Wobbel balansbord: info, reviews en kooptips

Je hebt het vast wel eens bij iemand thuis zien liggen: een Wobbel. Een kromme plank, die er mooi en bijzonder simpel uit ziet. Baby’s, peuters, kleuters, kinderen en zelfs volwassenen vinden het geweldig om hier mee te spelen. De manieren waarop je een Wobbel als speelgoed kan gebruiken zijn bijna eindeloos. Maar wat is een Wobbel nou eigenlijk? Welke soorten Wobbels zijn er? En, welke Wobbel is voor mijn kind geschikt? Wij vertellen je het graag!

 


 

Wat is een Wobbel balansbord?

 

Een wobbel is een balansbord waar kinderen (en volwassenen) op ontzettend veel manieren mee kunnen spelen. De wobbel is een moderne en Nederlandse uitvoering van de balansborden die oorspronkelijk van de Waldorfscholen komen. Twee nederlandse ondernemers hebben deze balansborden in een geweldig nieuw jasje gegoten.

 

De manieren waarop je een Wobbel kan gebruiken zijn bijna eindeloos. Het is dan ook aan de creativiteit van het kind om te ontdekken hoe!

 

De wobbel wordt gemaakt uit geperste lagen beukenhout. Wobbel noemt het zelf “het enige speelgoed wat je niet hoeft op te ruimen”. Dat je het niet hoeft op te ruimen klopt wat ons betreft zeker, al geldt dat wel voor meer geweldig speelgoed. 

 

Een wobbel kan je dus gerust in de kamer laten liggen. Jong en oud zullen altijd even met de Wobbel willen spelen, of er lekker op uitrusten.


 

De voordelen van een Wobbel balansboard

 

Een Wobbel is niet alleen leuk om mee te spelen, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een kind. Het heeft namelijk dezelfde functies als ieder balance board. Door je balans uit te dagen traint een kind  op een speelse wijze zijn lichaamsbewustzijn, balans en kracht. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen!

Daarnaast stimuleert een Wobbel ook de creativiteit van kinderen. De simpele vorm en het neutrale design, maken de Wobbel op het oog een eenvoudig object. Toch zijn de verschillende manieren om met een Wobbel te spelen bijna eindeloos. Het is alleen aan het kind om te ontdekken hoe! Zo wordt de creativiteit van kinderen gestimuleerd.

Baby en peuter spelen met Wobbels.jpg

Verschillende Wobbel modellen in het kort

 

Er bestaan vier verschillende versies van de Wobbel en er bestaan ook weer verschillende varianten van deze versies. Je kan de Wobbels als volgt indelen:


 

Wobbel Starter

 • Zonder vilt of met Vilt

 • Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar

 • Lichter & stabiler dan de andere Wobbels

 

Wobbel Original

 • Zonder vilt, met vilt (0+ jaar) of met kurk (3+ jaar)

 • Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar

 • Meest universele model

 

Wobbel Pro

 • Met persvilt

 • Gelijk aan de Original, maar door persvilt geschikt voor intensief gebruik.

 

Wobbel XL

 • Zonder vilt of met vilt

 • Grootste model, geschikt vanaf 7 jaar (en volwassenen)

 • Ook geschikt als schommelstoel

 

Wobbel 360

 • Zonder vilt of met vilt

 • Concave vorm

 • Andere manier van spelen

 


 

Hoe kies je de juiste Wobbel?

 

Zoals je aan het overzicht hierboven ziet zijn er 5 verschillende Wobbels. Ga je voor een ‘normale’ Wobbel of een Wobbel 360?


Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de uitdaging die je zoekt kies je een Wobbel starter, Wobbel orignal of Wobbel XL. De Wobbel pro is door het gebruik van persvilt geschikt voor intensief gebruik. Dit is de juiste keuze voor bijvoorbeeld kinderopvang en basisscholen.

 

Vervolgens kies je een Wobbel met of zonder Vilt. Als je de Wobbel op een zachte ondergrond gaat gebruiken, bijvoorbeeld tapijt, dan heb je geen vilt nodig. Ga je de Wobbel op een harde ondergrond gebruiken, bijvoorbeeld hout of een gietvloer, dan heb je een Wobbel met vilt nodig.

