top of page

Ons advies voor de beste wipstoel

Baby ligt in een babybjorn bliss wipstoeltje op een tapijt in huis.jpg

Voor veel ouders is een wipstoeltje bij de komst van een baby een must have. Een wipstoeltje is namelijk hartstikke handig om je baby eventjes veilig op een plek te laten zitten. De wippende beweging is daarnaast ook nog eens ontspannend en leuk voor de baby. En, zo’n wippertje zorgt ook meteen voor een goede zit- of ligpositie. Het is dan ook niet gek dat er ruim keuze is uit verschillende soorten wipstoeltjes. Maar, waar kan je nou het beste op letten bij de aanschaf? En wat is het beste wipstoeltje van dit moment? Wij hebben dit en meer allemaal voor je uitgezocht - lees snel verder! 

Wanneer gebruik je een wipstoeltje?

 

We krijgen vaak de vraag, vanaf welke leeftijd je een wipstoeltje kan gebruiken. Je kan een wipstoeltje al heel snel na de geboorte gebruiken. De meeste ouders beginnen hier echter pas mee als de baby een week of 8 oud is. Eerder kan in principe ook, maar dan zijn baby's er eigenlijk echt nog te fragiel voor en liggen ze fijner in de box of een wiegje. Zorg er bij pasgeborenen in ieder geval voor dat het kindje plat ligt, zodat het nekje niet wordt belast.

 

Een goed wipstoeltje heeft altijd een tuigje waarmee je de baby veilig op zijn plek kan houden. Hierdoor kan een baby er niet uit vallen. Dit maakt het een veilige plek om zelf om zich heen kijken en de vele wonderen van het nieuwe leven aanschouwen - en hierbij natuurlijk het wippen te ontdekken!

Tot wanneer je een wipstoeltje kan gebruiken, is van twee dingen afhankelijk: het kind, het het wipstoeltje. Zo kan je sommige wipstoeltjes tot twee jaar gebruiken, maar het is dan zeer de vraag of jouw kindje er nog wel in wil zitten. De 'tot wanneer' leeftijd geeft laat vooral zien hoe stevig en / of groot het wipstoeltje is. Als een wipstoeltje minder sterk is, kan deze dus minder kilo aan en zal de leeftijd om het te kunnen gebruiken jonger zijn. De meeste baby's raken rond 9 maanden uit zichzelf uitgekeken op een wipstoeltje. Dit komt omdat ze dan leren om zelfstandig rechtop te kunnen zitten, en ook al aan het kruipen zijn. Kortom, een nieuwe fase is aangebroken met weer andere manieren van ontdekken!

Is een wipstoeltje slecht voor mijn baby?

 

Soms hoor je weleens dat een wipstoeltje slecht kan zijn voor een baby. Nou, dat is niet het geval hoor! Zolang je een wipstoeltje maar op de juiste manier gebruikt. Zo moet je met een aantal dingen rekening houden:

 • Bevestig de baby altijd in het tuigje

  • Het tuigje zorgt er voor dat het kindje niet uit het wipstoeltje kan vallen.​

 • Plaats een baby nooit langer dan 2 uur in de wipstoel

  • Net als bij een autostoeltje of kinderwagen geldt, dat het niet goed is om een kindje te lang achter elkaar in één positie te laten zitten.​

 • Een wipstoeltje is geen slaapplek

  • Het is niet de bedoeling dat je een baby in een wipstoeltje laat slapen, voornamelijk om dezelfde reden als hiervoor. Een wipstoeltje is gemaakt om actief, en dus wakker, te gebruiken.​

 • Verstel een wipstoeltje alleen als de baby er niet in zit

  • Bij veel wippertjes kan de de zitpositie verstellen, doe dit alleen nooit met het kindje erin om ongelukken te voorkomen.​

 • Houd altijd voldoende toezicht op je baby als deze in het wippertje zit

  • Ook al zit je kindje op een veilige plek, je laat hem of haar natuurlijk nooit alleen - een ongeluk zit in een klein hoekje!​

 • Pas op waar je het wipstoeltje neerzet

  • Denk even na waar je het wipstoeltje plaatst, ver genoeg uit de buurt van warmtebronnen of andere potentiele gevaren. Let bijvoorbeeld op kachels, gordijnen & huisdieren. 

