top of page
  • Foto van schrijverDaan

Getest: wij namen de Bugaboo Butterfly 30 dagen mee op reis!

Bijgewerkt op: 5 apr.

Op vakantie met een baby of peuter neem je het liefst een fijne buggy mee. Lekker compact, lichtgewicht en dus makkelijk mee te nemen; zeker vergeleken met een kinderwagen. Maar je wilt ook dat hij lekker rijdt, kwalitatief is en comfort biedt voor je kindje. Om die reden worden buggy's de laatste jaren steeds beter, en beginnen ze soms zelfs de rol van een kinderwagen een beetje over te nemen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Bugaboo Butterfly. Wij hebben deze buggy 30 dagen lang super uitvoerig getest tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika, en delen heel graag onze ervaring met je in deze uitgebreide review!







Over de Butterfly


Introductie

De Bugaboo Butterfly is het nieuwste model buggy van Bugaboo die ze medio 2022 hebben geïntroduceerd. Ze noemen het zelf een kinderwagen, maar het is wat ons betreft toch echt een buggy. Maar, verder in deze review zal je lezen waarom deze buggy best aardig in de buurt komt van een kinderwagen.


Tegelijkertijd met de introductie van de Butterfly is de Bugaboo Ant uit de collectie gehaald. Je kent hem vast nog wel - die buggy met die gekke zijkanten. Je zou dus denken dat de Butterfly de nieuwe versie van de Ant is, maar dit is niet het geval. De Butterfly is echt een geheel nieuw model, extra leuk dus om te gaan ervaren op een mooie reis!


Eigenschappen:


  • Gewicht: 7,3 kilogram

  • Geschikt voor kind van: 6 maanden tot 4 jaar (of 22 kg)

  • Maximaal draaggewicht: 30 kilogram

  • Met één hand in- en uit te klappen.

  • Geschikt voor autostoel met adapters.

  • Geen reiswieg mogelijkheid.

  • Mag mee aan boord van vliegtuig: Ja

  • Bekleding kan in wasmachine: Ja

  • Bagagemand: 8 kg

  • Zonnekap: XXL

  • Voetensteun: Ja

  • Vering: Ja

  • Adviesprijs: €439,-



Je shopt de Bugaboo Butterfly bij:




Met de buggy in het vliegtuig

Als je met het vliegtuig gaat reizen en een buggy meeneemt, dan wil je het liefst dat hij zo compact inklapt dat hij mee het vliegtuig in mag. Dan hoef je hem namelijk niet in te checken als ruimbagage en kan je kindje lekker tot aan het vliegtuig mee in de buggy.


Als er nou één buggy bekend staat als compact en dus geschikt voor in het vliegtuig, dan is dat de Babyzen Yoyo2. Je hoeft het woord Yoyo maar te zeggen en het personeel weet genoeg. Dat is dus niet geval bij Butterfly, en we hebben de grondstewardess dan ook moeten overtuigen dat deze ook echt compact inklapt en is goedgekeurd om mee te mogen in de cabine. Gelukkig... uiteindelijk mocht hij mee!



Fijn, want zoals je ziet zit onze dochter er super lekker bij, en past de best grote handbagage tas mee in de bagagemand van de buggy. Deze mand heeft een capaciteit van 8 kilo, wat meer is dan de meeste buggy's. Je kan hem van voor en achter bereiken, maar de grootste opening zit aan de voorkant van de buggy. Dit is even wennen, omdat je er meestal van de achterkant bij wil en soms aan de voorkant het voetenplankje in de weg zit. Maar toch, vooral heel fijn dat zo'n grote tas er gewoon in past!


Het inklappen gaat trouwens ook erg eenvoudig, met één hand druk je de beide knoppen op de duwstang in en je vouwt hem zo in elkaar.

Eenmaal aangekomen in het vliegtuig was daar meteen de eerste test, kan hij echt gemakkelijk mee in de opbergvakken voor het handbagage? Het antwoord daarop was snel duidelijk: ja, met gemak! Hieronder zie je hoe hij makkelijk past, zelfs in een smaller opbergvak dan normaal.


