top of page

Ons advies voor de beste babygym

Baby speelt met Jollein Babygym.jpg

Een babygym is een van de eerste vormen van speelgoed voor je baby. Al op hele jonge leeftijd kan een baby onder de speelboog van de babygym liggen en er met zijn handjes en voetjes mee spelen. Maar, waarom heet het eigenlijk een babygym? En helpt het écht bij de ontwikkeling van baby's? En wat zijn dan de beste babygyms om te kopen? Dit en meer hebben wij voor je uitgezocht - op deze pagina lees je hier alles over. Ook vind je hier onze top 10 beste babygyms van dit moment. We hopen dat dit je helpt bij het uitzoeken van een leuke babygym die bij jou en je thuissituatie past. Veel plezier!

Wat is een babygym?

 

Laten we bij het begin beginnen, want, wat is een babygym nu precies? Een babygym is een hele leuke vorm van speelgoed voor baby’s. Een babygym heeft meestal de vorm van een boog die je op de grond plaatst. De baby kan dan op zijn rug onder de speelboog gaan liggen, of wat later rechtop zitten. Aan de babygym hangen allerlei leuke speeltjes en dingetjes; van knisperende doekjes, lichtgevende speeltjes tot aan de zachtste knuffeltjes. Het heet een “gym”, omdat het de ontwikkeling van baby’s spelenderwijs stimuleert. 

 

De baby wordt uitgedaagd en gestimuleerd om met zijn handjes en voetjes het speeltoestel te ontdekken. Het verschilt per babygym wat de baby allemaal kan ontdekken en hoe het op die manier bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. 

Aangezien de baby op zijn rug onder de babygym ligt of al lekker op zijn billetjes zit, dan is dat op een harde vloer natuurlijk niet zo comfortabel om op te spelen. Daarom zijn de meeste babygyms voorzien van een speelkleed. Babygyms bestaan dan ook vaak uit een speelboog en een speelkleed. Als je al een lekker zacht tapijt of een mooi speelkleed hebt, dan zijn er ook genoeg babygyms verkrijgbaar zonder speelkleed.


 

Soorten babygyms

 

Er zijn verschillende soorten babygyms verkrijgbaar. Je kan ze in grote lijnen als volgt indelen:

 

Normale babygym

De meeste babygyms zijn gemaakt van kunststof. Je kunt deze met of zonder speelkleed kopen. Alle moderne babygyms die je in Europa kan kopen zijn in principe veilig. Bij oude tweedehandse modellen moet je wel oppassen, want vroeger werden er nog stoffen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor een kind. Op marktplaats zijn verschillende tweedehands babygyms te koop. ​Dit exemplaar van Fisher Price is wat ons betreft het leukste model als je op zoek bent naar een betaalbare babygym. In de top 10 lees je onze review.

Houten babygym

Een babygym gemaakt van hout wordt de laatste jaren steeds populairder door de natuurlijke uitstraling en het prettige warme gevoel dat ze meebrengen. Ook deze zijn verkrijgbaar met of zonder een speelkleed. Let bij de aanschaf op de bewerking van het hout: het is beter om babygyms van onbewerkt, ongelakt hout te kopen. In houtlak kunnen namelijk voor baby’s schadelijke stoffen zitten. Het populaire model van Lovevery vinden wij een erg mooie keus voor een houten babygym met speelkleed; vandaar ook de eerste plek in onze top 10. Skodie heeft een leuk model als je op zoek bent naar een eenvoudige houten babygym zonder een speelkleed.

Inklapbare babygym

De meeste babygyms kan je ingeklapt opbergen. Het verschilt echter per model hoe makkelijk dit gaat en hoeveel ruimte het alsnog inneemt. Een goed inklapbare babygym kan handig zijn als je thuis weinig ruimte hebt of als je vaak onderweg bent met je baby. Zo kan je ze gemakkelijk onder de bank opbergen als je het niet gebruikt. De Playgro Fold and Go is hier speciaal voor ontwikkeld. Maar ook de babygym met schelp speelkleed van Little Dutch is hier een mooi voorbeeld van; deze vonden we erg eenvoudig in te klappen en ook weer uit te klappen.

Multifunctionele babygym

Er zijn ook babygyms die je ook nog op een andere manier kan gebruiken, bijvoorbeeld als loopkar of tentje. Wat dacht je van deze van Toddly met een complete ballenbak of deze van Chicco die je als loopwagen kan gebruiken?

Hieronder lees je onze reviews van deze en meer babygyms in onze top 10 van dit moment. Via de links bij de producten kan je de babygyms verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Moeder, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een leuke babygym. Veel plezier!

Babygym en de ontwikkeling van je baby

We zeiden het al eerder: een babygym is niet alleen leuk speelgoed voor baby’s maar het draagt ook nog eens al op jonge leeftijd bij aan de ontwikkeling van het kind. Hoe helpt een babygym bij de ontwikkeling van een baby? 

