Meegroeibed: van baby tot peuter slapen in één bed!

Een meegroeibed, ook wel een doorgroeiledikant genoemd, groeit mee met het kindje. Hierdoor biedt het een slaapplek vanaf de geboorte tot 6 jaar. Zo hoef je al die tijd maar één bedje te kopen, handig! Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, maar - zoals wel vaker bij 3-in-1 oplossingen - ook een aantal nadelen. Wij leggen het je graag uit. Wil je weten welke meegroeibedje jij het beste kan kopen? Bekijk dan onze meegroeibed top 10 van 2021! 


 

De verschillende typen bedden op een rijtje

 

Het kan af en toe best wel wat verwarrend worden, om de verschillende soorten kinderbedjes van elkaar te onderscheiden. Dit is een handig overzicht:

 

 • Wieg of co-sleeper

  • 0-6 maanden

  • 40 x 90 centimeter

 • Ledikant

  • 6-24 maanden

  • 60 x 120 centimeter

 • Peuterbed

  • 2-6/7 jaar

  • 70 x 140 centimeter

 • Meegroeibed (doorgroeiledikant)

  • 0 maanden - 6 jaar

  • 70 x 140 centimeter

 • Kinderbed (tienerbed, juniorbed)

  • 6 - 18 jaar

  • 90 x 200 centimeter


 

Wanneer en hoe gebruik je een meegroeibedje?

 

Je kan het gebruik van een meegroeibedje eenvoudig indelen in 3 fases:

 

0 - 6 / 9 maanden: gebruik een meegroeibedje als wieg

 

In de eerste levensfase van een baby kan je een meegroeibedje al gebruiken als wieg. Je plaatst dan de bodem van het bedje in de hoogste stand. HIerdoor hoef je als ouder niet ver voorover te buigen, zodat je je rug niet veel hoeft te belasten. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook goed zicht hebt op je kindje.


 

6 - 24 maanden: gebruik een meegroeibedje als ledikant

 

Wanneer je kindje ouder wordt en groeit, wordt het tijd om de bodem van het meegroeibedje te gaan verlagen. Zo zorg je voor een veilige slaapplek, ook wanneer het kindje al recht op kan gaan zitten of zelfs al kan staan.

2 - 6 jaar: gebruik een meegroeibedje als peuterbedje

 

Na ongeveer twee jaar wordt het tijd om het meegroeibedje om te bouwen van een ledikantje naar een peuterbedje. Meestal doe je dit door de bodem op de laagste positie in te stellen en de lange zijkanten van het ledikantje te verwijderen. Bij sommige ledikanten kan je ook korte zijdes minder hoog maken, waardoor het er nog meer uit ziet als een echt peuterbedje.

 

Sommige meegroeibedjes, zoals de Sebra Kili, kan je in de lengte uitschuiven. Hierdoor heb je eerst een bedje met de afmetingen van een normale ledikant, en later een groter bedje met de afmetingen van een peuterbedje.


 

Voordelen van een meegroeibedje

 

De aanschaf van een doorgroeibedje heeft een aantal voordelen:

 

 • Goedkoper

 • Duurzamer

 • Minder gedoe

 • Vertrouwd

 

Het belangrijkste argmument voor een meegroeibedje wat vaak gehoord wordt, is dat het goedkoper is. Je hoeft maar één keer een bedje aan te schaffen, en je bent voor minsten 6 jaar klaar.

 

Maar daarbij zorgt dit er ook voor dat je op een duurzame manier bezig bent! Je gebruikt één bedje voor een lange periode, waar andere 3 bedjes voor gebruiken. 

 

Daarbij is het natuurlijk ook minder gedoe. Je hoeft niet weer een bedje te kopen, te sjouwen, in elkaar te zetten en je andere bedje weer te verkopen of op te bergen.

 

Ten slotte zorgt het ook voor een vertrouwd gevoel voor het kindje, waar hij of zij al die jaren veilig in kan slapen.


