top of page

Ons advies voor de beste leertoren

Meisje staat op ette tete leertoren bij keuken en wast een appel.jpg

Als ouder wil je natuurlijk altijd het beste voor je kind en wil je ze ook zo goed mogelijk stimuleren in hun ontwikkeling. Er zijn vele manieren om dit te doen, zoals bijvoorbeeld met educatief speelgoed of een avontuurlijk loopfietsje. Een stuk minder bekend is de leertoren. Dit is een ontzettend leuk educatief hulpmiddel voor kinderen wat zorgt voor veel plezier en hierbij helpt om hun zelfstandigheid en ontwikkeling te bevorderen. Op deze pagina leggen we je hier alles over uit, en helpen we je bij de aankoop met onze top 5 beste leertorens van dit moment - veel leesplezier!


 

Wat is een leertoren?


Een leertoren is een soort meubelstuk dat speciaal ontworpen is voor kinderen om ze te helpen bij het ontdekken van de wereld om hen heen. Een leertoren wordt ook wel een montessori leertoren of montessori stoel genoemd. 

 

Een leertoren wordt voornamelijk gebruikt voor in de keuken. Het is dan ook eigenlijk gewoon een keukenhulp voor kinderen. Doordat kindjes zelf en op een veilige manier op de kruk kunnen gaan staan, kunnen ze opeens op dezelfde hoogte meedoen als mama en papa.

 

De term toren is eigenlijk wel wat fanatiek hoor, want het is eerder een grote kruk met verschillende niveaus waar kinderen zelfstandig op kunnen gaan staan. Ze kunnen zichzelf omhoog klimmen en zo nieuwe hoogten bereiken. Ze worden hierbij beschermd door een hekje, waardoor ze niet zomaar van het krukje af kunnen vallen. 

Verschillende manieren om een leertoren te gebruiken

Je kan een leertoren gebruiken voor allerlei situaties, maar het meest toegankelijke is zoals hiervoor al gezegd in de keuken. Dankzij een montessori toren kan een kind eindelijk zien waar mama en papa allemaal mee bezig zijn op het aanrecht. Er gaat echt een nieuwe wereld voor ze open, hoe leuk!

 

Dat betekent dus ook dat ze zelf aan de slag kunnen gaan. Zo kan een kindje meehelpen met het fruit in de blender te gooien, of misschien zelfs - heel voorzichtig - mee helpen met het in stukjes snijden. Maar, je kindje kan ook voor het eerst zelfstandig zijn of haar handjes gaan wassen. En wat dacht je van samen koekjes gaan bakken? Of op het aanrecht de paaseieren te gaan schilderen? 

 

Het wordt je denk ik al duidelijk - de hoeveelheid plezier die je met een leertoren kan gaan ervaren is bijna eindeloos. Want, naast de keuken kan je het natuurlijk ook op andere plekken gaan gebruiken; in de badkamer, in de garage, aan de knutseltafel, etc…


Voor welke leeftijd is een leertoren geschikt?

 

De meeste leertorens zijn geschikt voor kinderen tussen de 1 en 6 jaar oud. Op deze leeftijd zijn kinderen volop aan het ontdekken en is hun nieuwsgierigheid enorm.

 

Het belangrijkste is dat een kindje zelfstandig rechtop kan staan. Hierbij is het geen probleem als het kind zich nog ergens aan moet vasthouden; in dit geval dus aan de montessori stoel zelf. Wanneer een kindje nog niet kan staan, dan is hij of zij er helaas echt nog te klein voor. Nog even geduld! ;)

 

Daarnaast wordt een leertoren nog leuker als het kindje zelfstandig een trap op kan klauteren. Als dat het geval is, dan zal het je verbazen hoe makkelijk hij of zij uit zichzelf de leertoren op klimt. Zo niet, dan is dit geen probleem want dan kan je het kindje natuurlijk ook zelf boven in de leertoren neerzetten.

