top of page

Het beste speentje? Koopadvies 2023

Kind met speen

Spenen, ook wel fopspenen genoemd, zijn al lang een controversieel onderwerp in de wereld van ouderschap en opvoeding. De moedermaffia raakt er vaak niet over uitgepraat. Terwijl sommige ouders zweren bij het gebruik van spenen als kalmerende tool voor hun kindje, zijn anderen terughoudend vanwege zorgen over mogelijke negatieve effecten. Voor beide opvattingen valt wat te zeggen. Op deze pagina gaan we dieper in op het gebruik van spenen, inclusief de geschikte leeftijd, verschillende typen spenen, de voor- en nadelen van het gebruik, en koopadvies. In tegenstelling tot je van ons gewend bent, geven we voor speentjes geen beoordeling in de vorm van een top 10. Welk speentje het beste is voor jouw baby, is namelijk geheel afhankelijk van de voorkeur en leeftijd van je baby! We hebben er voor gekozen om handige info over de verschillende typen speen per merk te geven, wat je hopelijk zal helpen bij je aankoop!


​

​

Wat is een speen?

​

Een speen - ook wel bekend als een fopspeen - is een klein, meestal flexibel voorwerp dat wordt gegeven aan baby's om op te zuigen. Het wordt vaak gebruikt om baby's te kalmeren, te troosten en te helpen bij het in slaap vallen. 

Een speentje werkt in lijn met de zuigreflex van een baby. Wist je bijvoorbeeld dat als je op de wang van een baby aait, het mondje vanzelf open gaat? Als je vervolgens je vinger geeft, begint hij vanzelf te zuigen. Allemaal geheel instinctief om melk te krijgen. Het zuigen aan een speen of borst werkt ook kalmerend, omdat er bij baby’s een hormoon vrijkomt dat een lekker ontspannen en slaperig gevoel geeft. 

Hoewel fopspenen voordelen kunnen bieden, zoals kalmering en pijnverlichting, zijn er ook overwegingen en mogelijke nadelen bij het gebruik ervan, zoals mogelijke invloed op borstvoeding of tandheelkundige ontwikkeling.

​

​

 

De geschiedenis van de speen

​

De geschiedenis van de fopspeen gaat terug tot de oudheid, waar verschillende culturen al verschillende objecten gebruikten om baby's te kalmeren. Door de eeuwen heen evolueerden materialen en ontwerpen, van eenvoudige stukjes leer tot gestandaardiseerde vormen van hout, rubber en plastic. Een grappig feitje is dat er aanwijzingen zijn dat er in de middeleeuwen zelfs suikerachtige substanties op de fopspenen werden aangebracht om baby's te kalmeren. 

​

Wanneer de fopspeen zoals we die nu kennen precies is uitgevonden, is moeilijk te zeggen. Op het internet worden vaak bronnen van matige kwaliteit aangehaald, en gaan er zelfs broodje aap verhalen over de Duitse uitvinder Herman Spehn… Het is een graduele ontwikkeling geweest, waarbij fopspenen verkrijgbaar kwamen in diverse vormen en stijlen, met steeds meer aandacht voor veiligheid en ergonomie. Ondanks veranderingen blijft het primaire doel hetzelfde: het kalmeren van baby's door te zuigen.

​

​

​

Voor- en nadelen van een speen

​

Voordelen:

  • Kalmerend effect

    • Spenen kunnen een kalmerend effect hebben op baby's en kunnen hen helpen in slaap te vallen en zich te troosten. Zo kunnen ze ook troost geven bij vervelende buikkrampjes.​

  • Vervanging voor duimzuigen

    • Sommige ouders geven de voorkeur aan een speen omdat het gemakkelijker te beheren is dan duimzuigen, wat moeilijker af te leren kan zijn. Bij een speentje ben jij namelijk in controle, je kan het speentje geven alleen wanneer jij wil. Je kindje heeft naturlijk altijd toegang tot zijn duim, en je hebt hier nou eenmaal ook niet altijd zicht op.

  • Mogelijk verminderd risico op wiegendood 

    • Het klinkt misschien gek en heftig, maar er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een fopspeen tijdens het slapen het risico op wiegendood kan verminderen. Het exacte mechanisme achter dit effect is echter nog niet volledig begrepen.

