Ons advies voor de beste co-sleeper
Met een co-sleeper kan je je baby heel dicht bij jou aan de zijde van je eigen bed laten slapen. Zo kan je veilig samen slapen en zelfs gemakkelijker borstvoeding geven. Sommige ouders vinden het fijn om een co-sleeper te gebruiken, terwijl anderen het weer minder prettig vinden. Dat begrijpen wij heel goed. Waarom? We leggen je op deze pagina graag uit wat een co-sleeper precies is, hoe je een co-sleeper goed en ook veilig gebruikt en wat de 10 beste co-sleepers van dit moment zijn. We hopen dat je met hulp van onze koopadviezen en reviews er eenvoudig achter komt of een co-sleeper iets voor jou is, en zo ja, wat dan de beste co-sleeper voor je is. Veel leesplezier!
​
​
Wat is een co-sleeper?
Het is helemaal niet zo gek als je niet weet wat een co-sleeper eigenlijk is. Ze bestaan nog niet al te lang, en winnen de laatste jaren sterk aan populariteit.
Een co-sleeper is een wieg voor een baby die je naast je bed plaatst. Het wordt daarom ook vaak een aanschuifbedje of aanschuifwieg genoemd. Nu kan je natuurlijk iedere wieg naast je bed plaatsen, maar bij een co-sleeper kan je een van de lange zijdes openmaken. Hierdoor creëer je een vrije toegang tot de baby vanaf jouw bed. Zo kan je heel dicht bij je newborn slapen, terwijl deze wel veilig in zijn of haar eigen wiegje ligt.
​
Laten we voorop stellen dat een co-sleeper geen verplichting is. Het is dus niet zo dat je deze moet gebruiken, al kiezen veel ouders er tegenwoordig wel voor. Samen slapen met jouw baby is een keuze die je zelf moet maken. Vanwege het gemak dat gecreëerd wordt om borstvoeding te geven, is het vooral een keuze voor de moeder.
Je kunt een co-sleeper vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden oud gebruiken. Dit is de leeftijd waarop wiegjes en aanschuifbedjes te klein worden, maar het verschilt natuurlijk per baby. Daarnaast moet er natuurlijk hierbij ook gekeken worden naar de beweeglijkheid van jouw baby. Als jij een hele beweeglijke baby hebt die maar al te graag omrolt in zijn slaap, dan is het tijd voor een ledikantje omdat het gevaarlijk kan worden als het kindje bij jou in bed terecht komt.
​
​
​
​
Voor- en nadelen
Veel moeders vinden het tegenwoordig erg prettig om een co-sleeper te gebruiken. Wij constateren zelfs dat inmiddels het ruime merendeel van de moeders een co-sleeper gebruikt gedurende ten minste de eerste 6 maanden. Toch kiest niet iedereen er voor. Dit zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een co-sleeper:
​
​
Voordelen
​
1. Makkelijk toegang tot je kind
Het grootste voordeel, is dat je super gemakkelijk toegang hebt tot je kind. Je hoeft niet uit bed om bij je baby te komen. Dit zorgt ervoor dat het veel makkelijker wordt om s' nachts borstvoeding te geven. Veel moeders die besluiten borstvoeding te geven, kiezen om deze reden voor een co-sleeper. Door de open zijde heb je ook altijd goed zicht op je baby, en als je iets hoort kan je meteen goed zien wat er aan de hand is.
​
2. Geadviseerd door verloskundigen
Co-sleepers worden door de meeste verloskundigen geadviseerd. Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid adviseert namelijk om met je baby samen in de zelfde kamer te slapen - dit stimuleert voeden op verzoek en maakt daarmee het borstvoedingsproces gemakkelijker. Het gebruik van een co-sleeper is hier een veilige optie voor.