 • Zet een wipstoeltje op een opvallende plek neer

  • Je kan een wipstoeltje op de grond zetten of een andere stabiele ondergrond, maar let hierbij wel op dat het voor iedereen zichtbaar is. Je wil zelf niet over je kind struikelen, maar dit kan natuurlijk ook gebeuren als je onverwachts bezoek krijgt.​

 • Let er op dat het wipstoeltje niet over de grond kan verschuiven

  • Het wippen van het kindje kan best wat kracht veroorzaken, en dit kan er weer voor zorgen dat een wippertje begint te schuiven. Zorg er dus voor dat de ondergrond stabiel is, en voorkom een gevaar bij schuiven.​

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Moeder en liefhebber van mooie babyspullen. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk het wipstoeltje dat bij je past. Veel plezier!

Verschillende soorten wipstoeltjes

Er bestaat nogal wat verwarring over de benaming van wipstoeltjes, want je komt namelijk verschillende termen tegen zoals: wipstoeltje, wippertje, babyswing, baby bouncer, schommeltstoeltje. Dit is hoe wij deze categorie zien:

 • Wipstoeltje

  • Een wipstoeltje wordt ook wel een wippertje of baby bouncer genoemd. ​Dit is een stoeltje waarin een baby al zitten in een rechte beweging, van boven naar beneden, heen en weer kan wippen.

 • Elektrische wipstoel

  • Veel mensen noemen een babyswing een elektrische wipstoel. Want, idee is hetzelfde als bij een normaal wipstoeltje, maar de uitwerking eigenlijk heel anders. Dit heeft namelijk veel meer een schommelende dan een wippende beweging. Om die reden vinden dit dan ook een elektrisch schommelstoeltje en vind je deze terug op onze schommelstoeltjes & babyswings pagina.

Een schommelstoeltje voor baby's valt niet onder wipstoeltjes, maar biedt natuurlijk wel hetzelfde. Hierbij maakt het stoeltje schommelende bewegingen zoals je van een kinderschommel kent.

Of je kiest voor een elektrische wipstoel of een 'normale' is helemaal aan jou. Sowieso zijn ze echt een stuk duurder dan normale wipstoeltjes. De automatische schommelende beweging kan wel erg prettig zijn voor kindjes, en je kan ze op vele manieren en standen instellen. Dat wordt heerlijk relaxen voor jouw kindje! Let er wel op dat elektrische wipstoeltjes juist ook weer een mogelijk vervelend geluid kunnen maken.

Wij hebben de beste wipstoeltjes van dit moment voor je getest en beoordeeld. Hieronder lees je onze reviews!

Via de links bij de producten kan je de wipstoeltjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Wanneer gebruik je een wipstoeltje?
Is een wipstoeltje slecht voor mijn baby?
Verschillende soorten
Moeder op de grond bij baby in Stokke steps wipstoel grijs.jpg
10. Prénatal basis

10. Prénatal basis

Als je op zoek bent naar een basis wipstoeltje, dan kan je bij de Prénatal terecht. Zij hebben dit leuke basis wipstoeltje van hun eigen merk. 

 

Het is het goedkoopste wipstoeltje uit dit overzicht, vergelijkbaar aan de Baninni en de Topmark. Het heeft ook alle basis eigenschappen die je wil, zoals een voetensteun en een vaste stand.

Qua design en materialen voelt het ook wel als een basic wipstoeltje. Verwacht dan ook weinig poespas, maar gewoon een leuk wippertje voor een prima prijs. We vinden dit vooral een slimme keuze als hij in de aanbieding is. Anders is de Topmark een leukere optie.

P.S. Meer budget? Check dan eens de Luxe variant van Prénatal.

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Prenatal basis wipstoeltje zwart met speelboog.jpg
9. Baninni Relax

8. Topmark Jessy

 

 

Dit schattige wipstoeltje Topmark Jessy is vergelijkbaar aan de Baninni Relax. Het is de verbeterde versie van de Toby die we eerder in dit overzicht op plek 9 hadden staan. Vandaar dat de Jessy nu een plekje opgeschoven is.

De Topmark Toby heeft een traploos verstelbare ruggensteun en voetsteuntje. Wel ontbreken er hengels om de wipstoel te verplaatsen met de baby erin. Dit stoeltje kan je juist wel weer vastzetten met de beugel aan de achterzijde om het wippen even tegen te gaan.

