top of page
 • Foto van schrijverDyantha

Review: onze ervaring met de Bugaboo Owl autostoel

Bijgewerkt op: 21 apr. 2023

De Bugaboo Owl by Nuna is het nieuwste autostoeltje van Bugaboo dat ze eind 2022 hebben geïntroduceerd. Het is een zeer kwalitatieve, comfortabele & veilige autostoel, die je vanaf de geboorte tot zo’n 4 jaar kan gebruiken. Je kan hem alleen in de auto gebruiken, hij is dus niet geschikt voor op de kinderwagen. Wij hebben de Owl uitgebreid voor je getest, en delen in deze review blogpost graag onze ervaring met je!


Bugaboo Owl by Nuna autostoel grijs zijaanzichtDe belangrijkste kenmerken


Het is altijd handig om te beginnen met wat algemene kenmerken, zodat je meteen een goed beeld krijgt van wat de Bugaboo Owl allemaal kan.


 • Meegroei autostoel: geschikt voor baby & peuter

 • Vanaf de geboorte (min. 40 cm) tot ongeveer 4 jaar (max. 18 kg en 105 cm).

 • Groep 0 en 1.

 • Volledig 360 graden draaibaar met de Bugaboo 360 Isofix basis by Nuna.

 • Moet gebruikt gebruikt worden in combinatie met deze base.

 • Bevestiging van de base via Isofix.

 • Hoofdsteun met zes standen, een uitneembaar rugkussen en verkleinkussens.

 • Vooruit of achteruit kijkende zitpositie.

 • Vijf verschillende ligstanden.

 • Zachte bekleding van bamboe en merinowol.

 • Ventilatieopeningen om de lichaamstemperatuur van je baby te reguleren.

 • Magnetische gesphouder om de stoel vrij te houden.

 • Voldoet aan i-Size veiligheidsnorm.

 • Adviesprijs: €399,- (+ €249,- voor de base)

 • Verkrijgbaar in twee kleuren: grijs en zwart


Kort samengevat, is de Owl een autostoel die je kan gebruiken vanaf de geboorte tot je kindje een peuter is. Je moet de bijbehorende isofix base gebruiken. Hierop is het stoeltje 360º graden draaibaar, en kan je het stoeltje in een voorwaartse of achterwaartse positie instellen. Het stoeltje is niet geschikt om te gebruiken op een kinderwagen.De Bugaboo Owl is o.a. te koop bij:

De Bugaboo Owl in het dagelijkse gebruik


De Bugaboo 360 Isofix basis


De Owl kan je niet gebruiken zonder de 360 Isofix basis van Bugaboo by Nuna. Dit is een erg mooie, kwalitatieve base, die je gemakkelijk installeert. Het is prettig dat je makkelijk kan aflezen of je hem goed hebt bevestigd. Het bevestigen gaat eenvoudig via Isofix. Dit systeem (de haakjes in de stoel) heb je in vrijwel iedere moderne auto. Als je twijfelt of dit in jouw auto zit, kun je via deze lijst opzoeken of deze base geschikt is voor jouw auto. Het bevestigen van de Owl op de basis gaat ook heel simpel. Maar dit hoef je dit waarschijnlijk toch niet vaak te doen, omdat je de stoel niet vaak van de basis af zal halen - aangezien hij niet bedoeld is voor op een kinderwagen.


Wij waren meteen onder de indruk van de kwaliteit van de base. Als we hem vergelijken met de Cybex Z base - wat ook een goede base is - dan is die toch wel een stuk eenvoudiger en voelt de Bugaboo 360 Isofix basis by Nuna een stuk geavanceerder aan.


Een belangrijke functie van de basis is dat je het stoeltje makkelijk kan draaien. Nu is het mooie bij de Owl dat je hier de basis niet eens voor hoeft aan te raken! Zodoende zal je de base na installatie in de praktijk niet vaak meer gebruiken en is het slechts een praktisch hulpmiddel; terwijl deze natuurlijk wel een heel belangrijke functie heeft. Dit is een groot pluspunt in het dagelijkse gebruik - waarom, dat lees je verderop.
Kindje zit in bugaboo owl autostoel 90 graden gedraaid


Geschikt voor groep 0 en 1


Het was voor ons een bijzonder prettige ervaring om de bugaboo Owl in gebruik te nemen. We kwamen van een Cybex Cloud Z, een groep 0 autostoel waar onze dochter te groot voor werd. Het was dus tijd voor een stoeltje waar je naar voren gericht in kan zitten. Dit betekent dus dat we de Owl niet hebben kunnen testen voor een kleine baby. Maar, gezien de vele zachte verstelkussentjes kunnen we het ons goed voorstellen dat een kleine baby hier comfortabel in kan liggen.


