top of page

Advies voor een babyproof en kindveilig huis

Onschuldige baby klimt gevaarlijk op de trap.jpg

Wanneer een baby uit de box groeit en in je huis begint rond te schuiven/kruipen/lopen is het zaak om je bewust te zijn van mogelijke veiligheidsrisico's. Wij proberen jonge ouders en grootouders hierop te wijzen en geven mogelijke oplossingen. Je huis helemaal risicoloos maken voor baby's en kleine kinderen is veel gevraagd maar waar mogelijk een aantal maatregelen te treffen is natuurlijk een goed idee. Op deze pagina leer waar je op moet letten en hoe je je huis babyproof en kindveilig kan maken.


 

Voorbeelden van gevaarlijke situaties in huis

​

​

Probeer je te verplaatsen in wat je kind laag bij de grond tegen kan komen, loop met een kritische blik door je huis en inventariseer de mogelijke plekken van extra risico: 

​

  • Het stopcontact is een interessante plek voor peuterende kindervingers 

  • Aan elektrische snoeren kan getrokken worden, 

  • Tegen scherpe hoeken van tafels kun je aanlopen

  • Kastjes en tafeltjes  kunnen omvergetrokken worden 

  • Vazen en andere voorwerpen, die op kastjes en tafels staan, kunnen er van afgetrokken worden 

  • De warme oven lijkt op een tv scherm,en op het fornuis gebeuren veel spannende dingen. Zorg ervoor dat ze niet dichtbij kunnen als je aan het werk bent. In de keuken kun je je peuter wel gecontroleerden veilig laten “helpen” met een leertoren - zie onze adviespagina voor leertorens.

  • Deurtjes en laden openmaken vinden kinderen erg leuk,waar blijft zijn vinger als ze weer dichtgemaakt worden  

  • Kasten kunnen omvallen als je op een open lade gaat staan 

  • Trappen zijn er om beklommen te worden en dan…?

  • Open deuren kunnen onverwacht gesloten worden

  • Open ramen vragen om verder onderzoek, een stoeltje wordt gezocht om eens te kijken wat er allemaal buiten te zien is.

Profielfoto Frank babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

​

Frank

​

Opa met 15 (klein)kinderen, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina waardevolle informatie voor een babyproof huis. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Via de links bij de producten kan je de artikelen voor een babyproof en kindveilig huis verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Voorbeelden van gevaalijke situaties
Stroomschok gevaar

Stootborden

 

Bij een open trap kan de ruimte tussen traptreden(= optrede) zo groot zijn dat een baby er tussendoor  kan kruipen. Als je het risico te groot vindt dat een kind hier tussendoor kruipt en naar beneden kan vallen zal er helaas geklust moeten worden.

 

Ons advies: het aanbrengen van zogenaamde stootborden (rechtopstaande planken) is dan een goede oplossing bijkomende voordelen van stootborden : vuil valt niet meer naar beneden en mogelijk ontsnapt er ook minder warmte.

​

Het monteren van stootborden vraagt om een doe het zelf ervaring, misschien heb  je dat zelf of ken je er iemand die je kan helpen.

Verlaagde trapleuning

 

Je zult zien dat je kind, veel te vroeg eigenlijk, het helemaal zelf wil doen en de de trapleuning wil vasthouden in plaats van je hand. Maar die leuning zit vaak te hoog en is ook te breed voor een kinderhand. Je kunt dan overwegen om een extra trapleuning op kinderhoogte te plaatsen. Zorg ervoor dat de leuning smal genoeg is. 

 

Ons advies: Boren en schroeven heeft niet mijn voorkeur, ik ga liever voor een andere oplossing en mijn keus is gevallen op de Mippaa stair trainer. Deze  stair trainer kan aan bijna iedere trapleuning bevestigd worden. Groot voordeel: er hoeft niet geboord te worden. De basisset is goed voor een leuning van 3.5 meter. De kleur is wit misschien niet direct passend bij je interieur maar het maakt het voor het kind wel direct duidelijk dat de leuning er is. Als ze groot genoeg zijn dan kan de leuning weer makkelijk worden weggehaald.   

​

Tip: er zijn ook  leveranciers die kant en klaren en of op maat gemaakte leuningen aanbieden, v.b. kindertrapleuning.nl

Traphekjes

 

Als je niet wilt dat je kind zelf onopgemerkt de trap op of af kan kruipen dan is  een traphekje boven zeker nodig. Je Trakunt zelf het hekje makkelijk openmaken maar voor je dreumes is dat te ingewikkeld. En als je ook beneden de trap met een hekje afsluit dan ben je helemaal safe. Zo zorg je ervoor dat je kind alleen begeleid door jou de trap op en af gaat kruipen/lopen. 


Ons advies: zie onze speciale traphekjes adviespagina over de mogelijkheid om voor jouw situatie een goed  traphekje uit te zoeken.

Open zijkant trap afsluiten

​

Bij een open trap met een open zijkant is het valrisico echt aanwezig. Hou er rekening mee dat jij vaak met je kind op je arm hier op en af loopt, een misstap is zo gemaakt. 


