top of page
  • Foto van schrijverDaan

Handige tip: een au pair maakt het leven makkelijker

Bijgewerkt op: 21 apr. 2023

Druk, druk, druk. Als je een willekeurige moeder of vader in jouw omgeving vraagt hoe het gaat, is dit bijna altijd het antwoord. Als ouder heb je vaak een overvolle agenda waarin je zorg voor de kinderen combineert met werk, sporten, sociale gelegenheden, het huishouden en andere verplichtingen. Het is geen wonder dat zoveel ouders moe en gestrest zijn. Toch kan dit anders! Wist je bijvoorbeeld al dat een au pair echt een uitkomst is voor drukke huisgezinnen?Peuter speelt op de grond lief met au pairWat is een au pair?

Over de au pair bestaan een heleboel misvattingen. Daarom leggen we graag uit wat een au pair precies is en wat hij of zij kan betekenen voor jou. Een au pair is iemand die werkzaam is in een gezin als oppas als onderdeel van een culturele uitwisseling. Au pairs komen uit het buitenland en worden opgenomen in een gastgezin. In ruil daarvoor verricht de au pair oppastaken en licht huishoudelijk werk. Zo krijgt het gastgezin de hoognodige ondersteuning bij de zorgtaken.


Een culturele uitwisseling

Een au pair in Nederland is hier natuurlijk om werkervaring op te doen en kennis te maken met een nieuwe cultuur en taal. Het is tenslotte een culturele uitwisseling. Gelukkig is daar ook volop tijd voor. Een au pair krijgt minstens 2 dagen in de week vrij. In deze tijd mag hij of zij ons land verkennen, een taalcursus volgen en de cultuur in Nederland ervaren. Maar ook in het gastgezin leert de au pair natuurlijk gaandeweg de taal en de Nederlandse gebruiken.


Taken verlichten

Natuurlijk kun je de drukte in jouw dagelijks leven verlichten met handige gadgets, apps en spullen. Een gedeelde agenda verlicht al veel stress en maakt het coördineren van de taken makkelijker. Een elektrische bakfiets maakt het navigeren door de stad een stuk toegankelijker en sneller en voorkomt parkeerstress met kinderen. En met allerlei handige beveiligingsmaatregelen in huis, zoals een traphekje, houd je jouw kinderen veilig terwijl jij aan het koken bent of de was doet. Maar een au pair kan een gezin nog meer verlichting bieden.


De taken van een au pair

Wat een au pair in Nederland doet in een gezin verschilt natuurlijk flink per familie. Maar in essentie is een au pair een oppas die kost en inwoning krijgt van het gastgezin. Dit betekent dat au pairs veel zorgtaken voor de kinderen op zich neemt. Samen opstaan, ontbijten, aankleden, badderen, wandelen, spelen: de au pair kan al deze taken op zich nemen. Dit wordt natuurlijk in overleg gedaan.


Licht huishoudelijk werk

Naast zorgtaken voor de kinderen mag een au pair ook licht huishoudelijk werk verrichten. Hij of zij kan boodschappen doen, afwassen, stoffen en opruimen in huis. Dit scheelt enorm veel werk als jij na een drukke dag thuis komt. Het huis is opgeruimd en de kinderen zijn blij dat jij tijd hebt voor een knuffel, een spelletje en een gezellig gesprek.


Opvang voor de kinderen

Een au pair is dus een uitkomst in het gezin. Het is als een inwonende oppas die veel zorgtaken op zich kan nemen. Jij hoeft je niet meer te bekommeren om kinderopvang en de kinderen hebben altijd een vertrouwd gezicht om zich heen. Bovendien zijn de kinderen in hun eigen omgeving en dat maakt de opvang toch een stuk minder spannend.
Peuter speelt met au pair in huisVoorwaarden au pairs

De au pair wordt via een au pair bureau ingeschakeld en toegewezen aan een gastgezin. Om ervoor te zorgen dat zowel de au pairs als de gastgezinnen weten waar ze aan toe zijn, zijn er strikte regels opgesteld. Deze voorwaarden verschillen per land, maar in Nederland zijn de volgende regels opgesteld voor au pairs:


De au pair in Nederland is tussen de 18 en 25 jaar oud en ongebonden. Hij of zij mag maximaal een jaar in Nederland blijven en de werktijden zijn beperkt tot 8 uur per dag en maximaal 30 uur per week. Onder deze voorwaarden is deze regeling een fijne ervaring voor alle partijen.


Zelf een au pair inhuren?

Ben jij door dit artikel geïnteresseerd geraakt in au pair diensten en wil je weten of een au pair ook een oplossing is voor jouw gezin? Neem dan zeker een kijkje op de website van Nina.care. Dit is een au pair bureau gespecialiseerd in bemiddeling tussen au pairs en gastgezinnen. Hier vind je veel meer informatie over au pairs en kun jij je direct aanmelden. Het au pair bureau regelt verder alles, dus daar heb jij geen omkijken meer naar.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page