 

Een babygym heeft op de volgende belangrijkste punten een bijdrage aan de ontwikkeling van een baby:

 

  • Zintuigen

  • Lichaamscontrole

  • Actie en reactie

  • Zelfvertrouwen

 

Zintuigen

Je kan je voorstellen dat een speelboog met zoveel knispertjes, geluidjes, kleurtjes, muziekjes, stofjes etc. de zintuigen van een baby enorm prikkelt. Je baby kan op zoveel manieren nieuwe dingen gaan ontdekken die de zintuigen prikkelen: het zien van kleuren, het horen van geluiden en het voelen van verschillende materialen.

 

Lichaamscontrole

Een babygym heet niet voor niets zo: een baby gaat soms echt aan het werk en traint zijn lichaampje. Door met de handjes in de lucht te grijpen en vaak ook daarbij de voetjes te gebruiken ontstaat een ware fitness trainingssessie. 

 

Op deze manier traint de baby de controle over zijn lichaam. Denk maar een aan het evenwicht wat je hiervoor nodig hebt, maar ook het goed grijpen, het op de juiste plek grijpen en het voelen van de krachten die er ontstaan wanneer de babygym vastgegrepen is. Dit alles op een leuke speelse wijze.

 

Actie en reactie

In veel babygyms zitten veel elementen verborgen die bij een bepaalde actie een bijbehorende reactie veroorzaken. Dit is geweldig voor jonge kindjes om te ontdekken: hun actie, bijvoorbeeld het vastpakken van een knuffel leeuwtje, zorgt voor de reactie in de vorm van luid gebrul van de leeuw. Pas na verloop van tijd zal een baby leren dat zij de oorzaak zijn van de reacties.

 

Zelfvertrouwen

Zo veel spelen en plezier kan een baby een goed gevoel geven. Zelf zo dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen! 

Babygym leeftijd

 

Vanaf welke leeftijd kan je een babygym gebruiken? In principe zijn de meeste babygyms veilig om al vanaf de geboorte te gebruiken. Maar dat is natuurlijk veel te vroeg. Pas na een maand of 3 kan je er aan denken om je baby onder een babygym te leggen. Voor die tijd is het nog te moeilijk én is de nieuwe wereld al genoeg om te ontdekken.

 

Je merkt het vanzelf of je baby interesse heeft in de babygym. Merk je dat je baby er niet op reageert, laat hem er dan niet te lang onder liggen. Houd er ook rekening mee dat het het slaapje uit kan stellen, dus laat een baby er nooit te lang onder spelen.

Let er ook op dat je kindje niet te groot wordt voor de babygym. Dit verschilt echt per kind, maar kan het kan al zo zijn vanaf 6 maanden. Als je kindje te groot wordt, kan het gevaarlijk worden. Een kindje zou dan bijvoorbeeld de gym helemaal naar zich toe kunnen trekken en zich zo kunnen bezeren.

Direct naar de aanbiedingen?

Wat is een babygym?
Soorten babygym’s
Babygym en de ontwikkeling van je baby
Babygym leeftijd
Baby speelt met lovevery babygym.jpg

10. Jollein houten babygym​

Deze houten babygym van Jollein is een mooi voorbeeld van een simpele, elegante babygym die mooi staat in iedere woonkamer. Hij is niet zo groot en neemt dus ook niet zo veel ruimte in. Hij wordt geleverd zonder speelkleed, dus je moet zelf zorgen voor een zachte ondergrond.

Het hout is onbehandeld en dus veilig voor baby's. Aan de babygym hangen vier schattige knuffeltjes als speeltjes. De knuffeltjes hangen aan koortjes zodat een baby er lekker mee kan spelen of naar kijken.

Qua uitdaging en ontwikkeling is deze babygym redelijk beperkt. De knuffeltjes zijn lekker zacht, maar ze maken geen geluid en voelen onderling niet anders aan. Dit zorgt dus niet voor veel verschillende prikkels. De boog is daarnaast ook niet in hoogte verstelbaar. 

Deze houten babygym van Jollein is dan ook vooral een hele leuke optie als je op zoek bent naar een eenvoudige stijlvole speelboog die je zo bij je eigen tapijt, speelkleed of babynestje kan gebruiken.

Jollein Babygym Speeltjes - Polar - Multicolour.jpg
10. Jollein houten babygym​

9. Playgro Fold & Go opvouwbaar

Soms kan het handig zijn als je spullen kan opvouwen, bijvoorbeeld om het op te bergen of mee te nemen. Dit geldt ook voor deze Fold & Go babygym van Playgro.

