top of page

De beste co-sleeper? Koopadvies & top 10 2023

Moeder en baby in Snuzpod 4 co-sleeper wiegje Naturel.jpg

Met een co-sleeper kan je je baby heel dicht bij jou aan de zijde van je eigen bed laten slapen. Zo kan je veilig samen slapen en zelfs gemakkelijker borstvoeding geven. Sommige ouders vinden het fijn om een co-sleeper te gebruiken, en dat begrijpen wij heel goed. Terwijl anderen het weer minder prettig vinden. Waarom? We leggen je graag uit wat een co-sleeper precies is, hoe je een co-sleeper goed en veilig gebruikt en wat de 10 beste co-sleepers van 2023 zijn.

 

Wat is een co-sleeper?

 

Weet je nog niet wat een cosleeper is? Een co-sleeper is een wieg die aan één kant open gemaakt kan worden. Sommige modellen zijn aan één kant al open, maar de meeste modellen moet je ritsen of schuiven.

 

Een co sleeper heeft ongeveer dezelfde maten als een wieg, maar je schuift een co-sleeper tegen jouw eigen bed aan. Het wordt dan ook wel een aanschuifbedje of een aanschuifwieg genoemd.

 

Zo slaapt jouw baby de eerste paar maanden veilig naast zijn vader of moeder. En laten we eerlijk toegeven, jij baalt er niet echt van dat je zo dicht bij jouw pasgeboren kindje mag slapen.

 

Daarnaast is het ook enorm handig om een co-sleeper te gebruiken wanneer de baby borstvoeding krijgt. 's Nachts voeden wordt hiermee een stuk makkelijker.

Waarom gebruik je een co-sleeper?

Sommige ouders vinden het geweldig om hun kind bij hun te hebben 's nachts, maar anderen vragen zich af waarom je in hemelsnaam een co-sleeper zou gebruiken.

 

Een co-sleeper wordt tegen jouw eigen bed aan gezet. Hierdoor kun je jouw baby snel horen als er wat is, en kun je hem makkelijk voeden wanneer hij honger heeft. Dit is een veilige manier om jouw kind toch een beetje in bed te hebben.

 

Laat een baby nooit bij jou in bed slapen als je zelf ook slaapt. De kans op warmtestuwing en wiegendood is groter dan je denkt. Met een aanschuifbedje heeft jouw baby een eigen slaapoppervlak en loopt hij geen gevaar. 

Hoe lang kan je een co-sleeper gebruiken?

Laten we voorop stellen dat een co-sleeper geen verplichting is. Het is dus niet zo dat je deze moet gebruiken. Samen slapen met jouw baby is een keuze die je zelf moet maken.

 

Sommige ouders willen liever dat het kind vanaf het begin al in zijn eigen kamer slaapt. Het is puur een handig alternatief voor een wieg die voor beiden de baby en de ouders voordelen heeft.

 

Je kunt een co-sleeper vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden oud gebruiken. Natuurlijk moet er hierbij wel gekeken worden naar de beweeglijkheid van jouw baby. Als jij een hele beweeglijke baby hebt die maar al te graag omrolt in zijn slaap, dan is het tijd voor een ledikantje

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de co-sleeper die bij jou past. Veel plezier!

Waar voldoet een goede co-sleeper aan?

Een goede co-sleeper moet verstelbaar zijn zodat er geen verschil is in hoogte tussen jouw matras en dat van jouw baby. Daarnaast moet hij ook aan jouw bed bevestigd kunnen worden zodat er geen spleet ontstaat waar de baby in kan vallen.

 

De meeste cosleepers kan je met een band aan je bed bevestigen. Dit gaat makkelijk bij een 'normaal' bed, en kan wat lastiger zijn bij boxsprings. Om een co-sleeper aan een boxspring te bevestigen gebruiken de meeste bedjes lange banden. 

