top of page

De beste kruik? Koopadvies en top 5 2023

baby ingewikkeld in deken is moe en gaapt

Met de komst van een baby staat er steevast op iedere uitzetlijst één herkenbaar en klassiek item: de aluminium kruik. Een kruik is namelijk bij een pasgeborenen super belangrijk om de temperatuur van je baby op peil te houden. Maar, een kruik is ook heerlijk zodra het herfst wordt en het kouder begint te worden in huis. Zeker in de winter is een kruik een ontzettend knusse manier om jezelf en je kinderen warm te houden. Tegenwoordig zijn er ook allerlei leuke warmtekussens en knuffels in de vorm van pittenzakken. Op deze pagina vertellen wij alles wat je wilt weten over kruiken en warmtekussens, en vind je gemakkelijk de beste kruik of warmtekussen voor jou in onze handige top 5 overzichten!


 

Wat is een kruik?

 

Een kruik is een bron warmte waarbij je de houder vult met warm water. De kruik is waterdicht en geeft direct de warmte van het warme water af. Zo kan je een kruik lekker tegen je aan houden als je het koud hebt, en wordt je lichaam verwarmd. 

 

Wist je dat de eerste kruiken als sinds de 16e eeuw gebruikt worden? Gelukkig hoef je die niet meer te gebruiken, want de eerste kruiken werden gevuld met gloeiende kolen. Tegenwoordig worden alle kruiken gevuld met warm water. Maar let op, vul je kruik nooit met kokend water. Hieronder lees je waarom.

 

Kan je een kruik vullen met kokend water?

 

Het is logisch dat je je kruik lekker zou willen vullen met kokend water. Je wilt het ten slotte lekker warm krijgen, en zo duurt het langer voordat de kruik is afgekoeld. Zeker met de komst van kokendwaterkranen zoals de Quooker is het vullen van de kruik met kokend water zo gepiept. Toch lees je best vaak dat je een kruik niet moet vullen met kokend water!

 

Ons advies is ook om altijd op te passen met kruiken en kokend water. In principe kan je een kruik best vullen met kokend water, maar toch wordt vaak geadviseerd om de kruik niet te vullen met kokend water. Dit geldt meestal zo voor rubberen kruiken. Het kokende water en de stoom kan het rubber namelijk beschadigen, waardoor de kruik kan gaan lekken. Daarnaast is een kruik met kokend water ook gewoon ontzettend heet, en dus gevaarlijk. Een aluminium kruik kan je daarentegen wel vullen met kokend water, zolang je hem maar veilig gebruikt. Het is in ieder geval aan te raden om goed naar de beschrijving van het product te kijken.


Het is trouwens nog veel belangrijker om er goed op te letten dat je een kruik op een veilige manier gebruikt, zeker wanneer je hem niet voor jezelf gebruikt maar bij baby’s of kinderen. Op de site van Brandwondenzorg Nederland vind je handige tips over het veilig gebruik van een kruik.

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de kruik die bij jou past. Veel plezier!

Verschillende soorten kruiken

 

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kruiken te koop. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

 

 • Rubberen kruik

  • Dit is de meest standaard kruik die je het vaakst tegenkomt. De kruik is gemaakt van rubber en heeft een rechthoekige vorm. Je kan hem zo gebruiken of met een lekkere zachte hoes. Deze rubberen kruiken worden afgeraden om te gebruiken met je baby, omdat de kans op lekker ietsje groter is dan bij een aluminium kruik.

 • Aluminium kruik

  • De aluminium kruik is de kruik die door verloskundigen en andere deskundigen wordt aangeraden om te gebruiken voor je baby. Je moet bij een aluminium kruik altijd een hoes gebruiken, omdat hij anders te warm wordt. Je kan hiervoor een theedoek gebruiken, of een speciale kruikenzak.

 • Babykruik

  • Met een babykruik wordt meestal een aluminium kruik bedoeld.

 • Elektrische kruik

  • Een elektrische kruik is een kruik die je via het stopcontact verwarmd. De kruik is al gevuld met water en warmt vervolgens op. Het grootste voordeel hiervan is dat deze in principe niet kunnen lekken, en je hoeft hem zelf niet te vullen met warm water.

