top of page
 • Foto van schrijverDyantha

Tips voor het opmeten van de juiste kledingmaat van kinderen

Het vinden van de juiste kindermaat kan een uitdaging zijn, vooral omdat kinderen zo snel groeien. In de winkel kan je je kindje vaak meenemen en het kledingstuk zien en voelen, maar online is dit allemaal een stuk lastiger. Daarnaast wil je bij online shoppen voorkomen dat je onnodig pakketjes retour moet sturen. Dit kost een hoop tijd en gedoe, maar het team van babyspullen advies is hier m.b.t. duurzaamheid altijd extra op gedreven om dit zo veel als mogelijk te helpen voorkomen. In deze blogpost vind je dan ook enkele praktische tips voor het correct opmeten van een kind, om er zo voor te zorgen dat je vaker in één keer de juiste maat kiest!
Moeder meet lengte kind op tegen de muur in de woonkamer


 

Waarom is het belangrijk om de juiste maat te vinden?

 

Het dragen van de juiste kledingmaat is belangrijk voor het comfort en de bewegingsvrijheid van kinderen. Te strakke kleding kan de bewegingsvrijheid beperken en ongemakkelijk zijn, terwijl te grote kleding er slordig uitziet en ook onhandig kan zijn. Bovendien draagt goed passende kleding bij aan het zelfvertrouwen van een kind.

 

En, zoals we in de inleiding al beschreven, is het bij online shoppen extra belangrijk om miskopen en dus retourzendingen te voorkomen. Dit is mega belastend voor jezelf en het milieu! Ook kost het de winkelier veel geld.

 

Basisbenodigdheden voor het opmeten van een kind

 

Voordat je begint met opmeten, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 

 • Een flexibel meetlint

 • Een notitieboekje of telefoon om de maten op te schrijven

 • Een muur of deurpost om de lengte op te meten

 

Hoe meet je de lengte van een kind?

 

 1. Plaatsing van het kind: laat het kind rechtop tegen een muur staan zonder schoenen. Zorg dat de hielen, schouders en het hoofd de muur raken.

 2. Markeren en meten: plaats een plankje of bijv. een dun boek boven op het hoofd en gebruik een potlood om een lichte markering te maken op de muur op het hoogste punt van het hoofd. Meet vervolgens de afstand van de vloer tot de markering met een meetlint.

 

Tip: het is leuk om dit op een plek te doen waar je de markering kan laten staan en zo bij iedere jaarlijkse meting het verschil te zien. Extra leuk wanneer er broertjes of zusjes zijn, en een bijzondere herinnering voor het leven! Zo lang je in hetzelfde huis woont natuurlijk ;)


Tip 2: heb je geen vast plekje waar je op de muur wil / kan schrijven, dan kan je ook een groeimeter gebruiken. Voordeel: deze kan je gewoon meenemen als je gaat verhuizen.


 

Hoe meet je de borstomvang van een kind?

 

 1. Positie: laat het kind ontspannen rechtop staan met de armen langs het lichaam.

 2. Meten: wikkel het meetlint rond het breedste deel van de borst, net onder de oksels en over de schouderbladen. Zorg dat het meetlint vlak en niet te strak is.

 


Hoe meet je de taille van een kind?

 

 1. Positie: laat het kind rechtop staan en zorg dat het ontspannen is.

 2. Meten: wikkel het meetlint rond het smalste deel van de taille, meestal net boven de navel. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak zit, zodat er een vinger tussen het meetlint en de huid past.

 

Hoe meet je de heupomvang van een kind?

 

 1. Positie: laat het kind rechtop staan met de voeten iets uit elkaar.

 2. Meten: wikkel het meetlint rond het breedste deel van de heupen. Het meetlint moet vlak en niet te strak zijn.

 

Tips voor specifieke kledingstukken

 

 • Broeken en shorts: Meet de binnenbeenlengte van het kruis tot de enkel voor de juiste lengte van broeken.

 • Shirts en jassen: Meet de mouwlengte vanaf de schouder tot aan de pols, met de arm licht gebogen.

 • Rokken en jurken: Meet vanaf de taille tot de gewenste lengte (bijvoorbeeld knie of enkel).

 • Schoenen: Meet de schoenmaat van een kind van beide uiteinden.

 • Rugzakken: je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook bij een kinderrugzak is het slim om na te denken over de grootte. Kinderrugzakken kunnen echt wel eens verschillen van maat, en dat kan een grote impact hebben bij een klein kindje.

 

Algemene tips en overwegingen

 

 • Regelmatig meten: kinderen groeien snel, dus het is belangrijk om hun maten regelmatig bij te houden, bijvoorbeeld om de drie tot zes maanden.

 • Merkvariaties: houd er rekening mee dat maten kunnen variëren per merk. Controleer altijd de maattabel van het specifieke merk voordat je een aankoop doet.

 • Comfort eerst: kies altijd voor iets grotere maten als je twijfelt tussen twee maten. Kinderen groeien er snel in – dus dat probleem lost zichzelf op - en iets ruimere kleding biedt meer comfort. Dus, beter te groot dan te klein!

 • Pasvorm checken: laat kinderen altijd de kleding passen als je samen in de winkel bent. Dit helpt niet alleen om de juiste maat te vinden, maar ook om te zien of de pasvorm comfortabel is.

 


Conclusie

 

Het nauwkeurig opmeten van de juiste kledingmaat voor kinderen vraagt enige tijd en aandacht, maar het resultaat is de moeite waard. Door de juiste technieken te gebruiken en regelmatig te meten, kun je ervoor zorgen dat je kind altijd comfortabele en goed passende kleding draagt. Onthoud dat elk kind uniek is, dus pas je meetmethoden aan op wat het beste werkt voor jouw kind. Zo zorg je ervoor dat ze niet alleen stijlvol, maar ook comfortabel door het leven gaan!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page