Ons advies: de open zijkant van een trap kun je afschermen door het plaatsen van een kast of het aanbrengen van een professionele leuning/hek met voldoende spijlen. Als de open kant wel met een leuning/hek wordt afgeschermd, kijk dan of  de ruimte tussen de spijlen niet te groot is.

Valgevaar van de trap

BabyDan Hoektraphek.jpg
Mippaa stair trainer wit verlaagde trapleuning voor kind.jpg
Valgevaar

Raamvangers

 

Natuurlijk moeten ramen open kunnen om te ventileren. Gelukkig zijn er raamvangers die ervoor zorgen dat het raam nooit verder open kan dan een aantal centimeters, dus geen gevaar dat uw kind uit het raam kan klimmen.

 

Ons advies: Er zijn raamvangers met een kabeltje of met een stang. Kies voor een versie die met een sleutel afsluitbaar is of door kinderen niet gemakkelijk geopend kunnen worden. Zo zorg je ervoor dat je kind de begrenzing niet kan verwijderen. Amazon heeft het grootste assortiment. 

Valgevaar uit een raam

​

Doorvalbeveiliging

 

In het door de overheid gestelde bouwbesluit, waar nieuwe woningen en bestaande woningen aan moeten voldoen, zijn maatregelen opgenomen tegen het risico van uit het raam of door glazen ruiten vallen. Voor huizen 

die voor 1992 zijn gebouwd, waren deze regels voor doorvalveiligheid minder duidelijk. 

​

Ons advies: zorg  ervoor dat kleine kinderen niet zelfstandig het raam kunnen openmaken. Voor ruiten en ramen waar een kind doorheen zou kunnen vallen, installeer doorvalveilig glas en dat is altijd gelaagd glas. 

​

Ramen die open kunnen kan je zelf voorzien van doorvalbeveiliging in de vorm van een stang over de breedte van het raam. Dit wordt ook wel een barrièrestang genoemd. Daarnaast voor zie je ramen die open kunnen, indien nodig van een slot, dat bevordert ook de inbraakveiligheid. Er zijn veel mogelijkheden afhankelijk van het type raam dat bij je is geïnstalleerd.

Kantelgevaar van meubels​

 

Kantelstoppen

In de fase van leren staan zijn kinderen zeer inventief en zij proberen zich overal aan op te trekken, maken laden open en  gebruiken stoelen, kastjes en andere voorwerpen in de kamer die om kunnen vallen. 


Ons advies: Meubelstukken kun je  tijdelijk weghalen of zekeren tegen omvallen. Hiervoor gebruik  je kantelstoppen, en vergeet ook niet je TV te zekeren. Daar loopt je kind waarschijnlijk snel naar toe om naar het volgende naar programma te swipen.😉

Klemgevaar

 

Vingers klem tussen lade of kastdeur

Kinderen maken graag laden en deuren open. Ze gebruiken het als steuntje om te gaan staan of ze gaan op onderzoek uit wat er allemaal voor moois in ligt. Bij ons in huis zijn zo een paar favoriete kasten die een grote aantrekkingskracht hebben. De spullen die in de kasten/lades liggen zijn meestal niet geschikt voor kinderhandjes en monden. Als de lade bedoeld of onbedoeld teruggeschoven wordt, zit het kindervingertje er gemakkelijk tussen.


Ons advies: Het klemgevaar bij het terugschuiven van een lade of het sluiten van een (kast)deur is gemakkelijk te voorkomen door eenvoudige lade- en deuren sloten aan te brengen. Gelukkig bestaan er veel tijdelijke oplossingen die gemakkelijk weer te verwijderen zijn als je uit de kleine kinderen bent.

Vingers tussen de deur

 

Een deur heeft twee zijkanten en beide kunnen voor klemgevaar zorgen. De deur open en de deur binnen de zogenaamde scharnierkant. De deur op slot doen is helemaal veilig maar niet praktisch. Op de website van het Rode Kruis lees je wat je het beste kan doen als een vinger klem heeft gezeten tussen de deur. Om dit te voorkomen, kan je het volgende overwegen.

 

Deurklink vergrendeling

 

Ons advies: Deurklink vergrendeling is er voor deuren die niet op slot kunnen. Het wordt ook wel een kinderslot voor de deur genoemd. Je kind zal zeker op onderzoek uitgaan en proberen of de klink naar beneden getrokken kan worden, zeker als je op je tenen gaat staan. Ook deze stoppen zijn eenvoudig te plakken en jij kunt met een kleine handeling natuurlijk wel de kling bedienen.

Deurstoppers/dempers

 

Een deur die onverwacht dichtgetrokken wordt of dicht waait, je moet er  niet aan denken dat de vingertjes van je kind hier beklemd kunnen raken!