Nadelen van een meegroeibedje

 

Je raadt het al, al dit moois komt natuurlijk ook met nadelen. Dit zijn de belangrijkste nadelen van een meegroeibedje op een rijtje:

 

 • Te ruime slaapplek als wieg

 • Te ruime slaapplek als ledikant

 • Speciale bedjes zijn leuk en schattig

 • Ombouwen is ook gedoe

 

Voor alle meegroeibedje geldt dat het bedje in de wiegfase en voor het grootste deel van de ledikant fase eigenlijk te groot is. Een wieg en een ledikantje zijn van een perfect formaat voor die bepaalde levensfase van een baby. Hiermee zorgen ze voor een knusse en daarme prettige slaapplek voor het kindje. Het instoppen van de baby is hiermee ook lastiger in een meegroeibedje. 

 

Vooral om deze reden kiezen veel ouders toch voor een aparte wieg, ledikant en peuterbedje. Daarnaast is zo’n klein wiegje natuurlijk ook super schattig, en het ombouwen van een peuter bed gaat natuurlijk ook niet vanzelf.


Overigens is het Sebra Kili meegroeibedje op dit punt super, want deze kan je in de lengte uitgeschoven. Zo zorgt je voor een knussere slaapplek in de wieg- en ledikant fase.


 

Verschillende typen meegroeibedjes

 

Je kan doorgroeiledikantjes indelen in drie verschillende soorten:

 

 • 3-in-1 meegroeibed met vast formaat bodem

 • 3-in-1 meegroeibed met uitschuifbare bodem 

 • 5-in-1 combi meegroeibedjes

 

Het grootste verschil zit hem in de uitschuifbaarheid van de bodem in de lengte. Vrijwel alle meegroeibedjes hebben een vast formaat, maar sommigen - zoals de Sebra Kili of het meegroeibedje van de IKEA - hebben een uitschuifbare bodem. Zo zorg je voor een knussere slaapplek in de ledikant fase.

 

Ten slotte heb je ook nog 5-in-1 combi meegroeibedjes, die niet alleen een wieg, ledikant en peuterbed zijn maar vaak ook nog een commode en kinderbed.

De leukste meegroeibedjes:
de top 10 van 2021

Wij hebben weer veel onderzoek gedaan naar de leukste doorgroeibedjes van dit moment. We presenteren dan ook met trots deze meegroeibed top 10 van 2021. Bekijk de handige informatie per doorgroeiledikantje en vind snel jouw favoriet!

Via de links bij de producten kan je de meegroeibedjes verder bekijken en aanschaffen bij bol.com en / of amazon.nl. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

10. Quilola Slaap Lekker

Dit schattige meegroeibedje van Quilolo is voorzien van de ingegraveerde tekst 'slaap lekker ...' Hij is 4-in-1 functioneel, wat wil zeggen dat je hem naast wieg, ledikant en peuterbedje ook nog kan gebruiken als sofabedje. 

Uit de recensies blijkt dat het een stevig bedje is van goede solide kwaliteit, en dat het ombouwen van het bedje erg gemakkelijk gaat. En dat voor een vriendelijk prijsje.

Het leuke aan dit bedje is dat je de korte zijkanten ook echt kan verlagen, zodat het verschil tussen het bedje als ledikant en als peuterbed erg groot is. Als het bedje eenmaal is omgebouwd tot peuterbedje herken je hem niet terug als meegroeibedje!

Afmeting: 70x140 centimeter

Meegroeibed slaap lekker wit.JPG

9. Pericles Sophie

Het Sophie bedjevan Pericles is een eenvoudig maar kwalitatief meegroeibedje. Qua design is er weinig speciaals aan, maar hij doet wel precies wat 'ie moet doen.

Zo kan je de bodem eenvoudig in drie verschillende hoogtes instellen. Zo ga je van 'wieg' makkelijk naar ledikant. En wanneer het tijd is voor het grote peuterbed, dan kan je de zijkanten mooi verwijderen. Zo krijg je een leuk bedje wat er echt uitziet als een normaal peuterbedje.

