top of page

De beste loopfiets? Koopadvies & top 11 2023

Peuter met Veloretti Mini loopfiets rood

Je kindje kan geweldige avonturen beleven op een loopfiets. Zelfs al vanaf 1 tot 4 jaar oud. Hoe vind je nu de beste loopfiets? Kies je bijvoorbeeld een normale loopfiets, of ga je voor een driewieler? En waar moet je nog meer op letten bij de aankoop? Wij leggen het je graag uit en hebben onze top 11 favorieten op een rijtje gezet!

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is een fiets zonder trappers, waarbij je je al zittend voortbeweegt door te stappen. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste fiets een loopfiets was? Een loopfiets is voor een klein kindje de ideale manier om met het fietsen kennis te maken.


Je houdt bij een loopfiets, net als wanneer je loopt, altijd een voet aan de grond. Daardoor is het nog veel gemakkelijker om je balans te houden dan bij een normale fiets. Ideaal voor kleine kindjes!


 

Kenmerken van een loopfiets

 

De vele leuke loopfietsen die je tegenwoordig allemaal kan kopen verschillen op een aantal kenmerken van elkaar:

 

  • Twee wielen of drie wielen

  • Geschikt vanaf 1 jaar, 2 jaar, of 3 jaar en ouder.

  • In hoogte verstelbaar stuur

  • In hoogte verstelbaar zadel

  • Voetenplankje

  • Gewicht

  • Bouwkwaliteit

  • Design

 

Aan de hand van de bovenstaande kenmerken kan je nagaan of een loopfiets voor jouw kindje geschikt is. Of, om de loopfiets als cadeau te geven. Zo is het bijvoorbeeld een ontzettend leuke kraamcadeau. Een pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet “fietsen” op de loopfiets, maar het is een leuk voorwerp om al in huis te hebben. Zo kunnen de ouders er al naar uit kijken tot het moment komt dat de kleine rakker groot genoeg is om de eerste stapjes te wagen. En dat kan op veel loopfietsen dus al vanaf ongeveer 1 jaar!

Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk een leuk loopfietsje. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

Loopfiets of driewieler?

 

De meeste loopfietsen hebben net als een normale fiets twee wielen. Maar, je hebt ook te gekke loopfietsen met drie wielen. Welke loopfiets kan  je nou het beste kunnen kiezen, de normale loopfiets of een driewieler?

Het grote voordeel van een driewieler is de extra balans. Hierdoor is een driewieler eerder geschikt voor de allerjongste kindjes, vanaf ongeveer 1 jaar. Ook als je bang bent dat je kindje ongelukken gaat maken, dan kan een driewieler een verstandige keuze zijn.

 

Maar, het idee van een loopfiets is natuurlijk ook - naast het plezier - dat je kindje de eerste ervaringen opdoet en leert van het in balans houden van een fiets. Dit leert je kindje op een driewieler aanzienlijk minder.

 

Een ander nadeel van een driewieler is praktisch: hij neemt meer ruimte in. Woon jij klein en heb je al te veel babyspullen in huis, dan is een tweewieler soms net even iets praktischer.

 

Kan je nou echt niet kiezen tussen een normale loopfiets of een driewieler, dan hebben de knappe koppen van de babyproducten R&D afdelingen een oplossing voor je. Sommige loopfietsjes kan je namelijk eenvoudig zelf aanpassen van een tweewieler naar een driewieler - geweldig!

 

Loopfiets leeftijd

 

Loopfiets 1 jaar

Vanaf 1 jaar is het voor de meeste kindjes mogelijk om kennis te maken met de geweldige avonturen van een loopfiets. De loopfietsen voor 1 jaar zijn net even wat kleiner en vooral ook lager dan de oudere modellen, en hebben vaak ook drie wieltjes. Hoe lager de fiets, hoe makkelijker het is om balans te houden.

 

Loopfiets 2 jaar

Tenzij de loopfiets echt klein is en bedoeld voor kindjes van een jaar, zijn de meeste loopfietsen zijn geschikt voor kindjes met een leeftijd van twee jaar tot 4 jaar. Vanaf die leeftijd is het voor de meeste kindjes ook pas mogelijk om een loopfiets te gebruiken.  

 

Loopfiets 3 jaar

Sommige kindjes beginnen pas met een loopfiets vanaf 3 jaar. Voor deze leeftijd vind je meestal niet een aparte loopfiets. Je moet dus op zoek naar een loopfiets voor 2 tot 4 jaar!

11. Smoby​

De Smoby is een leuk simpel loopfietsje voor een zacht prijsje. Deze loopfiets is geschikt voor kindjes van 2 - 4 jaar oud. 

Ondanks de wat goedkope materialen zoals plastic is het loopfietsje toch lekker stevig. Hij is zelfs belastbaar tot 30 kg. 

 

Een bijkomend voordeel is dat je het zadeltje in hoogte kan verstellen. Zo zorg je voor iedere peuter een prettige en vooral veilige zit. Het stuur is daarentegen niet verstelbaar.