 • Warmtekussen

  • Warmtekussens winnen de laatste tijd sterk aan populariteit. Dit zijn kussen die je opwarmt via de magnetron of via het stopcontact. Die je met de magnetron opwarmt zijn gevuld met pitten, en worden ook wel een pittenzak genoemd. De elektrische warmtekussens hebben een batterij en geven via een elektrisch verwarmingselement hun warmte af.

 • Pittenzak

  • Een pittenzak is een warmtekussen gevuld met verschillende soorten natuurlijke pitten. Deze hebben de bijzondere eigenschap dat ze goed warmte opnemen en dit ook lange tijd kunnen afgeven. Opwarmen doe je even in de magnetron, en je kan ze zo vaak gebruiken als je wilt. 

Verschil tussen een kruik en een warmtekussen

 

Het verschil tussen een kruik en een warmtekussen is heel eenvoudig. Een warmtekussen is namelijk altijd een kruik, maar niet elke kruik is een warmtekussen. Een warmtekussen is namelijk een speciale variant van de kruik, zoals je hierboven kan lezen. Er bestaan verschillende soorten warmtekussen, en ook de manier waarop je ze verwarmd en hoe ze hun warmte afgeven kan verschillen. 

Je baby op temperatuur houden met een kruik

 

Een pasgeboren baby kan nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur regelen. Het is dan dus super belangrijk dat je de temperatuur van je baby op peil houdt. De beste kruik die je hiervoor kan gebruiken is een aluminium kruik. Het is hierbij super belangrijk dat je altijd een kruikenhoes gebruikt. Je kan hier speciale kruikenzakken gebruiken, of je kan de kruik ook inwikkelen in een hydrofiele doek. Het beste is om twee aluminium kruiken in huis te hebben: eentje om het wiegje of ledikantje mee voor te verwarmen en vervolgens een ander om te gebruiken voor tijdens het slapen. Het filmpje hieronder van Naviva laat duidelijk zien hoe je een aluminium warmwaterkruik voor baby’s klaar maakt.

Direct naar de aanbiedingen?

5.  Biggdesign warmwaterkruik met hoes

 

De kruiken van Biggdesign staan bekend om hun prima kwaliteit en te gekke printjes tegen een voordelige prijs. Voor de meeste kruiken betaal je een stuk meer als je ook een leuke hoes erbij wilt hebben.

Het merk is echter - in tegenstelling tot Fashy - niet gespecialiseerd in kruiken. Dit wil niet zeggen dat de kwaliteit niet in orde is. De meeste consumenten die zo'n kruik gebruiken zijn er erg tevreden over.

Wij raden je wel aan deze kruik bij een baby extra voorzichtig te gebruiken. Je kan hem prima gebruiken om het bedje, kleertjes of de kinderwagen voor te verwarmen. Maar, wanneer je je baby met een kruik laat slapen is een aluminium kruik de allerveiligste optie. Ook is een vrolijke print voor kinderen niet altijd een slim idee, omdat dit juist uitnodigt om met de kruik te gaan spelen en dat wil je juist niet.

Biggdesign Cats - Warmwaterkruik - rood met leuke Hoes met kattenprint.jpg

4. Fashy warmwaterkruik fleece

 

Fashy is één van de bekendere merken op het gebied van simpele warmwaterkruiken. Het is een Duits merk, en staat bekend om hun kwalitatieve rubberen kruiken. Het zijn gewoon top warmwaterkruiken, tegen een schappelijke prijs. Vergeleken met Biggdesign zijn ze wat duurder, maar wij vinden de kwaliteit ook wel iets beter.

Zoals we je hierboven al vertellen is een rubberen warmwaterkruik niet de beste optie om je baby mee te laten slapen; gebruik in dat geval een aluminium kruik. Maar toch kan zo'n kruik ook voor het dagelijks gebruik met een baby harstikke handig zijn.

De Fashy kruik koop je ín één keer samen met een leuke hoes naar keuze. De hoezen zijn ontzettend fijn, en dat maakt zo'n kruik in tegenstelling tot een aluminium versie ook meteen zo lekker om ook voor jezelf te gebruiken.

Fashy warm water kruik - Fleece hoes grijs - 2 liter.jpg

3. Soozly elektrische babykruik

De Soozly elektrische babykruik van A3 baby & kids ziet er vreemd genoeg ontzettend ouderwets uit, maar is een enorm populaire kruik. De kruik is al gevuld met water en kan je ook niet openmaken. Hierdoor is hij altijd helemaal waterdicht en kan deze in principe niet lekken tenzij hij echt beschadigd is.

