top of page

Advies voor de beste fietskar

Moeder fietst met twee kinderen in Croozer vaaya fietskar over brug.jpg

Voor veel mensen is de fiets de ultieme vorm van vrijheid. Heerlijk in de buitenlucht, aangedreven door jouw eigen spierkracht, op allerlei plekken komen in de buurt en wat verder weg. Wanneer je een baby krijgt wordt je omgeving snel een stuk kleiner, en je eerste stukken buiten het huis gebeuren meestal met de kinderwagen. Als je wat verder van huis wilt ben je snel aangewezen op de auto, terwijl dit vaak minder ontspannen is en niet iedereen een auto heeft. Een fietskar kan dan een hele leuke manier van vervoer zijn voor baby's, kinderen en zelfs honden en spullen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de fietskar, en delen je op deze pagina onze bevindingen. Zo kom je hier alles te weten over de fietskar, hoe je deze het beste kan gebruiken met een baby of een kind en wat de beste fietskarren van dit moment zijn!

Wat is een fietskar?

 

De naam zegt het natuurlijk al, een fietskar is een kar voor achter de fiets. Fietskarren worden ook wel fietstrailers genoemd. Vroeger waren dit simpele ijzeren karretjes waar men spullen mee kon vervoeren. Maar eigenlijk doet de naam de fietskar inmiddels te kort, want een fietskar is tegenwoordig veel meer dan een simpel karretje.  Zo zijn er nu de volgende typen fietskarren:

 • Fietskar voor baby's en kinderen

 • Fietskar voor honden

 • Fietskar voor vervoer van spullen

Een fietskar bestaat meestal uit twee grote wielen en een bevestiging aan de fiets. De bevestiging heeft altijd een draaipunt, waardoor je gewoon normaal bochten kan nemen met de fiets.

Als je kijkt naar fietskarren voor kinderen, dan is dit een fietskar met één of twee zitjes. In een kinder fietskar kunnen kindjes lekker gaan zitten, en de kar heeft altijd een rolkooi voor de veiligheid. Deze zorgt er namelijk voor dat kinderen niet met hun hoofd op de grond komen in het geval dat de kar omrolt bij een ongeluk.

Fietskarren voor kids kunnen altijd helemaal worden afgesloten. Zo zitten kindjes lekker droog als het regent, en worden ze ook beschermd tegen UV-straling als de zon schijnt. 

Fietskarren zijn geschikt voor kinderen zodra ze zelfstandig rechtop kunnen zitten. Maar het is vaak ook mogelijk om baby's in de fietskar te vervoeren in een autostoeltje.

Baby in de fietskar

Als je een baby in een fietskar wilt vervoeren, dan moet je altijd eerst nagaan of dit in jouw fietskar of de fietskar die je misschien wilt kopen mogelijk is. Dit is bij de meeste fietstrailers het geval, alleen soms moet je hier een speciale bevestiging set voor kopen.

Als je met je baby gaat fietsen in de fietskar, dan is het wel belangrijk om op een aantal punten extra goed te letten. Zeker jonge baby's zijn nog harstikke kwetsbaar, en het kan er soms best wild aan toe gaan in een fietskar. 

Zo kunnen fietskarren best stevig trillen. Ons advies is daarom om, mocht het budget het toelaten, altijd te kiezen voor een fietskar met vering. Niet alleen zorgt dit er voor dat je baby en later kindje minder trillingen ervaart, het zorgt er ook voor dat het fietsen zelf een stuk soepeler en daarmee ook veiliger wordt. Als je een fietskar zonder vering hebt, dan is een handige tip om je fietskar te verzwaren met wat zware spullen. Dit zorgt er voor dat deze bij een drempeltje niet zo omhoog stuitert.

Daarnaast moet je niet vergeten om de maxi-cosi tegen de rijrichting in vast te maken, dus met de rug naar jouw toe. Dit doe je ook in de auto als je kind jonger is dan één jaar. Het zorgt er namelijk voor dat de voorwaartse klap bij een botsing minder groot is. Een baby is nog veel te kwetsbaar om dit zelf op te moeten vangen.

