Ons advies voor de beste baby draagdoek
Een draagdoek is misschien wel de meest natuurlijke en liefdevolle manier om een pasgeboren baby bij je te dragen. Door niets meer dan een relatief eenvoudige doek op een speciale manier vast te knopen, kan je je baby op je buik of rug dragen. Dit maakt het voor veel mensen een fijne aanvulling of zelfs alternatief voor de draagzak. Op deze pagina kan je er alles over lezen, bijvoorbeeld hoe je ze moet knopen en wat er fijn aan is voor een baby vergeleken met een draagzak. Vervolgens vind je makkelijk jouw favoriet uit onze tests van de beste draagdoeken van dit moment!
​
​
​
Wat is een draagdoek?
Een draagdoek is een relatief eenvoudig hulpmiddel om een baby of jong kind op je lichaam bij je dragen. De naam zegt het al, het bestaat in principe uit niets meer dan een eenvoudig doek. Natuurlijk is het doek wel op een speciale manier vormgegeven, waardoor je de baby er op een ergonomische manier in kan plaatsen en je het doek op een speciale manier zelf kan vastknopen. Meestal wordt een baby met een draagdoek op de buik gedragen, maar je kan ze vaak ook gebruiken om een kind op je rug te dragen en soms zelfs ook op je heup. Dit noem je respectievelijk een buikdrager, rugdrager of heupdrager.
​
Een ander woord voor een draagdoek is Slendang, al kom je deze benaming niet zo vaak tegen. Dit komt uit het Maleis waar het namelijk in Indonesië naast draagdoek ook gebruikt wordt als kledingstuk.
​
​
​
Een stukje geschiedenis
De draagdoek is zelfs de oudste manier van het vervoeren van baby's. Volgens een interessant onderzoek van een Britse wetenschapper is de draagdoek al in de steentijd uitgevonden, zo'n 2,2 miljoen jaar geleden is dat. Moeders in die tijd moesten noodgedwongen op zoek naar een manier om hun kind veilig bij zich te kunnen dragen, net zoals een Kangaroe, of ook zoals apen dat doen maar dan op de rug. Blijkbaar konden ze in die tijd ook al een doek maken, en zo werd de draagdoek door vrouwen uitgevonden. Interessant feitje hierbij is dat dit baby's de kans gaf om rustiger en hierdoor beter te groeien, waardoor uiteindelijk de brein van de mens (volgens dit onderzoek) groter is geworden.
​
​
​
Verschil met een draagzak
Als je op zoek bent naar een draagzak of een draagdoek, dan vragen veel mensen zich af wat nou precies het verschil is en of ze nou beter een draagzak of een draagdoek kunnen kopen. Het antwoord hierop is eigenlijk best simpel: een draagzak is de doorontwikkelde variant van een draagdoek. Waar een draagdoek in de basis alleen uit een simpele doek bestaat die je zelf vast moet knopen, bestaat een draagzak uit een speciaal vormgegeven zak met allerlei handige gespesjes en systemen om de draagzak helemaal op jouw lichaam en dat van je baby aan te passen. Op deze pagina lees je alles over draagzakken.
​
Dit maakt een draagzak ook wat toegankelijker dan een draagdoek. Een draagdoek vergt net even wat meer toewijding om het knopen onder de knie te krijgen. Maar, als je eenmaal doorhebt hoe dit moet, dan zal je verbaasd zijn over hoe eenvoudig het eigenlijk is.
​
Er zijn dan ook meer dan genoeg ouders die bewust kiezen voor een draagdoek in plaats van een draagzak. De eenvoud van de doek en het knopen zorgen voor een goede ergonomische positie voor het kind (als je het goed doet). Dit maakt het ook een hele liefdevolle en charmante manier van dragen. Je kan bijna zeggen dat er een soort subcultuur is ontstaan van ouders (meestal moeders) die hun kindje met een draagdoek dragen.
​
​
​
Hoe knoop je een draagdoek?
