top of page

Advies voor de beste kruik

Tryco aluminium babykruik op aanrecht keuken.jpg

Met de komst van een baby staat er steevast op iedere uitzetlijst één herkenbaar en klassiek item: de aluminium kruik. Een babykruik is namelijk bij een pasgeborenen super belangrijk om de temperatuur van het lichaam op peil te houden. Maar, een kruik is later ook heerlijk zodra het herfst wordt en het kouder begint te worden in huis. Zeker in de winter is een kruik een ontzettend knusse manier je kinderen (en jezelf) warm te houden. Tegenwoordig zijn er ook allerlei leuke pittenzakken in de vorm van warmtekussens en warmteknuffels. Op deze pagina vertellen wij alles wat je wilt weten over kruiken en warmtekussens, en vind je gemakkelijk de beste kruik of warmtekussen voor jou in onze handige top 5 overzichten!


 

​

Wat is een kruik?

 

Laten we even beginnen bij de basis. Een kruik is een warmtebron waarbij je de houder vult met warm water. De kruik is waterdicht en geeft direct de warmte van het warme water af. Zo kan je een kruik lekker dicht tegen je aan houden als je het koud hebt, en wordt de directe omgeving en dus je lichaam verwarmd. Voor baby's heb je speciale babykruiken, die extra veilig zijn. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten kruiken.

​

Wist je dat de eerste kruiken als sinds de 16e eeuw gebruikt worden? Gelukkig hoef je die niet meer te gebruiken, want de eerste kruiken werden gevuld met gloeiende kolen. Tegenwoordig worden alle kruiken gevuld met warm water. Maar let op, vul een normale kruik nooit met kokend water. Verderop deze pagina lees je waarom.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

​

Daan

​

Vader,  babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de kruik die bij jou past. Veel plezier!

Inhoudsopgave:

​

Wat is een kruik?

Verschillende soorten kruiken

Kan je een kruik vullen met kokend water?

Tips om een kruik te gebruiken bij je baby

Baby kruiken top 5

Warmtekussen top 5

​

Laatste update: 21-3-2024

Kan je een baby kruik vullen met kokend water?

 

Het is logisch dat je je kruik lekker zou willen vullen met kokend water. Je wilt het ten slotte lekker warm krijgen. Warmer krijg je het water niet en zo duurt het langer voordat de kruik is afgekoeld. Zeker met de komst van kokendwaterkranen zoals de Quooker is het vullen van de kruik met kokend water zo gepiept. Toch lees je best vaak dat je een kruik niet moet vullen met kokend water!

​

Dit geldt vooral zo voor rubberen en kunststof kruiken. Het kokende water en de stoom kan het materiaal namelijk beschadigen, waardoor de kruik kan gaan lekken. Daarnaast wordt een kruik met kokend water ook gewoon ontzettend heet, en dus potentieel gevaarlijk.

​

 

Ons advies is ook om altijd op te passen met kruiken en kokend water. We raden het bij een traditionele bedkruik af om te doen. Een aluminium babykruik kan je daarentegen wel vullen met kokend water, zolang je deze maar veilig gebruikt. Het is in ieder geval aan te raden om goed naar de beschrijving van het product te kijken.


Het is bovendien nog veel belangrijker om er goed op te letten dat je een kruik op een veilige manier gebruikt, zeker wanneer je hem niet voor jezelf gebruikt maar bij baby’s of kinderen. Op de site van Brandwondenzorg Nederland vind je handige tips over het veilig gebruik van een kruik.

​

​

​

Tips om een kruik te gebruiken bij je baby

​

Wij vinden een kruik een fantastisch product, want het is heel effectief en het biedt ook verassende gebruiksmogelijkheden in het gebruik bij baby's.

