top of page
  • Foto van schrijverDaan

13 weken echo: een zegen of een vloek?

Per 1 september van dit jaar is er voor aanstaande ouders iets nieuws: de 13 weken echo. Deze extra echo rond de 13e week van de zwangerschap vormt een uitbreiding naast het bestaande pakket van echo's in de prenatale screening. Zo kan er op een vroeger stadium een eventuele afwijking van het ongeboren kind worden vastgesteld. Is dit een zegen of juist een vloek? Onderzoek zal het moeten uitwijzen!


Hoe werkt de prenatale screening nu?

Door middel van prenatale screening is het voor artsen, echoscopisten en verloskundigen mogelijk om eventuele aangeboren afwijkingen te ontdekken bij een ongeboren kind. Op dit moment bestaat de prenatale screening uit de termijnecho (zo rond de 10e week) en de 20 weken echo.


De termijnecho is echt bedoelt als eerste controle om te kijken of het baby'tje in deze hele vroege fase zich een levensvatbare wijze ontwikkeld. Hiermee wordt meestal ook gekeken hoeveel weken de moeder zwanger is, en het wordt duidelijk of het een eenling, tweeling of meer is!


Op de 20 weken echo is weer een hoop meer te zien. Het baby'tje heeft zich als alles goed is flink ontwikkeld. Op dit moment is het met behulp van de echo mogelijk om een medisch onderzoek uit de voeren naar de gezondheid en de ontwikkeling van je baby. Eventuele aangeboren afwijkingen kunnen nu dus geconstateerd worden, zoals onder andere afwijkingen aan de organen, de botten, armen, benen, een open ruggetje, open schedel en een waterhoofd.


Waarom een 13 weken echo?

De 20 weken echo zit vrij dicht op het einde van de termijn waarbinnen een abortus kan worden gepleegd. In het uitzonderlijke en vreselijke geval dat de 20 weken echo een ernstige aangeboren afwijking constateert, brengt dit de aanstaande ouders voor een ontzettend moeilijke beslissing. En deze moeilijke beslissing moet je dan dus al binnen een aantal weken maken...


Veel van deze ernstige afwijkingen zijn echter ook al vanaf 13 weken zwangerschap zichtbaar. In het geval dat er dan al een ernstige afwijking wordt geconstateerd, geeft dit de ouders een langere periode en meer rust om de tijd te nemen om een beslissing over het behandelproces of een eventuele abortus te nemen.


Vrouw krijgt echo met partner naast zich

Wetenschappelijke studie

Om deze reden heeft de Gezondheidsraad het Ministerie van VWS de opdracht gegeven om de 13 weken echo aan te bieden binnen de prenatale screening, maar dan wel als onderdeel van een wetenschappelijke studie. Meer hierover lees je op de website van het RIVM.


Dit betekent dat aanstaande ouders zelf mogen kiezen of ze van de 13 weken echo gebruik willen maken. Hiervoor moet je dan wel toestemming geven dat je meedoet aan het onderzoek en dat de resultaten van jouw echo in dit onderzoek gebruikt mogen worden. Pas in 2024 wordt er besloten of deze echo een vast onderdeel wordt van de prenatale screening.



Er zijn ook nadelen...

Het is kan zoals hierboven beschreven prettig zijn om in een vroeg stadium achter eventuele afwijkingen te komen. Zo kan het ook prettig zijn om te zien dat er geen afwijkingen zijn. Maar het kan ook juist zorgen voor veel onrust, stress en onzekerheid. Het is namelijk niet met 100% zekerheid te zeggen dat de constateringen met behulp van de echo juist zijn. Deze ervaringen worden dan ook meegenomen in het onderzoek.


Wij zijn benieuwd: wat vind jij van deze extra echo? Laat het ons weten via de reacties!




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page