Fietskar en kinderwagen in één

Ouders van nu boffen, want de innovatie op het gebied van babyproducten gaat maar door en door. Zo zijn er inmiddels fietskarren te koop die tegelijkertijd ook dienst doen als kinderwagen. Deze 2-in-1 fietskarren maken leven van een ouder echt een stuk gemakkelijker.

Zo heeft zo'n fietskar een duwbeugel en een klein of groot voorwieltje. Je koppelt de fietskar (meestal) makkelijk van je fiets los. Als je op je plek van bestemming bent kan je dan heel gemakkelijk verder op pad zonder fiets en met je kinderen heerlijk in de kinderwagen kar. Zo kan je bijvoorbeeld lekker met de fiets de stad in, en verder gaan shoppen met de kinderwagen. In onze top 5 hieronder zijn 4 van de 5 fietskarren te gebruiken als kinderwagen!

Koopadvies

Waar kan je nou het beste op letten als je een fietskar voor baby's en kinderen gaat kopen? Nou, best wel een aantal punten!

Het begint bij de vraag of de fietskar geschikt moet zijn voor één of twee kinderen. Sommige fietskarren zijn met één of twee zitjes verkrijgbaar. Met één zitje zijn ze een stukje smaller en lichter. Maar als je maar één kind hebt ook een tweezitter prettig zijn omdat je dan meteen een hoop spullen mee kan nemen.

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is of je de fietskar ook als kinderwagen wilt gebruiken. Als je dat wel of niet wilt vallen er meteen een hoop opties af. Daarnaast heb je ook fietskarren die heel sportief zijn met een runner kinderwagen. Deze zijn top voor bijvoorbeeld hardlopen, maar juist weer minder prettig bij het boodschappen doen.

Verder zijn er een hele hoop kenmerken waarop een fietskar kan verschillen, en die hem beter en vaak ook duurder kunnen maken. Een belangrijke is de aanwezigheid van vering, die het fietsen comfortabeler en veiliger kan maken. Daarnaast is het slim om te letten op het maximale draagvermogen. Hoe groot en zwaar mag het kindje zijn en is er ruimte voor bagage? Verder kan je letten op zaken als regen- en zon bestendigheid, het makkelijk en compact inklappen van de trailer en hoe je hem moet bevestigen aan de kar. Het makkelijk los kunnen koppelen is in de praktijd nog belangrijker dan je misschien op het eerste gezicht zou denken!

Via de links bij de producten kan je de fietskarren verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo helpt deze pagina jou hopelijk bij het vinden van jouw perfecte fietskar. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Wat is een fietskar?
Fietskar en kinderwagen in één
Baby in de fietskar
Koopadvies
Jonge sportieve vader met kinderen in Burley Bee fietskar.jpg
Top 5 kinderfietskarren

5. Burley Bee


 

Burley is een Amerikaans merk dat al sinds 1978 volledig gespecialiseerd is in fietskarren. Ze hebben verschillende modellen speciaal voor kinderen, honden of vracht. De Bee is hun originele model fietskar, en wij vinden hem een mooi voorbeeld van een goede, relatief eenvoudige fietskar.

De Bee is lichtgewicht dankzij een volledig aluminium frame en is verkrijgbaar in een model voor één of voor twee kinderen. Hij is ontworpen om alleen achter de fiets gebruikt te worden. Dit betekent dus dat je hem niet als kinderwagen kan gebruiken. Maar, door dit ontwerp is het voordeel wel dat hij wel extra makkelijk is in het gebruik achter fiets.

De fietskar zelf heeft geen vering, maar de stoel is gemaakt als een 'hangmat' die lekker veert. En, vergeleken met de andere modellen in dit overzicht heeft de Burley Bee aardig wat bagageruimte om naast je kind ook spullen te vervoeren.