 

De stoel biedt daarnaast een hele goede zit, en het speelboogje maakt het compleet met drie mooie speeltjes. Wat ook erg handig is, is dat je de bekleding af kan nemen om te wassen.

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram 

Topmark jessy wipstoel beige inclusief speelboog.jpg
8. Topmark Jessy

9. Baninni Relax

 

Als je op zoek bent naar een voordelig wipstoeltje, dan is het Relax wippertje van Baninni een mooie optie. Het is een eenvoudig en veilig stoeltje, zelfs helemaal compleet met leuke speelboog.

Je kan de rugleuning en de voetensteun verstellen. De bekleding met deze witte sterren is prima zacht en de 3-punts veiligheidsgordel zorgt samen met de anti-slip voor een goede bevestiging. Met de handige hengsels kan je het wipstoeltje met de baby erin makkelijk verplaatsen.

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Baninni Blue star relax wipstoel + speelboog blauw met witte sterren-min.JPG

7. Little Dutch


 

Een schattig wipstoeltje van het Nederlandse Little Dutch. Het is een relatief basic wipstoeltje, qua functies vergelijkbaar aan de drie hiervoor. Maar bij Little Dutch is duidelijk een stuk meer aandacht gegaan naar het design, de kwaliteit en de super lieve speelboog.

 

Het is een vernieuwd model, nu is de stof van heerlijk zachte teddy. Ook de speelboog is hier mee bekleed en ook de knuffeltjes zijn in dezelfde stijl. Met deze knuffeldiertjes hebben kindjes heel veel plezier.

Het wipstoeltje is veilig en comfortabel. Zo heeft het een extra inleg voor de kleinste baby's. De rugleuning en voetensteun zijn verstelbaar en je kan de bekleding afnemen en met de hand wassen. Let dus op, gooi het niet in de wasmachine!

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Little Dutch wipstoeltje beige teddy stof met speelboog.jpg
7. Little Dutch

6. Chicco Hoopla


 

De Chicco Hoopla is een super wipstoeltje compleet met leuke speelboog. Het leuke is dat je hem extra lang kan gebruiken: eerst als wipstoeltje (tot 9 kg) en daarna als comfortabele ligstoel (tot 18 kg). 

Het wipstoeltje heeft zowel een vaste stand als een wipstand. Daarnaast kan je de rugleuning super gemakkelijk in 4 standen verstellen. Met de handige draagriemen til je het stoeltje zo op, en de 3-punts veiligheidsgordel zorgt voor een veilige plek.

Maximaal gewicht baby: 9 kg wipstoel, 18 kg ligstoel

Chicco Wipstoel Ligstoel Hoopla Moon Gr
6. Chicco Hoopla
5. Bloom Coco

5. Bloom Coco

Het Nederlandse Bloom - opgericht door vier vaders - herken je meteen aan de kuipvormige zitjes. De Coco wipstoel van Bloom ziet er zo ontzettend comfortabel uit dat je zou willen dat ze er ook een in een maatje groter hadden.

 

Het comfortabele liggende zitje van biologisch katoen heeft een 3-puntsveiligheidsgordel. De stoel zelf is gemaakt van duurzaam berkenhout. Het grootste nadeel hiervan is dat het wipstoeltje niet inklapbaar is.

 

De speciale vormgeving zorgt voor een zachte, zelf schommelende beweging. Op een gegeven moment gaat je kindje doorkrijgen dat hij, door op en neergaande bewegingen, zelf een extra schommel kan veroorzaken. Dit levert dan soms ook hilarische beelden op waarbij een kindje met veel energie helemaal uit zijn stekker gaat.

Moeder bij baby in Bloom Coco wipstoel blank hout.JPG

4. Maxi-Cosi Kori 


 

De Maxi-Cosi Kori is echt een super kwalitatieve wipstoel die erg makkelijk in gebruik is. Zo kan je hem met één hand verstellen, en heeft hij een easy-in gordel waardoor je je baby zo in het stoeltje plaatst. Qua model is de Kori sterk vergelijkbaar aan de duurdere Babybjörn. Inmiddels is dit de tweede, vernieuwde versie, nu met een speelboog en iets andere kleuren.