 

Hierdoor kan je deze kruik heel goed gebruiken voor baby's. Je hoeft zelf niet te klooien met heet water. Opwarmen gaat elektrisch en dit gaat razendsnel: in slechts 8 minuutjes is ie heerlijk warm (65 graden) en dat blijft hij ook voor zo'n 6 uur.

 

Consumenten die de Soozly elektrische babykruik hebben zijn er vaak verrassend blij mee.  Geen gedoe met kruiken vullen en hij werkt in de praktijk echt handig. Een nadeel is wel dat de kruik voldoende moet zijn afgekoeld voor je hem weer opnieuw kan opwarmen.

A3 baby en kids Soozly elektrische Babykruik grijs.jpg

2. Tryco aluminium kruik

Het is niet verassend dat de aluminium kruiken op de tweede en eerste positie staan in dit overzicht. Dit zijn nou eenmaal de kruiken die het veiligst worden geacht in het gebruik bij baby's. 

 

Ook al is de kans op lekken bij rubberen kruiken ook echt minimaal, bij aluminium kruiken vinden de experts dat dit risico nog kleiner is. Het aluminium kan nou eenmaal minder snel beschadigen dan rubber.

 

Je kan ze gewoon vullen met kokend water, maar hierdoor worden ze wel mega warm. Gebruik ook deze Tryco aluminium babykruik in combinatie met een kruikenzak of hydrofiele doek. De kruik heeft net als die van Briljant baby een inhoud van 1 liter.

Tryco aluminium babykruik.jpg
Wat is een kruik?
Kan je een kruik vullen met kokend water?
Verschillende soorten kruiken
Verschil tussen een kruik en een warmtekussen
Je baby op temperatuur houden met een kruik
De top 5 beste kruiken voor baby's!
5.  Biggdesign warmwaterkruik met hoes
4. Fashy warmwaterkruik fleece
3. Soozly elektrische babykruik
2. Tryco aluminium kruik
1. Briljant baby aluminium kruik
schattige baby voetjes steken uit onder het deken

1. Briljant baby aluminium kruik

 

 

Wij hebben deze Briljant Baby aluminium kruik op nummer één staan als beste babykruik van 2023. Maar, in principe verschillen goede aluminium kruiken niet zo veel van elkaar. Daarom had de Tryco ook op één kunnen staan, en is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welke voor jou het beste is.

Zo heeft deze kruik net als die van Tryco een verchroomde koperen sluiting en een inhoud van één liter. Let erop dat je de kruik volgens de bekende instructies vult en gebruik hem altijd verstandig en op een veilige manier.

Mocht je nu op dit moment meteen een aluminium babykruik nodig hebben, dan kan je ook een goede bij de Hema in de buurt kopen. Deze is overigens wel een stukje duurder.

Briljant baby aluminium baby kruik.jpg

4. Fehn warmteknuffel

Fehn is een Duits merk, en is in ons land niet zo bekend. In eigen land daarentegen wel! Ze hebben een enorm grote collectie van stoffen babyspullen; van speelgoed tot aan babysokjes. Natuurlijk hebben ze ook verschillende warmte kussens.  

Dit warmtekussen in de vorm van een koala beertje vinden wij zelf erg schattig. Er zit een zakje in met druivenpitjes die je los kan opwarmen in de magnetron. Eenmaal opgewarmd is het een heerlijk babykruikje om lekker mee te knuffelen.

Hij blijft ook goed warm, en stinkt niet. In plaats van de kolaa kan je ook kiezen uit een erg leuk draakje of een hele schattige schildpad. Laat je ons weten welk model jij gekozen hebt?

Baby zit rechtop met Fehn Koala warmtekussen.jpg

3. Doomoo Snoogy

Naast de Easy Dream is dit een ander warmtekussentje van Doomo, de Snoogy. Het is een lekker zacht plat kussentje met een los verwijderbare pittenzak met naast koolzaad ook weer lavendel. 

Je kan hem prima gebruiken tegen darmkrampjes, en doordat het een los knuffeltje is kan je hem ook gebruiken voor allerlei andere toepassingen waarbij je een babykruikje nodig hebt.