​
Een draagdoek knopen is veel gemakkelijker dan het lijkt. Maar, het is natuurlijk wel super belangrijk dat je het goed doet. Niet alleen zorgt je er alleen dan voor dat jouw baby comfortabel en ergonomisch zit, maar ook dat hij veilig blijft zitten. Na een paar keer oefenen gaat het jou ook zeker weten lukken om een draagdoek goed vast te knopen! De filmpjes hieronder van het Centrum voor Jeugd en Gezin leggen het haarfijn uit. Het eerste filmpje laat zien hoe je een rekbare draagdoek moet knopen. Het tweede filmpje geeft een duidelijke uitleg hoe je een geweven draagdoek moet knopen. Het laat ook meteen de verschillen tussen beide soorten draagdoeken zien!
Geschreven door:
​
​
Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een fijne draagdoek. Veel plezier!
Inhoudsopgave:
​
Laatste update: 6-12-2024
Voor- en nadelen
​
+ Een draagdoek geeft veel vrijheid en comfort
Net als dit het geval is voor een draagzak, zorgt een draagdoek voor comfort en vrijheid voor jou als ouder. Daarnaast heb je ook beide handen vrij waardoor je gewoon verder kunt gaan met eten koken, opruimen. stofzuigen of jezelf opmaken. Kort gezegd: jij kunt ongestoord jouw klusjes in en buiten het huis doen terwijl jouw kindje lekker veilig tegen jouw borst aan ligt.
+ Een draagdoek geeft een vertrouwd gevoel
Daarnaast zorgt een draagdoek voor een vertrouwd gevoel van geborgenheid. Voor de baby voelen de bewegingen heel vertrouwd omdat hij dezelfde bewegingen en geluiden ervaart als vóór de geboorte: de hartslag, het darmgerommel en de stemmen van de rest van het gezin. Hierbij wordt een hechte band ook gestimuleerd. De basis is hierdoor gelegd voor een gezond vertrouwen in de wereld en zichzelf.
+ Een draagdoek draagt bij aan de ontwikkeling
Intiem contact is belangrijk voor de ontwikkeling van het babybrein. De afgifte van stresshormonen worden geremd en de afgifte van kalmerende hormonen worden juist bevorderd. Ook de hartslag, ademhaling en temperatuur reguleren en groeien beter in het bijzijn van de ouder. Wist je trouwens dat baby's die regelmatig gedragen worden door hun ouders minder snel of vaak huilen dan baby's die niet gedragen worden? Een baby huilt als hij honger heeft, moe is, pijn heeft of zich alleen voelt. Een baby die in een draagdoek door de ouder gedragen wordt heeft hier veel minder last van omdat mama of papa altijd dichtbij is.
- Een draagdoek is minder makkelijk dan een draagzak
Het grootste nadeel van een draagdoek is dat een draagzak makkelijker is. Een draagdoek vergt echt even wat meer toewijding. Zo moet je eerst goed leren hoe je een draagdoek veilig en ergonomisch vastknoopt. Weet je eenmaal hoe dit moet, dan is het zeker niet moeilijk meer maar het kost je alsnog meer tijd dan bij een draagzak. Hierbij is het ook slim om na te denken hoe jouw partner hier tegenover staat, want ook het wisselen tussen dragers kost meer tijd en je partner zal het ook leuk moeten vinden om een draagdoek te gaan dragen en knopen.
Direct naar de aanbiedingen?
Verschillende soorten draagdoeken
​
Ook al is een draagdoek in beginsel een eenvoudige doek, ook hier heeft de ontwikkeling natuurlijk niet stil getaan. Inmiddels zijn er dan ook verschillende varianten verkrijgbaar:
​
Geweven draagdoek
-
Een geweven draagdoek is de basisvariant van een draagdoek. Hij is een stuk stugger en steviger dan een rekbare draagdoek. Hij is minder lang, en je knoopt hem in een enkele laag en in minder stappen. Het knopen wordt vaak wel als lastiger ervaren, doordat het doek stugger en dikker is dan bij een rekbare draagdoek.
-
Een geweven draagdoek kan je als buik-, rug- en heupdrager gebruiken.
-
Een geweven daagdoek kan meer gewicht hebben dan een rekbare doek: in principe tot aan een gewicht wat jij lichamelijk kan dragen terwijl ze ook geschikt zijn vanaf de geboorte.
