top of page

Advies voor de beste speen

Kind met speen

Spenen, ook wel fopspenen genoemd, zijn al lang een controversieel onderwerp in de wereld van ouderschap en opvoeding. De moedermaffia raakt er vaak niet over uitgepraat. Terwijl sommige ouders zweren bij het gebruik van spenen als kalmerende tool voor hun kindje, zijn anderen terughoudend vanwege zorgen over mogelijke negatieve effecten. Voor beide opvattingen valt wat te zeggen. Op deze pagina gaan we dieper in op het gebruik van spenen, inclusief de geschikte leeftijd, verschillende typen spenen, de voor- en nadelen van het gebruik, en koopadvies. In tegenstelling tot je van ons gewend bent, geven we voor speentjes geen beoordeling in de vorm van een top 10. Welk speentje het beste is voor jouw baby, is namelijk geheel afhankelijk van de voorkeur en leeftijd van je baby! We hebben er voor gekozen om handige info over de verschillende typen speen per merk te geven, wat je hopelijk zal helpen bij je aankoop!


Wat is een speen?

Een speen - ook wel bekend als een fopspeen - is een klein, meestal flexibel voorwerp dat wordt gegeven aan baby's om op te zuigen. Het wordt vaak gebruikt om baby's te kalmeren, te troosten en te helpen bij het in slaap vallen. 

Een speentje werkt in lijn met de zuigreflex van een baby. Wist je bijvoorbeeld dat als je op de wang van een baby aait, het mondje vanzelf open gaat? Als je vervolgens je vinger geeft, begint hij vanzelf te zuigen. Allemaal geheel instinctief om melk te krijgen. Het zuigen aan een speen of borst werkt ook kalmerend, omdat er bij baby’s een hormoon vrijkomt dat een lekker ontspannen en slaperig gevoel geeft. 

Hoewel fopspenen voordelen kunnen bieden, zoals kalmering en pijnverlichting, zijn er ook overwegingen en mogelijke nadelen bij het gebruik ervan, zoals mogelijke invloed op borstvoeding of tandheelkundige ontwikkeling.

 

De geschiedenis van de speen

De geschiedenis van de fopspeen gaat terug tot de oudheid, waar verschillende culturen al verschillende objecten gebruikten om baby's te kalmeren. Door de eeuwen heen evolueerden materialen en ontwerpen, van eenvoudige stukjes leer tot gestandaardiseerde vormen van hout, rubber en plastic. Een grappig feitje is dat er aanwijzingen zijn dat er in de middeleeuwen zelfs suikerachtige substanties op de fopspenen werden aangebracht om baby's te kalmeren. 

Wanneer de fopspeen zoals we die nu kennen precies is uitgevonden, is moeilijk te zeggen. Op het internet worden vaak bronnen van matige kwaliteit aangehaald, en gaan er zelfs broodje aap verhalen over de Duitse uitvinder Herman Spehn… Het is een graduele ontwikkeling geweest, waarbij fopspenen verkrijgbaar kwamen in diverse vormen en stijlen, met steeds meer aandacht voor veiligheid en ergonomie. Ondanks veranderingen blijft het primaire doel hetzelfde: het kalmeren van baby's door te zuigen.

Voor- en nadelen van een speen

Voordelen:

Kalmerend effect

Spenen kunnen een kalmerend effect hebben op baby's en kunnen hen helpen in slaap te vallen en zich te troosten. Zo kunnen ze ook troost geven bij vervelende buikkrampjes.​

Vervanging voor duimzuigen

Sommige ouders geven de voorkeur aan een speen omdat het gemakkelijker te beheren is dan duimzuigen, wat moeilijker af te leren kan zijn. Bij een speentje ben jij namelijk in controle, je kan het speentje geven alleen wanneer jij wil. Je kindje heeft naturlijk altijd toegang tot zijn duim, en je hebt hier nou eenmaal ook niet altijd zicht op.

Mogelijk verminderd risico op wiegendood 

Het klinkt misschien gek en wat heftig, maar er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een fopspeen tijdens het slapen het risico op wiegendood kan verminderen. Het exacte mechanisme achter dit effect is echter nog niet volledig begrepen.

Nadelen:

Tepelverwarring

Het gebruik van een speen kan bij sommige baby's leiden tot tepelverwarring, wat problemen kan veroorzaken bij borstvoeding.

Afhankelijkheid

Baby's kunnen gehecht raken aan hun speen en het kan moeilijk zijn om ze ervan af te wennen op een later moment.