Het is natuurlijk het beste om een co-sleepers stevig vast te maken, al denken wij dat dit niet persé hoeft. Zolang een bedje stevig staat en niet kan verschuiven op de ondergrond, is het naar ons idee veilig om te gebruiken. Je zal de co-sleeper namelijk ook af en toe van het bed af willen schuiven, want mogelijk gebruik je hem niet iedere nacht. Hierbij is het wel van belang dat jij zelf geen wilde slaper bent, die de cosleeper onbewust in haar slaap van zich af kan duwen. 

 

Tenslotte moeten alle zijden volledig omhoog kunnen. Wanneer jij gaat slapen, of niet in de kamer bent, is het de bedoeling dat de variabele zijde omhoog gezet wordt zodat de baby niet in het grote bed rolt.

Hoe werkt de hellende functie van een co-sleeper?

 

Veel co-sleepers hebben tegenwoordig ook een hellende functie. Dit is vooral handig wanneer jouw baby last heeft van reflux, verkoudheid of buikkrampen. Het lichtelijk kantelen van de co-sleeper kan ervoor zorgen dat de spijsvertering bevorderd wordt en de ademhaling makkelijker is bij een verkoudheid.

Wat is de beste co-sleeper?

Wij hebben flink onderzoek gedaan naar de beste co-sleepers die je op dit moment kan kopen. Beniewd naar de beste co-sleepers van dit moment? Bekijk dan hieronder de top 10 co-sleepers van 2023!

 

Via de links bij de producten kan je de co-sleepers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

9.  Lionelo Theo

 

De Lionelo Theo co-sleeper is een lichtgewicht aanschuifwiegje. Het is een 3-in-1 model, wat inhoudt dat je hem niet alleen kan gebruiken als co-sleeper en zelfstandig wiegje, maar ook als reiswiegje. 

Het is een compleet aanschuifbedje, met een redelijk matrasje, ventilerend gaas en handige opbergvakken. Daarnaast kun je het wiegje op 5 verschillende hoogtes instellen, en ook licht hellend om de spijsvertering van jouw baby te verbeteren.

Toch heeft deze co-sleeper ook wel wat nadelen. Zo heeft de Lionelo twee wielen aan de lange zijde. Dit maakt het bedje moeilijker te verplaatsen door een kamer. Het voordeel hiervan is wel dat je hem gemakkelijker aan het bed kan aaschuiven. Ook is het matrasje wat dunner en zachter dan bij duurdere modellen. Daarnaast wordt de Theo geleverd met een handige reistas, maar om hem in te klappen moet je wel eerst verschillende schroeven demonteren. 

Desondanks heeft de Lionele Theo wel veel te bieden tegen een relatief lage prijs, wat hem een de beste budget keuze maakt voor een 3-in-1 co-sleeper die je ook kan gebruiken als reisbedje.

Lionelo Theo co-sleeper grijs.jpg

10. Safety 1st Calidoo

 

 

We beginnen de lijst met de Safetly 1st Calidoo, die sterk vergelijkbaar is met de Lionelo Theo. Deze Calidoo is goedkoper, en je kan hem op meer hoogtes instellen; namelijk 7. Daarnaast heeft hij twee wielen aan de korte zijde waardoor je hem goed in huis kan verplaatsen, makkelijker dan bij dan de Theo.

Er is goede ventilatie aanwezig aan beide lange zijdes en het matras wordt meegeleverd. Let er wel op dat het een redelijk dun matrasje is. Dis is in de eerste maanden van het kind prima i.v.m. verstikkingsgevaar bij een extra matras. Later kan het de moeite waard zijn om er een extra topper bij te kopen. Ook omdat je kindje dan zwaarder is geworden. 

Het vastmaken aan een boxspring bed kan wat lastiger zijn of zelfs niet mogelijk. In dat geval kan een andere co-sleeper beter voor je zijn, zoals de Filllikid of Babybay.

Vergeleken met de Lionelo vinden wij hem wel minder mooi afgewerkt, je kan hem niet gebruiken als reisbedje, en hij heeft geen hellende reflux stand. Toch is het een goede keus voor een budget co-sleeper, wanneer je op zoek bent naar een goedkope co-sleeper.