 

Afmetingen: 70x140 centimeter

Pericles meegroeibed Sophie Taupe 70x140cm grijs.jpg

8. HiBaby Marylou

Marylou, het doorgroeiledikantje van HiBaby,heeft een mooi design en is een uitstekend meegroeibedje. Je kan de bodem van het ledikantje eenvoudig in drie verschillende hoogtes plaatsen. En wanneer je het bedje wilt ombouwen tot peuterbedje, dan schijnt dat ook vrij eenvoudig te zijn.

Het leuke van dit Marylou bedje van HiBaby is dat hij er zowel als wieg / ledikantje en als peuterbedje super schattig en mooi uitziet. Je krijgt in beide gevallen echt een volwaardige ledikant en een volwaardig peuterbedje.

Afmetingen: 70x140 centimeter

HiBaby Marylou meegroeibed 70x140 cm wit.jpg

7. Childwood

 

Childwood zien we wel vaker terug met mooie kindermeubels in onze top 10's. Het meegroeibedje van dit merk mocht dan ook echt niet ontbreken.

Het bedje wordt vooral gekenmerkt door het fraaie design en de uitstekende bouwkwaliteit. Net als alle meegroeibedjes in deze top 10 kan je de bodem in 3 hoogtes instellen.

Als je de overstap wilt maken tot peuterbedje, dan kan je aan één lange zijde de hoge zijkant vervangen door twee kleine bedhekjes of je kan deze zijde geheel open laten.

Door de hoge zijkanten van de ledikant blijf je dus wel altijd zien dat het een meegroeibedje is. Sommige vinden dit een nadeel, maar de hoge zijkanten in combinatie met de bedhekjes zorgen wel voor een extra veilige bedje. Zeker in geval van wilde slapers kan dit handig zijn. En sommige vinden de hoge zijkanten juist weer mooi!

Afmetingen: 70x140 centimeter

Childwood meegroeibed wit.jpg

6. Trend Plus Lorelli 5-in-1

De Lorelli van Trend Plus is het eerste 5-in-1 meegroeibedje wat we in deze top tien tegenkomen. Laat je niet meteen afschrikken door de misschien niet zo mooie kleurensamenstelling, want hij is ook in het geheel wit verkrijgbaar.

Het gave van de Lorelli is dat je hem op super veel manieren kan gebruiken terwijl hij in de basis slechts iets meer ruimte inneemt dan een ledikantje. Je moet echt even rustig ervoor gaan zitten om te begrijpen hoe hij in elkaar zit.

Zo zie je op de grote foto de Lorelli als wieg/ledikantje en een commode met verschoonplankje. De ledikant kan je nu gebruiken met een schommelfunctie, en de kleine commode kan je later gebruiken als nachtkastje - te gek!

En het wordt nog leuker. Als je de ledikant en commode weghaalt, dan blijft er een heerlijk ruim peuterbedje over. Zet het nachtkastje ernaast en hij is helemaal compleet. Wat doe je nu met het ledikantje? Die kan je op zijn zij zetten nadat je één zijkant hebt verwijdert. Zo kan je hem gebruiken als bureautje - slim!

Afmeting ledikant: 112x63 centimeter

Afmeting peuterbedje: 162 x 63 centimeter

Trend Plus Lorelli combi ledikant 5 in 1 met schommel functie Babykamer white.jpg

5. Bopita Emma

De producten van Bopita - het Nederlandse merk van baby- en kindermeubels - vind je terug in al onze top 10 over meubels. Waarom? Omdat ze super kwalitatief zijn, met te gekke designs tegen zeer redelijke prijzen!

Zo ook dit meegroeibedje, Emma. Je kan de bodem van dit doorgroeibedje in de ledikant fase in verschillende hoogtes verstellen. Wanneer je eenmaal de bodem bereikt hebt, kan je één zijkant verwijderen. Hierdoor verandert het in een sofabedje waar je kindje zelfstandig in- en uit kan kleuteren. 

De Emma is verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals de Retro en de Job. En je kan ze allemaal helemaal cmpleet maken met de bijpassende commodes, boekenkasten en kledingkasten!

