top of page
  • Foto van schrijverSandra

September is de drukste (baby)maand

In de maand september worden de meeste baby’s geboren. Leuk weetje, meer is het niet. Of toch wel? Het betekent veel verjaardagen in september en voor ouders dat ze aan het begin van het schooljaar aan de bak moeten om de meest bijzondere traktaties te maken. Kortom; september is niet alleen babymaand, maar ook verjaardagsmaand en traktatiemaand. Ofwel; een drukke maand voor jonge ouders.


Laten we de statistieken er eens bijpakken. Zomaar wat gegevens: in het voorjaar van 2002 werden volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het minst aantal Nederlandse kinderen geboren. De meeste baby’s zagen het levenslicht in de herfst en de winter, en dan vooral op een dinsdag. Een aantal jaren later (2018) werden er met name in de zomer de meeste kinderen geboren. De maanden juli en augustus bleken baby-top-maanden. Kortom; geen peil op te trekken. Of toch wel? Het laat mensen klaarblijkelijk niet ongemoeid en cijfers doen het altijd goed. Dus wordt er regelmatig zelfs wereldwijd onderzoek uitgevoerd naar de maand waarin de meeste baby’s worden geboren.



September is een topmaand qua geboorten


Onderzoekers van de Indiana University en het Life Sciences Research Institute in het Portugese Oeiras, menen dat de meeste kinderen worden verwekt rond familie- en feestdagen. Een snelle conclusie luidt dat er dan met kerstmis heel wat kinderen zouden worden verwekt. Reken maar uit; die komen dan zo rond de maand september ter wereld. Sterker nog, In 2016 kwamen onderzoekers aan Harvard University tot de ontdekking dat wereldwijd de meeste kinderen geboren worden op 16 september.



September is de traktatiemaand bij uitstek


Dat zou betekenen dat in al die jaren daarna in de maand september de meeste kinderverjaardagen worden gevierd. Even doordenkend… in september vinden dan op de basisschool de meeste traktaties plaats. Rugzakken vol met versnaperingen worden er mee naar school gedragen alhoewel moeders en vaders tegenwoordig uitblinken in traktaties die toch echt naar binnen gedragen moeten worden op een dienblad. Het kan niet creatief genoeg zijn, maar daar heb je dan in ieder geval de hele zomer voor om je over te laten inspireren.


Je komt er immers met een zakje chips of rolletje trekdrop allang niet meer. Kindertraktaties vragen om echt uitpakken. Het moet vooral gezond en verantwoord, en dan ook nog lekker zijn. Ouders bakken en rijgen, stapelen en versieren. Het kan zomaar een lieve duit kosten, vooral als je dit uitbesteedt. Dan komt de creditcard uit de pasjeshouder van vader of moeder tevoorschijn en moet er flink wat voor neergeteld worden. Bijvoorbeeld voor taartjes met daarop de afbeelding van een foto van het kind. Fotocakejes worden ze genoemd. Helemaal de trend! Waar is de tijd van de spekkies op een stokje gebleven? In ieder geval zijn ouders er maar druk mee. Volgens de onderzoekers dus vooral in september.


Baby speelt met teddybeer in de tuin


Hollandse baby’s een maand te vroeg


Terug naar die geboortemaand september. Wat het zegt? Naast alle mogelijke drukte, eigenlijk niet zoveel. Alhoewel de meeste baby’s dan in het najaar geboren zouden worden, in het voorjaar zie je ze het meest. Dat is namelijk de periode waarin jonge ouders lekker met hun jongste kroost naar buiten komen. De hippe kinderwagen wordt in gereedheid gebracht, er wordt een bijpassende luiertas aan gehangen en wandelen maar. De paden op en de lanen in.


Zou het dan toch?


Overigens kwamen volgens het CBS tussen 2011 en 2015 de meeste Nederlandse baby’s in augustus ter wereld. In vergelijking met eerdergenoemde onderzoeken die wereldwijde cijfers nastreven, zijn Hollandse baby’s dan een maand te vroeg. Maar wat schetst de verbazing! Recente cijfers laten zien dat in Nederland de meeste kinderen in 2021 inderdaad in de maand september werden geboren. Zou het dan toch? Laten we concluderen dat het eigenlijk helemaal niets uitmaakt. Iedere baby is welkom, in welke maand dan ook.







0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page