De beste co-sleeper? Koopadvies & top 10 2022

Moeder en baby in Snuzpod 4 co-sleeper wiegje Naturel.jpg

Met een co-sleeper kan je je baby heel dicht bij jou aan de zijde van je eigen bed laten slapen. Zo kan je veilig samen slapen en zelfs gemakkelijker borstvoeding geven. Sommige ouders vinden het fijn om een co-sleeper te gebruiken, en dat begrijpen wij heel goed. Terwijl anderen het weer minder prettig vinden. Waarom? We leggen je graag uit wat een co-sleeper precies is, hoe je een co-sleeper goed en veilig gebruikt en wat de 10 beste co-sleepers van 2022 zijn.

 

Wat is een co-sleeper?

 

Weet je nog niet wat een cosleeper is? Een co-sleeper is een wieg die aan één kant open gemaakt kan worden. Sommige modellen zijn aan één kant al open, maar de meeste modellen moet je ritsen of schuiven.

 

Een co sleeper heeft ongeveer dezelfde maten als een wieg, maar je schuift een co-sleeper tegen jouw eigen bed aan. Het wordt dan ook wel een aanschuifbedje of een aanschuifwieg genoemd.

 

Zo slaapt jouw baby de eerste paar maanden veilig naast zijn vader of moeder. En laten we eerlijk toegeven, jij baalt er niet echt van dat je zo dicht bij jouw pasgeboren kindje mag slapen.

 

Daarnaast is het ook enorm handig om een co-sleeper te gebruiken wanneer de baby borstvoeding krijgt. 's Nachts voeden wordt hiermee een stuk makkelijker.

Waarom gebruik je een co-sleeper?

Sommige ouders vinden het geweldig om hun kind bij hun te hebben 's nachts, maar anderen vragen zich af waarom je in hemelsnaam een co-sleeper zou gebruiken.

 

Een co-sleeper wordt tegen jouw eigen bed aan gezet. Hierdoor kun je jouw baby snel horen als er wat is, en kun je hem makkelijk voeden wanneer hij honger heeft. Dit is een veilige manier om jouw kind toch een beetje in bed te hebben.

 

Laat een baby nooit bij jou in bed slapen als je zelf ook slaapt. De kans op warmtestuwing en wiegendood is groter dan je denkt. Met een aanschuifbedje heeft jouw baby een eigen slaapoppervlak en loopt hij geen gevaar. 

Hoe lang kan je een co-sleeper gebruiken?

Laten we voorop stellen dat een co-sleeper geen verplichting is. Het is dus niet zo dat je deze moet gebruiken. Samen slapen met jouw baby is een keuze die je zelf moet maken.

 

Sommige ouders willen liever dat het kind vanaf het begin al in zijn eigen kamer slaapt. Het is puur een handig alternatief voor een wieg die voor beiden de baby en de ouders voordelen heeft.

 

Je kunt een co-sleeper vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden oud gebruiken. Natuurlijk moet er hierbij wel gekeken worden naar de beweeglijkheid van jouw baby. Als jij een hele beweeglijke baby hebt die maar al te graag omrolt in zijn slaap, dan is het tijd voor een ledikantje

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de co-sleeper die bij jou past. Veel plezier!

Waar voldoet een goede co-sleeper aan?

Een goede co-sleeper moet verstelbaar zijn zodat er geen verschil is in hoogte tussen jouw matras en dat van jouw baby. Daarnaast moet hij ook aan jouw bed bevestigd kunnen worden zodat er geen spleet ontstaat waar de baby in kan vallen.

 

Ook moeten alle zijden volledig omhoog kunnen. Wanneer jij gaat slapen, of niet in de kamer bent, is het de bedoeling dat de variabele zijde omhoog gezet wordt zodat de baby niet in het grote bed rolt.

Hoe werkt de hellende functie van een co-sleeper?

 

Veel co-sleepers hebben tegenwoordig ook een hellende functie. Dit is vooral handig wanneer jouw baby last heeft van reflux, verkoudheid of buikkrampen. Het lichtelijk kantelen van de co-sleeper kan ervoor zorgen dat de spijsvertering bevorderd wordt en de ademhaling makkelijker is bij een verkoudheid.

Wat is de beste co-sleeper?

Wij hebben flink onderzoek gedaan naar de beste co-sleepers die je op dit moment kan kopen. Beniewd naar de beste co-sleepers van dit moment? Bekijk dan hieronder de top 10 co-sleepers van 2022!

 

Via de links bij de producten kan je de co-sleepers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

10.  Lionelo Theo

 

We beginnen de lijst met de Lionelo Theo co-sleeper, een lichtgewicht aanschuifwiegje. Het is een 3-in-1 model, wat inhoudt dat je hem niet alleen kan gebruiken als co-sleeper en zelfstandig wiegje, maar zelfs ook als reiswiegje. Hij wordt namelijk geleverd met een handige reistas.

