top of page
  • Foto van schrijverDyantha

Hoe kies ik de juiste babyschoentjes? 

Wat zijn ze schattig, die eerste babyschoentjes. Zo klein nog, met leuke kleurtjes of een mooi design. Toch is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het uiterlijk van de schoentjes, maar naar het materiaal en de pasvorm. Waar moet je nou op letten bij het kopen van babyschoentjes?
Artistieke foto van een baby liggend op rug in pastelkleure wolken met witte sneakers aan
De ontwikkeling van babyvoetjes


Een ongeboren baby begint al met het ontwikkelen van de spieren in de baarmoeder. Het trappelen met de benen zorgt ervoor dat de spieren sterker worden. Na de geboorte blijft de baby trappelen met zijn benen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de voeten in staat zijn om het hele gewicht te dragen. Vanaf dat moment gaat een baby staan en worden voorzichtig de eerste stapjes gezet. 


De voeten bestaan in eerste instantie voor het grootste gedeelte uit kraakbeen en vet. Onder de voeten zit een vetkussentje dat in de loop van de jaren verdwijnt. Daarom zijn de voeten plat van vorm. Als het vetkussentje verdwijnt zal de voetboog zich ontwikkelen. Het kraakbeen verandert dan in bot.Wanneer heeft een baby schoenen nodig?

Een pasgeboren baby heeft nog geen schoenen nodig. Op het moment dat een baby kan staan zijn schoenen soms handig omdat ze bescherming bieden tegen kou. Als een baby gaat staan, dan doet hij of zij dat met de voeten plat op de grond en met kromme tenen. Zo hebben de voeten meer grip. Voor de ontwikkeling van de spieren en om de voeten vrij te kunnen bewegen zijn sokjes met antislip in deze fase beter. Als je kind ook buiten gaat lopen, bijvoorbeeld achter een loopwagentje, dan zijn schoenen wel noodzakelijk.De eerste schoentjes

Waar moeten de eerste schoentjes aan voldoen? Voor babyschoenen is de stevigheid nog niet zo belangrijk. De soepele en zachte schoentjes buigen met de voetjes mee waardoor deze zich goed afwikkelen. Het materiaal moet licht zijn en ademen zoals suède of leer. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen zijn voorzien van een antislipzool. Dat zorgt voor meer grip op de ondergrond. Verder is het handig dat je de schoenen gemakkelijk aan kunt doen en dat er voldoende bewegingsruimte bij de tenen overblijft.Kies de juiste maat

Schoenen mogen niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Te grote schoenen gaan gemakkelijk uit en te kleine schoenen knellen de voeten af. De juiste maat kinderschoenen beschermen de voetjes en zorgen tegelijkertijd voor voldoende bewegingsruimte bij de tenen.


De allerkleinste kinderschoenen beginnen bij maat 10, maar dan heeft je baby dus nog geen echte schoenen, maar slofjes nodig. Een kindje van 1 jaar zit meestal op maat schoenmaat 21. Vaak staat er bij de schoen bij hoeveel centimeters de maat is; zo niet dan kan je dit altijd even Googelen. Op deze manier kan je eenvoudig met een meetlint de lengte van de voetjes opmeten om de juiste maat te kiezen.

                    

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page