top of page

Advies voor het beste meegroeibed

Sebra - Kili ledikant en juniorbedje - donker grijs meegroeibed.jpg

Een meegroeibed, ook wel een doorgroeiledikant genoemd, groeit mee met het kindje. Hierdoor biedt het een slaapplek vanaf de geboorte tot 6 jaar. Zo hoef je al die tijd maar één bedje te kopen, handig! Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, maar - zoals wel vaker bij 3-in-1 oplossingen - ook een aantal nadelen. Wij leggen het je graag uit. Wil je weten welke meegroeibedje jij het beste kan kopen? Bekijk dan onze meegroeibed top 10 van dit moment! 


 

De verschillende typen bedden op een rijtje

 

Het kan af en toe best wel wat verwarrend worden, om de verschillende soorten kinderbedjes van elkaar te onderscheiden. Dit is een handig overzicht:

 

 • Wieg of co-sleeper

  • 0-6 maanden

  • 40 x 90 centimeter

 • Ledikant

  • 6-24 maanden

  • 60 x 120 centimeter

 • Peuterbed

  • 2-6/7 jaar

  • 70 x 140 centimeter

 • Meegroeibed (doorgroeiledikant)

  • 0 maanden - 6 jaar

  • 70 x 140-170 centimeter

 • Kinderbed (tienerbed, juniorbed)

  • 6 - 18 jaar

  • 90 x 200 centimeter


 

Wanneer en hoe gebruik je een meegroeibedje?

 

Je kan het gebruik van een meegroeibedje eenvoudig indelen in 3 fases:

 

0 - 6 / 9 maanden: gebruik een meegroeibedje als wieg

 

In de eerste levensfase van een baby kan je een meegroeibedje al gebruiken als wieg. Je plaatst dan de bodem van het bedje in de hoogste stand. HIerdoor hoef je als ouder niet ver voorover te buigen, zodat je je rug niet veel hoeft te belasten. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook goed zicht hebt op je kindje.


 

6 - 24 maanden: gebruik een meegroeibedje als ledikant

 

Wanneer je kindje ouder wordt en groeit, wordt het tijd om de bodem van het meegroeibedje te gaan verlagen. Zo zorg je voor een veilige slaapplek, ook wanneer het kindje al recht op kan gaan zitten of zelfs al kan staan.

2 - 6 jaar: gebruik een meegroeibedje als peuterbedje

 

Na ongeveer twee jaar wordt het tijd om het meegroeibedje om te bouwen van een ledikantje naar een peuterbedje. Meestal doe je dit door de bodem op de laagste positie in te stellen en de lange zijkanten van het ledikantje te verwijderen. Bij sommige ledikanten kan je ook korte zijdes minder hoog maken, waardoor het er nog meer uit ziet als een echt peuterbedje.

 

Sommige meegroeibedjes, zoals de Sebra Kili, kan je in de lengte uitschuiven. Hierdoor heb je eerst een bedje met de afmetingen van een normale ledikant, en later een groter bedje met de afmetingen van een peuterbedje.


 

Voordelen van een meegroeibedje

 

De aanschaf van een doorgroeibedje heeft een aantal voordelen:

 

 • Goedkoper

 • Duurzamer

 • Minder gedoe

 • Vertrouwd

 

Het belangrijkste argmument voor een meegroeibedje wat vaak gehoord wordt, is dat het goedkoper is. Je hoeft maar één keer een bedje aan te schaffen, en je bent voor minsten 6 jaar klaar.

 

Maar daarbij zorgt dit er ook voor dat je op een duurzame manier bezig bent! Je gebruikt één bedje voor een lange periode, waar andere 3 bedjes voor gebruiken. 

 

Daarbij is het natuurlijk ook minder gedoe. Je hoeft niet weer een bedje te kopen, te sjouwen, in elkaar te zetten en je andere bedje weer te verkopen of op te bergen.

 

Ten slotte zorgt het ook voor een vertrouwd gevoel voor het kindje, waar hij of zij al die jaren veilig in kan slapen.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina advies voor de aankoop van een meegroeibedje. Veel plezier!

Nadelen van een meegroeibedje

 

Je raadt het al, al dit moois komt natuurlijk ook met nadelen. Dit zijn de belangrijkste nadelen van een meegroeibedje op een rijtje:

 

 • Te ruime slaapplek als wieg

 • Te ruime slaapplek als ledikant

 • Speciale bedjes zijn leuk en schattig

 • Ombouwen is ook gedoe

 

Voor alle meegroeibedje geldt dat het bedje in de wiegfase en voor het grootste deel van de ledikant fase eigenlijk te groot is. Een wieg en een ledikantje zijn van een perfect formaat voor die bepaalde levensfase van een baby. Hiermee zorgen ze voor een knusse en daarme prettige slaapplek voor het kindje. Het instoppen van de baby is hiermee ook lastiger in een meegroeibedje. 

