top of page

Advies voor de beste loopstoel

Baby in Chicco 123 Loopstoel - groen.jpg

Een loopstoel is een leuke vorm van speelgoed voor baby’s. In een loopstoeltje kan een jonge baby zich al gemakkelijk voortbewegen. Dat is niet alleen een schattig gezicht, maar het is ook leuk voor de baby. Maar, het brengt ook risico’s met zich mee. In sommige landen is een loopstoeltje zelfs verboden! Hoe werkt een loopstoel dan precies, wat zijn de risico’s en waar moet je letten als je toch een loopstoeltje wilt kopen? Het antwoord op deze vragen vind je op deze pagina, net als de top 10 beste loopstoeltjes van dit moment! 

Wat is een loopstoel?

Een loopstoel is een frame op wieltjes, met een zitje voor baby’s. De baby kan in het zitje ‘zitten’, en blijft tegelijkertijd met zijn voetjes op de grond. Zo kan een baby het loopstoeltje met zijn eigen kracht voortbewegen. 

 

De wieltjes van een loopstoeltje kunnen 360° draaien. Dit betekent dat een loopstoeltje - ook wel een babywalker genoemd - echt iedere kant op kan bewegen.

 

Een loopstoeltje is vaak voorzien van een speelblad met speeltjes voor de baby. Zo kan een baby zich nog beter vermaken. Een loopstoel is dan ook een vorm van speelgoed: een baby kan de wereld al lopend ontdekken voordat deze zelfstandig kan lopen en met de speeltjes op het speelblad spelen.


 

Verschil tussen een loopstoel, loopwagen, loopfiets en loopauto?

 

Het aanbod in loop-speelgoed voor baby’s en jonge kinderen is enorm, en soms kunnen de verschillende termen die sterk op elkaar lijken best even verwarrend zijn. Bij deze de verschillende soorten in een handig overzicht op een rijtje:

 

 • Loopstoel

  • In een loopstoel kan een baby al zittend zichzelf in alle richtingen voortbewegen. De baby zit vast in de stoel en kan hier niet uitvallen of uitstappen.

  • Een loopstoel wordt soms ook wel een walker genoemd.

 • Loopwagen

  • Bij een loopwagen loopt een baby achter een wagentje aan wat het meest doet denken aan een rollator. Het is een handig hulpmiddel voor kinderen om te leren lopen.

  • Een loopwagen wordt ook wel een loopkar, duwwagen, duwkar, blokkenwagen, blocktrolley of babywalker genoemd.

 • Loopfiets

  • Een loopfiets is een klein fietsje zonder trappers, waar een jong kindje op kan zitten en zich op kan voortduwen door te stappen. Het is een mooie manier om al spelend het evenwicht te leren wat nodig is bij fietsen.

  • Er bestaan loopfietsen met twee wielen en met drie wielen. Een driewieler kan zelfstandig rechtop staan en is daardoor eenvoudiger te berijden. 

 • Loopauto

  • Een loopauto werkt hetzelfde als een loopfiets, maar heeft met vier wielen de vorm van een auto. 

  • Loopauto’s komen in vele leuke vormen, zoals een houten loopauto, een retro loopauto of een Mercedes loopauto.

Is een loopstoel onveilig en gevaarlijk?

 

De consumentenbond waarschuwt


Een loopstoeltje wordt door sommige partijen als gevaarlijk beschouwd. Zo adviseert de Consumentenbond, samen met VeiligheidNL om een loopstoeltje niet te gebruiken. De gedachte hierachter is dat een kind zich sneller kan voortbewegen dan normaal, en hierdoor snel onveilige plekken kan bereiken zoals een trap of een gevaarlijke plek in de keuken. De Consumentenbond zou zelfs graag zien dat loopstoeltjes uit de handel worden genomen! Meer hierover lees je op de website van de Consumentenbond.

