top of page

Advies voor het beste hobbelpaard

Nattou Ezel Cappuccino - Hobbelpaard - Schommelpaard - 10 tot 36 maand - Beige.jpg

Een hobbelpaard is geweldig speelgoed voor jonge kindjes. Dankzij de gebogen onderkant kunnen kindjes op een hobbelpaardje naar voren en achteren schommelen. Wist je dat de hobbelpaard al bestaat sinds de 17e eeuw? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over hobbelpaardjes, handig koopadvies en de top 10 beste hobbelpaardjes van dit moment!

Wat is een hobbelpaard?

Een hobbelpaard (ook wel een schommelpaard genoemd) is speelgoed voor jonge kindjes, meestal voor kindjes van 1 tot 4 of 5 jaar oud. Kindjes kunnen op een hobbelpaard gaan zitten om vervolgens naar voren en naar achteren te schommelen. Dit komt doordat de onderkant gemaakt is van een gebogen frame.

Een kindje hobbelt dus naar voren en naar achteren, en het hobbelpaardje blijft hierbij op zijn zijn plek staan. Zo kan er een heleboel plezier beleeft worden op een klein ruimte in iedere kamer.


 

Verschillende soorten hobbelpaarden

 

De meeste bekende hobbelpaarden of schommelpaarden hebben natuurlijk de vorm van een paard. Maar tegenwoordig kom je de gekste varianten tegen! In dat geval is het niet meer een hobbelpaard maar een hobbeldier. 

Ook verschillen ze van materiaal. Het klassieke hobbelpaard is helemaal gemaakt van hout, maar je kan ze ook kopen in de vorm van een pluchen paard. Enkele varianten van hobbelpaarden op een rijtje:

 • Houten hobbelpaard

 • Houten hobbelscooter

 • Hobbelpaard van pluche

 • Hobbeldier van pluche in de vorm van een:

  • Vos

  • Konijn

  • Koe

  • Ezel

  • Mammoet

  • ...

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Vader van drie kinderen, babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een leuk hobbelpaardje. Veel plezier!

Inhoudsopgave:

Wat is een hobbelpaard?

Verschillende soorten

Koopadvies

Hobbelpaard top 10

Laatste update: 6-12-2023

Direct naar de aanbiedingen?

Koopadvies

Leuk al die verschillende soorten hobbelpaardjes, maar waar moet je nou op letten als je er eentje wil gaan kopen? Ons koopadvies is om eerst te bedenken voor welke leeftijd het hobbelpaardje geschikt moet zijn, en of je er eentje wil die voor zowel jonge kindjes als wat oudere kindjes geschikt is.

Veel schommelpaardjes hebben namelijk geen rugleuning of beugel. Hierdoor is het hobbelpaardje niet geschikt voor kindjes van 1 jaar als ze nog niet zelfstandig rechtop kunnen zitten. Het kan wel, maar dan met je er zelf bij zijn en samen gaan ‘hobbelen’. 

Ook moet je je afvragen of je een houten of een pluchen hobbelpaard of -dier wilt. Qua speelplezier hebben ze net zo veel te bieden, al is een pluchen hobbelpaard natuurlijk wel zachter. Het voordeel van een houten hobbelpaard is dat ze weinig ruimte in beslag nemen, dit is meteen het nadeel van een pluchen hobbelpaard.

Ook kan je bij sommige hobbelpaarden de rugleuning of beugel verwijderen. Dit is handig, want hierdoor is het hobbelpaardje geschikt voor jonge én oudere kindjes.

Dit zijn de kenmerken van een hobbelpaard waar je op kan letten bij de aankoop:

 • Voetensteun

 • Rugleuning

 • Handgrepen

 • Binnen en / of buiten te gebruiken

 • Beschermbeugel (verwijderbaar ja / nee)

 • Veiligheidsriempje

 • Hout of pluche

 • Eventueel geluid of muziekjes

 • Eventuele automatisch bewegende delen, zoals een staart of mond.