 

Vooral om deze reden kiezen veel ouders toch voor een aparte wieg, ledikant en peuterbedje. Daarnaast is zo’n klein wiegje natuurlijk ook super schattig, en het ombouwen van een peuter bed gaat natuurlijk ook niet vanzelf.


Overigens is het Sebra Kili meegroeibedje op dit punt super, want deze kan je in de lengte uitgschuiven. Zo zorgt je voor een knussere slaapplek in de wieg- en ledikant fase.

 


 

Verschillende typen meegroeibedjes

 

Je kan doorgroeiledikantjes indelen in drie verschillende soorten:

 

 • 3-in-1 meegroeibed met vast formaat bodem

 • 3-in-1 meegroeibed met uitschuifbare bodem 

 • 5-in-1 combi meegroeibedjes

 

Het grootste verschil zit hem in de uitschuifbaarheid van de bodem in de lengte. Vrijwel alle meegroeibedjes hebben een vast formaat, maar sommigen - zoals de Sebra Kili of het meegroeibedje van de IKEA - hebben een uitschuifbare bodem. Zo zorg je voor een knussere slaapplek in de ledikant fase.

 

Ten slotte heb je ook nog 5-in-1 combi meegroeibedjes, die niet alleen een wieg, ledikant en peuterbed zijn maar vaak ook nog een commode en kinderbed.

Wij hebben weer veel onderzoek gedaan naar de leukste doorgroeibedjes van dit moment. We presenteren dan ook met trots hieronder onze meegroeibed top 10. Bekijk de handige informatie per doorgroeiledikantje en vind snel jouw favoriet!

Via de links bij de producten kan je de meegroeibedjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

10. Quilola Slaap Lekker

Dit schattige meegroeibedje van Quilolo is voorzien van de ingegraveerde tekst 'slaap lekker...' Het bedje is 4-in-1 functioneel, wat wil zeggen dat je hem naast wieg, ledikant en peuterbedje ook nog kan gebruiken als sofabedje. 

Uit de recensies blijkt dat het een stevig bedje is van goede solide kwaliteit, en dat het ombouwen van het bedje erg gemakkelijk gaat. En dat voor een vriendelijk prijsje.

Het leuke aan dit bedje is dat je de korte zijkanten ook echt kan verlagen, zodat het verschil tussen het bedje als ledikant en als peuterbed erg groot is. Als het bedje eenmaal is omgebouwd tot peuterbedje herken je hem niet terug als meegroeibedje!

Afmeting: 70x140 centimeter

Meegroeibed slaap lekker wit.JPG

4. Snuzkot Skandi

De top 4 bestaat uit meegroeibedjes waarbij je het bedje ook echt kan verlengen. Dit maakt ze een stuk bijzonderder dan bijvoorbeeld een ledikant die je tot een bedbankje maakt met dezelfde afmetingen. Dit betekent ook meteen dat ze een stuk kostbaarder zijn.

Zo is de Snuzkot Skandi van Snüz een bijzonder meegroeibed dat in ons land nog niet zo bekend is. Je kent het merk misschien van de Snuzpod co-sleeper. Je kan de Snuzkot eerst gebruiken als ledikant met een in drie hoogtes verstelbare bodem. Wanneer jouw kindje hier te groot voor is, bouw je het bedje redelijk gemakkelijk om tot een groter peuterbedje. En, zelfs dit bedje kan je weer verlengen tot een juniorbed. 

Zo kan je dit meegroeibedje vanaf de geboorte tot wel 10 jaar gebruiken. Let er wel op dat je het matras en de uitbreidingsset er apart moet bijbestellen. Gebruikers vinden het een mooi en handig bedje van goede kwaliteit dat makkelijk in elkaar te zetten is, al kan de afwerking (zoals schroefgaten) volgens sommige kritische gebruikers wat beter.

 

Afmetingen: 72 x 133 tot 175 centimeter

Snuzkot Skandi meegroeibed wit in babykamer met speelgoed giraffe.jpg

9. HiBaby Marylou

Marylou, het doorgroeiledikantje van HiBaby, heeft een mooi design en is een uitstekend meegroeibedje. Je kan de bodem van het ledikantje eenvoudig in drie verschillende hoogtes plaatsen. En wanneer je het bedje wilt ombouwen tot peuterbedje, dan schijnt dat ook vrij eenvoudig te zijn.

Het leuke van dit Marylou bedje van HiBaby is dat het er zowel als ledikantje en als peuterbedje super schattig en mooi uitziet. Je krijgt in beide gevallen echt een volwaardige ledikant en een volwaardig peuterbedje.