 

Risico’s loopstoel

 

 • Vertraging in het leren lopen

  • Een loopstoeltje bootst het zelfstandig lopen na. Veel ouders denken dan ook dat dit het leren lopen stimuleert. Maar volgens wetenschappelijke studies is het tegenovergestelde waar: een loopstoeltje kan de ontwikkeling van het leren lopen juist tegenwerken. Het kan voor een vertraging in het proces zorgen van 2 tot 3 weken.

 • Niet-ergonomische houding

  • Het zitje van een loopstoel dwingt de beentjes en heupjes in een bepaalde houding. DIt is volgens sommigen niet helemaal ergonomisch.

 • Trappen en opstapjes

  • Een kindje kan met loopstoel en al zo van een trap of opstapje afrijden. Moderne loopstoeltjes hebben hier echter bescherming tegen in de vorm van rubberen stops. Zodra het wieltje van de grond af komt, raakt het rubberen blok de grond waardoor het loopstoeltje niet verder kan rollen.

 • Hoogte

  • Een kindje is door de staande houding hoger dan normaal, en kan dus ook nieuwe plekken met zijn handjes bereiken.

 • Snelheid

  • Een kindje kan in een loopstoel een stuk sneller gaan dan kruipen.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina  leuke tips voor de aanschaf van een loopstoeltje. Veel plezier!

Ons advies voor veilig gebruik

 

Loopstoeltjes zijn in Nederland, net als vrijwel de rest van de wereld, gewoon te koop. Alleen in Canada zijn ze verboden. Als je dan ook nog eens kijkt naar de bovenstaande risico’s van loopstoeltjes, dan denken wij dat het gebruik van loopstoeltjes prima kan, zolang je aan twee voorwaarden voldoet:

 

 • Beperk het gebruik van het loopstoeltje tot 20 minuten per dag. Dit is ook het advies van de Consumentenbond.

 • Let altijd goed op de je kindje als deze in loopstoel aan het spelen is. Blijf dus altijd in de buurt!

 

Daarnaast zijn er nog wat algemene tips van o.a. de Consumentenbond voor het gebruik van loopstoeltjes:

 

 • Schaf een loopstoeltje aan dat voldoet aan de NEN-EN 1273: 2005 norm. In principe voldoen alle nieuwe loopstoeltjes die je nu kan kopen aan deze norm.

 • Gebruik een loopstoeltje voor kindjes die zelfstandig kunnen zitten maar nog niet kunnen lopen. 

 • Stop met het gebruik van een loopstoeltje als een kindje zichzelf in het stoeltje omhoog kan afzetten of met zijn voetjes bij de rand van het frame kan zetten. Het kindje wordt dan simpelweg te groot.

 • Stel de hoogte van het zitje goed in: je kindje moet net met zijn voetjes bij de grond kunnen.

 • Zorg dat je gevaarlijke plekken in huis goed hebt afgeschermd en gevaarlijke spulletjes op de nieuwe grijphoogte hebt opgeborgen!

Direct naar de aanbiedingen?

Wat is een loopstoel?
Verschil tussen een loopstoel, loopwagen, loopfiets en loopauto?
Is een loopstoel gevaarlijk en onveilig?

10. Kekk Easy

De Kekk Easy loopstoel is een prima loopstoeltje, verkrijgbaar in schattig roze en stoer zwart. Voorzien van een leuk speelblad en veiligheids-remblokken.

Het speelblad is super vrolijk en maakt  leuk geluid en heeft lichtjes. Het blad is ook gemakkelijk afneembaar zodat je een tafeltje hebt.

Ook belangrijk: je kan het zitje in drie hoogtes verstellen. En je kan de Kekk Easy goed opbergen, want hij is inklapbaar.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Kekk Easy Loopstoel - Babywalker - Roze.jpg
De top 10 beste loopstoelen van 2021
10. Kekk Easy

8. Bright starts Walk-A-Bout

Bright starts is in Nederland nog wat minder bekend, maar het is een grote speler. Het is onderdeel van het wereldwijd opererende Amerikaanse Kids2. Het merk richt zich op de vernieuwing en innovatie van babyspullen.