Safety 1st Calidoo co-sleeper grijs

8. Fillikid Cocon

De Fillikid Cocon is de eerste co-sleeper in deze top 10 gemaakt van massief beukenhout. Dit geeft hem ten opzichte van de stoffen co-sleepers een klassieke uitstraling. Het nadeel is wel dat je hem hierdoor niet in kan stellen op een hellende reflux ligging.

 

Het klassieke ontwerp maakt het ook extra leuk wanneer je hem los als wiegje gebruikt. Er zitten vier wieltjes onder, waardoor je hem makkelijk verschuift van aanschuifbedje naar een slaapplek elders in huis voor overdag. Je schuift hierbij ook makkelijker de zijkant weer omhoog.

 

Het is ook een lekker ruim bedje, met een meegeleverd matrasje van 90x40 cm. Om er voor te zorgen dat hij goed aansluit met jouw bed kan je de bodem instellen op 5 verschillende hoogtes en hij past ook goed bij een boxspring bed.

Fillikid Babybed Vario 2in1 - Co Sleeper & Losstaande Wieg - 90 x 40 cm Aanschuifbed.jpg

7. Babybay


 

Het Duitse Babybay is volgens de producent zelf de uitvinder van de co-sleeper. Het is dan ook niet gek dat het een super populair aanschuifbedje is. Dit komt naast het mooie klassieke ontwerp met de ronde hoeken, mede door de vele functionaliteiten.

Zo kan je het bedje op een speciale manier aan jouw bed vastmaken. Dit werkt niet met riempjes, maar met een handig gepatenteerd systeem. Als je hem wilt gebruiken bij je boxspring, dan heb je het speciale Babybay boxspring model nodig.

 

Veder sluit het altijd goed aan op de hoogte van jouw matras. Dit komt doordat je het op iedere hoogte kan instellen, in plaats van op een bepaald aantal niveaus.

Wat verder heel leuk is, is dat je hem ook als jouw kindje na 9 maanden te groot is geworden nog steeds op veel leuke manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld als een tafeltje of bankje - hij kan namelijk tot wel 150 kg aan. 

Babybay Original co-sleeper Bijzetbed 87 x 46 x 79 cm, Wit Gelakt.jpg

3. Maxi-Cosi Iora

 

Wie kent de Maxi-Cosi Iora serie niet? Deze premium co-sleeper herken je aan het mooie design en super kwaliteit zoals bijvoorbeeld het comfortabele matrasje, de premium materialen en het gebruiksgemak.

 

De Maxi-Cosi Iora 2-in-1 Co-sleeper heeft een handige opbergmand zodat je alles bij de hand hebt wanneer je er 's nachts uit zou moeten. Het bedje is makkelijk in te klappen waardoor je hem mee kunt nemen in de bijbehorende reistas. Zo kan je hem in de eerste maanden ook prima gebruiken als campingbedje. We vinden hem sowieso trouwens ook erg leuk staan als zelfstandig wiegje.

 

De Iora cosleeper kan op 5 verschillende hoogteniveaus gezet worden zodat het altijd aan jouw bed past. Een nadeel is wel dat je het matrasje niet schuin kan zetten in de zogeheten reflux stand.

 

Verder is het bedje behoorlijk stevig en biedt het de kwaliteit die we altijd kunnen verwachten van Maxi-Cosi. Zo is de afwerking top en is het matrasje lekker stevig en comfortabel. Al met al een uitstekend product.

Maxi-Cosi Iora co-sleeper grijs

1. Tutti Bambini Cozee Bedside


 

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Snuzpud 4. Hierdoor kun je hem ook makkelijk als reisjbedje meenemen op vakantie of naar opa en oma.

 

Wij vinden hem er verder ook echt geweldig uitzien. Je kunt het bedje instellen op 6 verschillende hoogtes, en op een half-hellende stand waardoor de spijsvertering bevorderd wordt. Dit is weer een voordeel ten opzichte van de Maxi Cosi Iora.