​

​

Ondersteuning lichaamstemperatuur

De belangrijkste is het op peil houden van de lichaamstemperatuur van een newborn. Een pasgeboren baby kan nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur regelen. Dit kost het kindje heel veel energie, wat het dan niet kan gebruiken om te groeien. Het is dan dus super belangrijk dat je de temperatuur van je baby op peil houdt. Gebruik hiervoor een aluminium babykruik in combinatie met een kruikenzak en / of hydrofiele doek. Het beste is om twee aluminium kruiken in huis te hebben. Vaak heeft een newborn de warmte van twee kruiken nodig. Het filmpje hieronder van Naviva laat duidelijk zien hoe je een aluminium babykruik klaar maakt.

​

​

Voorverwarmen

Je kan daarnaast een kruik ook gebruiken om allerlei plekken mee voor te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen bed waar je in een gure winternacht onder het koude deken kruipt. Ook bij baby's kan je het op deze manier gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een autostoeltje die uit een koude auto komt alvast lekker warm maken. En natuurlijk ook het wiegje of de ledikant. Had je al eens aan het verschoonkussen of kleertjes gedacht?

Direct naar de aanbiedingen?

Verschillende soorten kruiken

 

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kruiken te koop. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:​

Bedkruik of warmwaterkruik

Dit is de meest standaard kruik die je het vaakst tegenkomt. De kruik is meestal gemaakt van rubber of een hittebestendig kunststof en heeft een rechthoekige vorm. Je kan ze zo gebruiken of met een lekkere zachte hoes.

 

Let op: bedkruiken worden afgeraden om te gebruiken in de directe omgeving van een baby, omdat de kans op lekken ietsje groter is dan bij een aluminium babykruik.

Aluminium kruik (RVS) of Babykruik

De aluminium kruik (of gemaakt van RVS) wordt door verloskundigen en andere deskundigen aangeraden om te gebruiken voor baby's. Vandaar de naam babykruik. Door de metalen constructie kan er in principe geen lek ontstaan. Het enige wat je moet doen, is de dop stevig vastdraaien en altijd een hoes gebruiken. Zonder hoes wordt deze veel te warm en kan het gemakkelijk serieuze brandwonden kan veroorzaken.

 

Als hoes kan je een speciale kruikenzak of twee hydrofiele doeken gebruiken. De kraamzorg leert je hoe je deze  moet knopen. In onze ervaring is het het beste is om een kruikenzak te gebruiken met daaroverheen nog een hydrofiele doek - dit wordt ook aangeraden door de kraamzorg.​​

Elektrische kruik

Een elektrische kruik is een al wat langer bestaande innovatie van de traditionele warmwaterkruik. De kruik is al gevuld met water en warmt vervolgens elektrisch op. Het grootste voordeel hiervan is dat deze in principe niet kunnen lekken, en je hoeft ze zelf niet te telkens te vullen.

Pittenzak, warmtekussen of warmteknuffel

Warmtekussens winnen de laatste tijd sterk aan populariteit. Dit zijn kussen die je opwarmt via de magnetron of via het stopcontact. Degene die je met de magnetron opwarmt zijn gevuld met natuurlijke  pitten, en worden ook wel een pittenzak genoemd. Deze pitten hebben de bijzondere eigenschap dat ze goed warmte opnemen en dit ook lange tijd kunnen afgeven. Opwarmen doe je even in de magnetron, en je kan ze zo vaak gebruiken als je wilt.

 

De elektrische warmtekussens hebben een batterij en geven via een elektrisch verwarmingselement hun warmte af. Naast de normale zak of kussenvorm, heb je deze ook in hele leuke knuffels. Dit worden warmteknuffels genoemd.

Fashy warm water kruik - Fleece hoes grijs - 2 liter.jpg
A3 baby en kids Soozly elektrische Babykruik grijs.jpg
Pittenzak van Met Pit blauw.jpg
Wat is een kruik?
Kan je een kruik vullen met kokend water?
Verschillende soorten kruiken
Tips om een kruik te gebruiken bij je baby
Aluminium babykruiken van Tryco en Hema op wit aanrecht.jpg
De top 5 beste kruiken voor baby's!

