leren drinken uit een beker. Deze wordt ook wel een Sippy cup genoemd. Het mooie van deze bekers is dat een baby zijn mondje op iedere plek van de zijkant van de beker kan zetten om te drinken. Ze moeten hierbij vervolgens hard zuigen om te kunnen drinken, zoals ze dat gewend zijn bij de tepel en speen. Dit stimuleert dus op een goed manier de drinkhouding en mondmotoriek.

 

Rietjesbeker

Een rietjesbeker is een logisch vervolg op de 360º graden drinkbeker en een goede tussenstap voor een normale beker. Ze zijn voorzien van een rietje dat meestal vanuit een handig schuifje tevoorschijn komt. Ze kunnen in principe ook bijna niet lekken, en het moeten zuigen uit een rietje draagt op een goede manier bij aan de ontwikkeling van mondspieren en hiermee zelfs de spraakontwikkeling. 

 

Tuitbeker

De tuitbeker is een alternatief voor de rietjesbeker en soms wordt hij ook gebruikt in plaats van een 360 graden beker. Hierbij komt de vloeistof simpelweg uit een tuitje. Sommige tuitbekers hebben twee tuitjes, om het nog wat makkelijker te maken. Een kindje hoeft hierbij niet of nauwelijks te zuigen, en daarom is een tuitbeker minder goed voor de ontwikkeling van een kind. Dat wil niet zeggen dat je ze niet mag gebruiken, maar het wordt meestal wel afgeraden om alleen een tuitbeker te gebruiken. Mocht jij je afvragen of je nu een rietjes beker of een tuitbeker moet gebruiken, dan zouden wij zouden wij adviseren om in ieder geval ook een een sippy cup en daarna een rietjesbeker te gebruiken. Dan kan je best ook gebruik maken van een tuitbeker.

Via de links bij de producten kan je het kinderservies verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

3. Tiny Panda bamboe kom

Bamboe is een duurzaam materiaal, en we vinden het dan ook erg leuk als we dit terugzien in babyspullen. Het is sterk en licht, en daardoor prima geschikt als kinderservies. 

Dit leuke kommetje van Tiny Panda heeft een kom van bamboe met een siliconen zuignap. De kom ziet er door deze combinatie echt leuk uit, en de zuignap werkt goed. Het kommetje blijft goed plakken en komt niet makkelijk los. Het bijbehorende bamboe lepeltje wat je er bij krijgt maakt het helemaal af.

Het enige nadeel van bamboe is wel dat het iets minder gebruiksvriendelijk is dan een kunststof of siliconen variant. Zo kan je het beter niet in de vaatwasser stoppen, en kan je het ook niet in de magnetron gebruiken. Denk hier dus even over na voor je er eentje aanschaft.

Tiny Panda kommetje van bamboe met zuignap en bamboe lepel.jpg

1. OXO Tot Stick & Stay kom


 

De OXO Tot Stick & Stay kom heeft een zuignap die echt ontzettend goed blijft plakken. Zo krijg je hem op een egale ondergrond niet in beweging, en heb moet je ook echt even doorkrijgen hoe je hem er weer los van krijgt. Dit is even een handigheidje.

Zo blijft de kom dus ook plakken op een eetblad van Stokke. Zeker niet zo goed als op een ander oppervlakte. Je kan hem dan namelijk nog wel een beetje verschuiven, maar hij komt niet zomaar los.

Het bakje is relatief wat duurder, maar wel van hele goede kwaliteit. Je kan hem overal voor gebruiken. De zuignap kan je losmaken van het bakje om beiden goed te wassen in de vaatwasser.

OXO tot stick and stay kom met zuignap roze op witte tafel.jpg

2. Munchkin Suction cup

Deze Suction cups van Munchkin komen in een leuk en handig setje van drie verschillende maten. Dit maakt het meteen een betaalbaar setje. De kommetjes hebben ook alle drie een andere kleur.

De kommetjes zijn wel relatief wat klein, dus goed om je daar bewust van te zijn. De zuignap werkt prima, al horen we vaak terug van consumenten dat hij niet op een eetblad van Stokke blijft plakken. Maar, dit ligt niet aan de zuignap maar komt juist door het niet geheel effen blad van Stokke. Wil je een kommetje dat echt niet loslaat, dan is de OXO een betere keus voor je.

Kortom, een prima keuze als je op zoek bent naar een betaalbaar setje met meerdere kommen met een zuignap. Doordat ze van kunststof zijn kan je ze zo gebruiken in de magnetron, vaatwasser of diepvries. 

Lief meisje in kinderstoel met Munchkin kommetje met zuignap paars.jpg

Kijk ook eens bij:

Geraadpleegde bronnen:

 
 
 
Leren drinken uit een baby drinkbeker
Verschillende soorten drinkbekers
Top 3 360° antilekbekers
3. Mepal Mio
1. Munchkin Miracle 360°
2. Nuby 360° Wonder cup

De top 3 beste kommetjes met zuignap!

Baby eet banaan in kinderstoel aan tafel - foto van lucas Favre
Wat is kinderservies?

3. Mepal Mio 360°

De Mepal Mio 360° is een oefenbeker uit de gelijknamige serie. De kans is groot dat je het merk al kent, want Mepal is een populair merk voor in de volwassen keuken. Naast bewaarbakjes, servies en lunchboxen maken ze ook kwalitatief kinderservies en antilekbekers voor baby's.

De Mio 360 graden is net even anders dan de bekende vorm van de oefenbeker zoals bij de Nuby en de Munchkin. Hij heeft namelijk geen handvatten, en hij drinkt als een normaal glas. Dit komt doordat een kind niet hoeft te zuigen, maar het water stroomt er gedoseerd uit. 