-
Doordat een geweven draagdoek in één laag geknoopt wordt is deze eerder geschikt voor in de zomer.
Rekbare draagdoek
-
Een rekbare draagdoek is meestal gemaakt van Tricot stof. Dit een gebreide stof waar elastiek in is verwerkt en daardoor goed rekbaar is. Rekbare draagdoeken zijn vaak een stuk langer dan een geweven draagdoek, en je knoopt hem dan ook in meerdere lagen. Dit is een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf, want door de meerdere lagen is hij warmer en kan hij minder geschikt zijn voor in de zomer.​
-
Een rekbare draagdoek knoop je ook anders dan een geweven draagdoek. Het grote voordeel is dat je een rekbare draagdoek om je lichaam vastknoopt voordat je je kindje hierin plaatst. Dit maakt het knopen wat makkelijker en betekent ook dat je je baby er uit kan halen zonder je hele doek los te knopen.
-
Een rekbare draagdoek is alleen geschikt als buikdrager.
-
Een rekbare draagdoek is niet geschikt voor zwaardere kindjes, maar wel heel erg geschikt vanaf de geboorte tot aan zo'n 7 kilogram of wat de specificaties van de doek aangeven.
Ringsling
-
Een ringsling is een draagdoek die je vastmaakt met behulp van twee ringen. Je draagt een ringsling over één schouder. Ze zijn gemaakt van geweven stof, en hierdoor ook geschikt voor in de zomer. Doordat je de ringsling over een schouder draagt is hij voor de drager wel minder comfortabel om lange tijd te dragen of met veel gewicht.
-
Het knopen van een ringsling is relatief eenvoudig, want de ringen zorgen voor een sluitingsmechanisme waarmee je de lengte ook kan regelen. Je hoeft dus zelf geen knopen te leggen. ​
-
Een ringsling wordt vooral gebruikt als heupdrager, maar sommigen zijn ook te gebruiken als rug- of buikdrager.
-
Je kan een ringsling gebruiken vanaf de geboorte, tot aan een voor jou draagbaar gewicht.
Mei Tai
-
Een Mei Tai is een leuke variant van een draagdoek, en zit eigenlijk tussen een draagdoek en een draagzak in. De stof is namelijk vorgevormd zoals bij een draagzak, maar je moet hem wel zelf vastknopen zoals bij een echte draagdoek. ​
-
Doordat de stof rondom de heup en rondom de baby al is voorgevormd, is het knopen van een Mei Tai heel gemakkelijk. Je hoeft hem eigenlijk alleen nog maar even vast te knopen.
-
Je kan een Mei Tai gebruiken als buikdrager, heupdrager en rugdrager.
-
Een Mai Tai draagdoek is geschikt voor newborns en zwaardere baby's. Hoeveel gewicht deze doek aankan is afhankelijk van de specifieke variant en hoe sterk jouw rug is ;)
​
​
​
Koopadvies
​
We kunnen het ons super goed voorstellen dat het niet makkelijk is om een draagdoek voor jezelf uit te gaan zoeken. Zelfs als je al de beslissing hebt gemaakt dat je een draagdoek gaat gebruiken in plaats van een draagzak, dan is het nog steeds niet makkelijk om tot een keuze te komen. Gelukkig zijn wij er om jou hier bij te helpen.
Als je een newborn baby hebt en je bent nieuw in de wereld van de draagdoeken, dan raden we aan om te starten met een rekbare draagdoek. Deze sluiten extra goed op het lichaam van een kleine baby aan, wat in die fase extra belangrijk is. Daarnaast zijn ze ook makkelijker te knopen dan de meeste geweven draagdoeken omdat de stof dunner is.
​
Als jouw kindje al wat groter is, ongeveer 10+ kilogram dan is het altijd aan te raden om, ook al ben je een draagdoeken beginner, te kiezen voor een geweven doek. Deze rekken niet uit waardoor ze het gewicht van een peuter goed kunnen dragen. Ze zijn wel wat lastiger te knopen, maar als je ze wat langer hebt gebruikt en een aantal keren hebt gewassen wordt de stof vanzelf soepeler. Er zijn ook een aantal geweven doeken met een speciale dunnere stof te koop, wat het knopen gemakkelijker maakt.