​
Samen slapen in je eigen bed is echt gevaarlijk, en wordt streng afgeraden. Laat een baby nooit bij jou in bed slapen als je zelf ook slaapt. De kans op warmtestuwing en wiegendood is groter dan je denkt. Met een aanschuifbedje heeft jouw baby een eigen slaapoppervlak en kan je veilig samen slapen. Onthoud de 4 vereisten van veilig slapen: 1) op de rug; 2) in een eigen bedje; 3) in een slaapzak en 4) in een leeg bedje.
Geschreven door:
​
​
Vader, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de co-sleeper die bij jou past. Veel plezier!
Inhoudsopgave:
​
​
Laatste update: 23-8-2024
3. Goed benutten van de ruimte
Dit is iets waar je niet meteen aan denkt, maar met een co-sleeper maak je goed gebruik van de ruimte. Handig wanneer je slaapkamer niet zo groot is. Het bedje schuift strak tegen jouw bed aan, en hoeft niet ergens vrij in de kamer of langs een lege muur te staan zoals dat bij een normale wieg wel het geval is.
​
4. Gebruik i.c.m. normale wieg
Waar je ook nog aan kan denken, is om een co-sleeper te kopen én een normale wieg. Hiermee creëer je namelijk twee aparte slaapplekken. Ieder kind blijft natuurlijk verschillend, en het kan zijn dat de baby (of jijzelf) op een nacht juist behoefte heeft om in een aparte kamer te slapen. Een extra wiegje kan dan handig zijn. Of, kies voor een co-sleeper met wieltjes zodat je deze makkelijk naar de babykamer kan verplaatsen.
​
5. De hellende functie
Veel co-sleepers hebben tegenwoordig ook een hellende functie. Dit is iets wat je niet vaak bij normale wiegjes ziet, en is vooral handig wanneer jouw baby last heeft van reflux, verkoudheid of buikkrampen. Het lichtelijk kantelen van de co-sleeper kan ervoor zorgen dat de spijsvertering bevorderd wordt en de ademhaling makkelijker is bij een verkoudheid.
​
​
​
Nadelen
​
1. Kan als intens ervaren worden
Het grootse nadeel van het gebruik van een co-sleeper, is dat het als intens kan worden ervaren. Je ligt heel dicht bij je baby, je hoort ieder hoestje en kuchje en je ziet alles. Dit, terwijl je in deze intense levensfase al heel veel tijd dicht met je baby doorbrengt. Het kan er voor zorgen dat je nog sneller dan nodig is wakker wordt, of dat het je direct al minder goed lukt om te slapen. Maar goed, dit is nu eenmaal een intense periode voor ouders en nog meer voor de moeders. De vele voordelen van een co-sleeper wegen daarom voor de meeste moeders op tegen dit nadeel.
​
2. Weer een extra aanschaf
Laten we wel wezen, een co-sleeper is natuurlijk wel weer een extra aanschaf en ze zijn niet goedkoop. Ze zijn meestal op zichzelf niet zo leuk als een wiegje, dus je gebruikt ze vaak allebei. Dat betekent dus een extra aankoop die ook nog eens beiden ruimte innemen. Je zou ook eens kunnen kijken op Marktplaats, hier worden er vaak veel aangeboden die nog in mooie staat zijn! Je kan ze bij verschillende partijen ook huren, maar dan ben je alsnog duur uit.
​
​
Belangrijke kenmerken om op te letten bij je aankoop
​
In beginsel bestaan er twee typen co-sleeper: co-sleepers gemaakt met een stoffen zijkant met gaas of houten co-sleepers met spijlen. De meeste co-sleepers zijn van kunststof en aluminium met stoffen zijkanten met gaas. Deze varianten bieden veelal de meeste mogelijkheden. Houten co-sleepers zien er naar ons idee mooier uit, maar bieden over het algemeen wel minder mogelijkheden.
​
Een goede co-sleeper moet in hoogte verstelbaar zijn zodat er geen verschil is in hoogte tussen jouw matras en dat van jouw baby. Daarnaast moet hij ook aan jouw bed bevestigd kunnen worden zodat er geen spleet ontstaat waar de baby in kan vallen.