 • Aanbevolen leeftijd

 • Maximaal gewicht kind

 • Gewicht hobbelpaard

 • Makkelijk in elkaar te zetten

 • Rubberen dempers onder het frame

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de populairste hobbelpaarden van nu. Hieronder vind je de tien beste die wij voor je hebben geselecteerd. Welk hobbelpaard past het beste bij jou en je kind? Of wie ga je blij maken met een te gek hobbelpaard als cadeau? Veel plezier!

Via de links bij de producten kan je de hobbelpaardjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

10. Little Tikes

Het hobbelpaardje van Little Tikes herken je meteen aan de kunststof constructie. Het is eigenlijk een heel eenvoudig hobbelpaardje, gemaakt uit één stuk. Hierdoor is  hij lichtgewicht en bijna niet kapot te krijgen.

Het grote voordeel van het kunststof is dat je hem zowel binnen als buiten kan gebruiken. Je kan hem zonder problemen buiten in de regen laten staan.

En ondanks het eenvoudige ontwerp is de Little Tikes hobbelpaardslim ontworpen. Zo heeft het een goede zitting met rugleuning, prima handgrepen en lekkere brede voetensteuntjes op de gehele rand. Hierdoor kunnen voetjes niet zomaar - pijnlijk - onder de rand komen.

Veruit de meeste consumenten zijn erg tevreden over dit hobbelpaardje. Super leuk en simpel om mee te spelen, alleen kan het paardje bij kleinere kindjes wat vooruit schuiven tijdens het hobbelen.

Leeftijd: 1-3 jaar

Maximum gewicht: 23 kg

Little Tikes Hobbelpaard - Blauw.jpg

9. Lizzely Garden & Living Kidso

Dit schattige Kidso hobbelpaardje van Lizzely Garden & Living is er echt eentje zoals je hem zelf zou tekenen. Een mooi klassiek houten schommel frame, met een zacht knuffelpaard. Met verborgen verassingen!

Zo kan het paard geluid maken, en heeft het een bewegende mond en staart. Dit maakt het hobbelen op het paard net nog even wat spectaculairder.

De muziekjes zijn in het Engels, goed voor de twee-talen ontwikkeling ;) Verkrijgbaar in meerdere kleuren, en mocht je op zoek zijn naar een ander dier in plaats van een paard, dan is 'ie ook verkrijgbaar lieveheersbeestje.

Kopers van het schommelpaardje zijn er erg blij mee en vinden hem in het echt mooier dan op de foto. Eén nadeel is wel dat het geluid een beetje hard kan zijn, en dit kan je niet zachter zetten maar natuurlijk wel helemaal uit.

Leeftijd: 1 tot 5 jaar​

Lizzely Hobbelpaard donkerbruin Kidso schommelpaard.jpg

8. New Classic Toys

 

Geweldig nieuw klassiek speelgoed, dit houten hobbelpaardje van New Classic Toys. Door zijn geheel houten ontwerp neemt hij ook minder ruimte in, waardoor je het hobbelpaardje makkelijk in iedere kamer kwijt kan.

Je kan dit hobbelpaardje ook prima buiten gebruiken, maar wij zouden wel aanraden om hem weer binnen op te bergen en niet buiten in de regen te laten staan. 

Let er op dat dit hobbelpaardje in tegenstelling tot de andere houten hobbelpaardjes in deze top 10 geen rugleuning of beschermbeugel heeft. Dit maakt het makkelijker om er op te stappen, maar als een kindje nog niet heel goed zelfstandig kan zitten is het ook makkelijker om er af te vallen.

Leeftijd: 1-10 jaar

New Classic Toys - Hobbelfiguur.jpg

7. Childwood

 

Het is altijd een schattig gezicht om een klein kindje op een scootertje te zien. Bijvoorbeeld ook bij de loopscooter van Little Dutch. Deze houten schommelscooter is  zelfs op zichzelf een bijzonder gezicht in de woonkamer.

