top of page

Advies voor de beste slaaptrainer

Kindje met Zazu Sam Slaaptrainer.jpg

Een slaaptrainer is een ideaal hulpmiddel, niet alleen voor je kind maar zeker ook voor jezelf! Het zorgt er voor dat je kindje makkelijk kan zien of het tijd is om te gaan slapen of om op te staan. Ook wanneer je kindje nog niet kan klokkijken. Zo voorkom je dus dat je veel te energieke dochter of zoontje al voor 6 uur s'ochtends rennend jouw slaapkamer in komt. Eindelijk weer een beetje uitslapen!

Wat is een slaaptrainer?

 

Zoals hierboven al genoemd is een slaaptrainer een handig hulpmiddel speciaal ontwikkeld om kleine kinderen te helpen met slapen en opstaan. Dankzij handige en vooral leuke visuele effecten is het voor een kindje duidelijk of het op dat moment tijd is om te slapen, of juist om op te staan.

 

Kleine kinderen hebben vaak de gezellige eigenschap om al veel te vroeg uit bed te komen en door het huis te gaan rennen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet als jij zelf nog lekker ligt te slapen omdat het nog niet eens 6 uur s’ochtends is.

 

Kinderen kunnen met de slaaptrainer snel zien of het al tijd is om op te staan. Zo leer je ze dus in bed te blijven liggen tot de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan.

 

Andersom kan je kindjes op deze manier ook leren wanneer het hoog tijd is om te gaan slapen. Een extra stimulans om op tijd te gaan slapen en te genieten van de nachtrust.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina advies voor de aankoop van een slaaptrainer. Veel plezier!

Inhoudsopgave: 

 

Wat is een slaaptrainer?

Kenmerken van een goede slaaptrainer

Slaaptrainer Top 10

Laatste update: 22-11-2023

Kenmerken van een goede slaaptrainer

 

Er zijn best een aantal leuke en goede slaaptrainers verkijgbaar. Ze verschillen op het eerste gezicht allemaal van vorm. Je kan in de top tien hieronder zien dat ze allemaal enorm verschillen van elkaar. Wel zijn ze allen super vrolijk en speels.

 

Daarnaast zijn er diverse kenmerken die de ene slaaptrainer wel heeft en de andere niet:

 

  • Leeslamp

  • Wekker met geluid

  • Week / Weekend tijden

  • Middagdutjes tijden

  • Analoge of digitale klok

  • Kinderslot

Een leeslampje kan handig zijn om de slaaptrainer ook te kunnen gebruiken om nog even te lezen.

 

Sommige slaaptrainers hebben naast de visuele indicatie ook nog een aparte wekker met geluid.

 

In het weekend blijft men vaak wat langer in bed liggen dan door de weeks. Handig dus als je de slaaptrainer kan instellen met aparte week- en weekend tijden.

 

Je kan een slaaptrainer natuurlijk ook gebruiken voor de middagdutjes. In dat geval kies je een slaaptrainer die je apart kan instellen op middagdutjes.

 

Iedere slaaptrainer geeft op een leuke visuele manier aan of het tijd is om te gaan slapen of om op te staan. Sommige slaap trainers zijn ook nog extra uitgerust met een analoge- of een digitale klok. Zeker de analoge klok is handig om alvast te oefenen met klokkijken!


Het instellen van de slaaptrainer is bij de een makkelijker dan bij de ander. Wat je graag wilt voorkomen is dat je kleine kindje zelf aan de knopjes kan zitten om de instellingen te veranderen. Sommige slaaptrainers zijn dan ook uitgerust met een kinderslot.

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de populairste slaaptrainers van dit moment. Hieronder vind je de tien beste die wij hebben geselecteerd. Lees onze reviews en krijg antwoord op de vraag: welke slaaptrainer past het beste bij mij en mijn kind?

Via de links bij de producten kan je de slaaptrainers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

7. Alecto Bunny​

De Alecto Bunny slaaptrainer is een hartstikke leuke basic slaaptrainer. De schattige oortjes maken het een lief model. Wist je dat deze vrijwel gelijk is aan de Alecto Baby BC-100 slaaptrainer? Deze heeft schattige oortjes, en een analoge digitale klok waar je goed op kan leren klokkijken.

Wanneer het tijd is om te gaan slapen laat de Bunny slaaptrainer een blauw scherm zien. Zodra de nacht voorbij is en het weer tijd is om op te staan verandert het display in een oranje kleur. Simpel en duidelijk, maar voor kinderen misschien ook een beetje saai. Het was leuk geweest als hier bijvoorbeled nog een figuur van een zon en een maantje bij te zien was, zoals bij de andere Alecto wel het geval is.