Mogelijke spraakproblemen 

Langdurig en intensief gebruik van spenen kan van invloed zijn op de ontwikkeling van tanden en kaak, vooral als de juiste vorm van speen niet wordt gekozen. Hierdoor kunnen spraakproblemen ontstaan, zoals slissen of andere problemen mbt de mondmotoriek.

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

Dyantha

Moeder, babyspullen kenner en echte liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina handige tips voor de aankoop van een speentje. Veel plezier!

Verschillende soorten speentjes

 

Er bestaan verschillende soorten fopspeentjes in allerlei soorten en maten. Over de aanduiding van de verschillen bestaat nogal wat verwarring. Het belangrijkste is om te kijken naar de vorm van het zuiggedeelte van het speentje en het materiaal van de speen. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

Direct naar de aanbiedingen?

Materiaal 

Siliconen

Het zuiggedeelte van de meeste speentjes is gemaakt van siliconen. Dit is heerlijk zacht en toch sterk genoeg om duurzaam mee te gaan. Het is ook super steriel en sterker dan rubber. Om deze redenen zijn de meeste speentjes zijn gemaakt van ​siliconen materiaal.

Rubber (latex)​​

Rubber is een natuurlijk materiaal en het is nóg zachter. Daarom vinden sommige ouders het een betere keuze dan siliconen. Rubber is wel weer wat minder sterk dan siliconen, hierdoor kan het zijn dat deze speentjes minder lang mee kunnen gaan.​

Wat is een orthopedische speen?

Een Orthopedische speen is een speentje die zo ontwikkeld is dat deze de mondmotoriek extra stimuleert. Zo dragen deze speentjes bij aan de ontwikkeling van de kaak en de tongspier. In principe zullen alle speenfabrikanten claimen dat hun speentjes orthopedisch zijn. Een Orthopedische speen wordt ook wel een Dental speen genoemd.

 

Orthopedische speentjes heb je in alle verschillende vormen. Veel orthopedische speentjes hebben een asymetrisch schuin zuiggedeelte. Maar, orthopedische speentjes bestaan ook in een ronde of ovale symmetrische vorm.

Hoe kies je het type speen?

 

Als je graag advies van ons wilt om in één keer het beste speentje voor jouw kindje te kopen, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het kopen van een goed speentje ligt namelijk helemaal aan het kindje en of deze het speentje accepteert.

 

Wel kun je zelf alvast een keuze maken tussen de verschillende merken. De merken die we hieronder uitgebreid voor je toelichten zijn allemaal goed. Het begint dus met een een stukje persoonlijke voorkeur.  Siliconen is wat ons betreft altijd de beste keuze, maar misschien vind jij de eigenschappen van rubber waardevoller. 

Hieronder vind je handige info over de verschillende fopspeentjes per merk. Hiermee hopen we dat het kiezen van een fijn speentje een beetje makkelijker wordt voor je. Op dit moment staan er alleen de speentjes van Philips Avent en Bibs, maar dit gaan we snel uitbreiden!

Via de links bij de producten kan je de speentjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Rond, plat en anatomische speenvorm vergelijking - bibs speentjes blauw.jpg

V.l.n.r..: Rond, Plat & Anatomisch

Verschil rubberlatex en siliconen speen.jpg

Rubber latex, vs. Siliconen speen

Vorm

Rond

Dit zijn speentjes die een rond of ovaal zuiggedeelte hebben. Ze komen het meeste in de buurt bij de vorm van een tepel. Door zijn symmetrische vorm is er geen onder of boven.​

Plat 

Een plat speentje heeft een druppelvorm, ietwat ovaal. Het speentje is aan beide kanten plat. Hierdoor kan een kindje zijn tong tegen het speentje aan drukken. Door de symmetrische vorm is de boven- en onderzijde gelijk. Dit maakt het makkelijk voor een kindje om het speentje goed in zijn mond te hebben. Een plat, symmetrisch speentje zit qua vorm tussen een rond speentje en een anatomisch gevormd speentje in.

Anatomisch

Anatomische speentjes hebben een schuin, plat zuiggedeelte en een ronde bovenkant. Dit is dus een asymmetrische vorm. Op deze manier kan een kindje met zijn tong tegen het speentje drukken, terwijl de andere kant rond is en de vorm van het gehemelte volgt.​ Dit betekent dus ook dat er een boven- en een onderkant is waardoor je het speentje maar op één manier juist kan gebruiken. Dit maakt het iets moeilijker dan een plat of rond speentje. De meeste asymmetrische speentjes worden gezien als de orthopedische speentjes, maar dit is niet helemaal juist; een rond of plat speentje kan namelijk ook orthopedisch zijn.

