Je hebt ongetwijfeld wel eens de horrorverhalen van kennissen gehoord over hun gebroken nachten doordat hun kindje maar niet in het juiste slaapritme wilde komen. In eerste instantie zal een baby over het algemeen op de meest incourante tijden wakker zijn en om aandacht vragen, maar na enige tijd zou een baby in principe de hele nacht door moeten blijven slapen. Grofweg kun je aanhouden dat een baby van zes maanden de hele nacht slaapt en een baby van negen maanden de hele avond en nacht. Het verschilt echter sterk per baby en je kunt het doorslapen ook zelf actief bevorderen. In dit artikel vertellen we je graag hoe!
Zorg voor een rustgevende plek
Op de eerste plaats is het van belang dat je kindje slaapt op een rustgevende plek. Houd dus bij het inrichten van de slaapkamer rekening met het kleurgebruik op de wanden, de vloer en het plafond. Besteed ook voldoende aandacht aan de kwaliteit van het bed. Er zijn diverse babybedden verkrijgbaar die voor jouw kindje een veilige plek vormen om de nacht door te brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zogenoemd doorgroeiledikant, waarin je kindje met gemak de eerste vijf jaren kan slapen. Let op: een wieg is slechts een beperkt aantal maanden een geschikt bed; meestal tot een baby zo'n 6 maanden oud is.
Creëer een vast ritme
De biologische klok van je kindje moet nog verder afgesteld worden. Dit doe je het beste door een vast ritme te creëren. In de eerste maanden is dat nog best lastig, omdat je baby dan hooguit vijf tot zes uur achtereen slaapt. Na een half jaar lukt het meestal wel om acht uur door te slapen en die acht uur plan je natuurlijk precies tegelijk met je eigen nachtrust in. Maak er dus een gewoonte van om je kindje altijd op precies dezelfde tijd naar bed te brengen, zodat het gaat herkennen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Al vanaf negen maanden kan een baby de hele avond en nacht doorslapen. Wordt het bedje te klein, maar wil je niet direct een heel groot ledikant? Er zijn ook speciale bedden voor peuters die precies het juiste formaat hebben.
Vermijd prikkels voor het slapengaan
Net zoals wij als volwassenen slechter slapen wanneer we laat in de avond nog volop prikkels ontvangen (telefoon, televisie, enzovoort) geldt dit ook voor baby’s. Zorg ervoor dat ze vlak voor het slapen gaan niet veel meer doen.
Comments