top of page

Advies voor de beste babyweegschaal

Baby wegen op babyweegschaal

Het verloop van het gewicht van een baby is een goede indicator voor de ontwikkeling van een kind. Om die reden wordt het gewicht van een pasgeboren baby meteen gewogen, en in de periode daarna regelmatig gecheckt. Dit doen ze professioneel bij het consultatiebureau, maar het is ook iets wat je zelf gemakkelijk thuis kan doen met een speciale babyweegschaal. Hoe deze werken en wat de beste babyweegschalen zijn van dit moment, dat lees je op deze pagina!


 

Groeicurve: ontwikkeling gewicht en lengte baby

 

Ieder kind ontwikkelt zich natuurlijk op zijn of haar eigen tempo, maar dit gebeurt als het goed is wel binnen een gezonde bandbreedte: de groeicurve. De groeicurve is een gestandaardiseerde methode voor het bijhouden van een gezonde groei ontwikkeling van kinderen. Hiermee kunnen jijzelf en zorgprofessionals de ontwikkeling van je kind vergelijken met een gewenste gezonde ontwikkeling. 

 

De groeicurve is iets waar jij je zelf niet direct druk om hoeft te maken, dit doen ze bij het consultatiebureau namelijk voor jou. Toch kan het leuk of geruststellend zijn om het zelf ook in de gaten te houden. De gestandaardiseerde groeidiagrammen worden ontwikkeld door TNO, je vindt deze hier.

 

Bij de groeicurve wordt er gekeken naar de ontwikkeling in bepaalde fases. Voor baby’s is dit de ontwikkeling van jongens of meisjes van 0 - 15 maanden oud. Hierbij wordt er in drie verschillende groeidiagrammen in relatie tot de leeftijd gekeken naar de hoofdomtrek, de lengte en het gewicht. 

 

Baby wegen met een babyweegschaal

 

Om zelf thuis het gewicht van je baby te wegen en de ontwikkeling hiervan bij te houden in een groeidiagram, kan je gebruik maken van een babyweegschaal. Een baby weegschaal is een speciaal ontwikkelde weegschaal om baby’s nauwkeurig en veilig op te wegen. 

 

Het wegen van een baby op een babyweegschaal gaat vrij eenvoudig. Net als bij een keukenweegschaal zijn de meeste babyweegschalen voorzien van een tare functie, oftwel een nulmeting. Door eerst een luier en een hydrofiele doek samen af te wegen, kan je de baby vervolgens wegen met deze spullen. Zo maak je het comfortabel voor het kind. 

 

Wanneer je baby rustig is kan je het juiste gewicht meestal al snel aflezen op het display. Het wordt echter wat ingewikkelder bij beweeglijke baby’s. Als een baby veel beweegt heeft dit grote invloed op het gemeten gewicht. Sommige babyweegschalen hebben daarom een hold functie of een speciaal stabilisator systeem, om toch het juiste gewicht te kunnen meten.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een goede babyweegschaal. Veel plezier!

Inhoudsopgave:

De groeicurve

Een baby wegen

Koopadvies

Babyweegschaal top 5

Laatste update: 19-11-2023

Direct naar de aanbiedingen?

Koopadvies

 

Bij de aankoop van een babyweegschaal kan je op een aantal punten letten. Iedere fatsoenlijke baby weegschaal heeft een tare functie (nul-instelling), dus dat maakt de één niet beter dan de ander. Dit is wel het geval bij:

 

  • De vorm van de babyweegschaal

  • De weging bij beweeglijke baby’s

  • De verbindingsmogelijkheden

 

De vorm van een babyweegschaal is om een aantal redenen belangrijk. Ten eerste wil je altijd voorkomen dat een weegschaal gaat schuiven als het kindje beweegt. Een stabiele basis met goede grip is dus belangrijk. Ten tweede is het prettig als de weegschaal goede hoge opstaande randen heeft. Zo voorkom je dat een kindje er ongewild uit kan rollen en van de commode af kan vallen. De ene babyweegschaal heeft op dit gebied een vlakker ontwerp dan anderen.

 

Ook zit er een groot verschil bij de correctheid van metingen bij het wegen van beweeglijke baby’s. Een eenvoudig model kan prima wegen bij rustige baby’s, maar kan slechte en vooral erg inconsistente resultaten geven bij beweeglijke baby’s. Om dit te voorkomen hebben de meer geavanceerde modellen speciale hold en stabilisator functies. Deze maken het mogelijk om het juiste resultaat te krijgen, door bijvoorbeeld zelf het juiste moment van de meting te kiezen.

 

Ten slotte is er de laatste tijd veel ontwikkeling op het gebied van de connectiviteit van babyweegschalen. In dit smart tijdperk zorgt dit voor nieuwe verbindingsmogelijkheden, bijvoorbeeld met een app op je telefoon. Dit maakt het makkelijker om de groeiontwikkeling van je kindje bij te houden.

Via de links bij de producten kan je de babyweegschalen verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Groeicurve
Baby wegen
Koopadvies
Artistiek meetlint op oranje achtergrond - foto vanDiana Polekhina
De beste babyweegschaal

5. Grundig

 

Deze babyweegschaal van Grundig is de goedkoopste babyweegschaal uit dit overzicht. Het is een eenvoudige weegschaal die prima doet wat het moet doen: je baby wegen.