Philips Avent Ultra Air

 

De Philips Avent Ultra Air speen is sterk vergelijkbaar met de Ultra Soft. Er zijn drie verschillen: de Ultra Air is ook verkrijgbaar in een maat voor 18+ maanden, het schildje heeft nog grotere openingen voor extra luchtcirculatie, en je kan hem kopen in een versie met glow in the dark.

Dit betekent dat de Ultra Air een speentje kan zijn die je vanaf de geboorte tot het afleren kan gebruiken. Toch vinden wij de Soothie de beste keuze voor in de eerste maanden. Het glow in de dark is wel weer erg handig, want een lichtgevend speentje maakt het zoeken in het donker een heel stuk makkelijker. 

Een leuk detail bij alle speentjes van Philips Avent, is dat ze geleverd worden in een opbergdoosje die je kan gebruiken als sterilisator. Je vult het bakje met wat water en doet het vervolgens even in de magnetron - heel simpel en handig!

Dreumes met Philips Avent Ultra Air nighttime speentje in zijn mond.jpg

Philips Avent Ultra Soft

Het Philips Avent Ultra Soft speentje heeft een kunststof schildje dat een kindje gemakkelijk zelf vast kan pakken. Dit is een duidelijk verschil met de Soothie.

Het schildje is afgerond en super buigbaar. Hierdoor heb je minder kans op irritatie en huidvlekjes. De gaten in het schildje zorgen voor luchtcirculatie. De Ultra Soft is beschikbaar int wee maten: 0-6 en 6-18 maanden.

De Ultra Soft is net als de andere speentjes van Philips een orthodontisch, symmetrisch speentje van siliconen. Mocht je twijfelen of jouw baby hem zal accepteren: naar eigen zeggen accepteert 98% van de kindjes hem.

Philips Avent Ultra Soft speentje met eigenschap beschrijving.jpg

Philips Avent Soothie

 

 

Het Philips Avent Soothie speentje is een heerlijk speentje met een bijzondere vorm. Het fopspeentje bestaat namelijk helemaal uit één stuk siliconen. Hierdoor is het speentje heerlijk zacht en toegankelijk. Je hebt namelijk niet te maken met een schildje van hard plastic.

Het leuke van deze siliconen vorm, is dat je van de buitenkant een opening hebt naar het zuiggedeelte toe. Hier kan je je vinger instoppen, om zo je kleine schatje een beetje te helpen. Het is speciale ervaring, want je kleintje sabbelt dan eigenlijk indirect op jouw vinger. Wij vinden het ook geinig om er in te kijken en je baby ijverig in actie te zien.

Het is een orthodontische speen, met een symmetrische vorm. Dit is veilig voor het gehemelte, het tandvlees en de tanden van je baby. De Soothie is alleen bedoelt voor baby's van 0-6 maanden. Daarna is het tijd om over te stappen op de Ultra Soft of de Ultra Air. 

Moeder kalmeert baby met Philips Avent Soothie Speentje.jpg
Wat is een speen?
Philips Avent speentjes
Philips Avent Soothie
Philips Avent Ultra Soft
Philips Avent Ultra Air

Philips Avent speentjes

Philips Avent heeft drie verschillende speentjes in het assortiment: de Soothie, de Ultra Soft en de Ultra Air. Je kan alle drie de speentjes vanaf de geboorte gebruiken. Let er dus op dat je de juiste maat van het speentje koopt. Bij 6-18 maanden is de Soothie echter niet meer schikt, en vanaf 18 maanden is alleen de Ultra Air de juiste keuze. Van de Ultra Air bestaat ook nog een speciale Nighttime variant, met een glow in de dark schildje. Hieronder bespreken we de verschillende varianten wat meer in detail.

Twee lieve baby's liggen op hun buik met speen in mond.jpg
De geschiedenis van de speen
Voor- en nadelen
Verschillende soorten speentjes
Hoe kies je het type speen?

Bibs speentjes

Bibs is in Nederland misschien wel het populairste merk speentjes. Als je er eens op let, dan zie je ze waarschijnlijk bij heel veel baby’s in je omgeving. Het is een Deens bedrijf, voornamelijk gespecialiseerd in fopspenen. Daarnaast hebben ze ook een hele leuke collectie spullen voor in huis: om mee te slapen, voor in het bad, voor bij het eten en om mee te spelen.