​
Het verschilt echter per co-sleeper of je deze aan het bed moet bevestigen. Bij een houten co-sleeper waarbij de zijkant geheel wordt verwijdert is dit sterk aan te raden. Je wil niet het risico lopen dat de co-sleeper in jouw slaap van je bed wordt verschoven, en je kindje er uit zou kunnen vallen of in een spleet tussen jouw bed en het aanschuifbedje verstikt raakt. Bij andere cosleepers blijft de lage zijkant alsnog wat omhoog staan om zo een beschermde rand te bieden.
Veel co-sleepers kan je met een band aan je bed bevestigen. Dit gaat makkelijk bij een 'normaal' bed, en kan wat lastiger zijn bij boxsprings. Om een co-sleeper aan een boxspring te bevestigen gebruiken de meeste bedjes lange banden. Let hier op bij de aankoop, want niet iedere co-sleeper kan gebruikt worden i.c.m. een boxspring bed.
​
Maar, bij veel van de 'stoffen' co-sleepers wordt de zijkant niet verwijdert en blijft die wat omhoog staan. Hierdoor is er geen risico op vallen en is er ook niet de noodzaak om het bedje vast te maken aan jouw bed. Het voordeel bij deze bedjes is ook dat je de zijkant gedurende de nacht omhoog en omlaag kan zetten, zodat je het bedje weer af kan sluiten als jullie beiden weer gaan slapen.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 10 beste co-sleepers!
​
Via de links bij de producten kan je de co-sleepers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie
10. Bebeconfort Calidoo
We beginnen de lijst met de Bebeconfort Calidoo (vroeger van het merk Safety 1st), die sterk vergelijkbaar is met de Lionelo Theo. Deze Calidoo is goedkoper, en je kan hem op meer hoogtes instellen; namelijk 7. Daarnaast heeft hij twee wielen aan de korte zijde waardoor je hem goed in huis kan verplaatsen, makkelijker dan bij dan de Theo.
​
Er is goede ventilatie aanwezig aan beide lange zijdes en het matras wordt meegeleverd. Let er wel op dat het een redelijk dun matrasje is. Dis is in de eerste maanden van het kind prima i.v.m. verstikkingsgevaar bij een extra matras. Later kan het de moeite waard zijn om er een extra topper bij te kopen. Ook omdat je kindje dan zwaarder is geworden.
​
Het vastmaken aan een boxspring bed kan wat lastiger zijn of zelfs niet mogelijk. In dat geval kan een andere co-sleeper beter voor je zijn, zoals de Filllikid of Babybay.
​
Vergeleken met de Lionelo vinden wij hem wel minder mooi afgewerkt, je kan hem niet gebruiken als reisbedje, en hij heeft geen hellende reflux stand. Toch is het een goede keus voor een budget co-sleeper, wanneer je op zoek bent naar een goedkope co-sleeper.
9. Lionelo Theo
​
De Lionelo Theo co-sleeper is een lichtgewicht aanschuifwiegje. Het is een 3-in-1 model, wat inhoudt dat je hem niet alleen kan gebruiken als co-sleeper en zelfstandig wiegje, maar ook als reiswiegje.
​
Het is een compleet aanschuifbedje, met een redelijk matrasje, ventilerend gaas en handige opbergvakken. Daarnaast kun je het wiegje op 5 verschillende hoogtes instellen, en ook licht hellend om de spijsvertering van jouw baby te verbeteren.
​
Toch heeft deze co-sleeper ook wel wat nadelen. Zo heeft de Lionelo twee wielen aan de lange zijde. Dit maakt het bedje moeilijker te verplaatsen door een kamer. Het voordeel hiervan is wel dat je hem gemakkelijker aan het bed kan aaschuiven. Ook is het matrasje wat dunner en zachter dan bij duurdere modellen. Daarnaast wordt de Theo geleverd met een handige reistas, maar om hem in te klappen moet je wel eerst verschillende schroeven demonteren.