 

Wanneer je voor deze co-sleeper kiest krijg je ook een reistas, comfortabel foam matras en hij is voorzien van een handige opberg plank. Zo heb je alles wat jij nodig hebt voor jouw baby's eerste maanden bij de hand. 

Het enige nadeel is wel dat er geen wieltjes op zitten. Maar, je kan jezelf afvragen of dit een nadeel voor jou is. Zelf vinden wij dit in de praktijd eigenlijk niet persé nodig.

Tutti Bambini is overigens een merk van Topmark, dus je komt de Cozee Bedside ook wel eens tegen onder het merk Topmark.

Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper grijs

4. Chicco Next 2 Me Dream


 

De Chicco Next2Me Dream co-sleeper is misschien niet het meest mooi vormgegeven aanschuifbedje, hij is wel het meest praktisch. Het is de luxerere versie van de Chicco Next2Me serie met verschillende varianten. De Dream kan je bijvoorbeeld gemakkelijk met één hand openen en sluiten. En wat bijzonder is, is dat hij ook een schommelstand heeft zodat je hem kan gebruiken als schommelwiegje.

Hij is beschikbaar in 4 verschillende kleuren, en kan op 11 verschillende hoogtes ingesteld worden. Daarnaast kun je het bedje ook kantelen om de vertering en ademhaling te bevorderen. Dankzij de 2 vensters in het netweefsel heb je altijd visueel contact met jouw kind, ook als je de zijkant niet omlaag hebt gedaan.

 

De vier wielen met remmen maken het gemakkelijk om de wieg van de ene kamer naar de andere te rollen. Uiteraard kan de bekleding ook verwijderd en gewassen worden. Dit model wordt geleverd met een zacht matras en een opbergtas voor transport, wel zo handig als je een dagje naar opa en oma gaat!

Chicco Next2Me Dream Co-sleeping wiegje.jpeg

2. Snuz Snüzpod 4

Een simpel, strak en efficiënte co-sleeper, dat is wat dit model te bieden heeft. De Snuz Snüzpod 4 is te gebruiken op drie verschillende manieren: als co-sleeper, wiegje of als mozesmandje. Je kan het wiegje namelijk ook los van het onderstel af halen. Dit kan erg handig zijn om je baby bijvoorbeeld s'ochtends al slapend mee te nemen in de losse mozesmand naar de woonkamer. Dit is echt een groot voordeel ten opzichte van alle andere co-sleepers uit deze top 10.

Wat handig is, is dat deze co-sleeper zowel aan bedden als boxsprings vastgemaakt kan worden met de bijgeleverde banden. Eenmaal aangesloten is het een veilige slaapplek. Dit komt mede door de 12 centimeter omhoogstaande rand. En ondanks het houten ontwerp is er wel gewoon een reflux stand aanwezig voor de bevordering van de spijsvertering.

 

Je krijgt een matras gemaakt van OEKO-Tex 100 gecertificeerde materialen bij aanschaf van dit product, welke voorzien is van een 3D ademende, afneembare hoes. Je hebt de keuze uit 8 verschillende kleuren zodat het altijd bij jouw interieur past.

Een nadeel van het mooie houten ontwerp is wel dat de Snüzpod 4 niet geschikt is als campingbedje voor op reis en bij opa en oma. Daarentegen staat hij wel extra mooi in jouw eigen slaapkamer, en net zo goed als een zelfstandig wiegje in de babykamer.

Snuz Snüzpod 4 co-sleeper hout

Bednest


 

Als je op zoek bent naar echt een speciaal design model co-sleeper, dan moet dat de Bednest co-sleeper zijn. Dit model kan gebruikt worden als co-sleeper, losstaande wieg, reisbedje en mozesmandje. Je kan hem namelijk super compact inklappen als je hem wilt meenemen (of opbergen).

 

Wij zijn vooral gecharmeerd door het bijzondere, slimme ontwerp. Zo kan je de bednest met zijn bijzondere poten ook gewoon schuin zetten in het geval van reflux, verkoudheid of buikkrampjes. Je kan het bedje ook helemaal van de poten halen, en dan heb je dus een mozes mandje. Ook werkt de combinatie van hout en stof erg mooi, zowel visueel als praktisch.