Afmetingen: 70x140 centimeter

Bopita Emma bedbank 70x140 - Wit Grijs meegroeibed.jpg

4. Bopita Thijn

En van zo'n leuk merk, kijk je natuurlijk niet op als je hem meteen nog een keer tegen komt in deze top 10. Dit meegroeibedje uit de Thijn serie is eigenlijk heel erg vergelijkbaar aan de Emma, maar heeft net even een wat stoerder, robuuster design. 

Welke je mooier vindt, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Met beide opties haal je sowieso een super mooi doorgroeiledikantje in huis!

En als je de stijl mooi vindt, waarom kijk je dan ook niet eens naar de bijpassende kasten, commodes en wandrekken uit dezelfde serie?

Afmetingen: 70x140 centimeter

Bopita Thijn meegroeibedje wit.jpg

3. Childhome Romantic

Het Nederlandse Childhome kan, en mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht. Zij maken naast meubels nog bijna alles wat je maar kan bedenken qua baby- en kinderproducten, zoals beddengoed, speelgoed, autostoeltjes en traphekjes.  

Dit super schattige meegroeibedje, Romantic, ziet er geweldig uit. Het stijlvolle, klassieke design staat prachtig in de mooiste baby- en kinderkamertjes. 

Je kan de bodem in drie verschillende hoogtes instellen. Als je de bodem hebt bereikt kan je overgaan tot het gebruik als peuterbedje. Je kan er ook voor kiezen om één zijde spijlen te laten staan, zodat je een lekker knus sofabedje krijgt.

Afmetingen: 70x140 centimeter

Childhome - Romantic White - Meegroei bed ledikant - 70x140 cm - Wit.jpg

2. Cabino Combi Arizona

De Cabino Combi Arizona is een bijzonder 4-in-1 meegroeibedje. Het is namelijk een wieg / ledikant, commode, kledingkastje én kinderbed in één! Het is een super handige oplossing als je op een duurzame manier een aankoop wilt doen, en je in de babykamer nog maar weinig ruimte hebt.

Doordat het ledikantje en het kinderbedje modulair zijn, hebben ze ieder beter passende afmetingen. Zo is het ledikantje wat kleiner, en het kinderbedje zelfs een stuk groter. Het is dan ook echt een kinderbedje, en geen peuterbedje.

Als je eenmaal het kinderbedje gebruikt, kan je de commode en de kledingkast los van elkaar ergens plaatsen.

Afmeting ledikant: 60x120 centimeter

Afmeting kinderbed: 80x200 centimer

Cabino Meegroei Combi Ledikant Arizona wit.jpg

1. Sebra Kili

Er is er maar één de absolute onbetwiste kampioen van de meegroeibedjes, en dat is natuurlijk de Sebra Kili. Sebra is een Deens merk wat geweldige baby- en kinderproducten maakt. Alles is vormgeven in ontzettend mooie Scandinavische designs. En, hun producten zijn van ontzettend goede kwaliteit.

De Kili is dan ook echt een eyecatcher. Als een echt meegroeibedje gebruik je de Kili in 3 fasen. Eerst als wiegje, weliswaar in het ledikantje, maar met de bodem geheel omhoog. In fase 2 plaats je de bodem telkens wat lager, en gebruik je hem echt als een ledikantje. Wanneer je de bodem hebt bereikt is het tijd voor fase 3. Hierbij schuif je het bedje in de lengte uit elkaar, en krijg je een groter peuterbedje. De zijkanten haal je er af, en je kindje heeft opeens een totaal ander bedje.

Doordat de bodem van de Kili op zo'n unieke wijze in de lengte uitschuift, heb je voor fase 1&2 en fase 3 een beter passend formaat bedje. Eén van de (weinige) nadelen van een meegroeibedje los je hiermee op een geweldige manier op!

Het zal je niet verbazen dat zulke klasse wel met een stevig prijskaartje komt. Maar je koopt niet alleen iets wat er geweldig uit ziet en perfect werkt, door de kwalitatieve bouw gaat dit bedje ook met gemak generaties mee!

Afmetingen ledikant: 70x110 centimeter

Afmetingen peuterbedje: 70x150 centimeter

sebra kili meegroeibed dark grey uitgeklapt peuterbed.jpg