top of page

Ons advies voor de beste baby schommelstoel of babyswing

Moeder met baby in Munckin luxe schommel

Je wilt natuurlijk alles in huis hebben om jouw baby zo comfortabel mogelijk door deze fase van het leven heen te begeleiden. Een schommelstoeltje (of iets vergelijkbaars) is dan onmisbaar! Het zorgt voor een veilige, comfortabele en rustgevende plek op een andere manier dan in de box. Wat is een baby schommelstoel precies? Is dat niet hetzelfde als een wipstoeltje? Lees hier alles wat je moet weten over schommelstoeltjes en babyswings en ontdek jouw favoriete exemplaar in de schommelstoel top 10! 

Verschil tussen schommelstoeltje en babyswing

De naam zegt het natuurlijk al: een schommelstoel is een speciaal ontworpen stoeltje voor baby's om lekker in te kunnen schommelen. De schommelende bewegingen zijn heel rustgevend voor de baby, net zoals het heen-en-weer wiegen in jouw armen.

 

Een logische variant op de schommelstoel is dan ook de babyswing. In plaats van een schommelende beweging in een rechte lijn, zorgt die voor een zijwaarts schommelende, wiegende beweging. 

Het is soms best een beetje verwarrend, want er zijn genoeg bedrijven die een schommelstoeltje een wipstoeltje noemen. Dit is naar ons idee niet juist: de beweging van een wippertje gaat wippend van beneden naar boven, en heeft niets met een schommelende beweging te maken. En, je hebt natuurlijk ook nog de schommelstoel voor kinderen en volwassenen.

Voordelen & nadelen

Een schommelstoeltje of babyswing zorgt voor een veilige, comfortabele plek in een zitpositie.

 

Een baby kan natuurlijk nog niet zelfstandig rechtop zitten, en dat betekent dat het zonder hulpmiddelen alleen maar kan liggen en dat doet een baby dan ook veel: in de box, in de wieg, in de co-sleeper, in de ledikant, in de kinderwagen, in een babynestje of op een kleedje.

 

Het is daarom heel fijn om je baby een andere positie aan te kunnen bieden. Dankzij een schommelstoeltje kan een baby ontspannen zitten en lekker om zich heen kijken. Dit werkt goed voor de ergonomie en helpt ook tegen verveling. 

 

Daarnaast heb je als ouder goed zicht op het kindje, en kan je het schommelstoeltje bij jou in de buurt neerzetten. Zo weet je zeker dat je kleine schatje er goed aan toe is.

Verschillende soorten

De basis bestaat uit een schommelstoeltje en een babyswing.  Een klassiek schommelstoeltje kan je vaak inklappen, meestal gaat dit beter dan bij een babyswing.

 

Daarnaast bestaan zowel bij traditionele schommelstoeltjes als babyswings elektrische modellen die automatisch schommelen.  Deze kan je aanzetten en zo de baby automatisch heerlijk laten wiegen en schommelen. De afmetingen van deze automatische schommelstoeltjes zijn zodanig dat het de bedoeling is dat deze een vaste plek krijgt. De niet-elektrische varianten kan je vaak opklappen en gemakkelijk opbergen.

Heb ik een schommelstoeltje of babyswing nodig?

 

Het antwoord hierop is wat ons betreft simpel. Je hebt namelijk zonder twijfel iets nodig waar jij jouw baby in kan laten zitten om lekker te ontspannen en om zich heen te kunnen kijken. Heb je dit niet, dan kan een baby alleen maar liggen en naar het plafond kijken. Dit wordt op een gegeven moment onprettig en gaat zelfs vervelen. Het is belangrijk om hiervan af te kunnen wisselen. Om dit te doen zijn twee producten geschikt: een schommelstoeltje of een wippertje. Het is aan jou wat je kiest, beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je al een wipstoeltje hebt, dan heb je dus niet ook nog een schommelstoeltje nodig!

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Stel jezelf eerst de vraag hoe en waar je het schommelstoeltje gaat gebruiken. Heb je veel open ruimte in huis? Dan kan je kiezen voor een elektrische schommelstoel. Deze zijn echt een stuk groter dan de opvouwbare varianten of de wippertjes. Heb je deze ruimte niet, dan is een traditioneel model waarschijnlijk een betere keuze. 

Maar, hierbij is het net zo belangrijk wat je er aan uit wil geven. Een eenvoudig model is best betaalbaar, maar de elektrische schommelstoeltjes kunnen snel duur worden.