Deze loopstoel is een leuk voorbeeld. Het afneembare speelblad maakt geluid en heeft leuke muziekjes. Je kan het geluid in twee volumes aanpassen, of helemaal uitzetten. Dat is soms wel zo prettig!

De loopstoel is in drie hoogtes te verstellen, en je kan hem gemakkelijk inklappen en opbergen. De zitting is dun maar biedt voldoende comfort om in te spelen.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Bright starts Walk-A-Bout JuneBerry Delight loopstoel roze.jpg
9. Hauck Player

7. Deryan Walker

Net als eigenlijk alle producten van Deryan, is deze Walker loopstoel een heel leuk model. Het zitje is in meerdere hoogtes te verstellen, zodat je kindje altijd op de goede hoogte kan 'lopen' en spelen.​

Het speelblad is gemakkelijk afneembaar en heeft leuke geluidjes en muziekjes. Op het frame zitten schokdempers om je huis een beetje te beschermen tegen botsingen.

Verder kan je hem heel eenvoudig inklappen en opbergen!

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Deryan Luxe Loopstoel - zwart.jpg
8. Bright starts Walk-A-Bout

6. Safety 1st Bolid

De Safety 1st Bolid is een leuke, gemakkelijk te gebruiken loopstoel. Daarnaast is hij ook extra comfortabel voor je kindje, dankzij de rugleuning met lekker dikke padding.

Het in en uitklappen werkt, net als het in hoogte verstellen, intuïtief en gemakkelijk. Zo kan je hem dankzij een handig schuifsysteem in drie hoogtes instellen.

Het verwijderbare speelblad is super leuk: het heeft 12 verschillende melodietjes en verschillende lichtjes! En dankzij de 6 remblokken is je kindje extra beschermd bij trappen en afstapjes. De Bolid is verkrijgbaar in meerdere leuke kleurtjes!

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Safety 1st Bolid Walker loopstoel - Happy Day blauw.jpg
6. Safety 1st Bolid
7. Deryan Walker
2. Baninni loopstoel

4. Topmark Lexi​

De Topmark Lexi is een populaire loopstoel, en dat komt in de eerste plaats door de uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Zo is het een betaalbaar loopstoeltje met een hoop functies, een leuk design en een vrolijk speelblad.

Daarnaast is het door de 2-in-1 functie een slim ontworpen loopstoeltje. Dankzij de duwbeugel aan de achterzijde kan een kindje hem namelijk ook eenvoudig gebruiken als loopwagen. Handig voor wanneer je kindje te groot of te zwaar is geworden voor de loopstoel.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Topmark Lexi Loopstoel - grijs.jpg
5. Cabino loopstoel

9. Hauck Player

De Hauck Player loopstoel is eenvoudig, maar functioneel, kwalitatief en degelijk. Zo heeft het een relatief minimalistisch design, waardoor het lichtgewicht is en makkelijk te gebruiken. 

Het gemakkelijk afneembare speelblad is echt multifunctioneel en heeft verschillende leuke melodietjes en lichtjes. Eenmaal verwijderd, hou je een mooi eetblad over. 

Leuk detail is het figuurtje op de bekleding van bijvoorbeeld Mickey of Winny de Poeh. Dit is afhankelijk van de kleur; bij elke kleur van het stoeltje hoort een ander figuurtje.

 

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Baby in Hauck Player Loopstoel - Blauw.jpg
3. BabyGO Walker 4-in-1

1. Chicco 123 loopstoel​

 

Deze Chicco 123 loopstoel staat bij ons op 1, want hij is net even van een andere klasse dan de overige loopstoeltjes in deze top 10. Dat wil niet zeggen dat de rest echt minder goed is. Deze Chicco 123 heeft gewoon nog veel meer mogelijkheden.