Het is een compleet aanschuifbedje, met een prima matrasje, ventilerend gaas en handige opbergvakken. Daarnaast kun je het wiegje ook licht hellend instellen om de spijsvertering van jouw baby te verbeteren.

 

Je hoeft je niet snel druk te maken dat hij niet goed aansluit aan jouw matras: je kan het bedje op 5 verschillende hoogtes instellen. Het aanschuifbedje wordt vervolgens bevestigd aan jouw bed door middel van meegeleverde veiligheidsriemen.

Lionelo Theo co-sleeper grijs.jpg

9. Safety 1st Calidoo

 

 

De Safetly 1st Calidoo is sterk vergelijkbaar aan de Lionelo Theo. De Calidoo is vaak wat goedkoper, en je kan hem op meer hoogtes instellen; namelijk 7. Ook dit bedje kan je zowel aan jouw eigen bed gebruiken als een wiegje op zich.

 

Er is goede ventilatie aanwezig aan beide lange zijdes en het matras wordt meegeleverd. Let wel op dat het een redelijk dun matrasje is, ook al is dit zeker op het begin goed i.v.m. verstikkingsgevaar kan het toch de moeite waard zijn er een extra matrasje bij te kopen. De afmetingen van het matras zijn 82 x 51 x 3 cm. 

Het vastmaken aan een boxspring bed kan wat lastiger zijn of zelfs niet mogelijk. In dat geval kan een andere co-sleeper beter voor je zijn, zoals de Filllikid of Babybay.

Safety 1st Calidoo co-sleeper grijs

8. Fillikid Cocon

De Fillikid Cocon is de eerste co-sleeper in deze top 10 gemaakt van massief beukenhout. Dit geeft hem ten opzichte van de stoffen co-sleepers een klassieke uitstraling. Het nadeel is wel dat je hem hierdoor niet in kan stellen op een hellende ligging.

 

Het klassieke ontwerp maakt het ook extra leuk wanneer je hem los als wiegje gebruikt. Er zitten vier wieltjes onder, waardoor je hem makkelijk verschuift van aanschuifbedje naar een slaapplek elders in huis voor overdag.

 

Het is ook een lekker ruim bedje, met een meegeleverd matrasje van 90x40 cm. Om er voor te zorgen dat hij goed aansluit met jouw bed kan je de bodem instellen op 5 verschillende hoogtes en hij past ook goed bij een boxspring bed.

Fillikid Babybed Vario 2in1 - Co Sleeper & Losstaande Wieg - 90 x 40 cm Aanschuifbed.jpg

7. Babybay


 

Het Duitse Babybay is volgens de producent zelf de uitvinder van de co-sleeper. Het is dan ook niet gek dat het een super populair aanschuifbedje is. Dit komt naast het mooie klassieke ontwerp met de ronde hoeken, mede door de vele functionaliteiten.

Zo kan je het bedje op een speciale manier aan jouw bed vastmaken. Dit werkt niet met riempjes, maar met een handig gepatenteerd systeem. Als je hem wilt gebruiken bij je boxspring, dan heb je het speciale Babybay boxspring model nodig.

 

Veder sluit het altijd goed aan op de hoogte van jouw matras. Dit komt doordat je het op iedere hoogte kan instellen, in plaats van op een bepaald aantal niveaus.

Wat verder heel leuk is, is dat je hem ook als jouw kindje na 9 maanden te groot is geworden nog steeds op veel leuke manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld als een tafeltje of bankje - hij kan namelijk tot wel 150 kg aan. 

Babybay Original co-sleeper Bijzetbed 87 x 46 x 79 cm, Wit Gelakt.jpg

6. Kinderkraft Neste UP

 

 

De Kinderkraft Neste UP is in Duitsland een van de populairste co-sleepers. Het is een degelijke, kwalitatieve co-sleeper die er leuk uitziet en goed werkt. Hij is qua model en prijs vergelijkbaar aan de Theo en de Calidoo.

 

Je kunt de Neste UP cosleeper instellen op 5 verschillende hoogtes. De hoek van het matras kan ook op 2 niveaus ingesteld worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw kind een loopneus heeft of wanneer je het ademen wilt vergemakkelijken.

 

Wat ook mooi is, is dat je de voetjes in de breedte kan instellen. Zo kan je er voor zorgen dat hij goed aansluit bij je bed. Wel zo prettig voor de veiligheid en om goed borstvoeding te kunnen gaan geven.

Kinderkraft Neste UP co-sleeper beige

4. Maxi-Cosi Iora

 

Wie kent de Maxi-Cosi Iora serie niet? Deze premium co-sleeper herken je aan het mooie design en super kwaliteit zoals bijvoorbeeld het comfortabele matrasje, de premium materialen en het gebruiksgemak.