De schommelscooter is niet bedoelt voor de kleinste kindjes. Dat zie je aan het ontbreken van een rugleuning en de smalle plekjes om voetjes op neer te zetten. Jammer, maar wel extra leuk voor kindjes van 2+ jaar. 

Consumenten zijn er in het algemeen erg blij mee. Hij is stevig gebouwd en kindjes vinden hem geweldig. Wel kan hij wat lastig in elkaar te zetten zijn, en soms is de afwerking van de verf niet overal geweldig.

Leeftijd: 2-5 jaar

CHILDWOOD - SCHOMMEL SCOOTER CREAM.jpg

6. Bandits & Angels

Nog zo'n​ leuke houten hobbelpaard, dit keer van Bandit & Angels. Hij valt meteen op door zijn vrolijke, kleurrijke design. Het is ook echt een mooi kwalitatief, stevig paard; verkrijgbaar in meerdere kleuren.

 

Wat opvalt vergeleken met de overige houten hobbelpaarden, is dat deze een beugel heeft als rugleuning en valbescherming. Dit zorgt er voor dan kindjes goed op hun plek blijven zitten en niet zomaar kunnen vallen.

 

Hierdoor is hij al geschikt voor kindjes vanaf 1 jaar oud. Het maakt het wel weer lastiger voor grotere kindjes om op het hobbelpaardje te gaan zitten. Gelukkig kan je de beugel weer verwijderen op het moment dat je kindje groter wordt!

De meeste consumenten zijn er erg blij en vinden hem super stevig en zeggen dat hun kindjes hem geweldig vinden om mee te spelen. Een enkeling vindt hem onstabiel, maar wij denken ze hem dan gewoon niet goed in elkaar hebben gezet.

Leeftijd: 1-3 jaar

Jongetje met bandits angels Houten hobbelpaard met beugel.jpg

5. X Adventure

Er zullen maar weinig kindjes zijn die niet meteen op deze schommelzwaan willen gaan zitten. Hij is dan ook lekker zacht en heeft een mooi klassiek houten schommelframe.

Het leuke van dit hobbelpaard in de vorm van zwaan is dat hij een veilige zitplek biedt dankzij de vleugels en staart. Hierdoor is hij al geschikt voor kindjes vanaf 9 maanden.

En mocht je liever een ander dier willen, dat kan. Wat dacht je van een koe, konijn, unicorn of zelf een lama? Je kan uit verschillende hele toffe modellen kiezen!

Leeftijd: 9+ maanden

Maximaal gewicht: 21 kilogram

X Adventure Hobbeldier Zwaan - Wit Goud.jpg

4. Steff Vos

 

Nog zo'n tof hobbelpaard in de vorm van een groot pluchen dier. Dit keer is het een hobbelvos van Steff. Een groot zacht knuffeldier om in te hobbelen op een mooi klassiek houten frame.

Het dier is groot en stevig: het kan zelfs kindjes aan tot 40 kilogram. En naast een vos is het "hobbelpaard" ook verkrijgbaar als koe en als een kat. Hoe leuk!

Dankzij het veiligheidsriempje kunnen kindjes er niet zomaar uit vallen. Dit vinden de consumenten in de praktijk erg prettig. Kindjes vinden het een genot om mee te spelen, en men vind het een super stevig, kwalitatief hobbelpaard. Een nadeel is wel dat hij veel ruimte in neemt, zeker vergeleken met een houten hobbelpaardje.

Leeftijd: 1-4 jaar

Maximaal gewicht: 40 kilogram

Steff - Schommelpaard - Hobbelpaard - Vos - 1 tot 4 jaar - met veiligheidsriempje.jpg

3. Janod

Wij blijven ons altijd verbazen hoe juist een eenvoudig houten hobbelpaardje zo'n mooie, subtiele verschijning kan zijn. Zeker als je ze vergelijkt met al die uitbundige grote pluchen hobbeldieren. Janod heeft altijd top houten speelgoed, en dat geldt ook voor dit houten hobbelpaardje van het merk.