Burley bee fiietskar geel bevestigd achter sportieve fiets.jpg

Pluspunten

 

 • Ook als eenzitter te koop

 • Veel bagageruimte (45 L)

 • Lichtgewicht

 • Makkelijk in te klappen

 • Veilige rolkooi

Eigenschappen
 

 • Fietskar only

 • €399

 • Tot 45 kg capaciteit

 • Breedte: 76 cm

 • Gewicht: 9,1 kg

Minpunten

 • Niet als kinderwagen te gebruiken

 • Loskoppelen gaat wat moeilijker

 • Geen extra vering

5. Burley Bee
4. Thule Coaster XT
3. Cybex Zeno

3. Cybex Zeno

Dat het Duitse Cybex geweldige kinderwagens en autostoeltjes kan maken wist je vast al.  De kans is groot dat je het Cybex Zeno multisport fietskar en kinderwagen concept echter nog niet kent. De Zeno is een fietskar die echt speciaal ontworpen is voor sportief gebruik. Dit maakt hem dan ook alleen geschikt voor de super sportieve ouders!

Je kan de Zeno namelijk op vier verschillende manieren gebruiken; als fietskar, als runner kinderwagen, als handsfree jogger en zelfs voor tijdens het langlaufen. Het lange, smalle ontwerp en het grote voorwiel maakt hem geschikt voor hogere snelheden. Nadeel is wel dat hij minder wendbaar is en dus minder geschikt voor bijvoorbeeld tijdens het boodschappen.

Maar de Cybex Zeno is dan ook echt bedoeld om te gebruiken tijdens het sporten - op de fiets, tijdens het hardlopen of bijvoorbeeld skaten. Zo kan je hem zelfs in hoogte verstellen om het zwaartepunt aan te passen.

Twee moeders lopen sportief met Cybex Zeno fietskar en buggy.jpg

Minpunten

 • Alleen als eenzitter verkrijgbaar

 • Minder geschikt in de binnenstad

 • Kostbare accessoires nodig

Pluspunten

 

 • Geweldig om mee te sporten

 • Super stabiel op hoge snelheden

 • Premium kwaliteit

 • Handsfree joggen uniek

 • Multi-verstelbaar

 • Veilige rolkooi

Eigenschappen
 

 • Sportieve fietskar en kinderwagen

 • €829

 • Max 34 kg vervoeren

 • Breedte: 69 cm

 • Gewicht: 12.5 kg

4. Thule Coaster XT

 

Als gerenommeerd outdoor merk heeft Thule naast mooie fietsstoeltjes natuurlijk ook hele goede fietskarren. Ze hebben een breed assortiment voor zowel stad- als avontuurlijke fietskarren. De fietstrailer die er voor ons uitspringt voor stads en landelijk gebruik is de Thule Coaster XT.

De Thule Coaster XT is een dubbelzits fietskar die je ook kan gebruiken als kinderwagen. In de praktijk werkt dit erg prettig, want je koppelt hem gemakkelijk los en is zo omgetoverd tot kinderwagen. Als je je bestemming hebt bereikt kan je dus makkelijk zonder fiets. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Burley Bee

Daarnaast is hij ook lekker lichtgewicht en is fietsen met de Thule fietskar een fijne ervaring. Opvouwen gaat compact, maar gaat niet heel gemakkelijk. De kar zelf heeft net als de Burley ook best nog wat ruimte voor bagage.