 

In ons geval klom onze dochter van 15 maanden bij het zien van de toren zo uit zichzelf omhoog en ging ze rechtop in de toren staan - precies zoals hij bedoelt is! Dat laat voor ons echt zien hoe leuk zo’n toren is, en hoe het op een montessori wijze de zelfstandigheid van het kind vraagt zonder dat je dit moet forceren.  

Voordelen van het gebruik van een leertoren


 

Ten eerste kan een leertoren worden gebruikt om je kind te helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Een leertoren is perfect voor kinderen die zelfstandig willen zijn en hun eigen grenzen willen verleggen. Het stimuleert hun ontwikkeling en leert ze om te gaan met hoogtes en obstakels.

 

Daarnaast kan een leertoren helpen bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en vertrouwen. Wanneer je kind de toren beklimt en zelf beslissingen maakt over waar hij of zij wil spelen, kan dit bijdragen aan de ontwikkeling van het gevoel van eigenwaarde. Het geeft je kind ook de kans om hun eigen grenzen te verkennen en te verleggen.

 

Tot slot kan een leertoren ook bijdragen aan de sociale vaardigheden van je kind. Wanneer je kind met vriendjes of vriendinnetjes speelt op de toren, moeten ze samenwerken en communiceren. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals het delen van speelgoed.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina eenvoudig een mooie leertoren. Veel plezier!

Nadelen van een leertoren

 

Naast de vele voordelen - met bovenaan de enorme hoeveelheid plezier - heeft het gebruik van een leertoren natuurlijk ook een aantal nadelen. 

 

Ten eerste is dit de veiligheid. Je kindje gaat (een beetje) de hoogte in, en dit neemt natuurlijk risico’s met zich mee. Een kindje kan zich bijvoorbeeld verstappen, of te veel op één kant leunen. Een goede montessori toren is wel zo ontworpen om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

 

Maar, zo dicht bij het aanrecht ontstaan er natuurlijk ook nieuwe risico’s, zoals hete pannen, warme kranen en scherpe messen. Zorg er dus altijd voor dat je een leertoren samen gebruikt!

 

Het tweede nadeel is de ruimte die een leertoren inneemt. Een leertoren is niet groot, maar als je zelf niet veel ruimte hebt in huis dan is hij toch snel wel te groot. Denk er dus even over na of je een goede plek hebt om de toren neer te zetten, want je kan ze niet inklappen.

Is een leertoren gevaarlijk?

 

Maar is een leertoren niet gevaarlijk? Dat is een veelgestelde vraag, en terecht! Een leertoren kan inderdaad potentieel gevaarlijk zijn, maar dat geldt voor alles wat met hoogtes te maken heeft. Het is daarom belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg ervoor dat de toren stabiel staat en dat er altijd toezicht is wanneer je kind de toren gebruikt. En let ook op de nieuwe risicos op de nieuwe hoogtes; zoals hete pannen, warme kranen en scherpe messen.


 

Ikea hack leertoren

 

Als je handig bent, kun je zelf een leertoren maken met een Ikea hack. Dit is een betaalbare manier om een leertoren te maken. Met een beetje creativiteit en handigheid kun je de toren zelf aanpassen aan de stijl van je huis en de behoeften van je kind. Er zijn veel Ikea hack tutorials online beschikbaar die je kunnen helpen om je eigen unieke leertoren te maken. Wij vinden deze van Huis tot Thuis persoonlijk erg leuk.

 

Maar, vergis je niet: het zelf maken van een leertoren met zo’n Ikea hack kost best veel tijd en energie. Het scheelt je in de basis ongeveer de helft van het geld van een goed vergelijkbaar model (€38 in plaats van €80), maar dan heb je ook nog schroeven, verf en wat latjes nodig om hem helemaal af te maken. Onder aan de streep moet je je dus wel afvragen of het de moeite waard is. Onze tip: begin hier vooral aan als je het gewoon leuk vind om op deze manier zelf een leertoren te maken! 