​
Een ringsling vinden wij harstikke tof, maar vooral als extra toevoeging op een draagdoek of -zak. Door de vorm draag je het kind bijna altijd op je heup, wat goed werkt voor kleine of korte stukjes maar niet voor een lang avontuur. Ze zien er wel echt te gek uit, en het is ook een heel cool fashion statement.
​
Een Mei-Tai is echt iets aparts en hierbij is het super persoonlijk of je dit wel of niet leuk vindt. Ze werken goed en zien er zeker ook leuk uit, maar persoonlijk zouden wij dan toch eerder voor een draagzak kiezen.
Hieronder vind je namelijk top 5 beoordelingen per type draagdoek. Dus van zowel rekbare draagdoeken, een geweven draagdoeken en Ringslings - wij hebben ze uitgebreid voor jou getest. Hopelijk kom je makkelijker bij de draagdoek die goed past bij jouw en jouw kindje!
​
​
​
Via de links bij de producten kan je de draagdoeken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie
De top 5 beste rekbare draagdoeken van dit moment
5. Pure Baby Love Tricot
​
Heb je geen behoefte aan een modebewuste draagdoek en wil je gewoon iets simpels wat goed zijn werk doet? De Tricot draagdoek is gemaakt van super zacht en rekbaar materiaal wat zowel voor jou als het kindje erg fijn is. Omdat het rekbaar materiaal is kun je deze draagdoek eerst knopen voordat je jouw kindje tegen jou aan legt.
​
Hij is gemaakt van 100% katoen in gebreide tricot en is 5 meter lang waardoor hij voor ieder formaat ouder geschikt is. Let er wel op dat hij flink rekbaar is, wat prettig is bij jonge baby's maar hierdoor hij is maar geschikt tot jouw kindje ongeveer één jaar oud is.
1. Boba
​
Boba is één van de eerste merken die draagdoeken op de Westerse markt hebben gebracht. Sinds 2007 is het merk erg populair en toonaangevend op dit gebied, maar gek genoeg is het in ons eigen land eigenlijk helemaal niet zo bekend.
​
Ze hebben een breed assortiment aan kwalitatieve draagdoeken, waaronder deze classic original. Het originele model is lekker rekbaar, dankzij een samenstelling van 95% French terry stof (heerlijk zacht molton stof) en 5% elastaan.
​
Het fijne aan de Boba Classic is dat hij makkelijk te knopen is, vanaf de geboorte te gebruiken tot 15 kg, goed te delen met je partner en heerlijk zacht is. Bovendien, de kwaliteit is zodanig dat de stof heel lang mooi blijft. Wat ons betreft is dit dan ook de beste rekbare draagdoek van dit moment.
​
P.S. Via de link naar Amazon kan je kiezen uit verschillende modellen naast de Classic, o.a. met Spandex en bamboe - ze zijn wel allemaal rekbaar.
4. Baby Garden
​
Als je op zoek bent naar draagcomfort, flexibiliteit en een lange levensduur, dan is de Baby Garden draagdoek wellicht een goede keuze. Hij is gemaakt van 95% zacht maar stevig katoen en 5% elastaan. De draagdoek behoudt goed zijn vorm waardoor je er langer van kunt genieten. Omdat het ook nog eens de goedkoopste rekbare draagdoek ut deze top 5 is, is het niet gek dat hij erg populair is.
​
Het sluit perfect aan op de lichaamspositie van het kindje, ook wanneer hij wat ouder is. Jouw kindje kan hierin gedragen worden tot hij ongeveer 18 kilogram weegt; dat is veel voor zo'n rekbare doek! Je krijgt bij aanschaf ook nog een gratis slabbetje cadeau, een geïllustreerde gebruiksaanwijzing en een opbergzak.