De slaaptrainer werkt op een ingebouwde accu en is redelijk gemakkelijk in te stellen. Je laadt hem simpel op met de meegeleverde USB kabel. Al met al een leuke simpele slaaptrainer voor een schappelijk prijsje.

Alecto BC100 bunny slaaptrainer voorbeeld dag en nacht.jpg

6. Bunny​

Deze leuke Bunny slaaptrainer valt echt op in de kinderkamer. Daarbij komt hij ook nog eens met handige functies zoals een wekker en een nachtlampje. De Bunny werkt op een oplaadbare batterij met USB.  Het nachtlampje zit verwerkt in de oren wat voor een bijzonder effect zorgt. Deze kan je instellen op 30 of 60 minuten waarna het lampje vanzelf uitgaat.

De lampjes in de oren vormen ook de indicator om aan te geven of het tijd is om te slapen of om op te staan. Op zich prima, maar in de zomer kan het al licht zijn in een kamer waardoor het lampje moeilijk zichtbaar kan zijn.

Wanneer je ook op zoek bent naar een nachtlampje, dan is dit een goede optie als slaaptrainer. Mede dankzij de extra functies, zoals een plakstrip aan de achterzijde en temperatuurmeter. Eén nadeel: de digitale klok is eigenlijk alleen handig voor de ouders. 

Bunny slaaptrainer én kinderwekker voor

10. Kidsleep Kidklok​

Kidsleep is een razend populair merk van slaaptrainers. De Kidklok is een super leuk model waarbij de grote analoge klok centraal staat. Het geheel is een beetje oldschool, het model gaat ook al een tijdje mee. Maar toch voldoet hij nog harstikke goed.

De Kidklok slaaptrainer is voorzien van twee plaatjes. Op het ene plaatje is een jongetje lekker buiten aan het spelen, en op het andere plaatje is het jongetje heerlijk aan het slapen. Afhankelijk van de ingestelde tijd brand er een lampje achter een van beide plaatjes. Zo weet je kindje of het tijd is om te slapen, of om wakker te worden.

De analoge klok is handig om te beginnen met het leren klokkijken. Natuurlijk is deze slaaptrainer ook uitgerust met een wekker, met de keuze uit drie geluiden: een vogel, koekoek of trein. Handig: je kan de Kidsleep Kidklok op het stopcontact aansluiten en met batterijen gebruiken.

Kidsleep Kidklok Slaaptrainer - 2-in-1 -

5. Kippa

 

Deze slaaptrainer van Kippa zit boordevol opties. Het futuristisch ogende poppetje is namelijk naast slaaptrainer ook een kinderwekker, wake up light en nachtlampje.

Deze kinderwekker is geschikt om echt actief te werken aan een slaapschema. Hij laat namelijk 4 verschillende kleuren zien met verschillende betekenis: geel, groen, rood en blauw. Zo weet je kindje wanneer het tijd is om te spelen, te slapen of om op te staan. Hierbij kan je wel 8 verschillende alarmen instellen!

Dit betekent wel dat de slaaptrainer iets ingewikkelder is dan de andere slaaptrainers uit deze top tien. De meerdere gezichtjes en kleuren zijn minder makkelijk te interpreteren dan bijvoorbeeld alleen een rood en groen lampje. Toch is de Kippa bij heel veel ouders populair. Zo is hij misschien ook wel iets meer van deze tijd dan de Kidsleep.

Greenure Slaaptrainer voor Kinderen.jpg

3. Zazu Pam

 

De slaaptrainers van Zazu zijn het meest bekend. Naast het populairste model de slaaptrainer Sam heeft het merk meerder leuke slaaptrainers, waaronder deze te gekke pinguïn Pam.

De Pam is een slaaptrainer, nachtlampje en bluetooth speaker in één. De kleur van het licht van de pinguïn laat zien wanneer het tijd is om op te staan. Rood betekent slapen, oranje betekent nog een half uurtje slapen of spelen, en bij groen is het tijd om uit bed te komen. Simpel en duidelijk!

Het nachtlampje kan je met een 60 minuten timer automatisch laten uitschakelen. En wat echt ontzettend handig is, is dat je hem instelt met de app op je telefoon. Oh ja, en je laadt deze draadloze slaaptrainer simpel op met USB. Handig, want daar heb je altijd wel genoeg opladers voor in huis.

Zazu Pam Slaaptrainer - Pinguin - Met Bl

4. Luvion Pinguïn

Het Nederlandse merk Luvion kennen we vooral van de goede babyfoons en dopplers. Nu hebben ze in 2021 ook een slaaptrainer geïntroduceerd. Het is een leuke slaaptrainer, alleen vinden we het wel jammer dat ze niet iets originelers hadden kunnen bedenken dan een pinguïn zoals we die al van Zazu​ kennen. Zo voelt hij wel een beetje gekopieerd.