Verschillende kenmerken

 

Als je van plan bent om een leertoren te gaan kopen, dan is er een aantal kenmerken waar je op kan letten. Hierbij kan je denken aan:

 

  • Veiligheid

  • Hoogte 

  • Materiaal

  • Kwaliteit

  • Multifunctioneel

  • Ruimte


 

Het is het allerbelangrijkste om te investeren in een stevige en veilige leertoren. De toren moet stabiel staan, zodat deze niet om kan vallen wanneer het kindje naar een kant leunt. Dit kan namelijk een vervelende klap op de grond opleveren.

 

Daarnaast heb je leertoren is verschillende hoogten. De meeste zijn zo’n 90 centimeter hoog, zodat ze goed aansluiten bij de hoogte van een aanrechtblad. Maar, je hebt ook kleinere varianten die meer dienst doen als een krukje.

 

De meeste montessori stoeltjes zijn gemaakt van hout en vaak zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een houten leertoren is dan ook de meest logische keuze. Als je twijfelt over de kwaliteit, lees dan de reviews bij het product. Goedkopere modellen kunnen op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, maar zijn soms van slechte kwaliteit. Hierdoor zijn ze lastiger in elkaar te zetten, blijven ze minder lang goed en zorgen ze uiteindelijk ook voor een minder veilige situatie.

 

Verder heb je ook leertorens die je multifunctioneel kan gebruiken, zoals de nummer één in het overzicht hieronder. Deze kan je neerklappen en gebruiken als een tafeltje om op te spelen, eten of tekenen - super leuk!

 

Ten slotte een laatste, niet onbelangrijke tip: let goed op de ruimte die een leertoren in beslag neemt. Heb je hier in huis wel plek voor, of staat hij straks alleen maar in de weg?

Om jou te helpen bij de aankoop, hebben wij de vijf beste leertorens van dit moment uitgebreid voor je getest. Je bekijkt onze reviews hieronder in de top 5 leertorens van dit moment!

Via de links bij de producten kan je de leertorens verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

5. Springos

Deze leertoren van Springos is een leuk voorbeeld van een mooi maar eenvoudig model. Hij heeft de meest klassieke vorm van een leertoren, en het ontwerp is hierbij eenvoudig afgewerkt maar is wel effectief.

Een leuke eigenschap van deze springos montessori stoel, is dat je de bovenste trede op een simpele manier in hoogte kan verstellen. Zodoende kan je, als je kindje groter wordt, de trede verlagen om hem of haar goed aan te laten sluiten op het aanrecht.

De prijs / kwaliteit verhouding is prima. Zo is de keukenhulp gemaakt van mooi grenenhout. Dit zorgt voor een stevige en stabiele toren. Een nadeel van het onbewerkte hout is wel dat het gevoeliger is voor vlekken. Over het algemeen is men er super blij mee, al horen we bij een enkeling ook dat het hout al beschadigd geleverd wordt. Volgens ons zijn dit gelukkig slechts uitzonderingen. En ook leuk, je hebt de keuze uit verschillende kleuren.

Jongetje staat in keuken op springos leertoren hout.jpg

4. Ette Tete Step Up

 

Ette Tete is een mega leuk familiebedrijfje uit Letland, gespecialiseerd in het maken van houten speelmeubelen. Naast houten leertorens maken ze bijvoorbeeld ook klimrekken. Ze hebben twee leertorens in het assortiment: deze Step Up en de Sit 'n Step.

De Step Up is een kwalitatieve en mooi afgewerkte montessori stoel. Het design is fris, en de stoel is licht en stevig. Het gebruikte multiplex van berken is megasterk en super duurzaam, want het slijt bijna niet. En je hebt de keuze uit verschillende kleuren, zoals naturel, zwart, wit en groen.

 

De toren is gemakkelijk zelf in elkaar te zetten dankzij een goede voorbereiding van Ette Tete. Het enige nadeel van dit model, is dat de trede niet in hoogte te verstellen is. Het voordeel is wel weer dat je hier ook niet over hoeft na te denken, want ook op één hoogte kan een kindje er lang mee uit de voeten.