​

Ons advies: Gelukkig zijn er mooie oplossingen voor het risico van klemmen bij het ongewild dichtgaan van de deur. Je kan een deurstopper eenvoudig plaatsen. Bij een zwaardere deur zou je er voor kunnen kiezen om een deurdemper te installeren.

Deurstrips

​

De scharnierkant, de binnenkant van de deur is echt zo’n plek die je over het hoofd kunt zien als plek waar een kindervingertje in past. Aan de scharnierkant van de deur kunnen deurstrippen bevestigd worden. Dit wordt heel veel gebruikt bij kinderopvang  en kinderdagverblijven.

​

Ons advies: In woonhuizen zie je nog niet zo vaak dat de scharnierkant van een deur wordt afgeschermd, maar het is wat mij betreft echt een aanrader voor de ruimtes waar je kind vaak verblijft. Wanneer een kindje zijn of haar vingertje tussen deze kant van de deur krijgt, kan het echt naar aflopen. Deze vorm van beveiliging ziet er niet zo mooi uit, maar het is wat ons betreft echt wel de overweging waard voor de deuren die veel gebruikt worden zoals de keuken en woonkamerdeur

Stootgevaar

​

Je stoten aan scherpe hoeken en randen van tafels. Dit is een klassieker, je zit gezellig op de bank en je kind laat zien dat ze al om de salontafel kan lopen, helaas zijn er vaak scherpe en harde hoeken. Vergeet ook niet de hoge eettafel waar zch aan kunne stoten je stootranden op kunt bevestigen

​

Ons advies:  Hoek en randbeschermers zijn er in vele soorten en maten. Makkelijk aan te  brengen en gelukkig zonder schade weer te verwijderen als de kinderen groot genoeg zijn geworden Je plakt ze tijdelijk en gemakkelijk op de hoeken. De belangrijkste keus die je moet maken is, ga je voor in kleur van de tafel, doorzichtig of voor een opvallende kleur. Dit laatste heeft onze voorkeur. Zo wijs je je kind op het gevaar van hoeken. 

Valgevaar uit een raam
Kantelgevaar van meubels
Klemgevaar
Stootgevaar
Baby die gevaarlijk met stopcontact speelt in huis.jpg
Logilink kabelbox afsluitbare stekkerdoos.jpg

Stekkerbox

​

Stopcontactdozen liggen waarschijnlijk her en der op de grond. Ze dienen als verlengsnoer en zitten vaak vol met opladers of stekkers van bijvoorbeeld een lamp of oplader. Deze kan op een eenvoudige manier veilig maken door ze in een afsluitbare stekkerdoos te plaatsen. Deze worden ook wel een stekkerbox genoemd.

 

Ons advies: In de stekker contactdozen stop je ook de stopcontactbeschermers maar je kunt tevens investeren ter bescherming van de stekkerdoos in mooi afsluitbare kabelboxen. Deze zijn handig voor het opruimen van stekkerdozen en het veilig toegankelijk maken van uw opladers.

​

Tip: Pas op voor de losse snoeren van lampen en stekkerdozen, die natuurlijk naar stopcontacten gaan met bescherming, maar als ze los op de grond liggen kan er aangetrokken worden. Je loopt je het risico dat een lamp boven op je baby valt. Probeer de snoeren tijdelijk weg te halen, of  vast te zetten met (duct)tape - niet zo mooi, maar toch.

Stopcontact met zelfklevende beveiliging ter bescherming kind.jpg

Stroomschok gevaar

Stopcontact beveiliging

 

Stopcontact beveiliging is een must voor ieder huis met jonge kinderen. Je hebt twee mogelijkheden: een zelfklevende stopcontactbeveiliging waar je de stekker indraait of een afdekkende plug die je ter bescherming van het stopcontact  erin klikt en er weer uithaalt als je het stopcontact wilt gebruiken. 

 

Ons advies: Ik heb al mijn stopcontacten voorzien van een stopcontact met plakbescherming, want die is heel eenvoudig aan te brengen. De truc hierbij is om het beschermplaatje om een stekker met aarding te doen en deze vervolgens samen in het stopcontact te drukken. Dan zit het meteen precies goed en stevig op zijn plek!

​

Als je een specifiek stopcontact veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld voor de stofzuiger, dan kan een afdekkende beschermplug handiger zijn. De plug verwijder je met de stekker die je in het stopcontact wilt stoppen. Dit vraagt een bepaalde handigheid en je moet natuurlijk niet vergeten om de bescherming weer terug te klikken na gebruik. Ik zou niet kiezen voor de versie die je met een sleuteltje moet verwijderen want die ben je vaak kwijt.

​

Natuurlijk zijn de stopcontact beschermplaatjes en afdekkende beschermers in wit of zwart en zelfs transparant te bestellen en ze passen in ieder stopcontact. Er zijn ook versies in opvallende kleuren, hier zou ik niet voor kiezen want het stopcontact trekt zo juist extra aandacht van de baby.

Onschuldige baby klimt gevaarlijk op de trap 2.jpg
Kindje hangt gevaarlijk uit raam in Nederlands huis.jpg
bottom of page