Zwangerschapstesten en ovulatietesten: zo werken ze
- Dyantha
- 14 jun 2024
- 2 minuten om te lezen
In het bijzondere proces van zwangerschap tot aan het zien op groeien van een kind zijn er een aantal onvergetelijke mijlpalen, en de ontdekking van de zwangerschap is daar één van. In he bijzonder wanneer de weg naar het zwanger worden niet makkelijk is. Zwangerschapstesten en ovulatietesten zijn essentiële hulpmiddelen voor vrouwen die proberen zwanger te worden. Deze testen bieden nauwkeurige informatie die helpt bij het plannen van en controleren op een mogelijke zwangerschap. Hieronder lees je meer over de werking van de afzonderlijke testen, en vind je handige tips voor een zo betrouwbaar mogelijke uitslag.

Hoe werkt een ovulatietest?
Een ovulatietest kan de kans op een zwangerschap vergroten door een nauwkeurige identificatie van de vruchtbare periode. Het geeft inzicht in de menstruatiecyclus, dat vooral voor vrouwen met een onregelmatige cyclus erg nuttig is. Daarnaast biedt het goede ondersteuning bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Om te weten wanneer de kans op bevruchting van een eicel het grootst is, meet je met een ovulatietest de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Het vrouwelijke lichaam maakt namelijk grote hoeveelheden van dit hormoon aan ongeveer twee dagen voor je eisprong. De test geeft je LH-piek aan, dit is het moment dat je op je vruchtbaarst bent.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Bij een zwangerschapstest draait het om de meting van een ander hormoon, namelijk hCG. Ongeveer acht dagen na een succesvolle bevruchting zal een bevruchte eicel zich nestelen in de baarmoederwand en gaan groeien. Op dat moment start je lichaam met de aanmaak van extra hCG. Doe je een zwangerschapstest en meet deze een verhoogde waarde van het hormoon? Dan geeft de test aan dat je zwanger bent.
Tips voor een zo betrouwbaar mogelijke uitslag
Zwangerschapstesten en ovulatietesten hebben tegenwoordig een betrouwbaarheid van 99 procent. Dit geldt wel alleen als je een test op de juiste manier uitvoert. Wat dit inhoudt? Gebruik alleen gecertificeerde testen waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. Houd de test in de midstraal ochtendurine, of vang hiervan wat op in een potje en doe daar de test in. Drink tot slot bij voorkeur niet te veel vocht vooraf, omdat dit je urine verdunt en zo de uitslag kan beïnvloeden.
Het gebruik van ovulatie- en zwangerschapstesten geven geen garantie op een zwangerschap. Maar ze kunnen wel helpen je kans erop te vergroten. Wie weet kun jij straks ook aan de slag met de babyuitzet! We gunnen het iedereen :)
Heb jij zelf goede ervaring met een bepaald type zwangerschaps- of ovulatie test? Laat het onze community weten via de reacties hieronder!
Comments