Ette tete Step Up leertoren hout bij aanrecht.jpg

3. Minera


 

Deze leertoren van MineraKids is in ons land erg populair. Hij heeft ongeveer dezelfde prijs als de Springos, maar heeft net wat meer te bieden. Zo is het design wat mooier afgewerkt, de planken hebben antislip, je kan de planken ook op een mooiere manier in hoogte verstellen en er zitten handige handgrepen in de toren verwerkt.

De stoel heeft hierbij ook een moderner ontwerp, wat je moet liggen. De een zal dit juist weer minder mooi vinden, al zal hij naar ons idee in veel keukens mooi kunnen staan. En, je hebt de keuze uit verschillende kleuren.

Consumenten die deze Minera montessori toren gebruiken zijn er super enthousiast over, en geven hem een beoordeling vam 4,7 uit 5 sterren. Overigens kan je hem ook kopen in een kleinere variant, dit is meer een keukentrapje. Deze heeft dus geen valbescherming, en is bedoelt voor grotere kindjes.

Minera leertoren hout en wit.jpg

2. Ully by Mobli

Deze Ully by Mobli is in Nederland minder bekend, maar het is toch echt een ontzettend mooie leertoren. Het is een Italiaans familiebedrijfje, dat deze toren ook in Italië maakt. Het ontwerp is eenvoudig, maar super functioneel en van erg goede kwaliteit.

Wat ons betreft is het model sterk vergelijkbaar aan de Minera, maar dan luxer en mooier ontwerper. Een detail waar wij altijd op letten is de valbeschermer, die is bij deze gemaakt van een ronde staaf. Dit oogt niet alleen mooier, het is ook nog eens net zo effectief én het voorkomt dat groter kindje zijn rug kan bezeren.

Het simpele ontwerp zorgt er ook voor dat hij makkelijk in elkaar te zetten is. Mobli helpt je hierbij met een duidelijke handleiding, schroevendraaier en zelfs een persoonlijk kaartje. Zodra je de doos opent ruik je de heerlijke geur van het kwalitatieve multiplex van berkenhout. Helaas is er één nadeel: hij is niet goedkoop.

Mocht het een mooie leerstoel vinden, maar nog niet helemaal overtuigd zijn, dan kan je ook eens kijken naar dit vergelijkbare model van tiSsi.

Ully by Mobli houten leertoren.jpg

1. Ette Tete Step 'n Sit

De Ette Tete Step 'n Sit is wat ons betreft de beste leertoren van dit moment. Dit komt vooral door het super slimme design, waardoor je hem ook als tafeltje kan gebruiken. Hierdoor wordt hij niet alleen multifunctioneel, je kan hem zo ook 'opbergen' zonder dat je er last van hebt, want hij blijft altijd in gebruik.

 

De Step 'n Sit is qua design en gebruikte materialen identiek aan de Step up montessori toren. Het grote verschil is dus dat je deze dankzij slimme scharnieren heel eenvoudig kan omklappen tot een tafeltje. Aan dit tafeltje kan een kindje vervolgens heerlijk gaan spelen, eten of tekenen.

Het multiplex van berkenhout is super stevig en mooi afgewerkt. Het in elkaar zitten is ook goed te doen, maar je moet er wel even rustig de tijd voor nemen. Onze dochter van 15 maanden klom er bij de eerste keer meteen op en ging met een grote glimlach meehelpen aan het aanrecht!

Kindjes spelen in keueken met Ette tete Step 'n Sit leertorens.jpg
Wat is een leertoren?
Voordelen van het gebruik van een leertoren
Verschillende manieren om een leertoren te gebruiken ​​
Voor welke leeftijd is een leertoren geschikt?
Leertoren top 5
5. Springos
4. Ette Tete Step Up
3. MineraKids
2. Ully by Mobli
1. Ette Tete Step 'n Sit
Boer en zus spelen in keuken met Ette tete Step 'n Sit leertorens wit 2.jpg
Nadelen van een leertoren
Is een leertoren gevaarlijk?
Ikea hack leertoren
Verschillende kenmerken
bottom of page