Kindjes kunnen hun voetjes op het platform plaatsen in het midden om te oefenen met balanceren (en dus echt fietsen!) Daarnaast heeft hij ook een handig inklapbaar standaard. De reviews over deze Smoby loopfiets zijn dan ook erg enthousiast!

Leeftijd: 2-4 jaar

Smoby Loopfiets Roze.jpg

10. 2Cycle

Dit schattige loopfietsje van 2Cycle is vergelijkbaar geprijsd als de loopfiets van Smoby. Ze verschillen wel op een aantal punten.

Zo is deze loopfiets geschikt voor kindjes van 2 - 5 jaar oud. Dit komt mede door het verstelbare zadel en het in hoogte verstelbare stuur. Handig!

De 2Cycle loopfiets heeft alleen geen plateau om de voetjes op te plaatsen. Hierdoor is het minder mogelijk om te oefenen met balanceren.

Leeftijd: 2-5 jaar

2Cycle Loopfiets - Pastel Blauw.jpg

9. Bandits and Angels Smartbike 4-in-1

Bandits and Angels is een super tof merk uit Haarlem met allerlei baby producten voor de echte boefjes en engeltjes. Zo ook deze houten Smartbike met 4-in-1 mogelijkheden.

Zo kan je de loopfiets makkelijk omtoveren tot een driewieler. Het is dus een loopfiets en driewieler in één. 

Ook kan je het frame omdraaien, waardoor het zadeltje wat omhoog komt. Zo kan je de driewieler of loopfiets beter aanpassen als het kindje groeit.

De houten loopfiets voelt prettig en oogt stoer. Wel is hij vooral bedoelt van kleine kindjes van 1 jaar.

Leeftijd: 1 tot 2 jaar​

Bandits and Angels Smart bike 4in1 - Loo

8. Little Dutch loopscooter

 

Little Dutch heeft een aantal leuke loopfietsen, maar wat dacht je van deze houten loopscooter! Hij werkt hetzelfde als een loopfiets, maar is dan net even wat cooler als een loopscooter.

Een lekker zacht zadeltje en bijpassende handvatten maken hem helemaal stijlvol. En naast blauw is hij ook verkrijgbaar in een schattige roze variant.

Ondanks het coole design is hij nog eens verstelbaar. Zo is het zadeltje in drie hoogtes in te stellen. Hierdoor is hij voor geschikt voor kindjes van 2 - 5 jaar.

Leeftijd: 2-5 jaar

Little Dutch Verstelbare Loopscooter Bla

7. Puky LR M

 

Het Duitse Puky is gespecialeerd in alles op wielen voor kindjes, van stepjes tot fietsen. Niet gek dan ook dat ze super goede en leuke loopfietsjes maken. Zo ook de Puky LR M.

De Puky LR M is hun standaard en meest gangbare model loopfiets voor kindjes van 2 jaar en ouder. Het is een klein loopfietsje met 8 inch wielen, dus veel kindjes zullen er al met 1,5 jaar op kunnen fietsen.

 

Dit stoere model lijkt heeft wat weg van een BMX en heeft leuke eigenschappen. Zo heeft hij een kinbeschermer op het stuur. Dit biedt bescherming bij ongelukkige vallen of misstappen. Als je op zoek bent naar een meer schattige versie, kijk dan eens naar de LR M Classic.

Zo is het banaanvormige zadel extra lang zodat een kindje hier minder makkelijk vanaf glijdt of niet goed op gaat zitten. Het zadel is daarnaast, net als het stuur, in hoogte te verstellen.

De bandjes zijn anti lek en erg zacht. Hierdoor is het loopfietsje ook binnen te gebruiken. Voetjes kunnen op het plateau in het midden geplaatst worden om te oefenen met balanceren.

Leeftijd: 2+ jaar

Puky LR M Donkerblauw - Loopfiets.jpg

6. Kinderfeets 2-in-1 Tiny Tot

Kinderfeets. Het klinkt Nederlands, of Duits, maar het is toch echt een Amerikaans merk. Ze maken echt te gekke babyspullen van hout, zoals speelgoedkisten op wieltjes en ook deze Tiny Tot 2-in-1 houten loopfiets.

Op de foto zie je de Tiny Tot als driewieler. Maar, je kan vrij gemakkelijk de twee wielen achter vervangen door een enkel wiel. Zo heb je in een handomdraai een houten loopfiets.

Naast het te gekke design is het zadel van de loopfiets in hoogte te verstellen. Het is een vrij lage en kleine loopfiets, wat betekent dat hij geschikt is voor kindjes tot 2 jaar.

Leeftijd: 1-2 jaar

Kinderfeets houten driewieler loopfiets

5. Veloretti Tricycle

Veloretti is een oer Hollands fietsenmerk met een Italiaans klinkende naam. Een sterk stukje marketing aan het werk, wat wat ons betreft helemaal past bij de prachtige designs van de fietsen van Veloretti.

Hoe gaaf is het dan ook dat ze naast de fietsen voor volwassenen ook kleine driewielers en loopfietsen maken in precies dezelfde stijl. Zo ook deze coole Veloretti Tricycle.

De Tricycle is echt een volwassen driewielertje voor onze kleine vrienden. Geheel in stijl crost jouw kereltje of prinsesje zo door de groene straten van het Gooi. 