​
Desondanks heeft de Lionele Theo wel veel te bieden tegen een relatief lage prijs, wat hem een de beste budget keuze maakt voor een 3-in-1 co-sleeper die je ook kan gebruiken als reisbedje.
8. Fillikid Cocon
​
​
De Fillikid Cocon is de eerste co-sleeper in deze top 10 gemaakt van massief beukenhout. Dit geeft hem ten opzichte van de stoffen co-sleepers een klassieke uitstraling. Het nadeel is wel dat je hem hierdoor niet in kan stellen op een hellende reflux ligging.
Het klassieke ontwerp maakt het ook extra leuk wanneer je hem los als wiegje gebruikt. Er zitten vier wieltjes onder, waardoor je hem makkelijk verschuift van aanschuifbedje naar een slaapplek elders in huis voor overdag. Je schuift hierbij ook makkelijker de zijkant weer omhoog.
Het is ook een lekker ruim bedje, met een meegeleverd matrasje van 90x40 cm. Om er voor te zorgen dat hij goed aansluit met jouw bed kan je de bodem instellen op 5 verschillende hoogtes en hij past ook goed bij een boxspring bed.
7. Babybay
​
Het Duitse Babybay is volgens de producent zelf de uitvinder van de co-sleeper. Het is dan ook niet gek dat het een super populair aanschuifbedje is. Dit komt naast het mooie klassieke ontwerp met de ronde hoeken, mede door de vele functionaliteiten.
​
Zo kan je het bedje op een speciale manier aan jouw bed vastmaken. Dit werkt niet met riempjes, maar met een handig gepatenteerd systeem. Als je hem wilt gebruiken bij je boxspring, dan heb je het speciale Babybay boxspring model nodig.
Veder sluit het altijd goed aan op de hoogte van jouw matras. Dit komt doordat je het op iedere hoogte kan instellen, in plaats van op een bepaald aantal niveaus.
​
Wat verder heel leuk is, is dat je hem ook als jouw kindje na 9 maanden te groot is geworden nog steeds op veel leuke manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld als een tafeltje of bankje - hij kan namelijk tot wel 150 kg aan.
6. Kinderkraft Neste UP
De Kinderkraft Neste UP is in Duitsland een van de populairste co-sleepers. Het is een degelijke, kwalitatieve co-sleeper die er leuk uitziet en goed werkt. Hij is qua model en prijs vergelijkbaar aan de Theo en de Calidoo, maar we vinden deze gemakkelijker in gebruik.
Zo kun je de zijkant veel makkelijker omhoog en omlaag doen. De zijkant gaat weliswaar niet helemaal omlaag, maar dit is niet erg omdat het matrasje van je baby lager moet zijn dan jouw matras.
​
Je kunt de Neste UP cosleeper instellen op 5 verschillende hoogtes. De hoek van het matras kan ook op 2 niveaus ingesteld worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw kind een loopneus heeft of wanneer je het ademen wilt vergemakkelijken, of in het geval van reflux.
​
Wat ook mooi is, is dat je de voetjes in de breedte kan instellen. Zo kan je er voor zorgen dat hij goed aansluit bij je bed. Wel zo prettig voor de veiligheid en om goed borstvoeding te kunnen gaan geven. Dankzij de wieltjes aan de lange zijde, kan je het bedje gemakkelijk aan het bed aanschuiven. Verplaatsen door de kamer gaat dan wel weer wat moeilijker.
Bekijk ook eens de Neste Air, dit is de wat luxere variant van de Up.
5. Baninni Elia
​
De Baninni Elia co-sleeper is een goede, praktische cosleeper tegen een redelijke prijs die er ook nog eens leuk uit ziet. Het neutrale design, verkrijgbaar in blauw en grjis, maakt hem geschikt voor veel slaapkamers.