Thule Coaster 2 XT Fietskar groen.jpg

Pluspunten

 

 • Ook als kinderwagen te gebruiken

 • Duwbeugel is verstelbaar

 • Makkelijk los te koppelen

 • Met ruimte voor bagage

 • Veel accessoires verkrijgbaar

 • Veilige rolkooi

Eigenschappen
 

 • Fietskar + kinderwagen

 • €349

 • Max 2x 22 kg kind

 • Breedte: 80 cm

 • Gewicht: 12 kg

Minpunten

 • Opvouwen gaat niet gemakkelijk

 • Alleen als tweezits verkrijgbaar

 • Geen eigen vering

2. Bobike Trailer

Het Nederlandse Bobike maakt - toevallig net als Burley - sinds 1978 fietsstoeltjes. Wij waren dan ook blij verrast toen ze dit jaar de Bobike Trailer introduceerden, Bobike's allereerste fietskar! Leuk aan het merk is dat hun producten in Nederland worden ontworpen en dicht bij huis in Europa worden geproduceerd. 

De Bobike Trailer is een oer stevige, premium fietskar geschikt voor twee kinderen. Het is een 2-in-1 fietskar, wat betekent dat je hem ook als kinderwagen kan gebruiken. De duwstang schuif je eenvoudig in positie, makkelijker dan bij de Thule Coaster XT. Hij heeft een eenvoudig voorwieltje, wat hem geschikt maakt in de stad en in winkels maar minder geschikt als kinderwagen op ruiger terrein.

Je merkt dat de Bobike in Nederland is ontworpen, want zijn transparante waterdichte buitenkant maakt hem heel geschikt tegen regen. De bagageruimte is wat kleiner dan bij bijvoorbeeld de Burley, maar er is wel een speciale ruimte voor. Wat ook fijn is, is de ingebouwde vering.

Kindje staat naast Bobike tailer fietskar aan fiets in het bos.jpg

Minpunten

 • Relatief zwaar

 • Design waar je van moet houden

Pluspunten

 

 • Goede vering

 • Kinderwagen voor in de stad

 • Bagageruimte en opbergvakken

 • Premium gebruik en materialen

 • Veilige rolkooi

Eigenschappen
 

 • 2-in1 fietskar + kinderwagen

 • €549

 • Max 44 kg vervoeren

 • Breedte: 81 cm

 • Gewicht: 16 kg

2. Bobike Trailer
1. Croozer Vaaya 2

1. Croozer Vaaya 2

 


Als je op zoek bent naar het beste van het beste onder de fietskarren, dan kom je snel uit bij het merk Croozer. Croozer is een Duits merk, volledig gespecialeerd in fietskarren; met trailers voor kinderen, honden of spullen. De Croozer Vaaya 2 is de nieuwste versie van hun topmodel, voor als je op zoek bent naar een premium fietskar en kinderwagen in één.

Croozer onderscheidt zich door super slim design met premium kwaliteit. Zo geven ze 10 jaar garantie op het frame. De Vaaya is verkrijgbaar als één- of tweezitter, en de zitjes zijn erg comfortabel met ademend Climatex materiaal. Maar het echte comfort komt dankzij het unieke Croozer Airpad vering systeem. Dit zorgt niet alleen voor een hele comfortabele zit voor de kinderen, maar maakt ook het fietsen zelf een stuk soepeler en veiliger.

Het grootste nadeel is wel de prijs van  €1300, en het is de vraag of deze hoge prijs ten opzichte van de andere fietskarren gerechtvaardigd wordt. Maar ook als kinderwagen is de Vaaya heel fijn in het gebruik - zo is hij heel makkelijk los te koppelen, heeft hij een korte draaicirkel en zelfs sensor geactiveerde verlichting.

Minpunten

 • Erg duur

 • Relatief zwaar

 • Niet geschikt als runner

Pluspunten

 

 • Croozer Airpad vering: comfortabel én veilig

 • Verlichting

 • 10 jaar garantie

 • Duitse kwaliteit

 • 52 liter bagageruimte

 • Heel eenvoudig loskoppelen

Eigenschappen
 

 • Beste fietskar van nu

 • 1300

 • Max 45 kg vervoeren

 • Breedte: 80 cm

 • Gewicht: 18

Moeder winkelt met twee kinderen in Croozer Kid Vaaya 2 fietskar en buggy.jpg
bottom of page