Het liefst wil je een schommelstoel waarbij je het zitje vast kunt klikken in een stationaire positie. De stoel functioneert dan ook gelijk als babyzitje. Ook is het soms mogelijk om het zitje los te koppelen van het frame. Kijk ook gelijk of het mogelijk is om het zitje in verschillende posities te kantelen. Zo kun je rekening houden met de positie waar jouw baby in ligt. 

Het is geheel afhankelijk van het model schommelstoel tot hoelang je deze kan gebruiken. De meest kan je tot zo'n 8-9 maanden gebruiken.

Let er op dat de gewichtscapaciteit voldoet aan het gewicht van jouw baby. Gebruik je het stoeltje in de buurt van een raam? Zorg er dan ook voor dat er een dakje aanwezig is die jouw baby beschermt tegen de zon.

Hieronder hebben wij de beste schommelstoetjes en babyswings van dit moment voor je getest en op een rijtje gezet. Via de links bij de producten kan je de schommelstoeltjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een leuk baby schommelstoeltje. Veel plezier!

Verschil tussen schommelstoeltje en babyswing
Verschillende soorten
Heb ik een schommelstoeltje of babyswing nodig?
Voordelen & nadelen
Moeder naast baby in maxi cosi cassia elektrische schommelstoel in mooie woonkamer met vlo

6. Little World Dreamday

 

De babyswing van Little World zorgt niet alleen voor rust door de schommelbeweging, maar heeft ook nog eens vrolijke geluidjes die jouw baby vermaken. Je kunt de schommelbeweging op vijf verschillende standen instellen, en je kunt acht verschillende melodietjes afspelen met volumeregeling.

 

De Baby Swing Dreamday maakt ook gebruik van drie timer tijden. Je kunt ervoor kiezen om de swing aan te zetten met adapter, maar ook op batterijen. Al met al is dit een stoel die bijna alles heeft voor kinderen van 3 tot 9 kilogram.

Little World Baby Swing Dreamday Grijs.j
6. Little World Dreamday baby swing

5. Bo Jungle B-Portable

 

 

Ook de portable swing van Bo Jungle is voorzien van 8 verschillende melodieën om jouw baby te vermaken, evenals een speelboog met twee speeltjes. Je kunt de stoel in 5 verschillende schommelstanden zetten en een timerfunctie van 15, 30, 45 of 60 minuten instellen.

 

Jouw kind zit te allen tijden veilig dankzij de 5-puntsgordel. Deze babyschommel kan op stroomkabel of op batterijen werken. Dankzij zijn compactheid is de baby swing ook gemakkelijk mee te nemen op vakantie of bezoek.

Bo Jungle B-Portable Swing - Grey.jpg
5. Bo Jungle B-Portable

6. Kinderkraft Lumi


 

De Lumi van Kinderkraft is niet alleen ontzettend comfortabel, maar ziet er ook nog eens chique uit. Het zitje beweegt in een slingerbeweging waardoor de natuurlijke bewegingen in de baarmoeder gesimuleerd worden. Deze schommelstoel voor baby’s is voorzien van Bluetooth waardoor je zelf muziek kunt kiezen om af te spelen.

 

Ook kun je jouw telefoon tegelijkertijd opladen dankzij een USB-poort in het paneel. Je kunt er ook voor kiezen om één van de twaalf ingebouwde melodieën af te spelen.

 

Er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd met 8 meter bereik waardoor je niet telkens hoeft op te staan om de schommelsnelheid in te stellen.

Kinderkraft Babyswing - Babyschommel Lum
6. Kinderkraft Lumi

4. Fisher Price Pacific Pebble


 

Natuurlijk moest Fisher Price ook nog even een verschijning maken in deze lijst. De Pacific Pebble heeft een zachte kleur en is zowel als schommelstoeltje als vast babystoeltje te gebruiken. Via het paneel kun je 10 kalmerende liedjes en natuurgeluiden instellen, evenals 6 verschillende schommelsnelheden.

 

De zintuigen worden onbewust ontwikkeld door de schommelbewegingen, zachte stof, muziek, maar ook zachte vibraties; alles wat jouw kindje nodig heeft om knus en comfortabel te liggen. Het stoeltje is te gebruiken tot een maximaal gewicht van 11,3 kilogram, of wanneer jouw baby eruit probeert te klimmen.

Fisher Price Pacific Pebble Draagbaar Sc
4. Fisher Price Pacific Pebble

3. Tiny Love Cozy Rocker

De Cozy Rocker Napper van Tiny Love is een multifunctionele schommelstoel. Je kunt hem als wieg, wipstoel en zitje gebruiken vanaf de geboorte tot het kindje 9 kilogram weegt. Er is een muziekmobiel aanwezig die je kunt draaien en afnemen.