​
Het mooie aan de Elia is dat je dit aanschuifbedje in veel posities kan verstellen. Zo schuif je hem gemakkelijk in 7 verschillende hoogtes, waardoor je hem goed kan laten aansluiten op jouw bed. Daarnaast heeft hij een reflux stand.
​
Een ander voordeel ten opzichte van de vorige cosleepers is de handige opbergmand. Een fijne plek om een knuffel, hydrofiele doek of speentje bij de hand te hebben.
​
Moeders die het bedje gebruiken zijn er over het algemeen erg enthousiast over. Zo is het bedje lekker stevig en makkelijk in elkaar te zetten. Het grootste pluspunt is het matrasje, deze is lekker dik en stevig vergeleken met goedkopere co-sleepers.
4. Chicco Next 2 Me Dream
​
De Chicco Next2Me Dream co-sleeper is misschien niet het meest mooi vormgegeven aanschuifbedje, hij is wel het meest praktisch. Het is de luxerere versie van de Chicco Next2Me serie met verschillende varianten. De Dream kan je bijvoorbeeld gemakkelijk met één hand openen en sluiten. En wat bijzonder is, is dat hij ook een schommelstand heeft zodat je hem kan gebruiken als schommelwiegje.
​
Hij is beschikbaar in 4 verschillende kleuren, en kan op 11 verschillende hoogtes ingesteld worden. Daarnaast kun je het bedje ook kantelen om de vertering en ademhaling te bevorderen. Dankzij de 2 vensters in het netweefsel heb je altijd visueel contact met jouw kind, ook als je de zijkant niet omlaag hebt gedaan.
De vier wielen met remmen maken het gemakkelijk om de wieg van de ene kamer naar de andere te rollen. Uiteraard kan de bekleding ook verwijderd en gewassen worden. Dit model wordt geleverd met een zacht matras en een opbergtas voor transport, wel zo handig als je een dagje naar opa en oma gaat!
3. Tutti Bambini Cozee Bedside
​
De derde plek is voor de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Snuzpud 4. Hierdoor kun je hem ook makkelijk als reisjbedje meenemen op vakantie of naar opa en oma.
Wij vinden hem er verder ook echt geweldig uitzien. Je kunt het bedje instellen op 6 verschillende hoogtes, en op een half-hellende stand waardoor de spijsvertering bevorderd wordt. Dit is weer een voordeel ten opzichte van de Maxi Cosi Iora.
Wanneer je voor deze co-sleeper kiest krijg je ook een reistas, comfortabel foam matras en hij is voorzien van een handige opberg plank. Zo heb je alles wat jij nodig hebt voor jouw baby's eerste maanden bij de hand.
​
Het enige nadeel is wel dat er geen wieltjes op zitten. Maar, je kan jezelf afvragen of dit een nadeel voor jou is. Zelf vinden wij dit in de praktijd eigenlijk niet persé nodig.
​
N.B. Tutti Bambini is overigens een merk van Topmark, dus je komt de Cozee Bedside ook wel eens tegen onder het merk Topmark.
2. Snuz Snüzpod 4
​
​
Een simpel, strak en efficiënte co-sleeper, dat is wat dit model te bieden heeft. De Snuz Snüzpod 4 is te gebruiken op drie verschillende manieren: als co-sleeper, wiegje of als mozesmandje. Je kan het wiegje namelijk ook los van het onderstel af halen. Dit kan erg handig zijn om je baby bijvoorbeeld s'ochtends al slapend mee te nemen in de losse mozesmand naar de woonkamer. Dit is echt een groot voordeel ten opzichte van alle andere co-sleepers uit deze top 10.
