top of page
  • Foto van schrijverDyantha

Zo belangrijk is het voor kinderen om buiten te zijn

Steeds meer kinderen zitten de hele dag binnen, terwijl buiten zijn juist zo goed is voor opgroeiende kids. Wij hebben de voordelen van spelen in de buitenlucht op een rijtje gezet. Verbaast het jou ook hoe lang het lijstje is?Vrolijke kinderen spelen buiten in de zon tijdens de herfst


Voordelen van spelen in de buitenlucht


Goede nachtrust

Buiten zijn draagt bij aan een goede nachtrust en een algeheel betere gezondheid. Niet alleen voor onze kids, maar ook voor ons als (groot)ouders. Direct daglicht is goed voor onze ogen en draagt bij aan een evenwichtige slaap-waakcyclus, waardoor we beter uitgerust zijn.


Vitamine D

Als kinderen op een zonnige dag in de zomer buiten zijn en hun huid verkleurt, maakt hun lichaam vitamine D aan. Dit is een belangrijke vitamine voor de botten, tanden en weerstand.


Goed voor de gemoedstoestand

Buiten is het licht een stuk helderder dan binnen. De helderheid van het licht wordt uitgedrukt in lux. Zelfs op een bewolkte dag ontvang je buiten nog 1.000 lux aan licht, terwijl dat binnen vaak slechts 50 lux is. Helder licht is goed voor het humeur en de concentratie van kinderen.


Zuurstof

In de buitenlucht krijgen kinderen lekker veel zuurstof binnen, waardoor ze zich fit en actief voelen. Zuurstof is brandstof voor de cellen en weefsels in ons lichaam. Ook voor de hersenen. Het lichaam van kinderen in volop in de groei. Je kunt je wel voorstellen dat zuurstof daarom in deze levensfase extra belangrijk is.


Bloeddoorstroming

Als je buiten bent, zorgt de frisse lucht voor een betere doorbloeding. Daardoor krijg je buiten een frisse blos op de wangen. Je kinderen zien er daarom fris en gezond uit als ze buiten hebben gespeeld en ook jij profiteert van het effect van frisse lucht op je huid.

Om je huid naast een gezonde blos ook een jeugdig uiterlijk te geven, kun je als ouder gebruikmaken van een natuurlijk product: collageen. Dit draagt bij aan een stevige huid en verhoogt je jeugdige uitstraling. Kies het beste collageen poeder voor een optimaal effect.


Beter leervermogen

Het leervermogen van kinderen neemt toe als ze voldoende direct daglicht krijgen. Zelfs als het een bewolkte dag is. We zagen al je buiten dan nog minimaal 1.000 lux aan licht ontvangt, terwijl dat binnen vaak niet meer dan 50 lux is.


Krachtiger

Kinderen worden fysiek sterker als ze buiten spelen. Buiten is er immers alle ruimte om grove en onstuimige bewegingen maken. Dit hebben ze nodig om te groeien en kracht te ontwikkelen.


Meer zelfvertrouwen

Ook het zelfvertrouwen neemt toe bij kinderen die buiten spelen. Vooral als ze natuurlijk kunnen spelen, worden ze gestimuleerd tot actief spel, komen ze tot eigen spelletjes en leren ze zichzelf te vermaken. Terwijl ze spelen, vergroten ze ook nog eens hun ruimtelijk bewustzijn.


Ontspanning en gezondheid

Doordat de luchtkwaliteit buiten vaak beter is dan die binnenshuis, draagt buitenspelen bij aan gezonde luchtwegen. In een park of bos helpt het overdadige groen bovendien om te ontspannen.


Goed voor de ontwikkeling

Het buitenzijn brengt allerlei uitdagingen mee die kinderen helpen zich te ontwikkelen. Denk maar aan plassen om doorheen te waden of overheen te springen. Omgevallen bomen vormen een perfecte evenwichtsbalk of nodigen uit tot klimmen en klauteren.

Ook zand en water zijn plezierig en leerzaam om mee te spelen. Denk maar aan dammen bouwen en zandkastelen maken, compleet met bruggen en een gracht.


In bomen klimmen komt vaak als kinderen wat ouder worden. Als ouders houden we dan ons hart vast, al in dit voor kinderen vaak een geweldige ervaring waarmee ze veel zelfvertrouwen ontwikkelen.


Het nemen van verantwoorde risico’s is zelfs cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Net zoals de vrijheid om te verkennen (binnen redelijke vooraf afgesproken grenzen) dat is voor hun fysieke en sociale ontwikkeling.


Rijke ervaring

Kinderen komen buiten in contact met de elementen. De frisse wind door hun haar en de zon op hun gezicht zorgen voor een rijke ervaring die je binnen niet kunt nabootsen. Neem je kids dus zodra het weer het toelaat mee naar buiten in een kinderwagen of draagzak.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page