top of page
 • Foto van schrijverDaan

Mijn baby geeft over of heeft diarree: hoe voorkom je uitdroging?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je baby’tje zich even niet zo lekker voelt. Dit hoeft geen reden tot zorg zijn. Het is vooral belangrijk om alert te blijven. Als je baby vaker moet spugen of diarree heeft, is het verstandig om de situatie goed in de gaten te houden en indien nodig contact op te nemen met een arts. Deze klachten kunnen namelijk zorgen voor uitdroging: iets wat je wilt voorkomen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

 


baby met uitdrogingsverschijnselen drinkt uit babyfles - foto van Lucy Wolski


Beginnende uitdroging bij baby’s: zo herken je het


Geeft je baby regelmatig over of heeft hij of zij last van diarree? Mogelijk verliest je kindje dan meer vocht dan het binnenkrijgt. Ook bij overmatig zweten door koorts kan dit het geval zijn. Bij deze klachten is het daarom verstandig om goed op te letten.


Baby’s zijn gevoeliger voor uitdroging, wat al binnen 24 uur kan gebeuren bij ernstige diarree, overgeven of koorts. Let op de volgende tekenen die kunnen wijzen op uitdroging:


 • Je baby lijkt meer dorst te hebben;

 • Je baby heeft een drogere mond dan normaal;

 • Je baby huilt zonder tranen;

 • De luier van je baby is al een halve dag of langer droog;

 • Je merkt dat de hartslag van je baby wat sneller is.


Als je meerdere van deze symptomen opmerkt, is het goed om extra alert te zijn en eventueel contact op te nemen met een arts.

N.B. Een droge luier gedurende een halve dag of langer is inderdaad een waarschuwingssignaal. Echter, een iets kortere tijdsspanne (bijvoorbeeld 6-8 uur) kan ook al zorgwekkend zijn bij jonge baby's. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen.Ernstige uitdroging bij baby’s


Ernstige uitdroging kun je als volgt herkennen:

 

 • Je baby ademt sneller dan normaal;

 • Je baby lijkt in de war of reageert niet op dezelfde manier als je gewend bent;

 • Je baby is moeilijk wakker te krijgen en reageert suf;

 • Je baby heeft koudere armen en benen dan normaal;

 • Je baby valt flauw of lijkt bijna flauw te vallen.

 

Als je deze symptomen herkent bij je kleintje, is het belangrijk dat je razendsnel actie onderneemt. Ook bij twijfel kan altijd direct een arts geraadpleegd moet worden, zelfs als niet alle symptomen aanwezig zijn. Hevige uitdroging kan namelijk gevaarlijk zijn. Mogelijk moet je baby naar het ziekenhuis voor een behandeling. Bel je huisarts voor medisch advies.  

 

4 tips om uitdroging bij baby te voorkomen

 

1. Ga door met de normale borst- of flesvoeding

Heeft je kleintje last van diarree of moet het vaak spugen? Blijf je baby dan dezelfde voeding geven als normaal. Dus geef je baby gewoon de borst.* Als je opvolgmelk geeft, lijkt het misschien een slim idee om hier dan wat extra water aan toe te voegen in de babyfles. Toch wordt dit niet aangeraden - voornamelijk geldt dit voor zuigelingen jonger dan 6 maanden. Voor oudere baby's kan dit advies variëren, afhankelijk van de situatie en het advies van een arts.

 

2. Geef je baby wat slokjes water tussendoor

Tussen het voeden door kun je je kindje telkens wat kleine slokjes water geven, zodat hij of zij voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kun je doen door met een lepeltje te voeren, maar je kunt er ook voor kiezen om wat water in de speen van een fles te doen. Geef elke keer kleine beetjes en niet te veel in één keer.


Dit advies is voornamelijk bedoeld voor baby's ouder dan 6 maanden. Voor jongere baby's die borstvoeding of flesvoeding krijgen, is extra water meestal niet nodig en kan het zelfs schadelijk zijn zonder overleg met een arts.

 

3. ORS

Je kunt er eventueel voor kiezen om ORS toe te voegen aan het water dat je aan je baby geeft. Het helpt het lichaam om het verloren vocht aan te vullen en bevat zouten en suikers waarmee je uitdroging kunt voorkomen. ORS poeder moet je altijd op de juiste manier gebruiken. Baby’s hebben bijvoorbeeld een andere dosering nodig dan volwassenen: lees daarom altijd goed het etiket.


Let op: Het gebruik van ORS bij zeer jonge baby's moet altijd onder medisch toezicht gebeuren. Dit omdat verkeerde dosering of gebruik schadelijk kan zijn. Het is daarom essentieel dat ouders eerst contact opnemen met een arts voordat ze ORS aan hun baby geven.

 

4. Zoek medische hulp

Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts bij twijfel Een medische professional kan de ernst van de situatie beter beoordelen en kan je aanvullende tips geven om erger te voorkomen.

 

Voorkomen is beter dan genezen


Door goed te letten op de signalen die je baby geeft en hier snel op te reageren, kun je ervoor zorgen dat je kleintje snel weer de oude is. Niets is immers belangrijker dan je kind weer gezond en blij zien!

 

*borstvoeding is de beste voeding voor baby’s 

Heb jij zelf tips, vragen of wil je je ervaring delen met onze community? Dat kan! Gebruik hiervoor de comments hieronder :)
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page