 

Het schommelstoeltje is ideaal om te gebruiken in een kamer met veel licht dankzij een kap die het kindje beschermt van teveel zon. De fascinerende lichtjes zijn ontzettend leuk voor kindjes en er wordt gebruik gemaakt van afleidende trillingen om rust te creëren.

Tiny Love Cozy Rocker Napper Babyschomme
3. Tiny Love Cozy Rocker

5. Maxi Cosi Cassia

 

 

Met de neutrale kleuren en rustige uitstraling van deze baby schommelstoel van Maxi-Cosi weet je zeker dat jouw kindje heerlijk tot rust kan komen. De Cassia maakt gebruik van een automatische bewegingsdetector waardoor hij precies weet hoe en wanneer jouw baby gewiegd moet worden.

 

De baby swing kan 360 graden gedraaid worden zodat je altijd oogcontact kunt hebben met jouw baby. Dankzij de twee speeltjes die bijgeleverd worden heeft jouw baby echter altijd iets om naar te kijken en om mee te spelen. In totaal weegt de Cassia stoel slechts 4 kilogram zodat je hem gemakkelijk van de ene naar de andere kamer kunt verplaatsen.

Hij is trouwens in dezelfde stijl als het Kori wipstoeltje van Maxi-Cosi en daardoor een mooie uitbreiding / toevoeging!

Maxi Cosi Cassia - Swing Essential Graph
5. Maxi Cosi Cassia
2. Lionelo Henny

2. Lionelo Henny

 

De Henny 2-in-1 van Lionelo kan zowel als wieg als schommelstoel gebruikt worden. Ook hier wordt er weer gebruik gemaakt van een schommel sensor en kun je kiezen uit 5 verschillende snelheden.

 

Er zijn 10 melodieën aanwezig met rustgevende muziek en natuurgeluiden zodat jouw baby rustig in slaap gewiegd kan worden. Met de projector kun je 7 verschillende kleuren zacht licht projecteren.

 

De multifunctionele schommelstoel is te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 36 maanden, of wanneer het kind 12 kilogram weegt. Je kunt de stoel aanzetten met de adapter, maar je kunt ook 4 R20 batterijen gebruiken die goed zijn voor een bedrijfsduur van ongeveer 40 uur.

Lionelo Henny - Wieg en schommelstoel -

1. Caretero Bugies

Met deze luxe schommelstoel van Caretero weet je zeker dat jouw kind heerlijk zal liggen. De carrousel roteert uit zichzelf met verschillende knuffels en lichtjes. Ook is er een muziekspeler aanwezig waarmee je 12 verschillende melodietjes kunt afspelen.

 

De baby swing is in te stellen op 5 verschillende snelheden en heeft 3 instelbare tijden. Red jouw kindje het waarschijnlijk niet om wakker te blijven tijdens het eten? Dan kun je jouw baby gewoon in de stoel laten zitten en de verwijderbare eet tray gebruiken. Zo zit jouw kindje toch comfortabel tijdens het eten, en kan hij na het eten lekker knus in slaap vallen.

Schommelstoel Caretero Bugies grijs, ges
1. Caretero Bugies

4. Munchkin

 

De beste baby swing ziet er misschien ietwat robuust uit, maar ligt heerlijk voor jouw baby. De luxe schommelstoel van Munchkin kun je bedienen met een meegeleverde afstandsbediening waardoor jij gewoon door kunt gaan met jouw eigen bezigheden.

 

Er zijn 5 verschillende swing posities waar je gebruik van kunt maken. Tevens kun je met de ingebouwde speaker en een Bluetooth koppeling de favoriete liedjes van jouw kleintje afspelen. Er wordt een speelboog meegeleverd zodat jouw kindje ook zichzelf een beetje kan vermaken in de stoel!

Swing - Baby Schommel - Wipstoel Munchki
4. Munchkin

2. Nuna Leaf

De Nuna Leaf wipstoel is echt een klasse apart. Eigenlijk verdient deze ook een eerste plek, maar omdat hij niet wipt maar schommelt staat de Leaf op de tweede positie. Het is een super gaaf "wipstoeltje" of eigenlijk eerder een schommelstoetje, met een uniek design en unieke beweging.

Het bijzondere is dat je de Nuna Leaf kan laten schommelen door één tikje te geven. De speciale techniek van het schommelstoeltje zorgt voor een langdurige super vreedzame schommelende beweging. Het bijkomende voordeel is dat deze geen geluid maakt zoals bij een elektrisch wipstoeltje. Heerlijk ontspannen dus voor de baby!