5.  Biggdesign warmwaterkruik met hoes

 

​

De kruiken van Biggdesign staan bekend om hun prima kwaliteit en te gekke printjes tegen een voordelige prijs. Voor de meeste kruiken betaal je een stuk meer als je er ook een leuke hoes bij wilt hebben.

​

Het merk is echter - in tegenstelling tot Fashy - niet gespecialiseerd in kruiken. Dit wil niet zeggen dat de kwaliteit niet in orde is. De meeste consumenten die zo'n kruik gebruiken zijn er erg tevreden over en wij vinden ze ook prima in gebruik. De kwaliteit voelt dit in orde.

​

Wij raden je wel aan deze kruik bij een baby extra voorzichtig te gebruiken. Je kan hem prima gebruiken om het bedje, kleertjes of de kinderwagen voor te verwarmen. Maar, wanneer je je baby met een kruik laat slapen is een aluminium of RVS kruik de meest veilige optie.

 

Ook is een vrolijke print voor kinderen niet altijd een slim idee, omdat dit juist uitnodigt om met de kruik te gaan spelen en dat wil je juist niet.

Biggdesign Cats - Warmwaterkruik - rood met leuke Hoes met kattenprint.jpg
5.  Biggdesign warmwaterkruik met hoes

4. Fashy warmwaterkruik fleece

 

​

Fashy is één van de bekendere merken op het gebied van simpele warmwaterkruiken. Het is een Duits merk, en staat bekend om hun kwalitatieve rubberen kruiken. Het zijn gewoon top warmwaterkruiken, tegen een schappelijke prijs. Vergeleken met Biggdesign zijn ze wat duurder, maar wij vinden de kwaliteit ook wel iets beter.

​

Zoals we je hierboven al vertellen is een rubberen warmwaterkruik niet de beste optie om je baby mee te laten slapen; gebruik in dat geval een aluminium kruik. Maar toch kan zo'n kruik ook voor het dagelijks gebruik met een baby harstikke handig zijn.

​

De Fashy kruik koop je ín één keer samen met een leuke hoes naar keuze. De hoezen zijn ontzettend fijn en voelen heerlijk zacht aan. Dit maakt zo'n kruik in tegenstelling tot een aluminium versie ook meteen zo lekker om ook voor jezelf te gebruiken.

Fashy warm water kruik - Fleece hoes grijs - 2 liter.jpg
4. Fashy warmwaterkruik fleece

3. Deryan elektrische babykruik

​

​

De elektrische babykruik van Deryan is een populaire elektrische kruik. De kruik is al gevuld met water en kan je ook niet openmaken. Hierdoor is hij altijd helemaal waterdicht en kan deze in principe niet lekken tenzij de kruik echt beschadigd raakt.

 

Hierdoor kan je deze kruik heel goed gebruiken voor baby's. Je hoeft zelf niet te klooien met heet water. Opwarmen gaat elektrisch en dit gaat razendsnel: in slechts 8 minuutjes is ie heerlijk warm (65 graden) en dat blijft hij ook voor zo'n 4 uur.

 

Ouders die de Soozly elektrische babykruik hebben zijn er vaak verrassend blij mee en wij vinden het in de praktijk ook best handig werken.  Geen gedoe met water koken of kersenpitkussens in de magnetron. Maar vergis je niet, 8 minuten kan best lang zijn als je 's nachts een nieuwe kruik nodig hebt...

Deryan elektrische babykruik in oplader.jpg
3. Deryan elektrische babykruik
2. HEMA baby aluminium kruik

2. Hema RVS kruik

​

​

Het is niet verassend dat de aluminium babykruiken op de tweede en eerste positie staan in dit overzicht. Dit zijn simpelweg de kruiken die het veiligst worden geacht in het gebruik bij baby's.  Ook al is de kans op lekken bij rubberen kruiken ook minimaal, bij aluminium kruiken vinden de experts dat dit risico het meest gering. Het aluminium kan simpelweg niet beschadigen bij normaal gebruik.