De verwijderbare beugel zorgt ervoor dat jonge kindjes al veilig op het hobbelpaardje kunnen spelen én dat grotere kindjes er veel plezier mee kunnen beleven. De kwaliteit is net als de afwerking goed. Dit merk je bijvoorbeeld aan de rubberen dempers onder de uiteinden van het hobbelframe.

Over het algemeen zijn gebruikers erg enthousiast. Het paardje is super stevig, mooi afgewerkt en ook nog eens erg gemakkelijk in elkaar te zetten. Ook zijn alle randjes mooi rond afgewerkt en veilig voor kindjes. Een nadeel is wel dat het lastig kan worden om je kindje hier weer vanaf te gaan krijgen. ;)

Leeftijd: 1-3 jaar

Meisje op Janod Hobbelpaard Caramel.jpg

1. Nattou ezel

 

Dit hobbelpaardje van Nattou in de vorm van een ezel staat wat ons betreft terecht op de eerste plek in deze hobbelpaard top 10. Het hobbelpaardje is ontzettend mooi afgewerkt, ziet er geweldig uit en is een genot om mee te spelen.

Het hobbelpaardje voelt luxe aan, bijvoorbeeld dankzij het mooie houten onderstel. Maar ook het ezeltje is mooi en stevig, en eigenlijk gewoon een levensgrote knuffel. Niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook een mooi gezicht in de woonkamer.

Dankzij de stevige rugleuning en het veiligheidsriempje is hij al voor de kleinere kindjes geschikt. Een nadeel is wel dat je de leuning niet kan verwijderen, en hij dus niet geschikt is voor grotere kindjes.

Gebruikers zijn vrijwel allemaal erg enthousiast. Ze vinden het echt een kwalitatieve hoogwaardige hobbelpaard, en wij zijn het met ze eens. Hij is trouwens in verkrijgbaar in drie verschillende kleuren.

Leeftijd: 10 - 36 maanden

Nattou Ezel Cappuccino - Hobbelpaard - Schommelpaard - 10 tot 36 maand.jpg
Wat is een hobbelpaard?
Verschillende soorten hobbelpaarden
De top 10 beste hobbelpaarden van 2021!
10. Little Tikes hobbelpaard
9. Lizzely Garden & Living Kidso hobbelpaard
8. New Classic Toys hobbelpaard
7. Childwood schommelscooter
6. Bandits & Angels houten hobbelpaard
5. X Adventure hobbelpaard zwaan
4. Steff hobbelpaard vos
3. Janod houten hobbelpaard
2. Kids Concept hobbelpaard mammoet
Koopadvies

2. Kids Concept mammoet

Een hobbelpaardje in de vorm van een harige mammoet, hoe verzin je het? Wij vinden het in ieder geval geweldig. Het is namelijk niet alleen leuk om op te spelen, maar het staat ook nog eens super in iedere woonkamer.

Het hobbelpaardje is volgens de fabrikant geschikt voor kindjes vanaf 1 jaar, maar dan moet je er wat ons betreft wel echt bij zijn. Het hobbelpaard heeft namelijk geen rugleuning of beugel. Hierdoor vinden wij hem eerder geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar oud.

Consumenten vinden hem ondanks de wat hogere prijs echt een aanrader. Het paardje is van super stevige kwaliteit en is gemakkelijk in elkaar te zetten. Maar vooral het ontwerp en de zachtjes haartjes maken hem erg bijzonder. Kindjes raken er niet op uitgespeeld! Wel jammer dat hij geen verwijderbare rugleuning of beugel heeft, maar gezien het ontwerp begrijpelijk.

 

Leeftijd: 1 - 6 jaar 

Kindje op Kids Concept - NEO - Rocking Horse Mammoth (413761).jpg
1. Nattou hobbelpaard ezel
Hobbelpaard in kinderkamer - foto van by nicole dusseljee
bottom of page