Het inklappen gaat trouwens ook erg eenvoudig, met één hand druk je de beide knoppen op de duwstang in en je vouwt hem zo in elkaar. Uit elkaar gaat nog makkelijker, met een soepele "gooibeweging" klap je de butterfly zo uit. Dit vonden we zelfs leuk om te doen.



De buggy als kinderstoel

Op vakantie heb je niet altijd toegang tot handige babyspullen die je thuis wel hebt. Een voorbeeld daarvan is een kinderstoel. Super onhandig natuurlijk, want een kinderstoel is vrij essentieel om je kindje hapjes te geven en is een lekkere plek om je kind (en jezelf) even rust te geven met een aflevering van de Teletubbies. Gelukkig kwamen we er snel achter dat de Butterfly prima dienst kan doen als kinderstoel!


De Butterfly heeft namelijk een 5-puntsgordel, waarbij je de bandjes voor de beentjes en het lichaam individueel in de sluiting steekt. Dit vonden we op het begin onhandig, maar went snel. En, het grote voordeel hiervan is dus ook dat je alleen de beentjes vast kan maken. Hierdoor kan je kindje rechtop zitten, en zit hij toch nog vast in de stoel. Hierdoor konden we hem goed gebruiken als kinderstoel.


Ook fijn, en niet onbelangrijk in deze situatie: je kan de stoelbekleding heel gemakkelijk van de buggy verwijderen en je mag het wassen in de wasmachine! Dit hebben we vaak gedaan en ging eenvoudig.


Daarnaast was het voordeel van de riempjes ook leuk tijdens sommige ritjes waarbij ons kind actief was en rechtop wilde zitten. Doordat de leuning naar achteren helt forceer je een kind normaliter met de riempjes achterover, wat hij of zij niet altijd leuk hoeft te vinden. Door in dit geval alleen de beentjes te bevestigen kan het kindje rechtop zitten tijdens de rit! Wel even extra blijven opletten natuurlijk.





Het voetenplankje

De Butterfly heeft een voetenplankje. Dat is heel fijn, want het maakt de zitting net even een stukje langer waardoor je kindje comfortabeler ligt en extra lekker in de buggy kan dutten. Maar, het voetenplankje (of beensteun) is wel erg minimalistisch en we vonden hem in de praktijd best onhandig werken.



Zo heb je twee handen nodig om hem uit te kunnen klappen, en hij maakt een draaiende beweging door de bagagemand. Dit betekent dus dat je hem niet uit kan klappen als je bagagemand vol is. De knopjes moet je tegelijkertijd indrukken, en dan moet je ook nog eens het plankje zien uit te klappen. Dat gaat dus helemaal niet zo makkelijk.


Hoe dan ook, vooral gewoon mega fijn dat er een voetenplankje op de Butterfly zit!

Daarbij bestaat het plankje uit niets meer dan een harde aluminium stang en een dun lapje stof. Dit lapje stof schuift telkens in waardoor je die weer over de stang moet trekken. Het schijnt dat de stang zo ontworpen is zodat hij dienst kan doen als opstapje, maar dit vinden we een beetje ver gezocht. Hoe dan ook, vooral gewoon mega fijn dat er een voetenplankje op de Butterfly zit!


De verlengbare zonnekap en goede rugleuning

Misschien wel één van de fijnste onderdelen van de Butterfly, is de verlangbare zonnekap. Bij veel van de concurrenten kan je de zonnekap niet zo ver uitklappen zoals dat bijvoorbeeld bij een goede kinderwagen kan. Dat is onhandig, want het biedt een minder goede bescherming tegen de zon én je kan je kindje minder goed afsluiten van de buitenwereld om hem of haar lekker te laten slapen in de buggy.



Op de foto zie je hoe ver de zonnekap kan uitschuiven en hoe lekker onze baby hierdoor in een druk restaurant kon slapen. De rugleuning kan je makkelijk met één hand verstellen in een schuinere positie tot aan de verste ligpositie. Dit systeem werkt top, en je kan je baby heel rustig laten zakken met elke tussenstand die je wil.


Je moet alleen niet vergeten om de rugleuning voor het inklappen weer helemaal omhoog te brengen, want anders blijft deze ingeklapt nog uitsteken. Dit vonden we in de praktijk soms even lastig, want het zorgt voor een extra handeling bij het inklappen op een moment dat het nooit uitkomt en dat je er ook niet aan denkt. Maar, het is waarschijnlijk wel logisch dat het zo werkt. En, de manier waarop je de rugleuning kan verstellen werkt dus wel weer ontzettend prettig.



