top of page
  • Foto van schrijverDyantha

Hier moet je aan denken als je voor het eerst gaat zwemmen met je baby

Als je kindje 3 maanden is kan je voor het eerst samen gaan zwemmen. Eerder kun je beter nog niet gaan zwemmen. Je kindje kan zich dan nog niet goed op temperatuur houden. De meeste baby’s vinden het heerlijk om zich vrij te kunnen bewegen in het water. Zwemmen met je baby is daarom een erg leuke ervaring. De deur uit gaan met je baby kan behoorlijk lastig zijn, laat staan als je gaat zwemmen. Je moet aan een hoop dingen denken. In dit artikel lees je alles over zwemmen met je baby!




Twee baby's in zwembad drijven op rug tijdens babyzwemmen




Kies het juiste zwembad

Het beste kun je kiezen voor een zwembad met een temperatuur van 31,5 graden. Is het water kouder, dan koelt je baby te snel af. Veel zwembaden bieden babyzwemmen aan. Je kunt er dan vanuit gaan dat het water de juiste temperatuur heeft. Kies je voor babyzwemmen, dan zwem je onder begeleiding met je baby. Een babyzwemles duurt meestal niet langer dan een half uur, zo raakt je baby niet overprikkeld.


De juiste timing

Het beste kun je gaan zwemmen met je baby na een slaapje en een voeding. Maar niet te snel na de voeding, dan kan je kindje gaan overgeven. Blijf niet langer dan een half uur met je kindje in het water, anders koelt hij te snel af. Let goed op of je kindje het niet te koud heeft. Begint hij te klappertanden, blauwe lippen of nagels, dan zijn dat signalen dat je kind het koud heeft. Droog je kind dan af met een babyhanddoek.


Je baby omkleden

Meestal kun je je baby naast het zwembad omkleden. Daar is het warmer dan in de kleedkamer. Meestal vind je bij het kinderbadje tafels met aankleedkussens. Zorg ervoor dat je eerst jezelf omkleed in de kleedkamer. Je kindje laat je in de maxi cosi zitten terwijl jij je omkleedt. Om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk gaat, kun je het beste alvast je zwemkleding onder je normale kleding aantrekken.


Hoe zwem je met een baby

Zorg er altijd voor dat je je kindje goed vasthoudt en dat hij zijn gezicht boven water heeft. Je kunt je kindje ook in een speciale babyband laten dobberen. Ook als je baby in een babyband zit moet je er altijd bij blijven. De babyband kan omslaan.


Spelletjes in het water

Maak van de zwemtijd een leuke speeltijd door eenvoudige spelletjes te introduceren. Denk aan het zachtjes gieten van water over hun buikje of samen met de voetjes spetteren. Het is niet alleen goed voor de motoriek, maar het versterkt ook die onmisbare band tussen jullie met elk lachje en elke blik van verbazing.


Wat neem je mee

Allereerst heb je zwemluiers nodig. Je hebt speciale zwemluiers. Een zwemluier is gemaakt van niet-absorberend materiaal. De luier zwelt daarom niet op als hij in aanraking met water komt. Een zwemluier houdt wel ontlasting tegen door de elastische randjes. Een normale luier kun je beter niet gebruiken. Deze zuigt zich helemaal vol en wordt erg zwaar.


Wasbare zwemluiers

Je kunt ook wasbare zwemluiers kopen. Deze kun je meerdere keren opnieuw gebruiken. Ga je vaak zwemmen met je baby dan is dit voordeliger en beter voor het milieu. Een wasbare zwemluier is gemaakt van een waterdichte buitenkan en gaas aan de binnenkant. Je kunt de luier verstellen, hierdoor gaat deze lang mee. Wasbare luiers kopen is sowieso een goed idee, ze zijn een stuk beter voor het milieu en je kunt er ook nog veel geld mee besparen.

  • Gewone luiers: Vergeet geen gewone luiers mee te nemen voor na het zwemmen. Een zwemluier kun je niet gebruiken na het zwemmen. Deze absorbeert geen urine. Trek dus gelijk na het zwemmen

  • Babyhanddoek of hydrofiele doek: Neem een babyhanddoek en een hydrofiele doek mee om je kindje mee af te drogen na het zwemmen.

  • Doekjes: Deze moet je natuurlijk nooit vergeten!

  • Extra setje kleding: In het zwembad loop je meer risico dat de kleding van je baby nat wordt. Neem voor de zekerheid dus een extra setje kleding mee.

  • Babyvoeding: Neem een fles mee, of voed je kindje na het zwemmen als je borstvoeding geeft. Door het zwemmen kan je baby flinke honger krijgen.


Doe het rustig aan

Als je de eerste keer gaat zwemmen met je baby komen er veel prikkels op hem af. Kies daarom een rustig moment en pas je aan aan je baby. Merk je dat hij of zij het niet leuk vindt, doe dan even een stapje terug.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page