 

Je kan een aluminium kruik gewoon direct vullen met kokend water, maar let op want ze worden hierdoor direct ontzettend warm. Gebruik dan ook deze Hema babykruik altijd in combinatie met een kruikenzak en een hydrofiele doek.

 

Deze Hema kruik heeft net als die van Tryco een inhoud van 1 liter, en verschilt verder niet veel. Zo heeft deze kruik net als die van Tryco een verchroomde koperen sluiting en een inhoud van één liter. 

​

Het enige nadeel wat wij konden ontdekken, is dat bij veelvuldig gebruik het papieren etiket losraakt. Dit wordt iedere keer bij het vullen nat, en verslijt daardoor zoals je op de foto kan zien. Net onhandig!

​

Aluminium kruiken worden door bijna alle kraamhulpen aangeraden. Groot voordeel, mocht je er nu eentje nodig hebben, je vindt ze natuurlijk ook bij de Hema om de hoek.

Hema aluminium babykruik op aanrecht keuken.jpg

1. Tryco aluminium kruik

​

​

Wij hebben de aluminium kruik van Tryco na uitgebreid testen op nummer één staan als beste babykruik. Het verschil met andere aluminium kruiken, zoals die van de Hema, is echter minimaal en zit hem in de details.

​

De Tryco is net iets langer, heeft een wat groter handvat aan de dop en een etiket dat direct op de kruik is geprint. Dit lijkt onbenullig, maar is toch erg slim ontworpen. Want, bij iedere vulling wordt de kruik vochtig, en daardoor bladdert een papieren etiket zoals bij die van de Hema langzaam af. Dat probleem heb je bij deze kruik niet.

​

Let er op dat je de kruik gebruikt in combinatie met een kruikenzak en een hydrofiele doek. En, plaats de kruik altijd met de dop naar bedenen, van het lichaam van de baby af. 

Tryco aluminium babykruik op aanrecht keuken.jpg
1. Tryco aluminium kruik
De top 5 beste baby warmtekussens van 2022!
5. Doomoo Easy Dream

5. Doomoo Easy Dream

​

​

De Doomoo Easy Dream is een nieuw model warmtekussen van het merk, dat speciaal is ontwikkeld tegen darmkrampjes. Het mooie van dit model is dat het eigenlijk een riempje met een warmtekussen is. Hierdoor blijft hij goed op de buik van je baby zitten, ook als deze flink beweegt.

​

Doomoo ken je misschien wel van hun heerlijk zachte voedingskussens. Dit kussentje is net zo zacht. Je kan de pittenzak los opwarmen in de magnetron. Sommige pittenzakken willen nogal eens stinken als ze warm zijn. Doomoo is daarom zo slim geweest om er naast koolzaak ook lavendel in te doen. Pas maar op dat je er zelf niet van in slaap valt ;)

​

Het nadeel van dit model is wel dat hij minder geschikt is om als los warmtekussen te gebruiken, omdat het een klein kussentje is met de buikband. Andere babykruiken in dit overzicht kan je ook goed gebruiken voor in de kinderwagen of zelfs voor jezelf.

Schattige baby ligt op schoot moeder met Doomoo easy warmtekussen op buik.jpg

4. Fehn warmteknuffel​

​

​

Fehn is een Duits merk, en is in ons land niet zo bekend. In eigen land daarentegen wel! Ze hebben een enorm grote collectie van stoffen babyspullen; van speelgoed tot aan babysokjes. Natuurlijk hebben ze ook verschillende warmte kussens.  

​

Dit warmtekussen in de vorm van een koala beertje vinden wij zelf erg schattig. Er zit een zakje in met druivenpitjes die je los kan opwarmen in de magnetron. Eenmaal opgewarmd is het een heerlijk babykruikje om lekker mee te knuffelen.