3. Bykay Stretchy Wrap de luxe
​
De nummer twee in onze lijst gunnen we aan de de Stretchy Wrap de luxe draagdoek van ByKay. De draagproducten van Bykay zijn in ons land erg populair, en dit is ook echt een leuk item uit hun assortiment. Doordat het materiaal zo lekker stretchy is, sluit zich naadloos aan op de ideale lichaamspositie van zowel de drager als het kind. Dit maakt hem top voor newborn baby's.
​
Je kunt met deze draagdoek jouw kleintje op de buik en op de heup dragen terwijl je zelf ook nog comfortabel kan bewegen. Let er even op dat hij in twee maten verkrijgbaar is, medium (4,6m) en large (5,5m). Welke je moet kiezen is afhankelijk van jouw maat. Hij is te gebruiken van newborns tot en met 18 kilo, en wat we erg mooi vinden is dat de stof heel goed blijft ook na veelvuldig wassen.
2. Babylonia Tricot-Slen
​
Ook een hele fijne draagdoek: de Tricot-Slen organic van Babylonia. De stof is super zacht en heerlijk rekbaar zonder dat het uitgerekt blijft. Hierdoor worden de rug en het hoofdje perfect ondersteund tot het kindje ongeveer 18 kilo weegt. Deze steun is vooral te danken aan de speciale breitechniek die gebruikt is. Je hoeft slechts één manier van knopen te leren om jouw baby op meerdere manieren te dragen.
​
Voor de milieubewuste ouders onder ons, er is in tegenstelling tot bij de Bykay gebruik gemaakt van 100% biologisch katoen. Ook premature baby's kunnen in deze draagdoek gedragen worden en zullen gewoon ergonomisch ondersteund worden met de knieholtes die hoger liggen dan de billen. Veel ouders zijn het dan ook met ons met ons eens aangezien dit een hele populaire draagdoek is.
De top 5 beste geweven draagdoeken van dit moment
5. We are Wovens Mixite
​
We are Wovens is een leuk Amsterdams merk dat zich richt op kwalitatieve draagzakken, draagdoeken en allerlei wollen producten. De Mixite draagdoek is gemaakt van sterk en toch lekker zacht katoen. Dit komt doordat het Italiaans katoen is wat op een speciale manier zorgvuldig is geweven en geborsteld.
​
De draagdoeken van We are Wovens vallen in het duurdere segment. We hadden voor deze prijs dan ook graag gezien dat het katoen biologisch is. Je kan de doeken wel in verschillende leuke patronen en kleuren bestellen. Let er ook even extra op dat je de juiste maat bestelt, want je kan hem in (als je het ons vraagt iets te) veel maten krijgen.
4. Yaro Basket
​
Yaro ken je misschien wel al van hun leuke ringslings. Ze maken kwalitatieve draagdoeken in hippe designs tegen schappelijke prijzen. De geweven stoffen zijn lekker zacht en super stevig. Je kan hem al vanaf de geboorte gebruiken en omdat het geen rekbare stof is kan je hem tot in de peutertijd blijven gebruiken.
​
Je hebt de keuze uit drie maten, welke je kiest is afhankelijk van 1) jouw maat 2) de grootte van je kindje en 3) je voorkeursmanier van knopen. Onze tip: besteed net even wat meer aandacht aan het kiezen van je maat door de beschrijving goed te lezen, zo kom je gemakkelijk bij de juiste maat uit.
3. Hoppediz Ultra light
​
Hoppediz is in ons land niet zo bekend, maar doet het internationaal juist super goed. Deze Ultra Light draagdoek is de lichtste geweven draagdoek die wij kennen. Dit komt doordat hij gemaakt is van Jacquard katoenen stof. Dit is stof die weer op een andere bijzondere manier wordt geweven, waardoor hij sterker is met minder stof.
​
Het grote voordeel hiervan is tweeledig. Ten eerste kan je hem gemakkelijker knopen, wat zeker als je een beginneling bent fijn kan zijn. Daarnaast is hij wat minder grof waardoor hij nog beter aansluit bij jonge baby's, bijna zoals bij een rekbare draagdoek. Dit maakt hem een mooie draagdoek als je direct vanaf de geboorte met een geweven doek wil beginnen.