De Tricyle is een 2-in-1, wat wil zeggen dat je het frame gemakkelijk omtoverd tot de normale loopfiets. Geweldig! Zo help je jonge kindjes op het begin namelijk net even aan wat extra balans. En een mooie stap om samen over te stappen naar twee wielen!

Leeftijd: 1,5 - 4 jaar.

Veloretti Tricycle - (licht) Blauw.jpg

4. Little Dutch

 

Little Dutch kennen we al van de unieke loopscooter. Deze loopfiets is ook een leuk exemplaar. 

De loopfiets is vrij vergelijkbaar aan de Veloretti loopfiets. Beiden hebben 12 inch wielen en een in hoogte verstelbaar zadel. Little Dutch geeft echter aan dat deze loopfiets geschikt is voor kindjes vanaf 3 jaar, terwijl de Veloretti al kan vanaf 2 jaar. Wij denken dus dat deze ook prima kan vanaf 2 jaar.

Met comfortabele luchtbanden, een mooi design en een bel is deze loopfiets van Little Dutch eigenlijk bijna een echte fiets. Gaaf!

Leeftijd: 3+ (wat ons betreft 2+)

Little Dutch Loopfiets - Roze.jpg

3. PUKY LR M Classic

Weer zo'n gave loopfiets van Puky. De LR M Classic is de stijlvollere, klassiekere en dus minder sportieve variant van de LR M. De banden zijn met zo'n 8 inch een stuk kleiner dan de 12 inch wielen van de Veloretti. Hierdoor kunnen kleinere of jongere kindjes er al sneller mee op avontuur.

Het is een bijzonder schattig ogende loopfiets. Compleet met het rieten mandje voorop is het een genot om jouw kleine kereltje of meisje op pad te zien gaan. De knuffels van Paw patrol kunnen gewoon mee op avontuur!

Het leuke aan deze LR M Classic loopfiets van Puky is het ontwerp van het model. Het plateau in het midden is bij een loopfiets namelijk functioneel. Zo kunnen de kindjes hun voeten hierop laten rusten om echt te oefenen met balanceren!

Leeftijd: 2+

Puky LR M Classic loopfiets groen.JPG

2. Veloretti Mini

 

De Veloretti Mini is de loopfiets van het fietsenmerk en is daarmee praktisch gelijk aan de Tricycle. Bij dit model is het dus niet mogelijk om het achterwiel aan te passen naar twee wielen.

Deze Mini Veloretti loopfiets wordt net als de andere fietsen van het merk met de hand gemaakt. Het zijn echt kwalitatieve loopfietsjes. Samen met het prachtige stijlvolle ontwerp zijn ze niet zonder reden razend populair.

De loopfiets weegt slechts 4 kilogram en is geschikt voor kindjes van 2 - 4 jaar oud.  Met een mooi en in hoogte verstelbaar zadel en prettige handgreepjes een top loopfiets! De wielen zijn wel vrij fors (12 inch), waardoor het fietsje best groot en hoog is. Hierdoor kunnen kleine of jonge kindjes nog niet met hun voetjes bij de grond. 

Leeftijd: 2 - 4 jaar

Veloretti Mini loopfiets - 12 inch - (li
Wat is een loopfiets?
Kenmerken van een loopfiets
De top tien gaafste loopfietsen van 2021
11. Smoby​
10. 2Cycle ​
9. Bandits and Angels Smartbike 4-in-1
8. Little Dutch verstelbare loopscooter
7. Puky LR M
6. Kinderfeets houten driewieler & loopfiets
5. Veloretti Tricycle
4. Little Dutch
3. PUKY 1510 LR M Classic
2. Veloretti Mini
Loopfiets of driewieler?
Leeftijd loopfiets

1. Wishbone Bike 3-in-1

De nummer 1 uit deze top 11 beste loopfietsen is net even wat anders. Wishbone is een familiebedrijf uit Nieuw-Zeeland wat ontzettend stoere kinderfietsjes, loopfietsen en nog veel meer maakt.

Deze 3-in-1 bike is de originele loopfiets met het 3-in-1 ontwerp. Dit zie je inmiddels vaker terug, bijvoorbeeld bij de Bandits and Angels Smartbike. Dit multifunctionele ontwerp maakt de Original Bike geschikt voor kindjes van 2 tot zelfs 6 jaar!

 

Je kan de Wishbone op drie manieren gebruiken: start simpelweg met de driewieler en tover hem simpel om tot een loopfietsje. Wanneer je kindje nog meer groeit draai je het frame om en heb je een hogere loopfiets.

 

De Wishbone Bike is verkrijgbaar in blank hout, maar ook in stoere kunststof variant: geheel gemaakt van gerecycled tapijt en plastic flessen!

 

Leeftijd: 2 - 6 jaar 

Wishbone bike loopfiets hout naturel.JPG
1. Wishbone Bike RE2 3-in-1

De top 11 beste loopfietsen van 2023!

 

Via de links bij de producten kan je de loopfietsen verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Meisje speelt in natuur op wishbone loopfiets.JPG
bottom of page