Daarnaast is de Leaf gemaakt van top materialen en 100% organisch katoen. En wist je dat hij zelfs een gewicht aan kan van 60 kg?! Je kan het wipstoeltje dus met je kindje mee laten groeien tot een peuter, of 3 jaar. Zo kan je peuter er zelfs nog heerlijk in zitten, spelen en schommelen. Het is een dure aankoop, maar je hebt er wel lang plezier van!

Maximaal gewicht baby: 60 kilogram

Nuna Leaf Wipstoel - Grijs.jpg
2. Nuna Leaf

8. Born Lucky Dreamy​

 

Een leuk voorbeeld van een toffe elektrische babyswing, de Dreamy van Born Lucky. Hij heeft een meegeleverde afstandsbediening, zodat je niet je telefoon hoeft te gebruiken. Dit kan wel! Met de bluetooth verbinding kan je zelfs je eigen muziek afspelen op de ingebouwde speaker. Zet het lievelingsnummer van je baby op en zie hem of haar genieten!

Hij heeft 5 verschillende schommelstanden, en is aan te sluiten op het stopcontact of een powerbank. De speelboog bovenop het wipstoeltje maakt hem helemaal compleet.

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

Born Lucky Wipstoel - Dreamy - Elektrisc
8. Born Lucky Dreamy elektrisch​

7. X Adventure Rocco

 

Deze elektrische babyswing, de Rocco van X adventure, ziet er door zijn fluwelen bekleding wel erg speciaal uit! Net zoals alle elektrische babyswings maakt hij een heerlijke schommelende beweging. 

De Rocco heeft zelfs een ingebouwde speaker om rustgevende muziekjes af te spelen. Hier wil je toch gewoon zelf in liggen! Je bedient hem eenvoudig via bluetooth met je telefoon. Je hebt de keuze uit 5 verschillende schommelstanden, en je kan een timer instellen, bijvoorbeeld op 30 minuten schommelen.

Je sluit de ligstoel aan met USB oplader op het stopcontact. Wat handig is, is dat je hem dus ook via de USB aan een powerbank kan aansluiten. Super voor het geval er geen stopcontact in de buurt is, maar dan moet je wel zorgen dat die voldoende opgeladen is ;)

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

X Adventure Wipstoel Elektrisch Rocco Ve
7. X Adventure Rocco

3. 4moms rockaRoo

Het Amerikaanse 4moms wint in ons land langzaam maar zeker aan populariteit. Het bedrijf staat bekend om hun innovatieve wipstoeltjes, vooral dankzij de Mamaroo babyswing. De rockaRoo is een premium elektrisch wipstoeltje die een hele fijne schommeling creëert.

De Rockaroo is best compact en vooral erg makkelijk in gebruik. Je plaatst je baby simpel veilig op zijn plek dankzij het 3-puntsgordeltje. Vervolgens draai je aan de knop en kan je kiezen uit 5 verschillende snelheden. De beweging is heel soepeltjes, bekijk het filmpje hieronder maar eens.

Het zitje is comfortabel en kan je gemakkelijk afnemen om te wassen in de wasmachine. Ook leuk bedacht is het geïntegreerde speelboogje; echt handig dat dat er al op zit. Je sluit de rockaRoo aan met een stekker dus er moet wel altijd een stopcontact in de buurt zijn!

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

4mos rockaroo elektrische automatische wipstoel voor baby.JPG
3. 4moms rockaRoo

1. 4moms MamaRoo 5

De 4moms mamaRoo 5 is alweer de vijfde versie van het populaire elektrische wipstoeltje. Nieuw aan deze verbeterde versie is de smarthome functie met spraakbesturing via Alexa of Google home.

De mamaRoo staat bekend om zijn hele bijzondere beweging. Het wipstoeltje bootst namelijk de beweging na die jij maakt als jij je baby in slaap wil wiegen in je armen. Dit maakt hem eerder een babyswing.

Hoe leuk klinkt dit: je kan de mamroo 5 instellen op 5 verschillende standen, namelijk car ride, kangaroo, free swing, rock-a-by en wave. De bewegingen zijn echt bijzonder om te zien en zelfs voor jouzelf al rustgevend. Je kan iedere stand op 5 verschillende sterktes instellen.

De bediening werkt prettig met een duidelijk display, en de mamaRoo 4 heeft zelfs een ingebouwde speaker waar je je eigen muziek op kan afspelen. Je kan de babyswing namelijk ook via bluetooth met je telefoon bedienen. Het is wel een best groot apparaat en je moet je hem net als de rockaRoo op het stopcontact aansluiten, dus je moet er wel de ruimte voor in hebben in huis. 

Maximaal gewicht baby: 9 kilogram

4Moms Mamaroo 5 met smart functies.jpg
1. 4moms MamaRoo 4
bottom of page