2. Little Frog Jacquard
​
De draagdoeken van Little Frog worden de laatste tijd steeds populairder, en wij begrijpen wel waarom. Het is een vriendelijk Pools bedrijfje wat haar doeken ook in Polen maakt. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze ze voor een leuke prijs kunnen aanbieden.
​
Net als Ultra Light van Hoppediz is deze doek gemaakt van Jacquard katoen. Lekker dun en toch stevig dus. Ze hebben ook dragers van normaal geweven katoen. Want veel ouders die kiezen voor een geweven stof die niet rekbaar is, zijn juist op zoek naar een wat dikkere stof.
1. Bykay Woven wrap de luxe
​
De draagdoeken van Bykay zijn erg populair, niet gek dat je het merk ook in dit overzicht weer bovenaan tegenkoment. Zo staat de Stretchy wrap op positie twee in onze rekbare draagdoeken top 5. en je komt het merk zelfs twee keer tegen in onze ringsling top 3. De Woven de Luxe is een fijne, kwalitatieve geweven draagdoek waar veel ouders erg enthousiast over zijn.
​
Net als bij de meeste geweven doeken zal je merken dat hij op het begin echt nog een beetje stug is. Juist door door de doek te gebruiken komt hij tot leven. Na een aantal malen wassen, veelvuldig knopen en flink gebruiken komt deze draagdoek steeds meer tot leven. Verassend genoeg wordt hij op een prettige manier zachter en hierdoor ook gemakkelijker te knopen. Voor ons laat dit juist de kwaliteit zien en past het echt bij een geweven draagdoek, anderen vinden het prettiger als hij vanaf dag één al zachter is.
De top 3 beste ringslings van dit moment
1. Hoppediz
Hoppediz is in ons land niet zo bekend, maar dit Duitse bedrijf maakt als ruim 25 jaar hele populaire babydragers, waaronder deze ringsling. Ook hebben we een draagzak van ze getest. Zoals de meeste ring-slings is dit een one-size-fits-all.
Het merk heeft een vrij saaie, degelijke uitstraling, maar wel met een bijbehorende Duiste kwalteit. Aangezien het echte gebruiksvoorwerpen zijn, vinden wij dit een groot voordeel. En, de eenvoudige patronen van deze ring sling zien er bij een leuke outfit juist weer erg leuk uit.
​
De stof is natuurlijk van 100% katoen, en de stevige stof maakt het mogelijk om de ringsling te gebruiken vanaf de geboorte tot zelfs 20 kg. Maar, kan jij dat dan nog wel aan?
3. Yaro
De Yaro ringsling is van dezelfde goede kwaliteit als de Yaro Basket. Je kan hem krijgen in allerlei leuke printjes, dus voor iedere smaak zit er wel wat tussen. Eén van onze persoonlijke favorieten is die in luipaard print.
​
Aangezien het om een dik geweven doek gaat, is hij op het begin best een beetje stug. Dit wordt minder naarmate je hem gebruikt. Gelukkig hoef je hem toch niet te knopen dankzij de ringen. Wij vinden het een heerlijke doek voor de korte draagmomentjes op de heup
2. ByKay Classic
De Bykay classic is het ringsling model van het merk. De ring sling wordt als heupdrager op een a-symmetrische manier gedragen over een schouder met het kindje op de heup. Voor papa, mama en baby is dit een hele comfortabele positie. De classis is gemaakt van lekker stevig dubbel geweven hydrofiele katoenen stof.
​
Vergeleken met de Yaro is de stof net wat dunner waardoor je hem gemakkelijker sneller op de juiste manier door de ringen kan trekken. Het instellen van de ringen vergt net als bij iedere ringsling wel even wat oefening, maar als je het eenmaal door hebt heb je je kindje er in nog geen 30 seconden in. Top, want je kunt al gelijk gebruik maken van de ByKay ringsling vanaf geboorte tot jouw kleintje 18 kilo weegt.
P.S. Eerder hadden we in dit overzicht de Bykay travel ringsling opgenomen. Deze lichtgewichte, compacte ringsling is helaas niet meer verkrijgbaar!
Kijk ook eens bij:
​
​
​
​
Geraadpleegde bronnen:
​