top of page

De beste hydrofiele doeken & luiers? Koopadvies & top 2023

Done By Deer Hydrofiele Doeken aan ledikantje-min.jpg

Hydrofiele doeken worden ook wel hydrofiele luiers genoemd, en zijn echt een onmisbaar item in de baby uitzetlijst. Je gebruikt deze swaddle doeken namelijk op ontzettend veel manieren en verschillende momenten. Hoe precies, en waar komt de naam eigenlijk vandaan? Dit en meer leggen wij je graag uit. Daarnaast hebben wij verschillende hydrofiele doeken getest, met als resultaat de beste hydrofiele doeken van 2023. Veel leesplezier!

Wat zijn hydrofiele doeken of -luiers?

 

Hydrofiele doeken zijn hetzelfde als hydrofiele luiers. Je komt ze ook tegen onder de naam Swaddle doeken. Het zijn grote doeken gemaakt van katoen en soms een combinatie met bamboe, die zowel zacht als dun zijn, goed absorberen en ook nog eens super snel drogen. Deze kenmerken maken ze super geschikt voor onder andere de verzorging van je baby.

 

Maar, waar komt die term hydrofiele luiers dan vandaan? Voor veel mensen is de term ‘luier’ een beetje verwarrend. Aankomende ouders die er nog niet mee bekend zijn, denken vaak dat het echt om een luier gaat. Zeker met de opkomst van de wasbare luiers is dit geen gekke gedachte. 

 

De term hydrofiele luier komt nog van vroeger. Voor de komst van de wegwerpluier in 1960 werden deze doeken namelijk wel echt gebruikt als luier. Ze werden met veiligheidsspelden vastgeknoopt. Op onze luiers pagina lees je hier meer over.


 

Betekenis hydrofiel

 

Om hydrofiele doeken goed te begrijpen, is het handig om de betekenis van hydrofiel te kennen. Volgens de van Dale betekent hydrofiel: ‘water (of een ander vocht) aantrekkend. Dit is dan ook wat hydrofiele doeken super goed kunnen: vocht aantrekken en absorberen.


 

Kenmerken hydrofiele doeken

 

Hydrofiele doeken delen allemaal de volgende kenmerken:

 • Zacht

 • Dun

 • Vocht aantrekkend & absorberend

 • Snel drogend

 

Daarnaast hebben hydrofiele doeken verschillende afmetingen.Het originele formaat van hydrofiele luiers is 70x70 centimeter, maar tegenwoordig vind je ze ook in 120x120 of 140x140 centimeter. Het zijn dus allemaal vierkante doeken!

Profielfoto Sandra babyspullen-advies.nl - roze.jpg

Geschreven door:

Sandra

Een babyspullen kenner en liefhebber. Ik beoordeel allerlei babyspullen om jou te helpen bij het maken van je keuze. Zo vind je op deze pagina leuke tips voor hydrofiele doeken. Veel plezier!

Waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?

 

Dit is het mooie van hydrofiele doeken: de mogelijkheden om ze te gebruiken lijken wel eindeloos! Niet voor niets zijn het dan ook ontzettend populaire doeken onder vrijwel alle ouders. Hydrofiele doeken zijn een onmisbaar item van de baby uitzetlijst, en je zal er genoeg in huis willen hebben. Het is aan te raden om er zelfs 15+ te kopen. Je gebruikt ze namelijk als:

 

 1. Handdoek

 2. Slabbetje

 3. Spuugdoek

 4. Verschoonmatje

 5. Knuffeltje

 6. Dekentje

 7. Omslagdoek voor tijdens borstvoeding

 8. Zonnescherm in de kinderwagen of auto

 9. Inbakerdoek

 10. Luier

 11. Speelkleed 

Verschil met flanellen luiers

 

Misschien hoor jij soms iemand praten over flanellen luiers. Wat is het verschil tussen hydrofiele luiers en flanellen luiers? Flanellen luiers zijn vooral een stuk dikker. Verder hebben ze dezelfde eigenschappen als hydrofiele doeken, wat betekent dat ze super goed vocht opnemen en heerlijk zacht zijn. Doordat ze dikker zijn zijn ze ook beter geschikt om een kindje mee warm te houden. Om deze redenen worden ze vaak gebruikt om pasgeboren baby’s mee in te wikkelen!

 

Mogen hydrofiele doeken in de droger?

 

Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen. Maar mogen hydrofiele doeken wel in de droger? Ja! Althans, veruit de meeste hydrofiele doeken mogen in de droger. Check het voor de zekerheid altijd even bij de aankoop, of lees het label van je hydrofiele luier nog eens na.

Koopadvies

 

Na uitgebreid testen en onderzoek hebben wij de 8 beste hydrofiele doeken van 2023 voor jou gevonden. De hydrofiele doeken in dit overzicht zijn allemaal van uitstekende kwaliteit, en verschillen onderling eigenlijk maar weinig. Het is dan ook vooral een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur, welke van de doeken voor jou geschikt zijn. Zo kan het zijn dat je graag doeken hebt van een bepaald merk waar je ook andere producten van hebt. 

Via de links bij de producten kan je de hydrofiele doeken aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

Direct naar de aanbiedingen?

Wat zijn hydrofiele doeken of -luiers?
Waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?
Verschil met flanellen luiers
Mogen hydrofiele doeken in de droger?
De beste hydrofiele doeken van 2021

8. Meyco

Deze hydrofiele doeken van Meyco herken je meteen aan het herkenbare panterprintje van het merk. Het hippe panterprintje maakt het stoere hydrofiele luiers!