 



Nieuw: een handige reistas op maat


In maart 2024 heeft Bugaboo iets leuks geïntroduceerd, speciaal voor de Butterfly: een handige reistas. Wij hebben hem voor je getest, hier lees je onze speciale review.


 


Het ontwerp

Over smaakt valt gelukkig niet te twisten, maar wij zijn niet super enthousiast over het ontwerp van de Butterfly. Zoals je hem hieronder op de foto ziet, vinden wij hem het mooist: met de uitschuifbare zonnekap helemaal naar beneden, en de rugleuning in de ligstand. De stof is van premium kwaliteit, voelt zacht aan en oogt heel mooi en strak. Samen met de vormgeving van deze onderdelen geeft dat een chique uitstraling.


De stof is van premium kwaliteit, voelt zacht aan en oogt heel mooi en strak. Samen met de vormgeving van deze onderdelen geeft dat een chique uitstraling.

Maar, het frame van de buggy vinden we een stuk minder mooi. De vormen vinden we niet mooi ontworpen, en het geheel oogt wat lomp en zwaar voor een lichtgewicht buggy.


Zo is bijvoorbeeld de voorkant van de bagagemand van hard kunststof. Deze is op zo'n manier vormgegeven dat het een nare "hielentikker" is. Het onderstel is vrij lang waardoor je er echt op moet letten om hier niet mee tegen de hielen van je partner of andere personen in drukke gebieden aan te rijden. Dit is ons helaas regelmatig overkomen.





De rijeigenschappen

De rijeigenschappen zijn natuurlijk één van de belangrijkste kenmerken, terwijl deze voor consumenten het moeilijkst zijn om te beoordelen en te vergelijken voor een eventuele aankoop. Gelukkig hebben wij de Butterfly in Kaapstad en omgeving uitgebreid kunnen testen op verschillende ondergronden.


Vering

Het eerste wat meteen opvalt aan de Bugaboo buggy is de bijzonder goede vering op de achterwielen. Waar de vering bij andere buggy's soms meer een gimmick is, is dat bij de Butterfly echt een ander verhaal. De vering op de achterwielen doet harstikke goed zijn werk, en je ziet de buggy echt doorveren op deze punten. De voorwielen zijn echter nauwelijks geveerd.


Gelukkig wordt het meeste gewicht gedragen door de achterwielen, en in de praktijk rijdt dit dan ook best lekker. Op klinkerstraten, onverharde wegen en andere hobbelige paden voel je de werking van de vering goed. Je kind zit duidelijk comfortabeler, de duwbeugel trilt minder en de buggy maakt minder geluid.


Je kind zit duidelijk comfortabeler, de duwbeugel trilt minder en de buggy maakt minder geluid.

Maar, in de bochten vonden we de vering juist weer té goed werken. Doordat je met de duwbeugel een kant op duwt, wordt het sturen van de Butterfly ook geveerd. Hierdoor moet je hem eigenlijk wat meer sturen dan nodig zou zijn zonder vering, en dit geeft het een beetje een vreemde ervaring.


Wielen

Vergis je niet: het blijft echt een buggy en geen kinderwagen. Dit wordt nog wel het meest bepaald door de wielen: deze zijn net zo klein zoals je verwacht bij een buggy. Ter vergelijken: de achterwielen van de Butterfly zijn met 15,2 cm nog een stuk kleiner dan de voorwieltjes van de Fox 3 van 22 cm. Daarbij zijn ze hard en zorgen ze niet voor demping, zoals je bij de zachte dikkere PU wielen van kinderwagens wel hebt.


De voorwielen zijn zelfs zodanig klein dat ze bij vrij kleine gaten in de weg, of kleine hobbeltjes al vastlopen. Dit is gelukkig of helaas niet echt anders dan bij andere buggy's, maar wel een groot verschil met een kinderwagen.


Kortom, ook al zit er een goed werkende vering op de butterfly, door de harde en kleine wielen en de vrijwel niet geveerde voorwielen blijft het toch een wat "stuiterige" ervaring wanneer je op oneffen terrein rijdt. Weliswaar is dit vergeleken met andere buggy's erg goed, als je gaat vergelijken met een goede kinderwagen dan is dit weer een stuk minder goed. Bekijk het filmpje hieronder maar en oordeel zelf!