 

Hieronder vind je meer informatie per Wobbel! Welke Wobbel kies jij?

Via de links bij de producten kan je de Wobbels verder bekijken en aanschaffen bij verschillende websites. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Wobbel maatoverzicht starter, original &
Profielfoto Daan.JPG

Geschreven door:

Daan

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina gemakkelijk de Wobbel die bij je past. Veel plezier!

Direct naar de aanbiedingen?

1. Wobbel Starter​

De Wobbel Starter is het model voor de kleinste kindjes. Het is de kleinste Wobbel en heeft een een vlakkere kromming. Hierdoor is dit balansboard stabieler dan de overige Wobbels. Dit maakt hem geschikt voor jonge kindjes als eerste Wobbel.

 

Maar, vergis je niet. Dankzij de kwalitatieve constructie van de Wobbels is deze kleine versie geschikt tot 100 kilogram.

De Wobbel starter is verkrijgbaar in twee modellen: ongelakt zonder vilt en gelakt met vilt in verschillende kleuren. Vilt biedt bescherming tegen vloer en de Wobbel zelf bij een harde ondergrond. Die zonder vilt kan je dus bijvoorbeeld prima gebruiken op tapijt.

Baby spelend met Wobbel Starter.jpg

2. Wobbel Original

De Wobbel Original is het model waar het allemaal mee begon. Het is het meest universele model. Dit model kan een gewicht aan tot 200 kilogram!

De Wobbel original heeft duidelijk meer kromming dan de Starter. Dit maakt hem wat uitdagender. Toch is deze ook geschikt voor kindjes vanaf 0 jaar, maar dan natuurlijk wel onder begeleiding.

De Wobbel Original is verkrijgbaar in drie versies: met vilt, zonder vilt en met kurk. Let op: de versie met kurk is geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar. Dit komt doordat er de kans op gevaar bestaat dat jonge kindjes het kurk los pulken en inslikken.

Wobbel original blank ongelakt met licht

3. Wobbel Pro

De Wobbel Pro is vrijwel identiek aan de Wobbel Original. Het enige verschil zit hem een ander soort vilt wat gebruikt wordt als beschermende onderlaag.

De onderlaag van de Wobbel Pro bestaat namelijk uit persvilt in plaats van wolvilt. Dit maakt hem geschikt voor echt intensief gebruik, bijvoorbeeld bij een kinderopvang of basisschool.

Kies je nu een Wobbel Pro of een original? Qua prijs maakt het niet echt uit. De Original is juist iets duurder en door het Wolvilt zachter dan de pro. Dit is dus wat prettiger voor in huis.

Wobbel Pro blank gelakt met groen vilt.j

4. Wobbel XL

 

De naam zegt het al, de Wobbel XL is de grootste variant van de bekende Wobbels. Dit maakt hem geschikt voor grotere kindjes, vanaf 7 jaar, en zelfs voor volwassenen. Gaaf!

De Wobbel XL heeft net als de overige Wobbels (behalve de Starter) een maximale draagcapaciteit van 200 kilogram. Hier kunnen dus oudere kindjes en volwassenen zonder problemen de gaafste stunts mee uithalen. Zo kan je de XL zelfs als schommelstoel gebruiken!

De Wobbel XL is verkrijgbaar in een blank gelakte versie met of zonder vilt.

Wobbel XL Paars en Wobbel original.jpg

5. Wobbel rond 360 

 

De Wobbel 360 is ook een balans bord, maar rond en dus totaal anders dan de andere wobbel modellen. Hier balanseer je namelijk niet in twee richtingen, maar in 360 graden!

De bijzondere concave vorm zorgt voor een totaal andere belevenis. Hier kan je dus ook weer andere spelletjes op spelen, bijvoorbeeld met een bal. En wat je er vooral goed mee kan, is rondjes draaien.

De Wobbel 360 is verkrijgbaar in een model met vilt en een model zonder vilt aan de onderzijde. Wat ons betreft is het niet het model om mee te starten, maar kan het wel een hele leuke toevoeging zijn als je al een 'normaal' model Wobbel hebt.

wobbel360 met persvilt in lichtgrijs.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kinderschommel - foto van Maria Carlos Cardeiro