De weegschaal weegt tot 10 gram nauwkeurig, en dankzij de gebogen vorm kan een baby er goed op blijven liggen. Sommigen vinden hem wel alsnog te plat, en hadden liever hogere randen gezien.

Hij heeft een tare functie, zodat je je baby gewoon kan wegen op bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Dit zorgt vor meer warmte en comfort. 

Het enige nadele is dat de weegschaal geen hold functie heeft. Dit maakt hem wat minder geschikt voor het wegen van beweeglijke baby's. Ook heeft hij geen bluetooth verbindingsmogelijkheden om het gewicht makkelijk bij te houden, maar dit vinden wij gezien de prijs geen probleem.

Baby op Grundig babyweegschaal in babykamer.jpg
5. Grundig

4. Luvion Exact-75

De Luvion Exact-75 babyweegschaal is een weegschaal die vergelijkbaar is aan die van Grundig. Zo heeft hij dezelfde gewelfde vorm, die eveneens vrij plat is. 

Wat betreft het wegen van de baby is hij sterk vergelijkbaar aan de Grundig. Een rustige baby is goed en nauwkeurig te wegen, bij beweeglijke baby's wordt het door het ontbreken van een hold funtie een stuk lastiger. 

Hij is daarbij wel net even wat geavanceerder. Zo weegt hij tot 5 gram nauwkeurig i.p.v. 10, en is het LCD display verlicht. Een leuke toevoeging is het geïntegreerde meetlintje. Zo kan jij niet alleen het gewicht maar ook de lengte van je baby makkelijk bijhouden.

Luvion Babyweegschaal Exact-75 - Baby Weegschaal wit op aanrechtblad zwart.jpg
4. Luvion Exact-75

3. Beurer BY80


 

De Beurer BY80 is de eerste babyweegschaal uit deze top 5 die een speciale hold functie heeft, waardoor je het gewicht van beweeglijke baby's toch goed en consistent kan wegen. Dit maakt hem wat dat betreft een beter alternatief dan die van Grundig en Luvion.

Daarnaast is hij ook mooi vormgegeven en kwalitatief afgewerkt, zelf beter dan die van Alecto. Hij heeft echter wel een vrij platte vorm, waar we liever wat hogere randen hadden gezien. Ook ontbreekt het aan een meetlint om de lengte van de baby bij te houden.

Toch is het een hele prettige weegschaal om het gewicht van je baby goed mee te wegen; consistent, makkelijk in gebruik en goed schoon te maken. Deze versie heeft geen bluetooth verbinding. Voor ons geen probleem, maar als je dat wel graag hebt dan is de Beurer BY 90 misschien wel wat voor jou. 

Beurer BY80 - Babyweegschaal met LCD display.jpg
3. Beurer BY80

2. Alecto Baby BC-30

De Alecto Baby BC-30 prettig vormgegeven babyweegschaal die goed weegt. Hij heeft ten opzichte van de nummers 5-3 uit dit overzicht hogere opstaande randen, wat er voor zorgt dat je baby minder gemakkelijk van de weegschaal af kan rollen. Dit vinden wij een erg fijne eigenschap.

Daarnaast weegt hij consistent en nauwkeurig, ook bij de flink beweeglijke baby's. Dit komt doordat hij een speciaal stabilisatiesysteem heeft, waardoor hij bij bewegende baby's alsnog goed kan wegen.

Vergeleken met de BC-10 is deze versie duurder en heeft hij een meer kwalitatieve bouw. Toch vinden wij de BC-10 de betere optie, omdat die net even wat handiger is bij het meten van je baby.

Baby op Alecto Baby BC-30 Babyweegschaal.jpg
2. Alecto Baby BC-30

1. Alecto Baby BC-10

 

De Alecto Baby BC-10 is wat ons betreft de beste babyweegschaal die je op dit moment kan kopen. Hij zit namelijk slim in elkaar en is daardoor erg handig in het dagelijkse gebruik. Dit zeggen wij niet alleen, veel consumenten zijn het met ons eens en geven hem 4,6 uit 5 sterren verdeeld over bijna 150 reviews.

De Alecto babyweegschaal heeft ten eerste een goede vorm. De randen zijn hoog opstaand. Dit zorgt voor een goede basis voor je baby waar deze een stuk minder makkelijk uit kan rollen zoals bij die van Grundig, Luvion of Beurer. Ook schuift de basis niet of nauwelijks.

Het belangrijkste is natuurlijk wel het wegen, en dit gebeurt bij deze weegschaal (tot 5 gram nauwkeurig) erg goed. Hij heeft natuurlijk een tare (nulmeting) functie, zodat je baby met luier en hydrofiele doek kan wegen. En als je baby veel beweegt, dan kiest de weegschaal zelf het geschikte weegmoment. Hierdoor kan het wegen even duren, maar krijg je wel de juiste resultaten.

Een nadeel is misschien dat hij geen geheugenfunctie of app verbindingsmogelijkheden heeft.  Dat betekent dus zelf het gewicht bijhouden in een kraamboekje. De leuke en handige ingebouwde meetlint maakt dit wel weer goed, waardoor je ook de lengte van je baby kan meten.

Baby gewogen op Alecto Baby BC-10 Babyweegschaal.jpg
1. Alecto Baby BC-10
bottom of page