De collectie speentjes is erg uitgebreid. Aan de ene kant prettig, maar aan de andere kant maakt dit het uitzoeken van het juiste speentje lastiger. Bibs heeft speentjes van latex-rubber of siliconen, in 3 verschillende speentypen (rond, symmetrisch & anatomisch) en in 6 verschillende stijlen (waarvan 3 met een rond schildje, en 3 met een breed schildje). Daarnaast zijn de meeste stijlen ook als glow in the dark verkrijgbaar, en verkopen ze handige probeerverpakkingen met de drie verschillende speenvormen binnen één stijl.

Als je op zoek bent naar het juiste Bibs speentje, dan begint het bij de keuze in speenvorm. Hieronder vind je ons handige overzicht met alle speentjes van Bibs, ingedeeld naar stijl, vorm, materiaal, glow in the dark optie en verkrijgbare maten. Verderop lees je onze reviews van de verschillende speentjes.

Bibs spenen overzicht - babyspullen-advies.nl.jpg
Bibs speentjes

Bibs Colour

Het Colour speentje is het originele speentje waar het voor Bibs ruim 40 jaar geleden allemaal mee is begonnen. Het is een eenvoudig speentje, met een fijn flexibele schild van kunststof met ventilatiegaatjes. Het schildje heeft een bolle vorm waardoor het samen met de speen moeders' borst nabootst.

De colour wordt ook wel het type Retro genoemd. Geheel passend bij dit klassieke model, kan je de speen alleen krijgen in latex. Deze natuurrubbersoort voelt voor ons toch altijd wat ouderwetser aan, al is het voor veel ouders de nr. 1 keuze.

Wel heb je de keuze uit alle speenvormen, maten en glow in the dark versie - check het schema hierboven.

Bibs colour speentje rond rubber voor- en zijaanzicht pastelkleuren.jpg
Wat is een orthopedische speen?

Bibs Boheme

De Bibs Boheme is een speentje in bohemien stijl. Het speentje is eigenlijk identiek aan de Colour, maar dan heeft het schild een ander design. Daarbij is dit speentje alleen maar verkrijgbaar in latex en met een ronde vorm. 

 

Als je voor een rond latex speentje kiest, dan kan dit een optie voor je zijn. Maar eigenlijk zien wij de meerwaarde van het bohemien design ten opzichte van de klassieke Colour niet. Het is tenslotte ook maar een speentje, toch?

Bibs boheme speen rond latex vanille kleur.jpg

Bibs De Lux

Het Bibs De Lux speentje lijkt enorm op het Bibs Colour speentje. Het bestaat uit hetzelfde schildje met de drie openingen en de bolle vorm.  Wat is dan toch het verschil?

Het verschil zit hem in de grootte van de aansluiting waar het handvatje aan vast zit. Dit maakt het speentje geschikter om te bedrukken; met bijvoorbeeld een naam of logo. Daarnaast kan je deze in tegenstelling tot de Colour ook in siliconen krijgen. Speenvormen: symmetrisch of anatomisch.

Bibs deluxe speentje zwart met siliconen speen.jpg

Bibs Infinity

Het Bibs Infinity speentje heeft de vorm van het infinity symbool - het symbool voor oneindigheid ∞. Het is een opvallend speentje, mede dankzij het ontbreken van een hendeltje.

De brede vorm zorgt er voor dat je kan zien of het platte of anatomische speentje goed zit. Een ananomisch speentje kan nog op zijn kop zitten. De Infinity is daarom alleen met een symmetrisch (plat) of anatomische speen te koop - alleen in siliconen. 

Baby met Bibs infinity speentje lila in zijn mond.jpg

Bibs Supreme

De Bibs supreme is eenzelfde type speentje als de Bibs Infinity. Het heeft hetzelfde type - brede - schild, maar dan met een ander design. Ook qua grootte zijn ze gelijk aan elkaar.

Dit speentje is alleen verkrijgbare met een platte druppelvorm. Wel heb je de keuze uit een siliconen of rubberen speen. Het is net als de Infinity dus echt een speentje voor symmetrische spenen. Ook al is de brede vorm niet onze smaak, het is wel handig!

Bibs supreme speen groen vooraanzicht.jpg

Bibs Couture

De Couture heeft net als de Infinity en de Supreme een breed schild, en is alleen verkrijgbaar met een anatomische speen. Hierbij kan je kiezen uit een rubberen en een siliconen speen.

De vorm van het schild heeft een duidelijke boven- en onderkant. Dit is in het geval van een anatomische speen erg handig, want dan weet je tenminste zeker dat het speentje op de juiste manier in de mond van het kind zit. Om reden raden wij dit speentje aan als je op zoek bent naar een anatomisch gevormd speentje van Bibs.

Bibs couture anatomische speen blauw voor- en zij aanzicht.jpg
bottom of page