Stabiliteit

Waar de butterfly duidelijk in uitspringt, is stabiliteit. De wielbasis is vrij lang. Dit zorgt er voor dat hij 'goed op de weg ligt' en heel stabiel is. Andere buggy's willen nog wel eens net te makkelijk kantelen, maar dit is bij de butterfly echt niet het geval. Je kan er zelfs zware boodschappen aan hangen zonder dat hij omvalt.


Het enige nadeel hiervan is wel, dat het je iets meer kracht kost om hem te besturen. Als je het fijn vindt om een buggy met één hand te duwen, dan gaat het sturen net wat moeilijker omdat het je gewoon net wat meer kracht kost.





Conclusie

Wat vinden wij nu van de Bugaboo Butterfly na deze buggy 30 dagen te hebben getest tijdens onze reis? In onze inleiding zeiden we al dat de Butterfly een voorbeeld is van een buggy die de rol van een kinderwagen overneemt. Zo positioneert Bugaboo hem zelf, en dit is ook echt wel hoe wij hem hebben ervaren.


De Butterfly rijdt namelijk erg stabiel en je kan hem zelfs gebruiken om zware boodschappen te vervoeren. De bagagemand kan bijna net zo veel gewicht aan als die van een 'echte' kinderwagen. Het positieve hierbij is dat hij goed blijft rijden en niet omkantelt.


Dit komt mede door de goede vering, vooral op de achterwielen. Samen met de relatief langere wielbasis rijdt hij gewoon erg lekker, maar is hij wel wat minder wendbaar dan sommige andere buggy's. De duwstang is zoals bij alle buggy's van dit moment niet verstelbaar, maar wel hoog genoeg voor lange personen.


Tel daarbij de XXL zonnekap, het voetenplankje en de grote rugleuning die je makkelijk in ligpositie kan brengen bij op, en je hebt een compleet geheel. En dit geheel kan je weer heel eenvoudig super compact inklappen, opbergen en uitklappen.


Vandaar ook dat wij de Bugaboo Butterfly hebben uitgeroepen als beste buggy van 2024!


Onze vergelijking met de andere buggy's lees je in de Buggy top 10 2024.


De Bugaboo Butterfly is ook echt een serieuze optie als je op zoek bent naar een ultracompacte kinderwagen. Bijvoorbeeld wanneer je in een klein appartement woont en gewoon niet zo veel ruimte hebt. Het rijcomfort zal nooit zo goed zijn als een echte kinderwagen, maar voor een buggy is het uitstekend wat hem een mooi alternatief maakt.


Het nadeel hierbij is wel, dat er geen reiswieg op zit, en als je hem dus vanaf de geboorte wilt gebruiken zal je dit de eerste 6 maanden altijd in combinatie met een autostoeltje en de los verkrijgbare adapters moeten doen. Of, je kan deze periode gebruik maken van een draagzak. Een mooie oplossing voor een losse reiswieg had de Butterfly nog beter kunnen maken, maar lang niet iedereen zal hiernaar op zoek zijn en gebruikt een buggy pas vanaf 6 maanden en ouder.


Voor op reis vonden we hem ook heel prettig, mede dankzij zijn rijeigenschappen, het makkelijk compact in- en uitklappen en de XXL zonnekap. Toch vonden we hem ook wel iets zwaarder in het gebruik. Hij weegt ook wel meer dan concurrenten en klapt net wat minder compact in. De vraag is dan ook weer wat voor jou bij de keuze van een buggy op reis belangrijker is: zo lichtgewicht mogelijk op juist toch wat meer functionaliteiten. Wij vonden die extra functies tijdens ons lange verblijf van een maand heel fijn, maar misschien heb je dit tijdens andere reizen minder nodig.


Wij zijn heel benieuwd naar jullie gedachten over of ervaringen met de Bugaboo Butterfly. Deel deze met ons en de andere bezoekers via de reacties hieronder. Of heb je nog een vraag over de buggy? Stel hem ons gerust via de comments!


 


Je shopt de Bugaboo Butterfly bij:



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page