Zo kan je hem op drie echt goede manieren gebruiken. De eerste is natuurlijk als loopstoel, zoals je hem op de afbeelding ziet. Je kan het zitje ook vervangen door een zadel, waardoor je hem kan gebruiken als een loopauto. En je kan het zitje ook helemaal verwijderen, waardoor je hem kan gebruiken als een toffe loopkar.

Het ontwerp vinden wij daarbij ook nog eens geweldig. Frisse speelse styling in leuke kleuren, en een mooi vormgegeven speelblad. Tof! 

Hij is dan ook wel een stukje duurder dan de overige loopstoeltjes, maar heeft wat ons betreft nog steeds een goede prijs / kwaliteit verhouding.

Geschikt voor: 6 maanden tot 3 jaar!

Chicco 123 Loopstoel - groen.jpg
1. Chicco 123 loopstoel​

De top 10 beste loopstoelen!

Via de links bij de producten kan je de loopstoeltjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

3. BabyGO Walker 4-in-1

De BabyGO Walker 4-in-1 loopstoel is bijzonder compleet: je kan hem namelijk op 4 verschillende manieren gebruiken. Zo gebruik je hem niet alleen als loopstoel, maar ook als speelcentrum, schommelstoeltje en loopwagen.

Hij is prettig in gebruik en door de diverse functies kan een kindje er lang plezier mee hebben. Je zal verbaasd zijn hoe leuk de 4 functies zijn samengebracht!

Zo kan je het frame gemakkelijk aanpassen, waarbij je de zijkant omtovert tot onderkant. Hup, in één klap heb je zo een schommelstoeltje. Of je haalt het zitje er uit, en je heb in één klap een loopwagen. Dit is een leuke overstap voor wanneer je kindje te groot is geworden voor de loopstoel.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Loopstoel BabyGO 4 in 1 Grijs met schommel & duwfunctie.jpg

2. Baninni loopstoel

De Baninni loopstoel is misschien wel het populairste loopstoeltje, en wij snappen wel waarom. Bijvoorbeeld omdat je hem niet alleen als loopstoeltje kan gebruiken. Net als bij de BabyGO verander je hem vrij eenvoudig een schommelstoeltje.

Het speelblad is leuk en handig gepositioneerd in een helling. Hier raakt je kindje echt niet snel op uitgekeken! En als het tijd is om te eten, tekenen of even niet spelen dan haal je hem heel eenvoudig los.

Het grote merendeel van de consumenten is enthousiast over de Baninni loopstoel. Dat betekent soepel lopende en krasvrije wieltjes, gemakkelijk in elkaar zetten en veel kwaliteit voor de prijs.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Baby in Loopstoel Baninni Grijs.jpg

5. Cabino loopstoel

De Cabino loopstoel is net als de Topmark Lexi een super populaire loopstoel dankzij de goede prijs / kwaliteit verhouding. Hij is zelfs erg vergelijkbaar, en het zal dan ook vooral een kwestie van smaak zijn welke je leuker vind.

Het voornaamste verschil is wel dat je de Cabino loopstoel niet kan gebruiken als loopwagen. Wel is hij van alle standaard features voorzien: een speelblad waarvan je de speeltjes kan verwijderen, inklapbaar en met veiligheidsblokjes.

Wel horen we best vaak terug dat de wieltjes krassen kunnen maken op de vloer, pas daar even voor op. Ook horen we weleens dat de wieltjes stroef lopen. Dit lijkt ons vooral een kwestie van het goed in elkaar zetten.

Geschikt voor: 6 maanden tot 12 kilogram

Cabino Inklapbare Loopstoel Met Speelset – Grijs.jpg
4. Topmark Lexi​
Ons advies
Kindje speelt met blokken - foto van Daiga Ellaby
bottom of page