Afmetingen: 70x140 centimeter

HiBaby Marylou meegroeibed 70x140 cm wit.jpg

2. Leander Classic

 

De Leander Classic is een stijlvol meegroeibedje die je op 5 manieren kan gebruiken. Zo kan je de Lander gebruiken vanaf de geboorte tot een peuterbedje. Met maximaal 150 centimeter blijft het dus wat kleiner dan de Sleepi en wordt het geen juniorbed.

Je hoeft bij de Leander geen aparte uitbreidingskits te kopen, wel moet je het matrasje los aanschaffen. Het ombouwen gaat redelijk eenvoudig en de kwaliteit van het bedje is uitstekend. Maar dat mag je ook wel verwachten bij een meegroeibedje van dit hoge bedrag. Zo is de Classic gemaakt van massief Berkenhout, en kan je het kopen in verschillende kleuren.

De reviews van dit meegroeibedje zijn vrijwel uitsluitend positief. Net als de Stokke en de Sebra is een een kostbare aanschaf, maar wel eentje die zijn geld waard is. Het bedje is super mooi afgewerkt, erg stevig en ook gebruiksvriendelijk. Sommigen vinden de bedbodem wel een minpunt, waarbij men zich afvraagt of dit wel het meest comfortabel is. Volgens ons is dit geen probleem, je ziet het zo bij alle meegroeibedjes.

Afmetingen: 70 x 120 - 150 centimeter

Leander Classic meegroeibed wit in leuke kinderkamer.JPG

8. Trend Plus Lorelli 5-in-1

De Lorelli van Trend Plus is het eerste multifunctionele meegroeibedje dat we in deze top 10 tegenkomen, net als de Cabino Combi. Laat je niet meteen afschrikken door de misschien niet zo mooie kleurensamenstelling, want het bedje is ook in het geheel wit verkrijgbaar.

Het gave van de Lorelli is dat je het op super veel manieren kan gebruiken terwijl het in de basis slechts iets meer ruimte inneemt dan een ledikantje. Je moet echt even rustig ervoor gaan zitten om te begrijpen hoe het in elkaar zit.

Zo zie je op de grote foto de Lorelli als wieg/ledikantje en een commode met verschoonplankje. De ledikant kan je nu gebruiken met een schommelfunctie, en de kleine commode kan je later gebruiken als nachtkastje - te gek!

En het wordt nog leuker. Als je de ledikant en commode weghaalt, dan blijft er een heerlijk ruim peuterbedje over. Zet het nachtkastje ernaast en het is helemaal compleet. Wat doe je nu met het ledikantje? Die kan je op zijn zij zetten nadat je één zijkant hebt verwijdert. Zo kan je het gebruiken als bureautje - slim!

Afmeting ledikant: 112x63 centimeter

Afmeting peuterbedje: 162 x 63 centimeter

Trend Plus Lorelli combi ledikant 5 in 1 met schommel functie Babykamer white.jpg

3. Stokke Sleepi Bed

Stokke Sleepi is een ontzettend slim bedacht concept. Het bedje groeit namelijk op een duurzame manier met jouw kindje mee vanaf de geboorte tot 10 jaar. Je hebt de keuze uit de Stokke Sleepi Mini en de Stokke Sleepi bed.

 

Wat is het verschil tussen de Stokke Sleepi mini en bed? De mini koop je op het moment dat je met dit concept wil beginnen vanaf de geboorte waarbij je start met de wieg. Als je later met de Sleepi wilt beginnen, dan koop je de Bed versie en start je met een ledikant.

De Sleepi is gemaakt van duurzaam massief beukenhout en is echt van goede kwaliteit. Dat moet ook wel, want jouw kindje gaat er misschien wel tien jaar lang in slapen. Dit zorgt voor een heerlijk vertrouwd gevoel, met de karakteristieke ovale vorm en een fris Scandinavisch design.

Een nadeel is wel dat je voor elke overgang een aparte uitbreidingsset moet kopen. Hierdoor is hij van een zelfde prijsklasse als de Leander Classic en de Sebra Kili. De ervaringen van gebruikers zijn wel vrijwel uitsluitend positief. De aanschaf is kostbaar maar je hebt er een hele lange tijd plezier van. 

 

Afmetingen: 74 x 127 - 172 centimeter

Kinderen spelen op Skokke Sleepi bed naturel meegroeibed.jpg

6. Bopita Thijn

Bopita is net als Cabino zo'n leuk Nederlands kindermeubel merk. Dit meegroeibedje uit de Thijn serie is eigenlijk heel erg vergelijkbaar aan hun Emma bedje, maar heeft net even een wat stoerder, robuuster design. 

Het bedje zit stevig in elkaar en is redelijk gemakkelijk in elkaar te zetten. Je kan de bodem in drie verschillende hoogtes instellen. Wanneer je de laagste bodem hebt bereikt kan je één van de zijkant met spijlen verwijderen. Zo hou je een leuk bedbankje over waar jouw kleintje zelfstandig in en uit kan klimmen.