De hydrofiele doeken van Meyco zijn van goede kwaliteit. Deze panterprint doeken hebben het kleinere formaat: 70x70 centimeter. Consumenten vinden ze prettig in gebruik: lekker zacht, hippe uitstraling en ze mogen in de droger. Bekijk via de link alle hydrofiele doeken van Meyco.

Meyco Hydrofiele luiers - Panter neutral - 3 Stuks-min.jpg
8. Meyco

7. Jollein

Jollein heeft een flink assortiment aan mooie hydrofiele doeken, zoals deze uit de schattige Clouds serie. De doeken zijn lekker zacht, van duurzame kwaliteit en hebben lieve designs.

Deze specifieke doeken zijn groot: 115x115 centimeter. Je kan ze hierdoor op veel manieren gebruiken, niet alleen voor de verzorging van je baby. Denk bijvoorbeeld aan wat privacy bij het geven van borstvoeding, of zelfs het inbakeren van je kindje. Bekijk via de link alle hydrofiele luiers van Jollein.

Jollein Clouds - Hydrofiel Multidoeken 115x115 cm - Roze (3-pack)-min.jpg
7. Jollein

6. Mies to Go

Misschien ken je Mies to Go nog niet. Alle designs van dit merk worden handgeschildert door, je raadt het al, Mies. Deze leuke vrouw heeft met haar handgeschilderde dieren als missie om bij elke mama, papa en kind een lach op het gezicht te toveren.

Deze swaddle doeken zijn verkrijgbaar in verschillende unieke designs. Ze zijn echt super zacht, door de combinatie van katoen en bamboe. Met 60x60 centimer zijn ze van het kleinere formaat. En het printje blijft lang goed, je kan de doeken zelfs zonder problemen op 60 graden wassen en in de droger gooien!

Mies to Go Hydrofiele doeken flamingo print-min.jpg
6. Mies to Go

5. Aden + Anais

Aden + Anais is in Nederland wat minder bekend. Het is een luxe babyspullen merk uit Groot Brittannië.  Ze hebben veel mooie hydrofiele swaddle doeken in verschillende gave prints. 

De doeken zijn van uitstekende kwaliteit. Zo zijn ze lekker zacht en drogen ze goed en snel. En, wel zo belangrijk, dit blijven ze ook op deze manier doen na veelvuldig wassen en drogen. Bekijk via de link alle hydrofiele doeken van Aden + Anais.

Aden + Anais Swaddle 2-pack (RED) Collection-min.jpg
5. Aden + Anais

4. Lässig

Lässig is nog zo'n tof merk wat in Nederland bij het brede publiek net even wat minder bekend is. Het merk komt uit Duitsland, en heeft echt een geweldige collectie aan babyproducten; van baby sokjes & rugzakjes tot aan baby speelgoed.

Deze hydrofiele doeken van Laessig hebben net als die van Mies to Go een samenstelling van 30% katoen en 70% bamboe. Consumenten vinden ze super zacht en zijn erg te spreken over de duurzame kwaliteit van de hydrofiele luiers. Via de links hieronder bekijk je alle hydrofiele doeken van Lässig.

Lässig Heavenly soft swaddle doek hydrofiele luier met bamboe 3 stuks-min.jpg
4. Lässig

3. Little Dutch

Little Dutch mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. De hydrofiele doeken van het merk zijn van top kwaliteit: lekker zacht, super absorberend en snel drogend. Wasbeurt na wasbeurt blijft dit zo!

Deze specifieke doeken zijn 120x120 centimeter; de grootste afmetingen van hydrofiele luiers. Het merk heeft een brede collectie, in verschillende afmetingen. Ze zijn wat duurder dan vergelijkbare merken, maar ze zijn dan ook wel echt van uitstekende kwaliteit. Via de link hieronder bekijk je alle hydrofiele doeken van Little Dutch.

Little Dutch Swaddle Doek - 120 x 120 cm - Mint-min.jpg
3. Little Dutch

2. Happy Flute


 

Deze grote (120x120 cm) hydrofiele doeken van Happy Flute zijn verkrijgbaar in wel 23 super vrolijke en schattige designs. Dit maakt ze zo leuk! Daarnaast zijn ze ook nog een super zacht en van goede kwaliteit. 

Met 5 / 5 sterren krijgen de doeken een ongekend hoge review score op bol.com. Praktisch alle reviewers zijn laaiend enthousiast: de doeken zijn super praktisch, mega dun en heerlijk zacht. Ze gaan lang mee en - net als iedere hydrofiele doek - op veel manieren te gebruiken. Via de link kan je de andere prints bekijken.

Happy Flute Swaddle doek XL - Ananas Geel-min.jpg
2. Happy Flute

1. Done by Deer


 

Done by Deer maakt eigenlijk alleen maar leuke babyspullen. Deze hydrofiele doeken zijn lekker groot (120x120 centimeter) en komen in een verpakking van twee stuks.

De doeken zijn van goede kwaliteit, ook na het wassen. Ze gaan dan ook echt een stuk langer mee dan goedkope hydrofiele doeken. Daarnaast absorberen ze goed, zonder kletsnat te worden. Via de links hieronder kan je nog meer leuke prints bekijken.

Done By Deer Hydrofiele Doeken XL Contour - Roze - 2 stuks-min.jpg
1. Done by Deer
Kenmerken hydrofiele doeken
Betekenis hydrofiel
Close up oranje hydrofiel doek- foto van engin akyurt
Koopadvies
bottom of page