​
Wat handig is, is dat deze co-sleeper zowel aan bedden als boxsprings vastgemaakt kan worden met de bijgeleverde banden. Eenmaal aangesloten is het een veilige slaapplek. Dit komt mede door de 12 centimeter omhoogstaande rand. En ondanks het houten ontwerp is er wel gewoon een reflux stand aanwezig voor de bevordering van de spijsvertering.
Je krijgt een matras gemaakt van OEKO-Tex 100 gecertificeerde materialen bij aanschaf van dit product, welke voorzien is van een 3D ademende, afneembare hoes. Je hebt de keuze uit 8 verschillende kleuren zodat het altijd bij jouw interieur past.
​
Een nadeel van het mooie houten ontwerp is wel dat de Snüzpod 4 niet geschikt is als campingbedje voor op reis en bij opa en oma. Daarentegen staat hij wel extra mooi in jouw eigen slaapkamer, en net zo goed als een zelfstandig wiegje in de babykamer.
1. Maxi-Cosi Iora Air
​
Wie kent de Maxi-Cosi Iora serie niet? Deze premium co-sleeper herken je aan het mooie design en super kwaliteit zoals bijvoorbeeld het comfortabele matrasje, de premium materialen en het gebruiksgemak. De Air is de nieuwe, verbeterde versie van de 'normale' Iora die we eerder op plek 3 hadden staan.
De opvallendste verbetering is de bijna volledige zijkanten van gaas. Dit zorgt voor een heerlijke luchtdoorstroming, wat natuurlijk prettig is voor het kindje. Bij de vorige versie was slechts een klein deel van gaas. Dit vinden we dan ook een hele mooie verbetering!
​
Daarnaast is 'ie op nog meer punten slim verbeterd. Zo heeft de Air wieltjes, waarmee je hem makkelijk door de slaapkamer of het huis kan verplaatsen. Ook is het matras een stuk dikker geworden, wat voor nog meer comfort zorgt. Daarnaast zijn de gebruikte materialen duurzamer, en heeft de Air tenslotte ook nog een hele leuke schommefunctie. Je kan de voetsteun omklappen, waardoor je het wiegje zachtjes kan laten schommelen.
​
Verder heb je nog steeds de grote opbergmand, 5 verschillende hoogtestanden en de refluxstand waarmee je het bedje wat schuin kan zetten. En met de reistas kan je hem gemakkelijk meenemen voor nachtjes weg of tijdens het logeren bij opa en oma.
​
Wat ons betreft is de Maxi-Cosi Iora Air de beste co-sleeper van dit moment. Met de vele functies en goede kwaliteit heeft hij eigenlijk alles te bieden wat je nodig hebt. En, zeker in de aanbieding verschilt de prijs niet veel met de basis Iora. Het enige nadeel is misschien het uitgesproken design, we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dit mooi vind.
Bijzondere designs
Bednest
​
Als je op zoek bent naar echt een speciaal design model co-sleeper, dan moet dat de Bednest co-sleeper zijn. Dit model kan gebruikt worden als co-sleeper, losstaande wieg, reisbedje en mozesmandje. Je kan hem namelijk super compact inklappen als je hem wilt meenemen (of opbergen).
Wij zijn vooral gecharmeerd door het bijzondere, slimme ontwerp. Zo kan je de bednest met zijn bijzondere poten ook gewoon schuin zetten in het geval van reflux, verkoudheid of buikkrampjes. Je kan het bedje ook helemaal van de poten halen, en dan heb je dus een mozes mandje. Ook werkt de combinatie van hout en stof erg mooi, zowel visueel als praktisch.
Deze co-sleeper past ook goed naast een hoge boxspring, wat niet vaak het geval is bij co-sleepers. Het is de bedoeling dat de Bednest wieg gebruikt wordt tot een maximaal gewicht van 10 kilogram, of natuurlijk tot het kind zelfstandig kan zitten. Het wordt geleverd met een comfortabel matras van 4 cm dik.
Meer in de categorie slapen:
​​
Kijk ook eens bij:
​
​
​
Geraadpleegde bronnen:
​