En als je de stijl mooi vindt, waarom kijk je dan ook niet eens naar de bijpassende kasten, commodes en wandrekken uit dezelfde serie? Dat is het leuke van Bopita: van iedere stijl zijn allerlei versschillende meubels te vinden.

Afmetingen: 70x140 centimeter

Bopita Thijn meegroeibedje wit.jpg

7. Childhome Romantic

Het Nederlandse Childhome kan natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Zij maken naast meubels nog bijna alles wat je maar kan bedenken qua baby- en kinderproducten, zoals beddengoed, speelgoed, autostoeltjes en traphekjes.  

Dit super schattige meegroeibedje, Romantic, ziet er geweldig uit. Het stijlvolle, klassieke design staat prachtig in de mooiste baby- en kinderkamertjes. 

Je kan de bodem in drie verschillende hoogtes instellen. Als je de bodem hebt bereikt kan je overgaan tot het gebruik als peuterbedje. Je kan er ook voor kiezen om één zijde spijlen te laten staan, zodat je een lekker knus sofabedje krijgt.

Afmetingen: 70x140 centimeter

Childhome - Romantic White - Meegroei bed ledikant - 70x140 cm - Wit.jpg

5. Cabino Combi Arizona

De Cabino Combi Arizona is - net als de Trend Plus - een bijzonder multifunctioneel meegroeibedje. Het is namelijk een ledikant, commode, kledingkastje én kinderbed in één! Het is een super handige oplossing als je op een duurzame manier een aankoop wilt doen, en je in de babykamer nog maar weinig ruimte hebt.

Doordat het ledikantje en het kinderbedje modulair zijn, hebben ze ieder beter passende afmetingen dan wanneer je ze combineert. Zo is het ledikantje wat kleiner, en het kinderbedje zelfs een stuk groter. Het is dan ook echt een kinderbedje, en geen peuterbedje.

Als je eenmaal het kinderbedje gebruikt, kan je de commode en de kledingkast los van elkaar ergens plaatsen. Het nadeel van dit geheel is wel dat als je het bedje wilt gebruiken zoals op de foto, je hem alleen met de korte zijde tegen de muur kan zetten, of geheel los. Anders komen de kasten tegen de zijkant. Maar, die kan je dus wel los van het bedje plaatsen om dit op te lossen.

Afmeting ledikant: 60x120 centimeter

Afmeting kinderbed: 80x200 centimer

Cabino Meegroei Combi Ledikant Arizona wit.jpg

1. Sebra Kili

Er is er maar één de kampioen van de meegroeibedjes, en dat is wat ons betreft het Sebra Kili meegroeibedje. Sebra is een Deens merk dat geweldige baby- en kinderproducten maakt. Alles is vormgeven in ontzettend mooie Scandinavische designs. En, hun producten zijn van ontzettend goede kwaliteit.

De Kili is dan ook echt een eyecatcher. Als een echt meegroeibedje gebruik je de Kili in 3 fasen vanaf de geboorte tot aan een peuter. Eerst als wiegje met de bodem geheel omhoog. In fase 2 plaats je de bodem telkens wat lager, en gebruik je het echt als een ledikantje. Wanneer je de bodem hebt bereikt is het tijd voor fase 3. Hierbij schuif je het bedje in de lengte uit elkaar, en krijg je een groter peuterbedje. De zijkanten haal je er hierbij af, en je kindje heeft opeens een totaal ander bedje.

Het bedje  wel met een stevig prijskaartje komt, vergelijkbaar aan de Leander. Maar je koopt niet alleen iets dat er geweldig uit ziet en perfect werkt, door de kwalitatieve bouw gaat dit bedje ook met gemak generaties mee. De Kili is gemaakt van duurzaam FSC berkenhout. Daarbij is het bedje erg gebruiksvriendelijk; zo kan je het bijvoorbeeld letterlijk uitschuiven om hem te verlengen.

Afmetingen: 70 x 110 - 150 centimeter

sebra kili meegroeibed dark grey uitgeklapt peuterbed.jpg
De verschillende typen bedden op een rijtje
Wanneer en hoe gebruik je een meegroeibedje?
Voordelen van een meegroeibedje
Top 10
10. Quilola Slaap Lekker
4. Snuzkot Skandi
9. HiBaby Marylou
2. Leander Classic
8. Trend Plus Lorelli 5-in-1
3. Stokke Sleepi Bed
7. Childhome Romantic
6. Bopita Thijn
5. Cabino Combi Arizona
1. Sebra Kili
Nadelen van een meegroeibedje
Verschillende typen meegroeibedjes
Kleuter leest in sebra kili meegroeibed in mooie kinderkamer.jpg
bottom of page