Het fijne van dit systeem van de Owl is dat je de autostoel meteen vanaf de geboorte kan gebruiken, tot je kindje zo’n 4 jaar of 18 kilogram is. Het is dus een meegroei autostoeltje. Meegroeiautostoeltjes hebben wel één groot nadeel: ze zijn niet geschikt om te gebruiken op een kinderwagen. Zeker in de babyfase (groep 0) kan het heel handig zijn als je het autostoeltje kan bevestigen op de kinderwagen. Zo kun je gemakkelijk in- en uit de auto stappen en lekker samen jullie ding doen zonder dat je je kindje uit de stoel hoeft te halen.


Wij zouden de Owl zelf dan ook pas gebruiken in de dreumes fase, wanneer ons kindje te groot is voor een groep 0 stoeltje en er klaar voor is om in zittend in voorwaartse positie mee te rijden. Maar, hierdoor heb je dus niet zo veel aan het voordeel dat je hem vanaf baby kan gebruiken. Echter zijn er natuurlijk genoeg situaties of persoonlijke voorkeuren waardoor veel ouders juist wel naar zo’n meegroeistoeltje op zoek zijn en van dit voordeel gebruik kunnen maken. Daarnaast kan je hem van dreumes naar peuter ook nog heel goed verstellen en aan het lichaam aanpassen en mee laten groeien.Kindje zit in bugaboo owl autostoel 90 graden gedraaid
Het ontwerp


Wat meteen opvalt aan de Owl is het mooie design en het luxe ontwerp. De stoel is écht ontzettend mooi, super kwalitatief en oogt ook heel comfortabel. Een chique ontwerp, dat goed past in veel design auto's. Je vraagt je bijna af of het niet té mooi is voor een klein kindje. Maar goed, hierdoor creëer je wel een heerlijk plekje in de auto - een troon voor jouw prinsje of prinsesje. De stof is heerlijk zacht, gemaakt van Bamboe en Merinowol. Bugaboo noemt het zelf een eersteklas rijervaring, en hier zijn we het zonder twijfel mee eens.


Je kan de Owl kopen in twee verschillende kleuren, lichtgrijs zoals op de foto’s of een donkergrijs / zwarte kleur. Wij hebben de Owl zoals je ziet in het lichtgrijs getest. Een hele mooie kleur, maar wel met één groot nadeel: het is erg besmettelijk. Kindjes maken er gegarandeerd een gigantische bende van in de stoel, en dan is zo’n lichte kleur niet echt handig. Gelukkig kan je als het echt nodig is de stof wel van het stoeltje afhalen en in de wasmaschine wassen (let op: kouder dan 30 graden, wol!). Maar, dit wil je liever ook niet te vaak moeten doen want het is wel even een klusje om de stof los te maken en ook weer goed te bevestigen.360 graden draaien


In de dagelijkse praktijk ga je pas echt het comfort van de Owl ervaren. Het is natuurlijk een kostbaar stoeltje, dus het is terecht dat hij er luxe uitziet maar dan moet hij ook wel erg prettig werken om de hoge prijs te rechtvaardigen. Nou… dit doet de Owl wat ons betreft met vlag en wimpel.


Allereerst het 360 graden draaien. Hier merk je meteen hoe goed de Owl is ontworpen in samenwerking met de isofix base. Je kan het stoeltje namelijk 360 graden draaien door heel eenvoudig één knop aan de zijkant van de stoel in te drukken. De base zelf hoef je dus niet te bedienen! Dit maakt het draaien erg licht, super simpel en mega soepeltjes. Heerlijk, want zo kan je hem zelfs draaien als je je kindje al met één arm vasthoudt.