Verder heeft de Kori een heerlijke zitverkleiner om te zorgen voor een goede zit bij pasgeboren baby's. Het stoeltje is compact in te klappen en gemakkelijk te dragen. Hij heeft twee standen, eentje om lekker te relaxen en een ander om lekker te schommelen.

Zoals je van Maxi-Cosi gewend bent zijn de gebruikte materialen kwalitatief en is de constructie super duurzaam. Compleet met een mooi design is dit een hele goede wipstoel met een prima prijs - kwaliteit verhouding!

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Maxi-cosi Kori wippertje met speelboog.jpg
4. Maxi-Cosi Kori 

3. Stokke Steps wipstoel

 

De Stokke Steps is een slim ontworpen wipstoeltje met de kwaliteit die je van het Noorse Stokke kan verwachten. Het bouncer wipstoeltje is zo ontworpen dat je hem los kan gebruiken maar ook in combinatie met de Steps kinderstoel.

Het is een extra comfortabel wippertje met veel padding en een extra steunkussentje, zeker vergeleken met de Babybjörn. Wel vinden we de Steps iets minder prettig in het dagelijks gebruik. Hij is relatief zwaar, en de - erg veilige - riempjes zijn net even wat meer werk om vast te maken.

Toch is het een een bijzonder slim ontworpen wipstoeltje, die je ook plat kan inklappen. Zeker in combinatie met de Stokke Steps kinderstoel kan dit een heel leuk wippertje zijn.

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Stokke steps wipstoel grijs.JPG
3. Stokke Steps wipstoel

2. Nuna Leaf grow

De Nuna Leaf Grow wipstoel is echt een klasse apart. Eigenlijk verdient deze ook een eerste plek, maar omdat hij niet wipt maar schommelt staat de Leaf op de tweede positie. Het is een super gaaf "wipstoeltje" of eigenlijk eerder een schommelstoetje, met een uniek design en unieke beweging.

Het bijzondere is dat je de Nuna Leaf kan laten schommelen door één tikje te geven. De speciale techniek van het schommelstoeltje zorgt voor een langdurige super vreedzame schommelende beweging. Het bijkomende voordeel is dat deze geen geluid maakt zoals bij een elektrisch wipstoeltje. Heerlijk ontspannen dus voor de baby!

Daarnaast is de Leaf gemaakt van top materialen en 100% organisch katoen. En wist je dat hij zelfs een gewicht aan kan van 60 kg?! Je kan het wipstoeltje dus met je kindje mee laten groeien tot een peuter, of 3 jaar. Zo kan je peuter er zelfs nog heerlijk in zitten, spelen en schommelen. Het is een dure aankoop, maar je hebt er wel lang plezier van!

Maximaal gewicht baby: 60 kilogram

Nuna Leaf Wipstoel - Grijs.jpg
2. Nuna Leaf

1. BabyBjörn Bliss

 

 

De BabyBjörn Bliss is wat ons betreft het beste wipstoeltje dat je op dit moment kan kopen. Hij is dan ook niet voor niets super populair! Dit komt mede doordat het een super makkelijk wippertje is. Dit maakt hem heel handig in het dagelijkse gebruik, en vormt het echt een geweldig hulpmiddel dat jou vaak uit de brand kan helpen in allerlei situaties.

Het unieke design zorgt voor een constant stabiele plaatsing op de ondergrond, waarbij de gehele rugleuning voor de wipbeweging zorgt. Als je baby het wippen eenmaal onder de knie heeft kan dit zelfs voor vrij heftige - gewoon veilige - avonturen zorgen. Geweldig om je kindje zich zo te zien ontwikkelen!

De lichtgewicht vormgeving maakt hem ultra-inklapbaar en gemakkelijk mee te nemen of op te bergen. De zitting is daarnaast super comfortabel en erg ergonomisch. En het leuke is ook dat je het wipstoeltje extra lang kan gebruiken - tot wel 13 kg. Het enige nadeel van is de prijs: het babybjorn wippertje is niet goedkoop. Maar, heb je het budget: dan is het wat ons betreft een no-brainer.

Maximaal gewicht baby: 13 kilogram

BABYBJÖRN Wipstoel Bliss - Marineblauw M
1. BabyBjörn Bliss
bottom of page