Dit maakt hem wat multifunctioneler dan de Easy dream, al blijft die dankzij het riempje wel beter op zijn plek zitten. De Snoogy is verkrijgbaar in meerdere leuke verschillende modellen. Wij vinden deze regenboog erg schattig, maar je kan ook kiezen uit een een hond, vos, kersen of zelfs een knuffel konijn.

Baby ligt in wiegje met Doomoo Snoogy Rainbow warmtekussen op buik.jpg
De top 5 beste baby warmtekussens van 2022!
1.  Met Pit! pittenzak
5. Doomoo Easy Dream
4. Fehn warmteknuffel
3. Doomoo Snoogy
2. Kipkep Woller

2. Kipkep Woller

 

 

De KikKep Woller is zonder twijfel het meest bekende warmtekussentje voor baby's - speciaal ontwikkeld tegen buikkrampjes. Het model heeft geen riempje maar is zo vormgegeven dat de pitjes aan de zijkant van het lichaampje komen. Fijn, want hierdoor is er geen druk van gewicht boven op het buikje.

Het pittenzakje is gevuld met ongevaarlijk en biologisch vlaszaad. Het fijne van dit model vergeleken de Easy Dream, is dat hij geen riempje heeft maar door zijn slimme ontwerp wel heel goed op het buikje blijft zitten. Hierdoor is de KikKep Woller beter geschikt om ook te gebruiken als warmtekussen (of koudekompres) voor bij andere toepassingen, bijvoorbeeld als babykruik in de voetenzak. Of bijvoorbeeld  voor jezelf om de borstvoeding te vergemakkelijken, of als je last hebt van rugpijn

Het enige nadeel van de KikKep is wel, dat de ervaringen van ouders heel verschillend kunnen zijn. Veel ouders zijn er super blij mee, maar er zijn ook veel ouders die er niet tevreden over zijn. Dit komt vooral doordat die groep vindt dat het warmtekussentje te snel afkoelt. Vandaar dat wij de Met Pit! babykruik op dit moment beter hebben beoordeeld.

Lieve baby ligt onder Kipkep Woller warmtekussen van teddystof.jpg

5. Doomoo Easy Dream

De Doomoo Easy Dream is een nieuw model warmtekussen van het merk, speciaal is ontwikkeld tegen darmkrampjes. Het mooie van dit model is dat het eigenlijk een riempje met een warmtekussen is. Hierdoor blijft hij goed op de buik van je baby zitten, ook als deze flink beweegt.

Doomoo ken je misschien wel van hun heerlijk zachte voedingskussens. Dit kussentje is net zo zacht. Je kan de pittenzak los opwarmen in de magnetron. Sommige pittenzakken willen nogal eens stinken als ze warm zijn. Doomoo is daarom zo slim geweest om er naast koolzaak ook lavendel in te doen. Pas maar op dat je er zelf niet van in slaap valt ;)

Het nadeel van dit model is wel dat hij minder geschikt is om als los warmtekussen te gebruiken, omdat het een klein kussentje is met de buikband. Andere babykruiken in dit overzicht kan je ook goed gebruiken voor in de kinderwagen of zelfs voor jezelf.

Schattige baby ligt op schoot moeder met Doomoo easy warmtekussen op buik.jpg

1.  Met Pit! babykruik

De pittenzakken van Met Pit! zijn simpele maar kwalitatieve warmtekussens. Wat ze extra leuk maakt is dat de warmtekussens met de hand gemaakt worden in Nederland en België door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Daarnaast zijn deze pittenzakken ook nog eens gevuld met lokale tarwe. De tarwe komt namelijk gewoon van Nederlandse bodem! Maatschappelijk verantwoord én een duurzame optie.

Oorspronkelijk had het merk nog geen speciale pittenzak voor baby's, maar daar is met de komst van deze babykruik verandering ingekomen. Dit maakt hem prettiger voor baby's om te gebruiken, bijvoorbeeld op de buik tegen darmkrampjes. Naar ons idee blijft deze wat langer warm dan de KipKep, en daarom vinden we dit - mede dankzij e verantwoorde productie - de beste warmtekussen van 2023!

Baby ligt met warmtekussen babykruik van Met pit!.jpg
bottom of page