Het is een kleurrijke speelboog van plastic, met vijf totaal verschillende speeltjes aan hangers. Genoeg prikkels dus! Wat leuk is, is dat je de eenvoudig los kan maken om ze ook zonder de boog te gebruiken. Zo kan je ze ook verwisselen van plek, om te de favoriete speeltjes op de juiste plek te krijgen.

De Fold & Go is makkelijk in te klappen, en dankzij het handvat aan de bovenkant kan je hem zo overal mee naartoe nemen.

Een nadeel aan deze babygym is dat je hem niet in hoogte kan verstellen. Daarnaast is 'ie redelijk licht, wat natuurlijk prettig is voor het vervoeren maar oudere baby's kunnen hem ook redelijk makkelijk omstoten.

Playgro Fold & Go Gym - Opvouwbare Babygym.jpg
9. Playgro Fold & Go opvouwbaar

8. WonderOne Babygym

Deze babygym van WonderOne is helemaal compleet met speelkleed en er is ontzettend veel wat de baby allemaal kan ontdekken.

Zo is het een 3-in-1 babygym. Een baby kan 1) liggen onder de speelboog, 2) liggend de piano bedienen met zijn voetjes of 3) zitten achter de piano als de nieuwe Wibi Soerjadi.

Aan de speelboog hangt van alles: 4 vershillende diertjes met rammelaars en een spiegeltje. De speeltjes zijn van plastic, maar wel gewoon lekker om mee te spelen. En als je wil kan je ze losmaken om er los van de speelboog mee te spelen, bijvoorbeeld onderweg in de auto.

De speelmat is wel een beetje eenvoudig, maar niet te hard. Hij is  zacht genoeg om lekker op te spelen, al kan een baby er niet te lang op liggen.

WonderOne - BabyGym - 3-in-1 Speelmat.jpg
8. WonderOne Babygym

7. Skodie babygym hout

Deze leuke babygym van Skodie is net als die van Jollein gemaakt van hout. Het hout is onbehandeld, splintervrij en veilig voor baby's. Het is een eenvoudige houten babygym, maar vergeleken met de speelboog van Jollein heeft hij voor baby's net wat meer te ontdekken.

De vier schattige speeltjes hangen aan koortjes aan ringen. De speeltjes zijn verschillend; de één heeft een ringetje aan de onderzijde en de ander weer een touwtje. Boven alle speeltjes hangen kralen die lekker wat geluid maken. 

De losse ringen zijn ook weer onderdeel van de ontdekkingsreis. Een groot voordeel, is dat je de hoogte van de hangers zelf kan bepalen. Verder is hij wel super eenvoudig en wordt de Skodie niet geleverd met een speelkleed.

Skodie Babygym hout.jpg
7. Skodie babygym hout

6. Chicco Grow & Walk multifunctioneel

Deze Grow & Walk babygym van Chicco pakt het net even anders aan, hij is namelijk multifunctioneel. Zo kan je hem gebruiken als babygym én als loopwagen.

Een jonge baby kan lekker liggend op zijn rug spelen met de verschillende toeters en bellen aan de speelboog. Hij werkt op AA batterijen, en hiermee tovert een baby verschillende lichtjes en geluidjes tevoorschijn. Het volume kan je instellen, wel zo prettig.

Je kan het activiteitencentrum kantelen, waardoor een baby ook zitten of staand met de lichtjes, muziekjes en speeltjes kan spelen. 

En wanneer jouw kindje zijn eerste stapjes kan zetten, kan je de babygym gebruiken als loopkar! Aan het activiteitencentrum zit een fijne duwstang en de babygym zelf heeft wieltjes. Zo kan een baby al lopend de wereld en de babygym ontdekken.

Chicco Baby Gym multifunctioneel.jpg
6. Chicco babygym multifunctioneel

5. Toddly babygym ballenbak

Deze babgym van Toddly zorgt voor eindeloos veel speelplezier. Zo is het niet alleen een babygym maar ook een complete ballenbak met 30 ballen en een lekker speelkleed.

De ballenbak zorgt meteen voor een veilig afgesloten plekje voor de baby, bijvoorbeeld handig met nieuwsgierige huisdieren. De ballen zijn makkelijk op te bergen in de kop van de leeuw.

Mocht het je nog niet zijn opgevallen, de hele babygym heeft de vorm van een leeuw. Kijk maar eens naar de kop aan de voorzijde en de leuke leeuwenpootjes als voetjes van de spelebogen.

Je kan de opstaande rand van de ballenbak gemakkelijk verwijderen. Zo kan je de Toddly ook gebruiken als eenvoudigere babygym met speelkleed.