 

Nadelen:

  • Tepelverwarring

    • Het gebruik van een speen kan bij sommige baby's leiden tot tepelverwarring, wat problemen kan veroorzaken bij borstvoeding.

  • Afhankelijkheid

    • Baby's kunnen gehecht raken aan hun speen en het kan moeilijk zijn om ze ervan af te wennen op een later moment.

  • Mogelijke spraakproblemen 

    • Langdurig en intensief gebruik van spenen kan van invloed zijn op de ontwikkeling van tanden en kaak, vooral als de juiste vorm van speen niet wordt gekozen. Hierdoor kunnen spraakproblemen ontstaan, zoals slissen of andere problemen mbt de mondmotoriek.

Inhoudsopgave

​

Wat is een speen?

Geschiedenis

Voor- en nadelen

Verschillende soorten

Koopadvies

Philips Avent speentjes

​

Laatste update: 25-8-2023

Profielfoto Dyantha babyspullen-advies.nl.jpg

Geschreven door:

​

Dyantha

​

Moeder, babyspullen kenner en echte liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina handige tips voor de aankoop van een speentje. Veel plezier!

Verschillende soorten speentjes

 

Er bestaan verschillende soorten fopspeentjes in allerlei soorten en maten. Over de aanduiding van de verschillen bestaat nogal wat verwarring. Het belangrijkste is om te kijken naar de vorm van het zuiggedeelte van het speentje en het materiaal van de speen. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet

 

​

  • Symmetrisch rond of ovaal

    • Dit zijn speentjes die een rond of ovaal zuiggedeelte hebben. Ze komen het meeste in de buurt bij de vorm van een tepel. Door zijn symmetrische vorm is er geen onder of boven.​

  • Asymmetrisch plat

    • Asymmetrische speentjes hebben een schuin zuiggedeelte. Dit is een asymmetrische vorm. Hierdoor kan een kindje met zijn tong tegen het speentje drukken.​ Dit betekent dus ook dat er een boven- en een onderkant is. De meeste asymmetrische speentjes worden gezien als orthopedische speentjes, maar dit is niet helemaal juist.​

  • Orthopedische speen

    • Een Orthopedische speen is een speentje die zo ontwikkeld is dat deze de mondmotoriek extra stimuleert. Zo dragen deze speentjes bij aan de ontwikkeling van de kaak en de tongspier. ​

    • In principe zullen alle speenfabrikanten claimen dat hun speentjes orthopedisch zijn.

    • Een Orthopedische speen wordt ook wel een Dental speen genoemd.

    • Orthopedische speentjes heb je in verschillende vormen:

      • Veel orthopedische speentjes hebben een asymetrisch schuin zuiggedeelte.

      • Orthopedische speentjes bestaan ook in een ronde of ovale symmetrische vorm.

  • Siliconen speen

    • Het zuiggedeelte van de meeste speentjes is gemaakt van siliconen. Dit is heerlijk zacht en toch sterk genoeg om duurzaam mee te gaan. Het is ook super steriel en sterker dan rubber. Om deze redenen zijn veruit de meeste speentjes zijn gemaakt van ​

  • Rubber of latex speen​​

    • Rubber is een natuurlijk materiaal en het is nóg zachter. Daarom vinden sommige moeders het een betere keuze dan siliconen. Rubber is wel weer wat minder sterk dan siliconen, hierdoor kan het zijn dat deze speentjes minder lang mee kunnen gaan.​

​

​

Koopadvies

​

Als je graag advies van ons wilt om in één keer het beste speentje voor jouw kindje te kopen, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het kopen van een goed speentje ligt namelijk helemaal aan het kindje en of deze het speentje accepteert. Wel kun je zelf alvast een keuze maken tussen de verschillende merken. De merken die we hieronder uitgebreid voor je toelichten zijn allemaal goed. Het begint dus met een een stukje persoonlijke voorkeur.  Siliconen is wat ons betreft altijd de beste keuze, maar misschien vind jij de eigenschappen van rubber voor jou wel belangrijk. 

​

Hieronder vind je handige info over de verschillende fopspeentjes per merk. Hiermee hopen we dat het kiezen van een fijn speentje een beetje makkelijker wordt voor je. Op dit moment staan er alleen de speentjes van Philips Avent, maar dit gaan we snel uitbreiden!