Dit betekent dus ook dat deze Mepal oefendrinkbeker pas lekvrij is als je de deksel weer afsluit. Dit wordt vaak over het hoofd gezien bij de aankoop, waardoor consumenten er ontevreden over zijn omdat hij toch lekt. Mede door dit systeem en het ontbreken van handvatten is hij pas geschikt voor kindjes van 9+ maanden. Maar, wij zouden er zelfs nog wat langer mee wachten en zien hem eerder als een drinkbeker voor de volgende fase.

Mepal Mio 360 graden oefenbeker blauw.jpg

1. Munchkin Miracle 360°


 

De Munchkin Miracle 360° is wat ons betreft de beste 360 graden oefenbeker van dit moment. Hij is ook verreweg het populairst, en het kan eigenlijk niet anders of je hebt hem wel eens gezien bij familie, vrienden of in het openbaar. De antilekbeker werkt top, heeft makkelijk te reinigen systeem en wordt snel geaccepteerd door baby's.

Zo is de inhoud met 207 ml vrij klein, maar juist top voor baby's. Je zal de inhoud toch snel genoeg verversen, en zo is hij makkelijk te hanteren. De handvatten zijn stevig en net buigzaam genoeg om hem bijvoorbeeld te klemmen aan een kinderwagen. 

Over veel antilekbekers hoor je vaak dat ze op een manier toch blijken te lekken, alleen dit is bij de Munchkin 360 graden echt niet het geval. Ook is hij iecht stevig, en kan een baby hem zo vaak op de grond laten vallen zonder dat dit de beker beschadigd. 

Munchkin Miracle 360 graden oefenbeker groen.jpg

2. Nuby 360° Wonder cup

De Nuby 360° wonder cup heeft de vorm van een echte sippy cup; met de gebogen handvatten en het siliconen drinkgedeelte. Hij heeft een inhoud van 240 ml, wat net iets meer is dan de Miracle 360°.

 

Hij is gemaakt van een speciaal soort Tritan kunststof, waardoor hij goed tegen een stootje kan. Toch horen we ook wel eens terug dat hij juist beschadigd is geraakt, maar over het algemeen is men over de stevigheid tevreden.

In principe is hij echt goed waterdicht, en gaat het ventiel (om te zorgen dat hij niet vacuüm trekt) pas open als een kindje eraan zuigt. Dit systeem is makkelijk uit elkaar te halen en te reinigen. Al met al een fijne trainingsbeker, al vinden wij zelf het design niet zo mooi en we vinden de Munchkin prettiger in het dagelijkse gebruik.

Nuby 360 graden oefenbeker voor baby grijs.jpg
3. Tiny Panda bamboe kom

De top 3 beste 360° antilekbekers voor baby's!

2. Munchkin Suction cup
1. OXO Tot Stick & Stay kom
Top 3 kommetjes met zuignap
3. Dr. Brown's Baby straw cup
1. Philips Avent SCF796/02
2. Nuby Flip-It

3. Dr. Brown's Baby straw cup

Dr. Brown's ken je natuurlijk van hun geweldige babyfles. De Baby straw cup van Dr. Brown's is een meer dan prima rietjesbeker die van goede kwaliteit is en niet lekt. Sommige gebruikers willen nog wel eens klagen dat hij tóch lekt, maar dat ligt simpelweg aan het niet juist vastdraaien van de dop. Let hier zelf dus ook altijd even extra goed op.

Het bijzondere aan deze rietjesbeker is dat het uiteinde van het rietje verzwaard is. Dit heeft als voordeel dat er ook uit de beker kan worden gedronken wanneer deze op zijn kop gehouden wordt, iets wat baby's natuurlijk vaak doen.

Maar, het nadeel hiervan is wel dat je het drinken uit een normale beker minder goed stimuleert. Straks kan een kindje de 'echte' beker natuurlijk ook niet op zijn kop houden om te gaan drinken. 

Dr Browns baby rietjesbeker blauw.jpg

1. Philips Avent SCF796/02


 

De Philips Avent SCF796/02 is wat ons betreft de beste rietjesbeker van dit moment. Het is een fijne beker die voor kindjes prettig drinkt, hierbij echt nooit lekt en van hele goede kwaliteit is.

Met de grote deksel sluit je het rietje heel makkelijk af. Mocht je de beker ook gebruiken voor warme dranken, let er dan op dat je de deksel niet in de magnetron kan doen. De deksel krijg je er wel heel makkelijk goed op en af, wat in de dagelijkse praktijk lekker werkt.

Ook slim, het onderste deel van het rietje is wat gebogen waardoor hij in een normale positie toch goed bij het drinken komt. In tegenstelling tot de beker van Dr. Brown's stimuleert het goed leren drinken uit een beker.

Philips Avent SCF796-02 Drinkbeker met rietje paars en blauw.jpg

2. Nuby Flip-It

De Nuby Flip-It rietjesbeker ziet er niet alleen leuk uit, hij werkt ook harstikke goed. Zeker in deze groen paarse kleur vinden hem voor kleine kindjes erg leuk. De kwaliteit is goed, hij gaat echt niet zomaar kapot en hij lekt ook niet.

Dit komt door een speciaal ventiel, waardoor er pas vloeistof uit het rietje komt als de baby er aan zuigt. Handig, want zo heb je echt een antilekbeker. Vergeleken met de Philips Avent functioneert hij net zo goed, al vinden we die nog net wat beter ontworpen.

De handvatten zijn misschien wel wat gek, met de opening aan de bovenzijde. Maar dit maakt in de praktijk voor de baby echt niet uit. En, het rietje kan je mooi afsluiten met een schuifdekseltje.

Nûby - Flip-It riertjesbeker antilekbeker met handvatten groen en rood.jpg
Rietjesbekers top 3
bottom of page