En de naam zegt het al, je kan het hem net als een uil in beide richtingen helemaal ronddraaien. Dit is bijvoorbeeld handig als er een andere auto dicht tegen je aan is geparkeerd. Zo kan je je kind via de andere kant alsnog gemakkelijk uit de auto halen of in het stoeltje zetten.Kind zit in bugaboo owl autostoel gedraaid isofix base


Comfort voor het kind


Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om het stoeltje aan de passen aan het lichaam van het kind; van baby naar dreumes en van dreumes naar peuter. Zo is het fijn dat het een verstelbare hoofdsteun is, waardoor hij makkelijk meegroeit met het ouder en groter worden van je kind.


Verder kan je het stoeltje in 5 verschillende standen instellen, van gezellig rechtop tot ontspannen liggend. Hierdoor kan je bijvoorbeeld het stoeltje stap voor stap naar de slaapstand brengen. Het verstellen in deze standen gaat eenvoudig.De veiligheidsgordel


Een ander onderdeel waar je veel mee te maken krijgt, is het riempje. Het is een 5-puntsgordel met fijne schouderkussentjes waardoor in onze ervaring de riempjes beter blijven zitten dan bij concurrenten. Het enige lastige is wat ons betreft de knop om de riempjes langer te maken. Deze zit wat verstopt, voor in het midden van het stoeltje, en je moet echt weten waar deze zit om het te kunnen gebruiken. Maar, zo werkt het eigenlijk wel bij meer van zulke autostoeltjes.


Wat daarnaast slim ontworpen is bij de veiligheidsgordel zijn de magneetjes aan de zijkant van de stoel. Hiermee kan je de riempjes buiten het zitgedeelte houden, waardoor je kindje niet op de riempjes gaat zitten. Super simpel, en in de praktijk bijzonder handig. Het zorgt ook daadwerkelijk voor een prettigere ervaring voor het kind, omdat het zoeken naar de riempjes vaak niet fijn is voor ze.


Kind slaapt in rijdende auto in bugaboo owl autostoel


Onze conclusie


De Bugaboo Owl by Nuna is een ontzettend mooie autostoel. Het stoeltje is mooi ontworpen, met luxe materialen en een sjieke uitstraling. De lichtgrijze kleur is alleen wel erg besmettelijk en je wil de stof niet te vaak moeten wassen. Het is mooi dat je hem vanaf de geboorte kan gebruiken, maar je kan hem dan niet op een kinderwagen gebruiken. Hierdoor is hij juist niet voor iedereen geschikt om te gebruiken vanaf de geboorte.


Met de vele verstelkussens kan je de stoel goed aanpassen aan het lichaam van je kind om de stoel met het kind mee te laten groeien. En, samen met de verschillende ligposities is er altijd een comfortabele positie te vinden. De Owl werkt heel goed samen met de bijbehorende kwalitatieve basis, en dit maakt hem in de praktijk erg prettig om te gebruiken. De bedieningsknoppen werken heel intuïtief, maar naar die van het riempje moet je wel even zoeken. Het draaien van het stoeltje gaat super soepeltjes en makkelijk. Ook handig, de riempjes blijven dankzij slimme magneetjes weg uit het zitgedeelte.


Dit alles maakt de Owl niet alleen een mooie autostoel, maar ook eentje die heel comfortabel is in het dagelijkse gebruik voor zowel de ouder als het kind. Helaas is de Owl niet goedkoop en hij werkt alleen in combinatie met de bijbehorende base. Mocht het in je budget passen, dan is de Bugaboo Owl autostoel wel een geweldige aanwinst voor in je auto waar zowel de ouder als het kind veel plezier en comfort van kan beleven.
Heb jij vragen of wil je iets kwijt over de Bugaboo Owl? Laat het ons en de andere bezoekers van babyspullen-advies.nl weten via de comments. Ons team helpt je graag. We zijn ook super benieuwd naar jouw ervaring met dit autostoeltje als jij hem al in gebruik hebt! Mocht je nog advies nodig hebben voor een ander autostoeltje, bekijk dan eens onze speciale autostoeltjes pagina.


De Bugaboo Owl is o.a. te koop bij:
Baby slaapt in bugaboo owl autostoel in ligpositie
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page