Toddly Babygym Leeuw - Baby Speelmat met Ballenbak - 48 x 66 cm.jpg
5. Toddly babygym ballenbak

4. Tiny Love Deluxe Gymini

 

 

Wat is dit een leuke babygym van Tiny Love, de Deluxe Gymini. Wat hem vooral erg bijzonder maakt is het heerlijk dikke kwalitatieve speelkleed. Samen met de veel verschillende speeltjes onder de twee bogen is het een heerlijk plekje om te spelen.

De speelbogen zijn relatief laag waardoor een jonge baby zich echt midden in de speeltjes bevindt. Handig, want zo kan een baby er op jonge leeftijd al lekker mee spelen. Bij sommige babygyms zie je nog wel eens dat de speeltjes wat hoog hangen.

Als de baby groter wordt is er nog geen probleem, want je kan de speelmat eenvoudig losmaken van het speelkleed. Zo blijft het een heerlijk plekje om lekker te spelen op het dikke kleed.

De babygym prikkelt de zintuigen enorm, bijvoorbeeld met de lichtjes en muziekfeedback. De speeltjes zijn los te maken om onderweg mee te spelen, en je kan alles makkelijk wassen in de wasmachine. Hij is trouwens ook verkrijgbaar in een zwart-witte, muzikale uitvoering.

Tiny Love Deluxe Gymini Into the forest 2-in-1 - Speelkleed.jpg
4. Tiny Love Deluxe Gymini babygym

3. Fisher Price babygym

Deze babygym van Fisher Price is misschien wel de meest populaire babygym die te koop is. Dit komt door de uitstekende prijs kwaliteit verhouding: de babygym is goedkoop maar heeft een hoop te bieden.

Zo heeft hij 5 verplaatsbare speeltjes hangend aan de twee speelbogen, en een lekkere speelmat. De leeuw op de mat is muzikaal met 10 minuten aan muziek.

Ook handig, je kan de bogen en het speelkleed prima opvouwen, en zo compact opbergen en meenemen. Handig als je niet te veel ruimte kwijt wil zijn aan wéér een baby speelgoedje. En, je kan de speelmat zo in de wasmachine gooien.

De muziek gaat niet zo hard, maar dat vinden wij alleen maar prettig. Sowieso zal het voor jonge baby's nog te lastig zijn om er geluid uit te krijgen. Je moet er wel rekening mee houden dat het geheel van plastic is gemaakt en hier en daar wat goedkoop aanvoelt. Maar, naar ons idee is dat niet gek voor deze prijs.

Fisher Price 3-in-1 Muzikale Activiteiten Gym.jpg
3. Fisher Price babygym

2. Little Dutch babygym schelp

Waar sommige babygyms wat schreeuwerig kunnen zijn, is deze babygym van Little Dutch juist een plaatje om naar te kijken. Het is een stijlvolle babygym met een super zacht speelkleed in de vorm van een schelp en heerlijk zachte, schattige knuffeltjes.

Ook de speelbogen zijn lekker zacht, voorzien van een mooie stof. De lieve knuffeltjes zijn, net als de schelp, geheel in oceaan thema. Het is echt een zoet gezicht om baby's in deze schelp lekker te zien spelen en plezier te hebben.

Een nadeel vinden we wel dat de speeltjes niet in hoogte te zijn verstellen. Zo kan het even duren voor jouw kleintje echt bij de knuffeltjes kan. Ook zorgt de babygym door het rustige, mooie ontwerp juist voor wat minder prikkels dan bij andere babygyms.

Little Dutch Speelkleed Schelp - Ocean blue.jpg
2. Little Dutch babygym schelp

1. Lovevery Play Gym​

Deze Play Gym van Lovevery is wat ons betreft de mooiste babygym van dit moment. Dat komt vooral doordat het een houten babygym is die toch veel prikkelt en stimuleert, en op een veelzijdige manier te gebruiken is.

De Play Gym is ontwikkeld in samenwerking met experts voor kinderontwikkeling en heeft hiervoor verschillende awards gewonnen. Zo heeft de babygym 5 verschillende zones waar je baby in kan spelen, kost het slecht 2 minuten om de gym op te zetten en weer af te breken en hij is natuurlijk 100% baby veilig.

De vele onderdelen zijn goed gevarieerd en bieden echt een hele wereld van voelen, horen en zien om te ontdekken. Echt op ieder punt is er nagedacht over de behoeften van een baby in de verschillende levensfases.

Het materiaal van de babygym past bij een gym van deze prijsklasse: duurzaam hout, organisch katoen en non-toxic polyester.

Ook leuk: je kan de babygym met de bijgeleverde Play Space Cover omtoveren tot een tentje, oftewel een hele knusse speelplek.

Het enige nadeel is de prijs, die is vergeleken met de andere babygyms in dit overzicht echt aan de hoge kant. Maar daar krijg je wel echt een goed doordachte babygym voor terug.

Blije baby speelt met Lovevery Play Gym babygym.jpg
1. Lovevery Play Gym
bottom of page