Je stelt de slaaptrainer gemakkelijk in op de gewenste tijd dankzij het display met de digitale klok. Een half uurtje voor het opstaan wordt de pinguin geel. Als het tijd is om op te staan wordt de pinguïn groen.

De slaaptrainer ziet er leuk uit maar we krijgen ook reacties te horen dat hij snel stuk zou gaan. De reviews zijn op dit gebied wel sterk wisselend. Zo is hij door oudersvannu.nl als beste slaaptrainer beoordeeld.

Luvion Pinguïn Slaaptrainer op tafel met knuffelbeer.jpg

9. Nijntje

 

Deze leuke slaaptrainer van Nijntje laat op een andere manier dan kleur of licht visueel zien dat het tijd is om te slapen of op te staan. De oogjes verwisselen namelijk, van dicht naar open. Schattig!

Het leuke Nijntje design is dan ook wel echt waar je deze slaaptrainer voor koopt. Naast de analoge en digitale klok aan de voorzijde, is het verder namelijk een relatief eenvoudig model.

Hij is ook voorzien van een wekker, want als het tijd is om uit bed te gaan hoor je een vrolijk muziekje. Het wisselen van de oogjes maakt wel een klein beetje geluid, mocht je kindje hier gevoel voor zijn dan is dat niet prettig. Verder werkt hij alleen op 3 AAA batterijen. 

Nijntje Slaaptrainer - Op Batterij - Gee

2. Alecto Baby BC-100

 

De BC-100 van Alecto is een razend populaire slaaptrainer. Waarom? Hij is heel eenvoudig, en betaalbaar. En ook herkenbaar, want hij is vrijwel identiek aan de Bunny slaaptrainer van Alecto

De BC-100 slaaptrainer werkt eenvoudig, en duidelijk. Dat vinden wij zelf erg prettig. Slechts twee verschillende kleuren en symbooltjes (de maan en de zon) om aan te geven dat het tijd is om te gaan slapen of juist om op te gaan staan.

Daarnaast is hij gemakkelijk op te laten via USB en zo ook aan te sluiten op het stopcontact. Compleet met nachtlampje is dit een erg prettige slaaptrainer voor een zacht prijsje. Hij is trouwens ook verkrijgbaar als aapje!

Alecto Baby BC-100 Slaaptrainer - Nachtl

8. Kidsleep Classic

De Classic slaaptrainer van Kid'sleep is niet voor niets een van de meest populaire slaaptrainers. Door de eenvoudige werking in combinatie met de vrolijke afbeelding is hij geliefd door zowel ouders als kind. 

Je kan de afbeelding met het slapende en lopende konijntje verwisselen voor een konijntje slapend in een hangmat. Zo kan je de Kidsleep classic gebruiken als nachtlampje.Ook is dit model voorzien van een wekker met een leuk geluidje. De helderheid van de lampjes kan je natuurlijk zelf instellen.

 

Het enige nadeel is misschien dat je de lamp altijd moet zijn aangesloten op het stopcontact. Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren is dit al met al wel een erg leuke slaaptrainer! 

Peuter met Kidsleep Classic Slaaptrainer

1. Zazu Sam

 

Zuza! Sam! Top slaaptrainer! De onbetwiste slaaptrainer kampioen is dit schattige schaapje Sam. De combinatie van het leuke ontwerp, duidelijke klok en fijne bediening maken dit een slaaptrainer topper.

De oogjes van het schaapje Sam op de afbeelding zijn geopend. Samen met de groene klok betekent dit natuurlijk dat het tijd is om op te staan. Wanneer het tijd is om te slapen, zijn de oogjes van Sam gesloten en kleurt de mooie klok rood. Heel duidelijk en erg lief, een fijne combinatie voor jouw kindje om mee wakker te worden of mee te gaan slapen.

Je kan de slaaptrainer instellen op een specifieke tijd, of over een aantal minuten. Dit laatste is handig in het geval van een middagdutje. De lamp van de klok werkt ook als nachtlampje. En handig, Sam werkt zowel op batterijen als via USB! Wat ons betreft is de Zazu Sam de beste slaaptrainer.

Zazu Sam Slaaptrainer - Met nachtlamp fu
Wat is een slaaptrainer?
Kenmerken van een goede slaaptrainer
Slaaptrainer top 10
7. Alecto bunny
6. Bunny Slaaptrainer​
10. Kidsleep Kidklok
5. Kippa
3. Zazu Pam
4. Luvion Pinguin
9. Nijntje slaaptrainer
2. Alecto Baby BC-100
8. Kidsleep Classic
1. Zazu Sam
Kindje slaapt zwart wit - foto van Annie Spratt
bottom of page