 

De Maxi-Cosi Iora 2-in-1 Co-sleeper heeft een handige opbergmand zodat je alles bij de hand hebt wanneer je er 's nachts uit zou moeten. Het bedje is makkelijk in te klappen waardoor je hem mee kunt nemen in de bijbehorende reistas.

 

De cosleeper kan op 5 verschillende hoogteniveaus gezet worden zodat het altijd aan jouw bed past. Een nadeel is wel dat je het matrasje niet schuin kan zetten.

 

Verder is het bedje behoorlijk stevig en biedt het de kwaliteit die we altijd kunnen verwachten van Maxi-Cosi. Al met al een uitstekend product.

Maxi-Cosi Iora co-sleeper grijs

3. Tutti Bambini Cozee Bedside


 

Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Tutti Bambini Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet. Hierdoor kun je hem ook makkelijk meenemen op vakantie of naar opa en oma. Wij vinden hem er vooral echt geweldig uitzien.

 

Je kunt het instellen op 6 verschillende hoogtes, en op een half-hellende stand waardoor de spijsvertering bevorderd wordt. Dit is een voordeel ten opzichte van de Maxi Cosi Iora.

 

Wanneer je voor deze co-sleeper kiest krijg je ook een reistas, comfortabel foam matras en een handige opberg plank. Zo heb je alles wat jij nodig hebt voor jouw baby's eerste maanden.

Tutti Bambini is overigens een merk van Topmark, dus je komt de Cozee Bedside ook wel eens tegen onder het merk Topmark.

Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper grijs

5. Chicco Next 2 Me Dream


 

De Chicco Next2Me Dream co-sleeper is misschien niet het meest mooi vormgegeven aanschuifbedje, hij is wel het meest praktisch. Het is de luxerere versie van de Chicco Next2Me. Zo kan je hem bijvoorbeeld gemakkelijk met één hand openen en sluiten. En wat bijzonder is, is dat hij ook een schommelstand heeft zodat je hem kan gebruiken als schommelwiegje.

Hij is beschikbaar in 4 verschillende kleuren, en kan op 11 verschillende hoogtes ingesteld worden. Daarnaast kun je het bedje ook kantelen om de vertering en ademhaling te bevorderen. Dankzij de 2 vensters in het netweefsel heb je altijd visueel contact met jouw kind, ook als je de zijkant niet omlaag hebt gedaan.

 

De vier wielen met remmen maken het gemakkelijk om de wieg van de ene kamer naar de andere te rollen. Uiteraard kan de bekleding ook verwijderd en gewassen worden. Dit model wordt geleverd met een zacht matras en een opbergtas voor transport, wel zo handig als je een dagje naar opa en oma gaat!

Chicco Next2Me Dream Co-sleeping wiegje.jpeg

2. Snuz Snüzpod 4

Een simpel, strak en efficiënte co-sleeper, dat is wat dit model te bieden heeft. De Snuz Snüzpod 4 te gebruiken op drie verschillende manieren: als co-sleeper, wiegje of als mozesmandje. Je kan het wiegje namelijk ook los van het onderstel af halen.

 

 

Wat handig is, is dat deze co-sleeper zowel aan bedden als boxsprings vastgemaakt kan worden met de bijgeleverde banden. Eenmaal aangesloten is het een veilige slaapplek. Dit komt mede door de 12 centimeter omhoogstaande rand. En ondanks het houten ontwerp is er wel gewoon een reflux stand aanwezig voor de bevordering van de spijsvertering.

 

Je krijgt een matras gemaakt van OEKO-Tex 100 gecertificeerde materialen bij aanschaf van dit product, welke voorzien is van een 3D ademende, afneembare hoes. Je hebt de keuze uit 8 verschillende kleuren zodat het altijd bij jouw interieur past.

Snuz Snüzpod 4 co-sleeper hout

1. Bednest


 

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Bednest co-sleeperzijn. Dit model kan gebruikt worden als co-sleeper, losstaande wieg, reisbedje en mozesmandje. Je kan hem namelijk super compact inklappen als je hem wilt meenemen (of opbergen).

 

Wij zijn vooral gecharmeerd door het bijzondere, slimme ontwerp. Zo kan je de bednest met zijn bijzondere poten ook gewoon schuin zetten in het geval van reflux, verkoudheid of buikkrampjes. Je kan het bedje ook helemaal van de poten halen, en dan heb je dus een mozes mandje. Ook werkt de combinatie van hout en stof erg mooi, zowel visueel als praktisch.

 

Deze co-sleeper past ook goed naast een hoge boxspring, wat niet vaak het geval is bij co-sleepers. Het is de bedoeling dat de Bednest wieg gebruikt wordt tot een maximaal gewicht van 10 kilogram, of natuurlijk tot het kind zelfstandig kan zitten. Het wordt geleverd met een comfortabel matras van 4 cm dik.

Bednest cosleeper hout
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baby slaapt lief met knuffel - foto van Minnie Zhou