​

Hij blijft ook goed warm, en stinkt niet. In plaats van de kolaa kan je ook kiezen uit een erg leuk draakje of een hele schattige schildpad. Laat je ons weten welk model jij gekozen hebt?

Baby zit rechtop met Fehn Koala warmtekussen.jpg

3. Doomoo Snoogy

​

​

Naast de Easy Dream is dit een ander warmtekussentje van Doomo, de Snoogy. Het is een lekker zacht plat kussentje met een los verwijderbare pittenzak met naast koolzaad ook weer lavendel. 

​

Je kan hem prima gebruiken tegen darmkrampjes, en doordat het een los knuffeltje is kan je hem ook gebruiken voor allerlei andere toepassingen waarbij je een babykruikje nodig hebt.

​

Dit maakt hem wat multifunctioneler dan de Easy dream, al blijft die dankzij het riempje wel beter op zijn plek zitten. De Snoogy is verkrijgbaar in meerdere leuke verschillende modellen. Wij vinden deze regenboog erg schattig, maar je kan ook kiezen uit een een hond, vos, kersen of zelfs een knuffel konijn.

Baby ligt in wiegje met Doomoo Snoogy Rainbow warmtekussen op buik.jpg
4. Fehn warmteknuffel
3. Doomoo Snoogy
2. Kipkep Woller

2. Kipkep Woller

 

 

De KikKep Woller is zonder twijfel het meest bekende warmtekussentje voor baby's - speciaal ontwikkeld tegen buikkrampjes. Het model heeft geen riempje maar is zo vormgegeven dat de pitjes aan de zijkant van het lichaampje komen. Fijn, want hierdoor is er geen druk van gewicht boven op het buikje.

​

Het pittenzakje is gevuld met ongevaarlijk en biologisch vlaszaad. Het fijne van dit model vergeleken de Easy Dream, is dat hij geen riempje heeft maar door zijn slimme ontwerp wel heel goed op het buikje blijft zitten. Hierdoor is de KikKep Woller beter geschikt om ook te gebruiken als warmtekussen (of koudekompres) voor bij andere toepassingen, bijvoorbeeld als babykruik in de voetenzak. Of bijvoorbeeld  voor jezelf om de borstvoeding te vergemakkelijken, of als je last hebt van rugpijn

​

Het enige nadeel van de KikKep is wel, dat de ervaringen van ouders heel verschillend kunnen zijn. Veel ouders zijn er super blij mee, maar er zijn ook veel ouders die er niet tevreden over zijn. Dit komt vooral doordat die groep vindt dat het warmtekussentje te snel afkoelt. Mede hierom hebben wij de Met Pit! babykruik op dit moment beter beoordeeld.

Lieve baby ligt onder Kipkep Woller warmtekussen van teddystof.jpg
1.  Met Pit! pittenzak

1.  Met Pit! babykruik

​

​

De pittenzakken van Met Pit! zijn simpele maar kwalitatieve warmtekussens. Wat ze extra leuk maakt is dat de warmtekussens met de hand gemaakt worden in Nederland en België door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

​

Daarnaast zijn deze pittenzakken ook nog eens gevuld met lokale tarwe. De tarwe komt namelijk gewoon van Nederlandse bodem! Maatschappelijk verantwoord én een duurzame optie.

​

Oorspronkelijk had het merk nog geen speciale pittenzak voor baby's, maar daar is met de komst van deze babykruik verandering ingekomen. Dit maakt hem prettiger voor baby's om te gebruiken, bijvoorbeeld op de buik tegen darmkrampjes. Naar ons idee blijft deze wat langer warm dan de KipKep, en daarom vinden we dit - mede dankzij de verantwoorde productie - het beste warmtekussen van dit moment!

Baby ligt met warmtekussen babykruik van Met pit!.jpg

Kijk ook eens bij:

​

​

​

Geraadpleegde bronnen:

​

 
bottom of page