​

​

Via de links bij de producten kan je de speentjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Philips Avent Ultra Air​

 

​

De Philips Avent Ultra Air speen is sterk vergelijkbaar met de Ultra Soft. Er zijn drie verschillen: de Ultra Air is ook verkrijgbaar in een maat voor 18+ maanden, het schildje heeft nog grotere openingen voor extra luchtcirculatie, en je kan hem kopen in een versie met glow in the dark.

​

Dit betekent dat de Ultra Air een speentje kan zijn die je vanaf de geboorte tot het afleren kan gebruiken. Toch vinden wij de Soothie de beste keuze voor in de eerste maanden. Het glow in de dark is wel weer erg handig, want een lichtgevend speentje maakt het zoeken in het donker een heel stuk makkelijker. 

​

Een leuk detail bij alle speentjes van Philips Avent, is dat ze geleverd worden in een opbergdoosje die je kan gebruiken als sterilisator. Je vult het bakje met wat water en doet het vervolgens even in de magnetron - heel simpel en handig!

Dreumes met Philips Avent Ultra Air nighttime speentje in zijn mond.jpg

Philips Avent Ultra Soft

​

​

Het Philips Avent Ultra Soft speentje heeft een kunststof schildje dat een kindje gemakkelijk zelf vast kan pakken. Dit is een duidelijk verschil met de Soothie.

​

Het schildje is afgerond en super buigbaar. Hierdoor heb je minder kans op irritatie en huidvlekjes. De gaten in het schildje zorgen voor luchtcirculatie. De Ultra Soft is beschikbaar int wee maten: 0-6 en 6-18 maanden.

​

De Ultra Soft is net als de andere speentjes van Philips een orthodontisch, symmetrisch speentje van siliconen. Mocht je twijfelen of jouw baby hem zal accepteren: naar eigen zeggen accepteert 98% van de kindjes hem.

Philips Avent Ultra Soft speentje met eigenschap beschrijving.jpg

Philips Avent Soothie

 

 

Het Philips Avent Soothie speentje is een heerlijk speentje met een bijzondere vorm. Het fopspeentje bestaat namelijk helemaal uit één stuk siliconen. Hierdoor is het speentje heerlijk zacht en toegankelijk. Je hebt namelijk niet te maken met een schildje van hard plastic.

​

Het leuke van deze siliconen vorm, is dat je van de buitenkant een opening hebt naar het zuiggedeelte toe. Hier kan je je vinger instoppen, om zo je kleine schatje een beetje te helpen. Het is speciale ervaring, want je kleintje sabbelt dan eigenlijk indirect op jouw vinger. Wij vinden het ook geinig om er in te kijken en je baby ijverig in actie te zien.

​

Het is een orthodontische speen, met een symmetrische vorm. Dit is veilig voor het gehemelte, het tandvlees en de tanden van je baby. De Soothie is alleen bedoelt voor baby's van 0-6 maanden. Daarna is het tijd om over te stappen op de Ultra Soft of de Ultra Air. 

Moeder kalmeert baby met Philips Avent Soothie Speentje.jpg

Kijk ook eens bij:

​

​

​

Geraadpleegde bronnen:

​

 
Wat is een speen?
Philips Avent speentjes
Philips Avent Soothie
Philips Avent Ultra Soft
Philips Avent Ultra Air

Philips Avent speentjes

Overzicht

​

Philips Avent heeft drie verschillende speentjes in het assortiment: de Soothie, de Ultra Soft en de Ultra Air. Je kan alle drie de speentjes vanaf de geboorte gebruiken. Let er dus op dat je de juiste maat van het speentje koopt. Bij 6-18 maanden is de Soothie echter niet meer schikt, en vanaf 18 maanden is alleen de Ultra Air de juiste keuze. Van de Ultra Air bestaat ook nog een speciale Nighttime variant, met een glow in de dark schildje. Hieronder bespreken we de verschillende varianten wat meer in detail.

Twee lieve baby's liggen op hun buik met speen in mond.jpg
De geschiedenis van de speen
Voor- en nadelen
Verschillende soorten speentjes
Koopadvies
bottom of page