 

Deze co-sleeper past ook goed naast een hoge boxspring, wat niet vaak het geval is bij co-sleepers. Het is de bedoeling dat de Bednest wieg gebruikt wordt tot een maximaal gewicht van 10 kilogram, of natuurlijk tot het kind zelfstandig kan zitten. Het wordt geleverd met een comfortabel matras van 4 cm dik.

Bednest cosleeper hout
Wat is een co-sleeper?
Waarom gebruik je een co-sleeper?
Hoe lang kan je een co-sleeper gebruiken?
Waar voldoet een goede co-sleeper aan?
Hoe werkt de hellende functie van een co-sleeper?
Co-sleeper top 10
9.  Lionelo Theo
10. Safety 1st Calidoo
8. Fillikid Cocon
7. Babybay
6. Kinderkraft Neste UP
3. Maxi-Cosi Iora
4. Chicco Next 2 Me Dream
1. Tutti Bambini Cozee Bedside
2. Snuz Snüzpod 4
Bednest
Wat is de beste co-sleeper?
Baby slaapt lief met knuffel - foto van Minnie Zhou
Kind speelt verstoppetje in witte omgeving

Bijzondere designs

6. Kinderkraft Neste UP

 

 

De Kinderkraft Neste UP is in Duitsland een van de populairste co-sleepers. Het is een degelijke, kwalitatieve co-sleeper die er leuk uitziet en goed werkt. Hij is qua model en prijs vergelijkbaar aan de Theo en de Calidoo, maar we vinden deze gemakkelijker in gebruik.

 

Zo kun je de zijkant veel makkelijker omhoog en omlaag doen. De zijkant gaat weliswaar niet helemaal omlaag, maar dit is niet erg omdat het matrasje van je baby lager moet zijn dan jouw matras.

Je kunt de Neste UP cosleeper instellen op 5 verschillende hoogtes. De hoek van het matras kan ook op 2 niveaus ingesteld worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw kind een loopneus heeft of wanneer je het ademen wilt vergemakkelijken, of in het geval van reflux.

Wat ook mooi is, is dat je de voetjes in de breedte kan instellen. Zo kan je er voor zorgen dat hij goed aansluit bij je bed. Wel zo prettig voor de veiligheid en om goed borstvoeding te kunnen gaan geven. Dankzij de wieltjes aan de lange zijde, kan je het bedje gemakkelijk aan het bed aanschuiven. Verplaatsen door de kamer gaat dan wel weer wat moeilijker.

Bekijk ook eens de Neste Air, dit is de wat luxere variant van de Up.

Kinderkraft Neste UP co-sleeper beige

5. Baninni Elia


 

De Baninni Elia co-sleeper is een goede, praktische cosleeper tegen een redelijke prijs die er ook nog eens leuk uit ziet. Het neutrale design, verkrijgbaar in blauw en grjis, maakt hem geschikt voor veel slaapkamers.

Het mooie aan de Elia is dat je dit aanschuifbedje in veel posities kan verstellen. Zo schuif je hem gemakkelijk in 7 verschillende hoogtes, waardoor je hem goed kan laten aansluiten op jouw bed. Daarnaast heeft hij een reflux stand.

Een ander voordeel ten opzichte van de vorige cosleepers is de handige opbergmand. Een fijne plek om een knuffel, hydrofiele doek of speentje bij de hand te hebben. 

Moeders die het bedje gebruiken zijn er over het algemeen erg enthousiast over. Zo is het bedje lekker stevig en makkelijk in elkaar te zetten. Het grootste pluspunt is het matrasje, deze is lekker dik en stevig vergeleken met goedkopere co-sleepers.

Baninni Co Sleeper Wieg - Aanschuifwieg - Elia - Donkergrijs.jpg
5. Baninni Elia
Bijzondere designs
bottom of page